50% realitate. Restul e vis

18 noiembrie 2019
E cool să postești jpeg

În stînga mea, într-un grup, se dezbate lipsa dezbaterii prezidențiale. Pro și contra. Mai la dreapta, se fac planuri de revelion. Unii vor veni cu mașina, alții cu avionul. În altă parte, cîțiva părinți cu copiii după ei vorbesc despre vaccinul antigripal. Unii zic că e bun, alții că nu. Clămpănesc și eu, ceva decent, cu cîțiva cunoscuți. O plictiseală convențională, în fapt, o mică panoplie de realități așezate frumos pe obrazul nostru social, în timp ce toți așteptăm de fapt, în fața ușii închise, altceva. 

Acest „altceva” avea să se petreacă în cîteva minute, la etajul 1 al Palatului Universul, la Linotip. Auzisem de acest Centru Independent Coregrafic și de spectacolele montate aici, dar nu apucasem, pînă în seara aceea, să mă conving cu ochii de cele auzite. Și, chiar dacă eram curioasă, cînd am primit o invitație la spectacolul Unu’ pe față, unu’ pe dos, recunosc, primul impuls a fost să refuz – că dead-line-uri, că oboseală, că duminică seara, că, de fapt, comoditatea pe care ne-o impune tracasarea cotidiană. Totuși, ceva m-a convins să ies din casă și s-o iau spre clădirea din Ion Brezoianu în seara de 17 noiembrie.

O făcusem, în parte, și pentru că apucasem să citesc despre spectacol: o combinație între dans contemporan (coregrafa Georgeta Corca), acrobații de circ (artistul Paul Herzfeld), chinese pole, clarinet bas și... croșetat – un amalgam bizar la prima vedere, mai ales cînd miza spectacolului era o încercare de a „sfida gravitația”.

Ce avea croșeta cu gravitația?

Aveam să-mi dau seama după o oră de cînd ușa sălii de spectacol s-a deschis. Pe scenă, două scaune antagonice, unul suspendat de tavan, altul fixat în podea. Celestul și teluricul legate, pe tot timpul spectacolului, de un chinese pole. Două personaje, El și Ea. Ea vorbește în română, El replică în franceză, contopindu-se într-o metaforă. Pentru că spectacolul nu este doar despre metamorfoza corporală uluitoare a celor doi artiști, El, precizia și forța masculină, Ea, grația și unduirile feminității, ci despre ceva esențial, un ceva pe care tindem să-l uităm și să-l pierdem în tracasările cotidiene ale vieții intens sociale: echilibrul între real și vis.

Cei doi sînt cînd sus, zburînd pe tavan, cînd jos, cînd pendulînd între cele două planuri – chinese pole-ul fiind cumva acel liant sănătos, indestructibil între interior și exterior. Un soi de „cablu” solid care să-ți permită, la răstimpuri și în siguranță, un bungee-jumping lăuntric și necesar. Pentru că existența doar într-un singur plan riscă să schilodească acest „tot” care definește, în cele din urmă, ființa umană: robot social, dar și creație a spiritului.

Și, poate, cheia spectacolului constă tocmai în scena croșetatului. Ea se refugiază în planul de sus, agațată, cu capul în jos de tavan, croșetînd, unu pe față, unu pe dos, încercînd astfel să mențină echilibrul. Însă, la un moment dat, pierde ghemul. Un ghem recuperat de El.

Pentru că, pînă la urmă, spectacolul Unu’ pe față, unu’ pe dos exact despre asta este. Echilibrul dintre noi și ceilalți, dintre sus și jos, dintre convențional și autentic. Ludicul se împletește cu seriozitatea, accentele dramatice cu tușele de comic. O necesară evadare de ceilalți, în noi înșine, dar și o revenire din noi înșine, spre ceilalți.

În timpul aplauzelor m-am uitat la cei din jurul meu. Chipurile rămăseseră prinse încă în siajul metaforei. Împleteau încă pe dos. La ieșire, însă, croșetatul a trecut firul pe față: „Luăm taxi?”, „Mai bine chem un Uber”, „Mai stăm la o bere?”, „Nu, că mîine este luni”.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

1 ciorba de perisoare jpg jpeg
Câte linguri de orez se pune la un kilograme de carne, atunci când faci ciorbă de perișoare.
Ciorba de perișoare este unul dintre cele mai iubite preparate din bucătăria românească, apreciat atât pentru gustul său savuros, cât și pentru modul simplu de preparare
horia brenciu jpeg
Horia Brenciu, dezvăluiri neștiute din viața amoroasă. Motivul pentru care artistul nu a uitat numele fostelor sale iubite: „Fiecare a însemnat ceva”
Ajuns la vârsta de 52 de ani, Horia Brenciu este un familist convins, dar asta nu înseamnă că nu a avut și el momente în care i-au plăcut escapadele. Artistul a avut câteva iubite în tinerețe pe care nici acum nu le-a uitat și încă le știe numele.
shutterstock 2021893346 jpg
Zodia ta este printre cele norocoase pe 22 ianuarie 2025? Impactul conjuncției Soare-Pluton asupra zilei
Care sunt cele 5 zodii care vor avea un horoscop extraordinar pe 22 ianuarie 2025. Află cum te influențează Soarele în conjuncție cu Pluton și ce surprize plăcute îți rezervă ziua.
otelea jpg
A murit cel mai titrat handbalist al României. Cornel Oțelea a câștigat trei titluri mondiale
CSA Steaua a anunțat trecerea în neființă a lui Cornel Oțelea.
Novak Djokovici Facebook jpg
Novak Djokovici, acuzat că s-a prefăcut accidentat, ca să-l scoată din ritm pe Carlos Alcaraz
Calificarea sârbului Novak Djokovici, 37 de ani, 7 ATP, în semifinalele de la Australian Open a iscat polemică.
Percheziții în comuna Augustin jpg
Doi angajați ai unei primării din Brașov, reținuți pentru că au plătit ilegal ajutoare sociale în schimbul voturilor
Doi funcționari publici din cadrul Primăriei comunei Augustin, din județul Brașov, au fost reţinuți în dosarul privind acordarea ilegală a ajutoarelor sociale în schimbul voturilor.
Living  Foto Lemon Interior Design jpg
Adio 19°C în casă. Descoperă temperatura ideală pentru a îmbina confortul cu economiile în locuință
În fiecare iarnă, confortul termic și economiile energetice devin subiecte de discuție. Mulți dintre noi ne întrebăm ce temperatură ar trebui să setăm la termostat pentru a ne simți confortabili în casele noastre, fără a afecta prea mult factura de energie.
image png
Ce se va întâmpla cu singura biserică cu două altare din România. Decizia vine la mai bine de un deceniu
Mănăstirea Corbii de Piatră, cea mai veche mănăstire rupestră din sudul României, situată în comuna Corbi, județul Argeș, se pregătește să strălucească din nou, datorită unui proiect de reabilitare finanțat prin fonduri nerambursabile.
elena carstea jpeg
Ce afacere a pus pe picioare Elena Cârstea, în America, în urma nereușitei din domeniul imobiliar: „Prețurile variază între 2000 și 3000 de dolari”
Elena Cârstea, una dintre cele mai îndrăgite voci ale anilor ’80 în România, a reușit să își transforme pasiunea într-o afacere de succes în Statele Unite.