Zgîrciţi? Nu, ignoranţi

6 octombrie 2016
România de afară jpeg

Un milion de euro. Atît s-a adunat din subscripţia publică pentru „Cuminţenia pămîntului”. Nu e deloc puţin, în condiţiile date. În România, oamenii nu sînt obişnuiţi să doneze pentru artă şi cultură. Şi nici nu prea au condiţii să o facă. Şi nici nu cred că au înţeles, în cazul de faţă, pe ce dau banii.

Au fost tot felul de comentarii despre această subscripţie publică. Scepticii de serviciu au cobit de la început că n-o să meargă (şi au avut dreptate, dar nu le foloseşte la nimic). Unii au criticat campania. Alţii au zis, precum Conu’ Leonida, că „e treaba statului, domnule”, n-ar trebui să se apeleze la cetăţeni, care şi-aşa sînt săraci. Au fost şi unii care şi-au desfăşurat nervozităţile pe Facebook, zicînd că „mai bine facem şcoli şi spitale de banii ăştia decît să-i dăm pe o statuie” (ceea ce e o probă de non-gîndire năclăită de propagandă). După încheierea campaniei, s-au căutat explicaţii şi am senzaţia că mai toată lumea s-a învîrtit în jurul banilor. Eu nu cred că e vorba de bani, de zgîrcenie, de sărăcie. Cred că e vorba de ignoranţă (care, ce-i drept, merge mînă-n mînă cu sărăcia, dar asta e o poveste mai complicată). Am două argumente.

În primul rînd, cred că la noi filantropia nu a trecut de genunchiul broaştei. Şi, în orice caz, cetăţeanul mediu nu are exerciţiul de a dona pentru artă şi cultură. Singurul mod pe care îl are la dispoziţie este mecanismul prin care poate redirecţiona 2% din impozitul pe venit către o organizaţie socială, culturală, umanitară etc. Dar mecanismul e greoi şi tot prin birocraţia statului trece. Ar fi mult mai simplu dacă oamenii ar putea dona bani direct către organizaţiile cu pricina, iar sumele respective ar fi scutite de impozit.

În al doilea rînd – şi cel mai important – mulţi oameni cred că n-au înţeles, în cazul de faţă, pentru ce trebuie să dea banii. Unii au zis – că, slavă Domnului, au unde: pe Facebook, pe forumuri, pe site-uri – că sculptura „e urîtă” (şi nu, nu e o chestiune de gust, de opinie personală la care tot omu’ are dreptu’; gustul trebuie fundamentat pe ceva, pe nişte cunoştinţe, gustul se formează şi se educă). Dar, în afară de cei cu astfel de opinii, cred că cei mai mulţi nu ştiu, de fapt, mai nimic despre Brîncuşi. Doar nişte lozinci naţional-patriotice ridicole, băgate în cap încă de pe vremea comunismului: că ne mîndrim cu el că-i român şi e întemeietorul sculpturii moderne. Altceva – mai nimic. Din astfel de lozinci omul nu poate înţelege că Brîncuşi chiar e important în istoria artei moderne şi orice muzeu din lume e dispus să plătească pentru a-i avea lucrările în colecţie. Campania, din păcate, a urmat cam acelaşi traseu: a încercat să stimuleze mîndria naţională (mai ales printr-un lung spot în care apăreau clişeele despre istoria noastră „făcută de străini” şi altele). Dar o campanie se croieşte după aşteptările publicului-ţintă, nu? Aşa că nu e cazul, cred, să criticăm prea mult campania, ci să mergem spre rădăcinile problemei.

În şcoală, orele de istoria artei şi de muzică sînt năpăstuite, pîndite la tot pasul de scoaterea din programă, pentru că şi cei care se ocupă de educaţie, şi părinţii sînt obsedaţi cam prosteşte de „pregătirea pentru piaţa muncii”, de evaluări naţionale, de bac, de rezultate. Să scoatem din şcoală oameni cu mintea luminată şi întregi la suflet nu e, cum se spune în limbaj de lemn, „o prioritate”.

Aşa încît elevii termină liceul fără să aibă habar de artă, de muzică, de literatura universală. Nu ştiu să privească un tablou, nu au nici măcar cunoştinţe minime despre marile curente artistice şi reprezentanţii lor. Şi-atunci, de ce să dea bani pentru o sculptură pe care nu prea o înţeleg, pe care nu ştiu s-o plaseze în context (pentru că nu cunosc mai mult de 2-3 nume de mari sculptori mondiali, în cel mai bun caz)? De ce să doneze? Doar aşa, din mîndrie patriotică, pentru că Brîncuşi e român? Slabă motivaţie. Ar fi donat mai mulţi dacă ar fi înţeles cu adevărat care e „miza”, care e valoarea operei brîncuşiene din punct de vedere artistic, nu în bani. Dar – cred că ar trebui s-o spunem deschis şi să ne-o asumăm – cei mai mulţi concetăţeni de-ai noştri sînt ignoranţi în materie de artă. Dacă n-ar fi atîta ignoranţă în societatea noastră, probabil că s-ar fi construit şi şcoli, şi spitale: oamenii deschişi la minte şi bine educaţi nu acceptă pomeni electorale şi nu votează orbeşte, nu găsesc scuze pentru plagiate şi pentru alte coţcării. Aşa încît cred că aparentul insucces al subscripţiei publice pentru „Cuminţenia pămîntului” nu e o problemă legată de bani şi de sărăcie, ci de ignoranţă. Dacă ne educăm mai bine copiii – şi le deschidem mintea prin artă, muzică şi creativitate – măcar ei vor înţelege, în viitor, că operele de artă îşi merită banii.

Articol apărut pe Blogurile Adevărul

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Congres AUR - George Simion - 27 mar 2022 / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Motivele din spatele prezenței lui George Simion în SUA. Ce vrea să demonstreze liderul AUR ANALIZĂ
George Simion vizează întărirea legăturilor cu suveraniștii globali și câștigarea unui rol mai important pe scena politică internațională, iar vizita sa în SUA este un pas important în acest sens, spun experții.
Chen Wei nong operatie jpg
Acest doctor s-a operat singur! A filmat procedura și a publicat videoclipul pe rețelele sociale
Chen Wei-nong, tată a trei copii, care lucrează la o clinică de chirurgie plastică din Taipei, a devenit viral săptămâna aceasta după ce a publicat un clip destul de neobișnuit pe conturile sale de Facebook și Instagram.
inghetata de banane unt de arahide jpeg
Cea mai bună gustare fără zahăr, pentru a avea mai multă energie. Este bogată în proteine, fibre și vitamine
Nutriționiștii propun o gustare delicioasă, plină de nutrienți, care ajută la furnizarea de energie constantă organismului. De asemenea, conține magneziu, potasiu și vitamina C, care susțin funcția musculară și sănătatea imunitară.
zeno daniel sustac, initiator grup parintii elevilor din romania   foto fb zeno daniel sustac jpg
Părintele care a fondat o asociație pentru depolitizarea învățământului: „Carnetul potrivit de partid rămâne cel mai bun CV”
Avocatul care a fondat în 2024 Asociația pentru Depolitizarea Educației atrage atenția că politizarea învățământului a ajuns „un flagel care prin amploare și intensitate tinde să devină o vulnerabilitate educațională majoră”. I-a transmis analiza sa și ministrului Educației, Daniel David.
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Alimentul adorat de români care te ajută să ai un somn liniștit. Dr. Mihail Pautov garantează
Chefirul este unul dintre cele mai bune alimente pentru sănătate. Studiile ne spun că ajută digestia, scade inflamația, reglează glicemia și susține sănătatea inimii. Doctorul Mihail Pautov a vorbit, pe pagina lui de TikTok, despre beneficiile acestei băuturi.
spital mioveni foto denis grigorescu jpeg
Sute de posturi blocate la primul spital de stat construit de la zero în România după Revoluție. Care ar fi soluția de deblocare
De anul trecut, angajările la stat sunt blocate. Iar sistemul public de sănătate este cel mai afectat, mii de posturi de doctori și asistente fiind blocate din cauza măsurilor de austeritate.
videochat expert supeala jpg
Adulții, mai puțin inteligenți pe zi ce trece. Expert HR: „Nimeni nu înțelege urgența de a investi în educația pentru adulți”
Unul din cinci adulți este capabil să înțeleagă texte simple sau să rezolve probleme aritmetice de bază, arată un studiu realizat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) în 34 de state. Polonia înregistrează cel mai mare declin.
Poiana Largului viaduct jpeg
Poiana din România care leagă trei regiuni. Locul e cunoscut pentru peisajele sale spectaculoase, fiind poarta de acces către zone montane renumite
Viaductul Poiana Largului rămâne unul dintre cele mai impresionante și importante din România. Reprezintă o realizare semnificativă în domeniul infrastructurii rutiere și contribuie la conectivitatea regiunilor montane ale țării. Este punct de legătură între Moldova, Bucovina și Transilvania.
01 medici maternitate timisoara foto maternitate noua jpg
Doctorii de la Maternitatea Odobescu din Timișoara strâng bani pentru construirea unei noi maternități. Cum pot fi sprijiniți
Doctorii de la Maternitatea Odobescu din Timișoara, membri ai Asociației Pro Maternitatea, au început o lăudabilă campanie de strângere de fonduri pentru construirea unei noi maternități în orașul de pe Bega.