Administratorul și cîinele

15 martie 2015
Administratorul și cîinele jpeg

De cînd ne-am mutat în blocul în care stăm acum, au existat, în zonă, niște prezențe constante. Zona nu a fost și nu este una deosebită prin ceva anume: e un loc nici prea frumos, nici prea urît, nici prea în centru, nici prea la periferie, în care se învîrte o lume nici prea burgheză, nici prea interlopă...

Cînd am luat în stăpînire apartamentul, și am venit pentru prima dată aici, la sfîrșit de ani 90, am avut, inițial, o reacție de respingere. Uitîndu-mă mai bine în jur, am reușit să descopăr niscaiva poezie pe sub obișnuitul cu tentă de derizoriu.

După mai mulți ani de locuit aici, pomii au început să crească, iarba să se-ndesească...Copacii s-au umplut de păsări, e adevărat că în cea mai mare măsură ciori. Și totuși, mai în fiecare dimineață, în afară de croncăniturile de rigoare, și pe lîngă strigătele celor în jur de 4 pescăruși aciuați pe acoperișul blocului de alături, se auzeau și se aud și niște triluri cu adevărat frumoase. Partea interlopă a lumii, alcătuită dintr-o serie de domni în vîrstă veșnic abțiguiți, care stau de vorbă, beau sau, uneori (și doar unii dintre ei) cerșesc, tot cu timpul, nu mi s-a mai părut amenințătoare: respectivii moși erau de-ai noștri, intraseră în peisaj...

Aceeastă lume pe alocuri precară, dar statică și nepericuloasă, era dominată de 2 personaje: Costică, dulăul din parcare despre care am tot scris; și dl Dumitrescu, administratorul. Despre Costică se știe deja că era un cîine bătrîn și galben cu ochi, după părerea mea, profunzi, care s-a luptat cu mulți alți căței (dovadă nenumăratele urme de pe botul său), dar niciodată cu oameni.

 Dl Dumitrescu (pe care mult mai trîziu am aflat că îl chema și Mihael) a fost administrator aproape de la început. Era un domn parcă mereu de vîrstă medie, nu foarte slab, nici prea înalt, cu o figură plăcută și mereu jovială. Răspundea în glumă la orice-l întrebai, dar fără să întreacă măsura. Și în fiecare glumă a lui era și o fărîmă din ceva serios (cum ar fi, de pildă, faptul că, tu, locatar onorabil în respectivul bloc, nu ți-ai plătit întreținerea...). Ceva serios strecurat în așa fel încît să nu fie deloc jignitor ori insinuant. Cînd aveai o problemă, inundație ori vreo altă calamitate, răspundea prompt, dar nu servil. Se vedea că nu-i făcea plăcere să fie scos din casă pentru respectiva chestie, dar, totuși, nu pregeta să-ți sară în ajutor. Pe scurt, pentru mine, una, era Admnistratorul. Perfect potrivit în rolul lui.

Vocea lui, zglobie, se auzea distinct din spatele blocului, de cîte ori trecea pe acolo. La fel cum lătratul gros, monoton și cumva lipsit de entuziasm (își făcea doar datoria...) al cîinelui Costică se auzea din același loc. Sigur că un om și-un cîine nu pot fi puși pe același plan... Doar că amîndoi făceau parte din geografia locului – erau Locul, două din fețele acestuia.

S-au dus amîndoi, și om, și cîine, cam în același timp. Cîinele a fost denunțat de cineva, dus la hingheri, de unde l-am salvat, dar, totuși, s-a îmbolnăvit. La vreo 6 luni de cînd a fost luat din locul său, a murit.

Ce s-a întîmplat cu dl Dumitrescu e cu adevărat grav, de-a dreptul tragic. Întorcîndu-se de la Enel, unde plătise factura pentru bloc, pe trotuar fiind, pe una din străduțele din zonă, a fost lovit de o mașină. De o mașină care se ciocnise de o altă mașină și care apoi a ricoșat pe trotuar. A fost dus la spital, dar a murit aproape instantaneu. O moarte absurdă și violentă pe care nu am cum s-o înțeleg. Sper că se va face dreptate și cine-i vinovat își va ispăși pedeapsa.

Oricum, de atunci, locul ăsta parcă nu mai e același. Și-a pierdut identitatea, e oarecare. Și, mai ales, e foarte trist.   

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

jessica riggs calendar nud profimedia (1) jpg
A pozat nud ca să-și plătească tratamentul: „Sufăr de o boală rară”
Jessica Riggs (32 de ani), din Cornwall, Marea Britanie, a fost diagnosticată cu o boală rară, numită Sindromul Neuro-Cranio-Vertebral-Filum, care o poate lăsa paralizată.
apa potabila robinet jpg
UE obligă statele să protejeze infrastructura de energie și apă potabilă
Comisia Europeană a elaborat directiva privind reziliența entităților critice, care impune respectarea unor standarde riguroase pentru a asigura servicii esențiale populației. 
arme ucraina
Legea SUA privind apărarea națională pentru 2025 nu include programul „împrumut-închiriere” pentru Ucraina
Camera Reprezentanților din SUA a adoptat legea privind cheltuielile pentru apărarea națională (NDAA) pentru anul 2025, însă textul final nu include prevederi referitoare la extinderea Legii de împrumut-închiriere pentru sprijinirea Ucrainei.
vizual craciunite jpg
Secretele crăciuniței perfecte. Cum să îți menții plantele frumoase tot sezonul
Pe măsură ce iarna ne prinde tot mai mult în case, crăciunițele devin elementul central al decorului de sărbătoare. Deși renumite pentru întreținerea pretențioasă, aceste plante pot înflori toată iarna, dacă știi câteva trucuri simple.
elevi liceu banca examen FOTO Shutterstock
Elevii de gimnaziu, condamnați la involuție. Rezultatele la TIMSS, comentate de un specialist
Rezultatele elevilor români de clasa a IV-a care au participat anul trecut la testarea TIMSS ne plasează la Matematică pe locul 6 în Europa și pe locul 12 în lume. Dar să nu ne bucurăm prea mult căci performanța elevilor de clasa a VIII-a este cu mult sub așteptări.
netflix craciun shutterstock1 jpeg
Filmul de sărbători care a făcut înconjurul lumii! Este foarte popular pe Netflix
Un nou film a reușit să captiveze atenția publicului din întreaga lume, iar în țara noastră deja a reușit să intre în topul preferințelor! Este vorba despre pelicula de animație „That Christmas”, care s-a lansat pe Netflix cu numai câteva zile în urmă!
Georg Hocevar Foto Daniel Guță ADEVĂRUL jpg
Un austriac a refăcut o bucată din calea ferată spre cetățile dacice. Mocănițele au fost înlocuite cu un tramvai elvețian
Un segment al fostei căi ferate din ținutul cetăților dacice a fost refăcut, la patru decenii de la dezafectarea liniei forestiere, iar în locul vechilor mocănițe va circula un vagon de tramvai folosit în secolul al XIX-lea în Elveția.
Top 5 destinații interne de iarnă potrivit Eximtur Colaj DMS
Valea Oltului a detronat Valea Prahovei. Stațiunile favorite de Crăciun. Top 5 destinații de sărbători
Premieră în turism: Valea Oltului devansează Valea Prahovei! Stațiunea Călimănești-Căciulata, din județul Vâlcea, se transformă în noua regină a destinațiilor de iarnă. Urcă în topul celor mai căutate destinații montane pentru sărbătorile de iarnă.
teatrul mihai eminescu (2) jpg
Bijuteria arhitectonică de lux reabilitată cu milioane de euro. Primele repetiții, după 10 ani, în unul dintre cele mai frumoase teatre din România
Teatrul ”Mihai Eminescu” din Botoșani, o adevărată bijuterie arhitectonică, veche de peste un secol și-a deschis porțile după un deceniu de reabilitări. Actorii s-au reîntors în teatru după 10 și lucrează la o premieră de excepție. Clădirea este unul dintre cele mai frumoase monumente din România.