Wikileaks pe la 1800 și un pic...

Publicat în Dilema Veche nr. 373 din 7 - 13 aprilie 2011
Despre Descîntece jpeg

Gîndurile noastre sînt invadate de ceva vreme de recentele şi suculentele dezvăluiri Wikileaks. Cum America n-a fost descoperită ieri, nici slugărnicia românească nu e de dată recentă. Pe la 1800 şi un pic, românii se grăbeau, ca şi astăzi, să se plîngă, să invoce protecţie, să se umilească, să strige după ajutor, chiar dacă uneori nu aveau nevoie de el, să gîdile orgoliile altora, într-un cuvînt să fie mai mult slugarnici şi mai puţin diplomaţi. Slavă Domnului că aveau în slujba cui să-şi pună „talentele“ oratorice: două imperii, unul „protector“ (Imperiul Rus), altul „suzeran“ (Imperiul Otoman) şi o groază de consulate.

Contele de Langeron, general în armata de ocupaţie rusă de la 1806-1812, vorbea astfel despre iţele politice şi protagoniştii lor: „am văzut că la Bucureşti erau mai multe partide, fiecare boier era duşmanul tuturor celorlalţi; îndată ce unul din ei căpăta o slujbă, ceilalţi se dezlănţuiau împotriva lui; nu ţineau seama nici de legătura de rudenie, nici de legătura de prietenie“. Situaţia nu este cu nimic diferită la Iaşi, dacă ar fi să-l ascultăm pe consulul francez Bois-le-Comte: „spiritul care domneşte în oraşul Iaşi îl transformă într-un cuib de intrigi ale opoziţiei. Boierii îşi petrec viaţa cu asemenea îndeletniciri; în mijlocul acestor neplăceri au totuşi un avantaj, acela de a aduce adesea discuţia despre interesele ţării şi de a ţine, ca să spunem aşa, încordat patriotismul locuitorilor“. Or, această procedură – de luptă a tuturor împotriva tuturor şi de constituire a solidarităţilor de moment – transpare cel mai bine din numeroasele „reclamaţiie“ pe la toate uşile. Orice domn e bun doar pînă ajunge în scaun, după care critica lui şi a guvernului, numit de el, se revarsă fără încetare: pamflete şi caricaturi, atacuri dure şi vehemente care îşi fac loc printre cenzori, şi cînd nu reuşesc, sînt adăpostite de presa germană sau franceză; sau, şi mai eficient, sînt lipite în poarta palatului domnesc, pe uşile Adunărilor Obşteşti şi chiar pe porţile conacelor boiereşti. Greu guvernabili, boierii se aliază cu vodă atunci cînd au interesul de a obţine o slujbă, o obţin şi în scurtă vreme îi devin duşmani. Din opoziţie, ei atacă şi lucrurile bune, şi pe cele rele, cu aceeaşi înverşunare. La Petersburg ajung reclamaţii după reclamaţii. De pildă, boierii Moldovei se plîng de vodă Sturdza şi de lăcomia sa în toate; vodă Sturdza îi acuză că sînt din fire „mozaviri“. Şi toarnă, pentru urechile ruşilor, portrete cît mai colorate, începînd cu capul răutăţilor: Alexandru Sturdza, fost vistier, „om ignorant şi vanitos, de o aroganţă şi o lipsă de moralitate recunoscute“, care s-a erijat peste noapte în „chef de parti“ reuşind să adune şi să seducă pe toţi acei instigatori – se scrie în memoriul din 3 noiembrie 1835 adresat consulului rus Rükcmann. Urmează logofătul Constantin Sturdza – „om de o indolenţă şi de o incapacitate rare, ajuns în slujbă datorită intervenţiilor surorii sale“, postelnicul Alexandru Mavrocordat este mai întîi „plin de datorii“, astfel încît soţia, „un model de virtute“, s-a văzut obligată să-şi reclame zestre, apoi este „d’o prostie bătătoare la ochi, deşi se crede poet fără să poată scrie măcar un singur rînd corect în vreo limbă“ şi ce-ar mai fi de spus cînd declară peste tot că este „omul lui Louis-Philippe“. Şi uite-aşa, rînd pe rînd, boierii sînt ponegriţi de parcă consulii de pe aici n-ar şti cu cine au de-a face.  

Boierii munteni, în frunte cu banul Barbu Văcărescu şi logofătul Ştefan Belu, se plîng la Poartă împotriva domnului Grigore Ghica (1827), iar Ghica se răzbună, dîndu-i în „vileag“ de faţă cu toţi, făcîndu-i de ocară şi dîndu-le un nou pretext spre a se plînge. Cînd unul de-al lor este exilat, pe bună dreptate şi ca urmare a numeroaselor critici pronunţate la adresa domnului, boierii, în frunte cu mitropolitul, se coalizează şi trimit repede-repede un memoriu lui Daşkov, consulul general al Rusiei, pentru a obţine iertarea amicului lor. Mitropolitul Neofit, la rîndul său, nu se sfieşte să scrie memorii interminabile cînd la Petersburg, cînd la Constantinopol, şi să se plîngă de toţi şi de toate, cerînd cu insistenţă intervenţia rapidă şi totală a „Augustului Protector“ pe care îl asigură de „supunerea sa necondiţionată“ (memoriul din 31 decembrie 1840). Şi cum nu-l ia nimeni în seamă în forurile înalte ale Rusiei, coboară către consuli şi foşti consuli, fără a se opri din reclamarea „mizeriei politice“ care îneacă Valahia. E nevoie de tonul împăciuitor al generalului Kiseleff care îl îndeamnă nici mai mult, nici mai puţin decît să aibă răbdare, căci starea lucrurilor nu se poate schimba peste noapte.  Cam pe acolo sîntem şi astăzi – fără răbdare, dorind schimbare, dar fără schimbare, şi bunăstare fără efort, inventînd consuli, ambasade şi Wikileaks doar pentru a avea cui ne plînge de o soartă vitregă şi iremediabilă.

Constanţa Vintilă-Ghiţulescu este cercetătoare la Institutul de Istorie „N. Iorga“ din Bucureşti. În 2006 a publicat cartea Focul Amorului. Despre dragoste şi sexualitate în societatea românească, 1750-1830.

Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.

Adevarul.ro

image
Cât vor plăti turiștii pentru o noapte de cazare în Mamaia, de 1 Mai: prețurile concurează cu cele din Dubai
Pentru minivacanța de 1 Mai, cele mai căutate stațiuni rămân Mamaia Nord și Vama Veche. Hotelierii și comercianții au majorat prețurile, concurând cu destinațiile de lux de pe planetă.
image
Penurie de alimente și creșteri de prețuri fără precedent în Marea Britanie din cauza vremii nefavorabile. „Piețele s-au prăbușit”
Marea Britanie se confruntă cu penuria de alimente și cu creșterea prețurilor, deoarece vremea extremă legată de schimbările climatice provoacă producții scăzute în fermele locale și în străinătate, potrivit The Guardian.
image
Kremlinul cumpără Găgăuzia folosind o schemă sovietică
Într-o analiză pentru CEPA Irina Borogan, jurnalistă de investigații, și Andrei Soldatov, expert în serviciile secrete ruse arată mecanismul prin care regimul Putin cumpără în mod deschis influență în țările vecine.

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.