Wesley So, primul campion mondial la Fischer-șah
Pe cînd lumea a început să remarce anul prost pe care îl traversa, Wesley So a dat un răspuns care a părut stîngaci: mie în ultima vreme îmi place Fischer-Random Chess. O specie de șah în care în poziția de început piesele se așează la întîmplare în spatele pionilor. Regele de pildă poate sta în locul calului, nebunul în locul turnului, dama în locul nebunului și așa mai departe. Regula este ca și albul, și negrul să aibă aceeași așezare, simetrică. Partea interesantă la acest tip de șah, propus de Bobby Fischer - motiv pentru care îi poartă numele - este că nu prea mai contează teoria deschiderilor. Jucătorii intră într-un fel direct în jocul de mijloc, trebuie să gîndească ad-hoc un plan de partidă și să încerce să îl aplice.
Dar se pare că So știa ce spune. S-a jucat recent ceea ce organizatorii au numit ”primul campionat mondial de Fischer-șah”. Au existat calificări, și după ele, s-au stabilit șahiștii care au jucat cu titlul pe masă. Ei au fost Magnus Carlsen, campionul mondial la șah clasic, Fabiano Caruana, numărul doi mondial, rusul Ian Nepomniachtchi și americanul nostru, Wesley So. Carlsen a dispus de Caruana, iar So de rus, așa încît finala a fost jucată de norvegian și american.
Surpriza a fost de proporții. So și-a învins adversarul cu un scor neverosimil, pe care Carlsen probabil nu l-a mai suferit niciodată, cel puțin de cînd s-a consacrat: 13,5 la 3,5. Practic, Carlsen n-a cîștigat nicio partidă, iar So nu i-a dat nicio șansă să revină în joc. E drept, au fost partide rapide, în care timpul de gîndire a fost limitat, dar condițiile au fost egale pentru toți. Iar pînă de curînd, Carlsen a fost campion mondial simultan și la șah clasic, și la blitz, și la șah rapid. Ceea ce face din performanța lui So una și mai valoroasă.
Diagrama săptămînii
Soluția diagramei 180 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția diagramei 179 de data trecută e ca o paradă a șahurilor duble sau o scăriță a turnului - așa ar putea fi denumit acest final estetic de partidă semnat de Alehin: 1. Txh7+ Rxh7 (1… Txh7 2. Dxf6+) 2. Txf6+ Rg7 (2… Rh8 3. Th6++; 2… Rg8 3. Tg6+) 3. Tg6++ Rh7 (3… Rf8 4. Dh8+) 4. Tg7++ Rh8 (4… Rh6 5. Dxf6+! Txf6 6. Th7+) 5. Th7++ Rg8 6. Th8#
Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.
Foto: Wesley So. Sursa: Lennart Ootes/ Nick Burton/ frchess.com