Alain de Botton şi-a făcut ziar

19 februarie 2014
Alain de Botton şi a făcut ziar jpeg

În zilele în care Dilema veche îşi făcea blog, eseistul britanic de largă acoperire Alain de Botton îşi făcea ziar. De fapt, nu chiar ziar, ci site de ştiri, şi nu singur, ci împreună cu „nişte colegi” filosofi (nu ştim numele lor, de Botton nu pare suficient de generos încît să ne dea detalii despre ei). The Phylosopher’s Mail e o replică inteligentă şi colorată la site-ul Daily Mail, cel mai citit site de ştiri din Marea Britanie. Personajele principale sînt aceleaşi, ştrile sînt diferite.

Alain de Botton explică, într-un articol apărut sîmbătă, 15 februarie, în Spectator, ce i-a venit. În primul rînd, cea mai nouă carte a lui se cheamă The News: A User’s Manual (asta nu scrie în textul din Spectator, dar e evident că The Phylosopher’s Mail are legătură cu preocupările recente ale lui de Botton şi e o bună metodă de-a atrage atenţia asupra cărţii). Apoi, scrie amicul Alain, occidentalii stau prost la capitolul educaţie, mult mai prost decît China şi Japonia. Interesul general se îndreaptă spre bîrfele despre vedete (de pildă, picioarele lui Taylor Swift), iar micul fan club al ştirilor serioase stă la adăpost în cazemata lui de la The Economist şi New York Times. Concluzia: lumea n-are cum să se schimbe. De aceea a apărut salvatorul The Phylosopher’s Mail, ca să „make the world a better place” şi să trateze cît se poate de serios ştirile cît se poate de neserioase.

Aşa făcea şi Sofocle, zice de Botton. Şi adaugă: „Ştirile nu sînt simple informaţii despre ce se întîmplă în lume. Sînt unul dintre locurile cheie în care ne formăm zilnic judecăţile noastre fundamentale despre viaţă – despre ce e important, admirabil, scandalos, normal; locul unde exersăm atitudini leagate de teamă, speranţă, bine şi rău. De aceea, ştirile ar trebui să fie o ţintă majoră de interes pentru filosofii adevăraţi. The Phylosopher’s Mail foloseşte puncte de plecare populare – poveşti pe care o sumedenie de oameni adoră să le citească şi să le dezbată. (...) Începem prin a recunoaşte faptul că nu e ciudat să fii speriat de o familie de români care cerşeşte într-un tren francez; că ar fi senzaţional să faci sex cu Jennifer Lawrence” etc. N-am înţeles exact treaba cu familia de români, bănuiesc că de Botton vrea să spună că e ok şi omenesc să intri în categoria cititorului tipic (eventual xenofob şi plin de prejudecăţi) de Daily Mail, dar că el şi echipa lui de filosofi au venit totuşi să te aducă pe calea cea bună. Vestea bună e că The Phylosopher’s Mail e chiar simpatic. Vestea proastă e c-o să-l citească tot gaşca Economist/New York Times. Dar nu vă mai ţin de vorbă, mergeţi să aflaţi care-i „adevărul adevărat despre căsătoria dintre Chris Martin şi Gwyneth Paltrow” sau să citiţi „un interviu cu sufletul lui David Beckham”. De fapt, chiar vă recomand articolul „Seymour Hoffman: not waving but drowning”, sînt acolo două versuri minunate din Stevie Smith. După care vă puteţi întoarce la BBC News, unde lucrurile sînt ceva mai clare.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Japonia mănâncă mici și sarmale. Românul care le prepară: „Clienții ling farfuria“ VIDEO
În vizită în Japonia, Andreia și Ionuţ, vloggerii de la canalul de YouTube „HaiHui în doi”, au prezentat povestea românului care vinde mici și alte feluri de mâncare tradițională în Țara Soarelui Răsare.
image
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?“
Postarea în care un bărbat a dezvăluit că prietenul său văduv a aflat că ai săi copii, rămași doar în grija sa, nu sunt de fapt ai lui, a devenit virală pe Facebook.
image
File de istorie. S-au plantat curmali, bananieri și palmieri pentru vizita Împăratului Franz Josef FOTO
Un oraș din vestul României a fost între 9 și 12 septembrie 1893 centrul de interes al Imperiului Austro-Ungar. Împăratul Franz Josef şi trei arhiduci au fost așteptați cu mare fast.

HIstoria.ro

image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.