Jocuri politice „la nivel înalt“ – Karlthegreat vs anarhistul Alex

Publicat în Dilema Veche nr. 594 din 2-8 iulie 2015
Duplicitate și nuanțe jpeg

Naţiunea noastră are zece ghilde, de obicei sîntem în jur de o sută cincizeci de oameni online, din toate colţurile lumii. Pînă în urmă cu puţină vreme m-am simţit bine în Conquest – o naţiune puternică şi bogată, în Top 3 naţiuni, nu ca altele unde jucătorii trăiesc ca-n Evul Mediu şi n-au auzit în viaţa lor de un ND

– un raid „naţional“ care se organizează la noi în fiecare zi). Acolo, sincer, e Papua Noua Guinee. Nu m-am gîndit niciodată să „emigrez“ şi să-mi încerc norocul în altă parte, deşi, la

-ul meu, m-ar primi oriunde, în orice ghildă, cu braţele deschise. 

Aşadar, avem o comunitate „multiculti“, toţi cu mintea deschisă, mai puţin cîţiva hispanici care nu ştiu deloc engleză, aşa că ai nevoie de jucători care să-ţi traducă, ca să le înţelegi doleanţele. Regele naţiunii este, în mod oarecum previzbil, un american din Texas. Ca să fiu sinceră, el a reuşit pînă acum, cu tact şi diplomaţie, să ţină unite cele zece ghilde şi să împace orgoliile liderilor lor. Pentru că atunci cînd vorbim despre politică la nivel „mondial“, vorbim şi despre orgolii. Iar cînd americanul dispare din joc pentru o săptămînă, două şi pleacă în vacanţă pe plajele din Brazilia în viaţa lui reală, lucrurile o iau complet razna. De obicei, îi pasează coroana lui Karlthegreat, care devine un soi de rege interimar. Karl locuieşte în Luxemburg, însă e un neamţ get-beget. E foarte strict, n-are umor şi-şi ia rolul în serios. Pentru el, conducerea unei naţiuni înseamnă în primul rînd disciplină. De aceea, raidul „naţional“ pe care regele îl organizează începe la oră fixă, nici un minut mai tîrziu, şi devine un job în toată regula pentru toată lumea. 

Alex, care făcea parte din ghilda mea, e un imigrant din Peru, la Madrid. Bănuiesc că are în jur de 25 de ani pentru că merge la facultate, ceva în domeniul IT. N-am întîlnit niciodată un imgrant care să-şi dispreţuiască atît de mult ţara de adopţie. Şi Uniunea Europeană, odată cu ea. Însă nu s-ar întoarce niciodată în Peru – îşi urăşte şi ţara natală. Alex pare un

din principiu, dar e mai mult de atît. E „de stînga“ şi conspiraţionist pe deasupra. Se lansează în lungi discuţii pe chat-ul ghildei despre familia regală din Spania, care trăieşte în huzur, în vreme ce poporul n-are locuri de muncă. Ne povesteşte cum Europa e condusă de grupuri de interese obscure. Iar modelul lui în viaţă este Putin. „Ăsta da, preşedinte! Are verticalitate…“, comentează el pe chat, iar noi, ceilalţi, îl ignorăm şi-l lăsăm să vorbească de unul singur. O singură dată m-am încontrat cu el, după care am lăsat-o baltă. I-am zis că el nu ştie ce înseamnă să trăieşti în comunism, că e foarte tînăr şi că opiniile or să i se schimbe. Şi atunci m-a întrebat – şi am ghicit o oarecare speranţă, dincolo de textul de pe ecran – dacă în România e dictatură. I-am răspuns că nu şi cred că l-am dezamăgit. Dacă îi spuneam că da, ne-am fi trezit cu el pe aici, probabil. 

Totuşi, Alex e un jucător corect şi sare în ajutorul oricui are nevoie. Şi ca să-mi demonstreze că e un comunist „adevărat“, mi-a dăruit o armă +10. Puteam să storcesc eu monştrii un an întreg, că tot n-aveam bani să mi-o cumpăr, că aşa e în capitalism, dar el mi-a dat-o gratis. Ce era să fac, s-o refuz? 

Alex îl urăşte pe Karl şi îl consideră un soi de Hitler al naţiunii Conquest. Iar Karl, imediat după ce americanul i-a pasat coroana, pentru o perioadă scurtă de timp, i-a dat lui Alex

(adică nu îl „mai vede“ în chat, nu mai poate primi mesaje de la el, ca şi cum Alex nici n-ar exista în joc). Iar Alex încearcă să vorbească cu Karl prin intermediul meu, să-i atragă atenţia asupra unor nereguli care au apărut de cînd e el rege interimar – „Să-i spui lui Karl că…“, „Te rog, întreabă-l pe Karl…“. La început m-a amuzat acest schimb de replici indirecte. „Alex e un ticălos!“, spumega Karl, care e şi el un tip furios, din principiu. „Face politică pe chat, zilele trecute ţipa pe aici că la Madrid, în sfîrşit, poporul a învins şi că au un nou primar. O babă comunistă!“ 

Problemele celor doi nu interesau pe nimeni atîta timp cînd nu influenţau bunul mers al naţiunii. Însă Karl îl persecuta pe Alex în raidul naţional. Pentru că îi dăduse

şi nu putea să-i scrie sau să-i trimită mesaje (şi nu voia să cedeze: „Spune-i lui Karl, te rog, să-mi dea

doar 5 minute, că am să-i zic ceva!“), Alex nu mai primea sarcinile importante. Iar să nu laşi un jucător de

maxim să omoare Spawn-ul în ND e o totală lipsă de respect! O zi, două, trei, Alex s-a conformat şi a omorît în raid monştrii prăpădiţi, alături de noob-ii de level mic. Pînă într-o zi cînd s-a înfuriat şi, din proprie iniţiativă, i-a suflat regelui Spawn-ul de sub nas. Apoi, şi pe al doilea. „Anarhie! Alex a omorît Spawn-ul fără permisiunea mea“, a strigat Karl şi l-a dat afară pe Alex din

. Jignit şi nervos, Alex a părăsit naţiunea. Avînd deja experienţa emigrării, nu i-a fost prea greu. Din solidaritate, o parte din hispanici l-au urmat, iar Conquest a început să se destrame. Acum îl aşteptăm pe american să se întoarcă din vacanţă şi să rezolve situaţia. 

Nu ştiu dacă s-au făcut deja studii sociologice pe comunităţile virtuale din jocurile online. Ele reprezintă o oglindă perfectă a lumii globalizate în care trăim. Aşadar, şefi de stat şi de guverne, luaţi aminte la ce s-a întîmplat în Conquest! S-ar putea ca în lumea reală să se întîmple exact la fel.   

jackpot jpg
Păcănelele de iarnă de la Winner Casino - Ce slot-uri să NU ratezi la sfârșitul acestui an!
Sezonul rece a venit cu multe oportunități pentru persoanele pasionate de gambling.
implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.

Adevarul.ro

image
Prințesa Dubaiului a anunțat că divorțează: mesajul a fost postat pe Instagram
Fiica conducătorului Dubaiului pare să își fi anunțat divorțul pe rețelele de socializare.
image
Cum putem trece mai ușor peste zilele toride: zona corpului care ne ajută să ne răcorim eficient
Mihaela Bilic, medic nutriționist, a explicat pe rețelele de socializare ce măsuri putem lua pentru a suporta mai bine aceste zile caniculare. „La baza gâtului există o zonă termosensibilă care transmite întregului organism informațiile despre căldură”, susține dr. Bilic.
image
Cum să reduci căldura din mașină pe caniculă. Sfaturile specialiștilor
Vara aceasta se anunță a fi una dintre cele mai călduroase din istoria României, cu temperaturi care depășesc limita de 40 de grade celsius, iar temperaturile extreme afectează negativ orice mașină.

HIstoria.ro

image
Lucruri știute și neștiute despre Mănăstirea Arbore și ctitorul ei
Pe ruta mănăstirilor din Moldova, din cel mai recent proiect de turism cultural – „România Atractivă” –, cunoaștem profund patrimoniul românesc, construit, meșteșugit sau povestit. Străini și români deopotrivă, suntem chemați de sunetul de toacă și ne plecăm capetele la auzul cântărilor din zori. Ne
image
Încălzirea politică globală
Poate că 2024 va depăși recordul lui 2023 și va fi cel mai călduros din istorie, record pe care nu și-l dorește nimeni.
image
Pe vremea când nu exista cod roșu și aer condiționat: în 1911 canicula a făcut prăpad în Europa și SUA
Chiar dacă valurile de căldură devin din ce în ce mai intense și mai frecvente ca urmare a încălzirii globale, acestea nu reprezintă un fenomen nou în istorie. Un exemplu tragic este vara anului 1911, când Franța a fost lovită de un val de căldură devastator. În acea perioadă, peste 40.000 de oameni