„Angara“ sau progresul anevoios al astronauticii ruseşti

9 iulie 2014
„Angara“ sau progresul anevoios al astronauticii ruseşti jpeg

După o jumătate de secol, Rusia demarează un nou program spaţial. Racheta "Angara-1.2PP" a fost lansată, după mai multe amînări din raţiuni tehnice, miercuri 9 iulie, la ora 13 UTC, de pe cosmodromul militar Pleseţk (Arhanghelsk), efectuînd cu succes un zbor suborbital pînă în peninsula Kamceatka. Pentru Moscova această lansare e menită să consolideze accesul spaţial de pe teritoriul propriu şi să demareze ruperea treptată a dependenţei de Kazahstan şi de cosmodromul Baikonur, închiriat de Rusia pînă în anul 2050.

Armata are prioritate în utilizarea noii generaţii de rachete "Angara". Nu întîmplător, primul Complex universal de lansare (CUL), de unde se pot lansa rachete uşoare, medii şi grele, se află în Pleseţk. De aici, Trupele de apărare aeriană şi spaţială (WWKO) pot propulsa o întreagă gamă de sateliţi secreţi, pe orice orbită, inclusiv pe cea geostaţionară, după cum declară, cu vădită mîndrie, purtătorul de cuvînt al WWKO, col. Alexei Solotuhin.

În schimb, călătoria spaţială civilă mai are de aşteptat. Construirea unei a doua rampe de lansare "Angara", pe noul cosmodrom Vostocinîi din Amur, el însuşi încă în construcţie, e prevăzută abia pentru 2015. Astfel încît prima lansare fără echipaj nu va avea loc înainte de 2018, iar cea cu pasageri, după 2020.

Noua rachetă "Angara" ar urma să înlocuiască rachetele "Soiuz" şi "Proton", ultimele cunoscute mai ales pentru accidentele spectaculoase de lansare. În plus, rachetele "Proton" sînt alimentate cu carburanţi de mare toxicitate, fiecare eşec însemnînd, potrivit autorităţilor din Kazahstan, avarii de mediu covîrşitoare, a căror remediere îi costă pe ruşi milioane de dolari. Vladmir Popovkin, fostul şef al agenţiei spaţiale Roskosmos, care a murit de curînd, la 56 de ani, de cancer, se afla pe cosmodrom în momentul prăbuşirii, pe 2 iulie 2013, a unei rachete "Proton" şi a suferit, se pare, o otrăvire cu hidrazină. Noua generaţie de rachete "Angara" e prevăzută să zboare cu combustibili mai puţin poluanţi: oxigen lichid şi kerosen.

Scurt istoric al eşecurilor "Proton":

Decembrie 2010
Din cauza unei erori de lansare a unei rachete "Proton", în Baikonur, Rusia pierde trei sateliţi dedicaţi sistemului de navigare Glonass. Pagubele se ridică la mai multe sute de milioane de euro. Sateliţii cad în Pacific.

August 2011
O rachetă cargo, fără echipaj, transportînd 2,6 tone de provizii pentru Staţia Spaţială Internaţională (ISS), se prăbuşeşte. La scurtă vreme după lansarea navei din Baikonur, apar probleme la aprinderea celui de-al treilea modul al rachetei purtătoare "Soiuz". Cu numai cîteva zile în urmă, la puţină vreme de la lansare, se pierde contactul cu satelitul de ştiri "Express AM-4", care va cădea, şapte luni mai tîrziu, în Pacific.

Decembrie 2011
Din cauza unei probleme de aprindere a celui de-al treilea modul al a unei rachete "Soiuz", Rusia pierde un satelit de telecomunicaţii. Satelitul "Meridian" se prăbuşeşte în Siberia. Pagubele au fost estimate la 50 de milioane de euro.

Ianuarie 2012
Sonda "Phobos Grunt", în valoare de 120 de milioane de euro, trimisă să exploreze luna lui Marte, se prăbuşeşte subit în Pacific. Accidentul a fost cauzat de factori tehnici şi umani deopotrivă.
Din cauza unei capsule de aterizare neetanşe şi a unui scurtcircuit provocat de ruperea unui cablu, Rusia amînă două zboruri cosmice cu echipaj şi lansarea unei rachete purtătoare a unui satelit. În urma acestor pene, trei din cei şase membrii ai echipajului ISS sînt nevoiţi să rămînă în spaţiu o lună în plus.

August 2012
În urma unei avarii la nivelul celui de-al treilea modul al rachetei portante "Proton", un satelit rusesc şi unul indonezian nimeresc pe o orbită greşită. Roskosmos pierde cca. 150 de milioane de euro.

Februarie 2013
La numai 20 de secunde de la lansarea de pe o platformă flotantă din Pacific, o rachetă care transporta sateliţi de telecomunicaţii se prăbuşeşte în ocean. Experţii presupun că a fost vorba de o eroare a mecanismului de propulsie.

(după articole de Gerhard Kowalski, publicate pe site-ul www.spiegel.de )

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Alimente sățioase și care nu îți pun în primejdie silueta. Medic: „Fericiți și cu burta plină…chiar se poate!”
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit duminică, 19 mai, într-o postare publicată pe Facebook, care sunt alimentele care te mențin sătul pentru mai mult timp și cu puține calorii.
image
Ce taxe turistice se percep în marile orașe din Europa. Atena bate recordurile
Un număr tot mai mare de orașe din Europa impun sau măresc costul taxelor turistice pentru vizitatori, la un nivel mai mare decât cele propuse în toamna anului trecut.
image
Cum a fost convinsă o tânără să renunțe la școală și la familie pentru a se prostitua. „Era o mașină de făcut bani”
O tânără din comuna Bâlteni, județul Gorj, a trăit un adevărat coșmar timp de doi ani de zile alături de un tânăr de care s-a îndrăgostit

HIstoria.ro

image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.
image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi