Clerul și poporul
 lui Dumnezeu

Publicat în Dilema Veche nr. 1015 din 21 septembrie – 27 septembrie 2023
image png

Eram deunăzi la Arad, pentru o conferință despre UE, un gigant comercial cu statura unui pitic geopolitic. După susținerea ei, în frumos restaurata sală „Regele Ferdinand“, din clădirea Primăriei locale, într-un moment de relaxare, am fost informat pe WhatsApp, de către un bun prieten, că Horia-Roman Patapievici va ține o prelegere despre relația creștinismului cu ideea europeană, căci decisese să onoreze frumoasa invitație lansată lui, în acest sens, de către Protopopiatul Moinești. Am răspuns scurt: „Bravo lor că-l invită pe HRP!“. Numai că replica mi-a cam tăiat veselia, cînd am aflat că, în cei 33 de ani post-comuniști, BOR nu l-a invitat nici odată pe dl Patapievici să le transmită credincioșilor ceva din gîndirea sa. Invitația de la Moinești se situa între premiera absolută și întîmplarea fericită, fără precedent... 

Am asociat această mai curînd amară revelație cu o altă poveste, petrecută la finalul verii. Fusesem invitat oficial, de către ÎPS Ioan Sălăjan, Mitropolitul Banatului, să țin o lecție despre prietenie în cadrul ediției curente a ITO („Întîlnirea internațională a Tineretului Ortodox“), găzduită de Timișoara care este, anul acesta, și Capitală Europeană a Culturii. Văzînd că vine termenul deplasării și n-am primit detaliile logistice ale evenimentului, i-am scris consilierului cultural mitropolitan un e-mail. M-am trezit nu atît cu precizările solicitate, cît cu un telefon jenat, prin care, cu prețul unor perdele retorice de fum diplomatic, eram anunțat că „Înaltul“ s-a răzgîndit. Pe scurt, nu mai era valabilă invitația. Numai că nu mi se spusese nimic (atît de penibilă fiind răsucirea și atît de nejustificată în termenii oricărei conviețuiri civilizate). Și nu doar la modesta mea contribuție se „renunțase“ fără preaviz. Mai mulți alți invitați, n-am să-i citez acum, fuseseră tacit „decomandați“, pe seama vreunui telefon de mai sus, care comunicase ca pe vremuri o listă neagră, sau din subita rezervă creată de faptul că, nu demult, solicitasem Sinodului, politicos și argumentat, să participe la eforturile pan-ortodoxe de a serba nu doar Nașterea Domnului „pe stil nou“ (adică în acord cu realitatea calendarului astronomic și canoanele Sinodului I Ecumenic), ci și Învierea Lui Hristos. 

Nu am livrat cele două anecdote pour la petite histoire – și nici pentru a face vreun reproș punctual, individualizat, ci mai curînd pentru a constata că, după integrarea noastră în UE (ianuarie 2007), s-a petrecut în BOR – cu toate lăudabilele excepții de rigoare – o anumită repliere filetistă a unei părți din episcopat, monahism și clerul de mir. Pe fondul tendinței de autoizolare în discursul naționalist (și demonizare implicită a Occidentului), era aproape inevitabil ca în general părinteasca și mereu respectuoasa relație bilaterală dintre „conducerea“ BOR și elita intelectualilor mireni să se producă relativa și progresiva înstrăinare pe care o putem vedea azi, sub contururi aproape oficioase. Tot mai mult, BOR i-a văzut pe cărturarii care fac apologetică creștină cel puțin de la căderea lui Ceaușescu – și caută punți între Ortodoxie și societatea tot mai secularizată (sau între Cult și Cultură, cum spuneam în anii ’90) – ca pe niște inși „riscanți“, supărător de înclinați să spună adevăruri neconvenabile. Și care trebuie, prin urmare, situați într-o necreștină carantină preventivă. 

Evident că această „politică a struțului“ întristează, alienează și generează frustrări deloc potrivite cu idealul nostru afirmat de comuniune și creativitate liberă. Cei care o aplică umbresc și inițiativele normale, ale acelor episcopi, stareți și preoți de mir deschiși la minte și la suflet, care conlucrează misionar cu intelectualii publici creștini (mai nou numiți „apropiați de Biserică“, de parcă ei n-ar fi, prin taina Botezului și frecventarea vieții liturgice, mădulare vii ale sinaxei euharistice). Situația e cu atît mai ironică cu cît „încuiații“ și „temătorii“ și-au apropiat în schimb alte figuri intelectuale, definite printr-un naționalism eurosceptic, cobzăreală populist-pietistă, anti-ecumenism de grotă și apărarea indirectă a liniei lui Putin: măcar vedem în pomenita substituție dovada faptului că, orice ar fi, Biserica are totuși nevoie și de intelectuali! Problema e că nu ajunge să satisfaci forma pentru a salva conținutul.

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
image
O mamă a dezvăluit cinci lucruri pe care le interzice copiilor săi după ce a lucrat la o unitate de terapie intensivă pediatrică
Mamă a patru copii, femeia a împărtășit lista celor cinci lucruri care nu trebuie făcute de copii, după ce a lucrat într-o unitate de terapie intensivă pediatrică (ICT).
image
Motivul inteligent pentru care centrele comerciale nu au ferestre
Există mai multe explicații pentru care mall-urile limitează ferestrele.

HIstoria.ro

image
Care a fost singurul trofeu european câștigat de o echipă națională de fotbal a României?
Pe 29 aprilie 1962, aproape 80.000 de spectatori au ținut să fie prezenți la finală, pe „23 August”.
image
Cine au fost agenții dubli din al Doilea Război Mondial?
Cea mai importantă parte a Operațiunii Fortitude a reprezentat-o rolul jucat de agenți dubli.
image
Când au apărut primele bănci din Țara Românească
Pe măsură ce viața economică a Țării Românești se dezvoltă, apar numeroase proiecte și încercări pentru organizarea instituțiilor naționale de credit. Î