10%, de ochii lumii bune

17 aprilie 2019
E cool să postești jpeg

De cele mai multe ori, simt un disconfort real cînd se face paralela între tragedii. Fiecare tragedie este unică, iar nevoia de a diminua sau de a amplifica pe una în detrimentul alteia mi se pare o dovadă a lipsei de empatie și un soi de vrie a propriului buric. „Or fi suferit ăia, da noi suferim mai mult” – este acea mentalitate care, pe scurt, mă scoate din minți.

Faptul că, în aceeași zi cînd în Franța s-a produs incendiul de la Catedrala Notre-Dame, la noi un copil a murit din cauza iresponsabilității autorităților, n-ar trebui să ne creeze „priorități” într-ale tristeții. Pentru că nu poți pune nici un fel de taler între cele două, fiind vorba despre tragedii care nu au nici o legătură una cu cealaltă.

Cu toate acestea, uneori, evenimentele externe, cele vizibile și emoționante la nivel global, sînt capitalizate în mod grosolan la nivel politic și administrativ. Iar atunci te revolți. Bunăoară, gestul Gabrielei Firea – de a dona timp de trei luni, 10% din salariul său pentru reconstrucția Catedralei Notre-Dame – a reușit să pună în taler problemele interne și cele externe. Prin această ieșire la rampă, total neavenită, ostentativă și făcută de ochii lumii bune, primarul Bucureștiului s-a pus, de una singură, în reflectorul bilanțului.

Căci una e să faci o declarație de solidaritate cu poporul francez și, dacă te simți generos, să faci și o donație anonimă, și alta, să-ți trîmbițezi un gest de implicare care, brusc, pare că îți pune pe primul plan grija pentru alții, dar nu și pentru ai tăi.

Cînd ești primarul unui oraș pe care l-ai scăpat din mîini, un oraș cu probleme care te depășesc, dar te implici public întru rezolvarea problemelor altora, nu înclini oare atenția, atît asupra nereușitelor tale, cît și asupra lipsei de interes pe care ar trebui, totuși, să-l ai pentru propria bătătură?

Ce spune despre tine, ca primar al Bucureștiului, faptul că donezi bani din salariu pentru reconstrucția Catedralei Notre-Dame, îndemnînd și pe alții să facă la fel, dar ignori, un mandat întreg, faptul că în Capitală nu mai avem monumente cu care să ne identificăm în mod real?

În acest sens nu pot să nu amintesc concluziile ultimului raport al Ordinului Arhitecților, un raport ignorat de altfel de Primărie. Bucureștiul nu are viziune, fiind lipsit de Plan Urbanistic General și de zona metropolitană. „Locuirea în București a devenit o problemă socială. În timp ce crește parcul de locuințe, scade drastic calitatea locuirii. Dialogul între instituțiile de stat implicate în dezvoltarea orașului este inexistent. Trotuarul și plinta urbană sînt nevalorificate și degradate. Trotuarele, subdimensionate, nu mai servesc scopul pentru care au fost concepute. În lipsa piețelor publice, pe care alte orașe le au, spațiul public bucureștean este fără identitate și lipsit de dimensiune socială. Zonele istorice sînt în continuă decădere. Pierderea patrimoniului, privită în ansamblu, echivalează cu un act de dezmoștenire națională a cetățenilor. Peisajul natural al Bucureștiului este schilodit galopant, prin intervenții asupra copacilor de mari dimensiuni, a parcurilor, terenurilor, malurilor lacurilor etc. Aceste acțiuni desfigurează imaginea urbană și afectează echilibrul climatic. Poluarea crește, iar cetățenii simt disconfortul urban din ce în ce mai mult.”

Iar concluziile raportului nu sînt doar pe hîrtie. Le vedem zi de zi. Căci trăim într-un oraș care moare sufocat, un oraș pentru care primarul general pare că nu are empatia necesară de a-i dona 10% din salariu. Ca un gest de minimă implicare.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

thumbnail WhatsApp Image 2025 04 03 at 15 47 26 (1) jpg
IICCMER anunță inițierea unui denunț penal împotriva APOLLO CHEIA pentru promovarea lui Ceausescu
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) anunță inițierea unui denunț penal împotriva societății APOLLO CHEIA S.R.L., ca urmare a acțiunilor de „promovare, în public, a cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra uman
turn tv 1 jpg
Galați, „Shanghai de România”
Turnul TV din Galați, una dintre cele mai înalte structuri din oraș și din România, a fost iluminat în diverse culori, oferind un spectacol de lumini impresionant locuitorilor.
val kilmer profimedia jpg
Val Kilmer a stat la pat în ultimii ani din viață! Noi detalii despre moartea regretatului actor
Val Kilmer, faimosul actor cunoscut pentru rolurile din „Top Gun” și „Batman Forever”, a murit la vârsta de 65 de ani, pe 1 aprilie, din cauza unei pneumonii, la doar câțiva ani după ce a înfruntat o lungă luptă cu cancerul la gât. Actorul a fost diagnosticat în 2014 cu această boală cruntă, din cau
Robert Habeck FOTO EPA-EFE
Ministrul german al Economiei despre taxele lui Trump: „Nu mai putem conta doar pe faptul că toată lumea va fi prietenoasă cu noi”
Președintele SUA, Donald Trump, va fi nevoit să-și revizuască măsurile privind taxele vamale dacă statele europene vor acționa împreună, a afirmat Robert Habeck, ministrul german al Economiei, într-o conferință de presă joi.
olimpiada jpg
Orașul din România cunoscut drept orașul „geniilor”. Sute de elevi se întrec într-o cunoscută și puternică olimpiadă
Botoșaniul, supranumit "orașul geniilor", a fost gazda celei de-a 75-a ediții a Olimpiadei Naționale de Matematică pentru nivelul liceal, un eveniment de prestigiu ce a reunit sute de elevi din întreaga țară.
chanel tapper limba jpg
Ea e femeia cu cea mai lungă limbă din lume!
Chanel Tapper (34 de ani) are cea mai lungă limbă din lume – cu o lungime de 9,75 cm de la vârf până la buze. Femeia din California, SUA, deține titlul pentru cea mai lungă limbă feminină.
image jpeg
historia ro   Portrete literare   Tipologii umane in operele romanesti jpg
Portrete literare: Tipologii umane în operele românești
Operele literare românești reprezintă un adevărat spectacol al naturii umane, o oglindă fidelă a societății noastre de-a lungul timpului.
halle berry profimedia jpg
Acum sunt cele mai fericite, dar au fost cândva în pragul sinuciderii! Ce dive de la Hollywood au vrut să-și ia viața
Chiar și cele mai de succes femei, care par să aibă totul – frumusețe, cariere strălucite, faimă și bani mulți – au fost afectate de depresie. În spatele zâmbetelor și al vieților lor aparent perfecte, se ascunde o realitate dureroasă.