50% realitate. Restul e vis

18 noiembrie 2019
E cool să postești jpeg

În stînga mea, într-un grup, se dezbate lipsa dezbaterii prezidențiale. Pro și contra. Mai la dreapta, se fac planuri de revelion. Unii vor veni cu mașina, alții cu avionul. În altă parte, cîțiva părinți cu copiii după ei vorbesc despre vaccinul antigripal. Unii zic că e bun, alții că nu. Clămpănesc și eu, ceva decent, cu cîțiva cunoscuți. O plictiseală convențională, în fapt, o mică panoplie de realități așezate frumos pe obrazul nostru social, în timp ce toți așteptăm de fapt, în fața ușii închise, altceva. 

Acest „altceva” avea să se petreacă în cîteva minute, la etajul 1 al Palatului Universul, la Linotip. Auzisem de acest Centru Independent Coregrafic și de spectacolele montate aici, dar nu apucasem, pînă în seara aceea, să mă conving cu ochii de cele auzite. Și, chiar dacă eram curioasă, cînd am primit o invitație la spectacolul Unu’ pe față, unu’ pe dos, recunosc, primul impuls a fost să refuz – că dead-line-uri, că oboseală, că duminică seara, că, de fapt, comoditatea pe care ne-o impune tracasarea cotidiană. Totuși, ceva m-a convins să ies din casă și s-o iau spre clădirea din Ion Brezoianu în seara de 17 noiembrie.

O făcusem, în parte, și pentru că apucasem să citesc despre spectacol: o combinație între dans contemporan (coregrafa Georgeta Corca), acrobații de circ (artistul Paul Herzfeld), chinese pole, clarinet bas și... croșetat – un amalgam bizar la prima vedere, mai ales cînd miza spectacolului era o încercare de a „sfida gravitația”.

Ce avea croșeta cu gravitația?

Aveam să-mi dau seama după o oră de cînd ușa sălii de spectacol s-a deschis. Pe scenă, două scaune antagonice, unul suspendat de tavan, altul fixat în podea. Celestul și teluricul legate, pe tot timpul spectacolului, de un chinese pole. Două personaje, El și Ea. Ea vorbește în română, El replică în franceză, contopindu-se într-o metaforă. Pentru că spectacolul nu este doar despre metamorfoza corporală uluitoare a celor doi artiști, El, precizia și forța masculină, Ea, grația și unduirile feminității, ci despre ceva esențial, un ceva pe care tindem să-l uităm și să-l pierdem în tracasările cotidiene ale vieții intens sociale: echilibrul între real și vis.

Cei doi sînt cînd sus, zburînd pe tavan, cînd jos, cînd pendulînd între cele două planuri – chinese pole-ul fiind cumva acel liant sănătos, indestructibil între interior și exterior. Un soi de „cablu” solid care să-ți permită, la răstimpuri și în siguranță, un bungee-jumping lăuntric și necesar. Pentru că existența doar într-un singur plan riscă să schilodească acest „tot” care definește, în cele din urmă, ființa umană: robot social, dar și creație a spiritului.

Și, poate, cheia spectacolului constă tocmai în scena croșetatului. Ea se refugiază în planul de sus, agațată, cu capul în jos de tavan, croșetînd, unu pe față, unu pe dos, încercînd astfel să mențină echilibrul. Însă, la un moment dat, pierde ghemul. Un ghem recuperat de El.

Pentru că, pînă la urmă, spectacolul Unu’ pe față, unu’ pe dos exact despre asta este. Echilibrul dintre noi și ceilalți, dintre sus și jos, dintre convențional și autentic. Ludicul se împletește cu seriozitatea, accentele dramatice cu tușele de comic. O necesară evadare de ceilalți, în noi înșine, dar și o revenire din noi înșine, spre ceilalți.

În timpul aplauzelor m-am uitat la cei din jurul meu. Chipurile rămăseseră prinse încă în siajul metaforei. Împleteau încă pe dos. La ieșire, însă, croșetatul a trecut firul pe față: „Luăm taxi?”, „Mai bine chem un Uber”, „Mai stăm la o bere?”, „Nu, că mîine este luni”.

AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Alegeri fără zvîc. Pariem?
Poate că și pandemia a făcut ca alegerile parlamentare din acest an să fie un eveniment mai degrabă șters.
O scrisoare deschisă    Spre cine? jpeg
O scrisoare deschisă... Spre cine?
În compoziţia credinţei de tip ÎPS Teodosie nu intră nici fir de grijă faţă de semenii care nu i se alătură.
Trump vs Biden – va recunoaște cineva? jpeg
Trump vs Biden – va recunoaște cineva?
Una dintre cele mai importante tradiții ale democrației americane este în pericol: recunoașterea înfrîngerii.
„Luați l acasă” jpeg
Oglinzi
Mie îmi rămîne agățat de creier cuvîntul „doamnă”, pe care el îl spune într-un fel apăsat și solemn.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
Cred că s-au săturat și ei...
Ruptura în societatea americană este atît de mare încît cele două triburi nici măcar asupra condamnării violențelor de stradă nu au mai căzut de acord.

Adevarul.ro

image
„Capra cu trei iezi“, locul 1 pe Netflix. Publicul fie îl iubește, fie îl urăște: „Un film ce n-ar fi trebuit să existe“ FOTO
La fel ca alte pelicule românești lansate pe platforma de streaming, producția horror „Capra cu trei iezi“ a împărțit telespectatorii în două tabere.
image
Cele mai romantice zodii. Te vor face să te simți cea mai iubită persoană
Oricine își dorește să iubească și să fie iubit, însă unele persoane sunt capabile să ofere iubire peste imaginația partenerului. Nativii acestor patru semne zodiacale sunt considerați cei mai romantici.
image
Vremea se schimbă radical: un val de aer polar lovește România. Ce ne așteaptă: unde se anunță viscol și îngheț
Schimbare radicală a vremii. De astăzi, aerul tropical din nordul Africii va fi înlocuit treptat de o masă de aer rece, polar, dinspre nordul Europei. Se anunță frig neobișnuit, îngheț la sol și ninsori.

HIstoria.ro

image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.