Leii tineri din corporații

Publicat în Dilema Veche nr. 536 din 22-28 mai 2014
Bookfest, alegerile şi starea de normalitate jpeg

Într-o vineri seara, pe o terasă din Centrul vechi, în timp ce aşteptam un amic, am tras cu urechea la ce se vorbea la masa zgomotoasă de lîngă mine. Erau cinci bărbaţi în jur de 30 de ani, puteai să juri că-s fraţi sau oricum semănau între ei, aveau un aer comun. M-am prins destul de repede că erau „colegi de birou“, angajaţi ai aceleiaşi firme şi tocmai asistam la momentul de relaxare supremă, aşteptat o săptămînă întreagă şi care se numeşte „berea de vineri cu băieţii“. Cunoşteam schema mai de mult, de la alţi prieteni care munceau 8-10 ore pe zi, cu „condică“: vineri se iese în oraş, cu beţia obligatorie, sîmbătă e zi de refacere, duminica e zi dedicată treburilor gospodăreşti, cumpărăturilor la hipermarket, soţiei, iubitei, copiilor, dacă există.

Cei cinci se comportau ca nişte lei tineri care tocmai au scăpat din cuşcă. La început, nici nu înţelegeam ce vorbeau, articulau doar începuturi de fraze, se acopereau unul pe altul, adulmecau, hăhăiau, gîlgîiau berea cu sete. Nu prea ştiau ei ce să facă cu cele cîteva ore de libertate programate vineri seara. Treptat, se închega însă o conversaţie. Era vorba despre o tipă nouă, de la nuştiuce departament, care le făcea mizerii la toţi. Înţepată, ambiţioasă, carieristă, în plus, pila lui cutare, aşa că nu putea nimeni s-o dea în gît, în mod „oficial“. Iar de săpat pe la spate, mai greu, la treaba asta se pricep de obicei femeile, iar colegele lor nu se aflau aici. Băieţii nu-şi pierdeau timpul cu intrigi şi strategii, abordarea lor era mult mai directă – trebuia „să i-o tragă“ careva, respectiv unul dintre ei, ca să se potolească. Îşi aruncară unul, altuia priviri conspirative, ca între cotoi. Care se bagă? Desigur, toţi se simţeau în stare să o facă, mai ales că tipa nu arăta rău, „nu prea are ţîţe“, însă nici unul nu s-ar fi împiedicat, la o adică, de acest mic amănunt. „Bă, dar nu-i măritată?“, îndrăzneşte unul mai timid, care se preface că are probleme de moralitate. „Şi ce-i cu asta? Cu atît mai mult!“, sar ceilalţi. Cu sensul de „să se înveţe minte!“ „Pe Facebook zice că e într-o relaţie!“, face unul despre care am senzaţia, din conversaţie, că o cam place pe fată, pe bune. „Aha! Puteam să pun pariu că nu-i măritată! Păi, cine s-o ia pe aia… să facă instrucţie cu el în pat? Să-i aplice organigrama! Şi metodele de implementare…“ Toţi rîd. Concluzia: dacă nu e măritată, e clar curvă şi „şi-o pune“ cu oricine. Aşadar, care se bagă? Băieţii cad pe gînduri, dacă ar fi fost un pic mai beţi, era rost şi de un pariu. „Bă, dar nu i-o trage X?“ X era pila tipei, un şef, se pare. Mda, aici e o problema – dacă i-o trage X (care e un cretin, dar e şef şi e în relaţii bune cu Y, care e un mare manager al firmei), ei, cei cinci masculi feroce, nu pot să se bage peste X. Să-i strice lipeala, are şi X socotelile lui. Însă nimeni nu ştie dacă X i-o trage sau nu cu adevărat, sînt doar zvonuri. Dintr-odată, tipa devine intangibilă ca posibilă amantă a lui X, iar băieţii devin frustraţi, după ce se imaginaseră deja în diferite ipostaze cu noua lor colegă. Cel mai tupeist, care venise iniţial cu propunerea, sparge tăcerea: „Bă, poate că nu i-o trage! Poate că doar îi dă… Pe sub birou!“ Rîsete. „Ce, se pune?“ „Da bă, se pune!“, replică altul, uşor melancolic. Pentru că se află într-un impas, băieţii mai comandă un rînd de bere, dau noroc, ciocnesc sticle, gîlgîie şi brusc se simt din nou plini de curaj. În fond, e doar un exerciţiu de imaginaţie, e vineri seară, au cîteva ore de libertate şi li se dă voie să fantazeze orice.

Tupeistul, care e cel mai ameţit, ia cuvîntul: „Bă, eu mă bag şi peste X, la o adică! Mi se rupe, că tot vreau să mă car din firmă! Acuma, dacă tot am vorbit, se impune să i-o trag lu’ aia mică! Aşa, de plecare.“ Ceilalţi îl aprobă, mai că nu-l aplaudă, ca la partid. Şi începe să facă un scenariu. Nu pot să redau aici nici detaliile, nici limbajul (pe care, şi pînă acum, l-am modificat, pe alocuri). Pentru că imaginaţia e pe gratis, intervin şi ceilalţi cu sugestii.

După ce o seduc, îşi fac toate poftele şi o violează în grup, la modul ficţional, pe colega lor, o abandonează ca pe o femeie gonflabilă care tocmai s-a fîsîit. E deja tîrziu, au băut fiecare cîte cinci beri, e timpul să meargă în club, unde e posibil să întîlnească femei reale. Şi e posibil să încerce să le agaţe, dacă nu se fac prea repede pulbere. Haita lor va migra din club în club pînă spre dimineaţă, cînd colega lor va fi de mult dată uitării. A doua zi, le va fi rău, se vor drege cu o ciorbă şi se vor ciondăni cu iubitele sau soţiile care nu acceptă ritualul lor de vineri seară. Duminica va trece greu şi într-o îmbufnare totală, îşi vor spăla hainele şi vor face curat prin casă. Iar luni vor fi din nou la birou, micii roboţei ai marilor firme, colega carieristă le va zîmbi acru şi va continua să le facă mizerii, iar ei vor coborî ruşinaţi privirile. Da, e posibil să fie totuşi amanta lui X, dar care e treaba lor? Vor ridica din umeri – important e ca job-ul să fie safe, să-şi plătească ratele, să-şi permită o vacanţă. Unde sînt leii tineri de vineri seară?

Cea mai bună parte din noi jpeg
„Te pot suna un minut?“
Am încercat să înțeleg de unde provine această anxietate și am descoperit cîteva posibile cauze.
Zizi și neantul jpeg
Primăvară și sărbători
În timp ce lumea de atunci își răcea gura în dezbateri intense, industria de Sf. Valentin înflorea.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Pisica
A fost atît de specială încît eu, timp de trei ani, n-am știut dacă sînt om sau pisică.
E cool să postești jpeg
Normalitatea anormalității noastre
Zilnic, doar în Capitală, zeci de oameni sînt mușcați de cîini, vagabonzi sau care, chipurile, au stăpîni care îi lasă „liberi”.
p 20 WC jpg
Religia între pandemie şi război
De cîţiva ani încoace, avem de trăit două crize acute, globale.
Theodor Pallady jpeg
Rezonanța culturală a lemnului
Tot ce e cu adevărat tradițional măsoară acest eon silvestru, inaugurat după descoperirea focului, care îi este deopotrivă origine și capăt.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un cuplu a divorțat după ce au descoperit că fiecare avea o aventură online cu celălalt sub nume false. Probabil au divorțat ca să poată fi, în sfîrșit, împreună și să-și consume adulterul. (M. C.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?

Adevarul.ro

image
14 ani fără uriașul Marian Cozma: Povestea crimei și ce s-a întâmplat cu ucigașii de etnie rromă
Un handbalist uriaș, la propriu și la figurat, s-a stins, la Veszprém (Ungaria) după un incident șocant.
image
Jurnalist Pro TV reținut pentru 24 de ore. Marius Buga este acuzat că a violat un minor dintr-un centru de plasament
Jurnalistul Marius Buga (42 de ani), corespondentul Pro TV în Dâmbovița și unul dintre cei mai vechi colaboratori ai televiziunii, a fost reținut de procurori într-un dosar ce vizează acte sexuale cu un minor.
image
La ce trebuie să fim atenți când cumpărăm o locuință ca să nu cadă la primul cutremur
Dr. Ing. Lucian Melinceanu, preşedintele Asociaţiei Inginerilor Constructori Proiectanţi de Structuri din România a explicat pentru „Adevărul” la ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm o locuință.

HIstoria.ro

image
Care este cea mai valoroasă pictură din România?
Muzeul Național Brukenthal prezintă, pe pagina de Facebook, cea mai importantă lucrare a colecției de pictură a instituției sibiene, achiziționată de baronul Samuel von Brukenthal, colecție care a stat la fondarea primului muzeu deschis publicului din România (1817).
image
Aventurile Reginei Maria, o traumă pentru tânărul prinț Carol
Nașterea lui Carol, primul copil al cuplului princiar Ferdinand-Maria, pe 15 octombrie 1893, a fost un prilej de mare bucurie pentru țară, familia regală și Regele Carol I, dar mai puțin pentru tânăra mamă.
image
Consecințele bătăliei de la Stalingrad
După capitularea Corpului XI Armată, timp de câteva zile, avioane de recunoaștere germane au continuat să efectueze zboruri deasupra Stalingradului pentru a descoperi eventualele grupuri de militari germani care încercau să scape și de a le parașuta provizii.