Violență și polarizare

20 august 2018
Violență și polarizare jpeg

În memoriile sale, la un moment dat Petre Pandrea observa că violența în politica românească a fost introdusă de mișcările extremiste, legionarismul și comunismul. Ambele au folosit din plin amenințarea, intimidarea, agresiunea și asasinatul politic. Memorialistul mai susține că aceste practici nu au prins totuși pe terenul politicii românești, au fost mai degrabă excepții, puseuri, pe care majoritatea le-a răbdat de nevoie, dar pe care le-a respins ca și practici politice curente. În paranteză fie spus, e de precizat că la Pandrea funcționa un fel de glorificare a modului presupus echilibrat în care țăranul român - mai precis cel oltean, din rîndurile căruia provenea autorul - vede și judecă lumea.

Avînd în vedere observația lui Pandrea, se pune întrebarea de unde atîta violență politică astăzi, din moment ce extremismele menționate au fost, aparent, depășite? Pentru că în aer plutește o ură și o violență aproape palpabile.

Îmi vin în minte imaginile cu actele de violență gratuite ale unor jandarmi, care păreau dezlănțuiți după ce au primit ordinul „foc de voie” la reprimarea protestului din 10 august. Ura cu care loveau oameni care „se predaseră”, ridicaseră deja mîinile, nu vine din ordinul primit de sus, venea de la ei, din interior; jandarmul violent a părut că îi urăște personal pe cei din piață. Nu le-a înțeles niciodată motivațiile și acum avea ocazia să se răzbune pentru frustrările îndelung înmagazinate acasă, privind știri și talk-show-uri la televizor, sau în discuțiile cu colegii. După cum ură exprimă și chipurile unor contestatari din piață, ai căror ochi se congestionează cînd scandează împotriva lui Dragnea și a PSD-ului.

Violența plutește și pe rețelele de socializare. Un prieten jurnalist care obișnuiește să își exprime clar și cinstit opiniile anti-PSD la televiziunile unde este invitat mi-a arătat ce mesaje poate să primească pe Facebook. Cele mai benigne sînt înjurăturile triviale, dar altele merg pînă la amenințarea cu moartea. De exemplu, un mesaj eliptic, căutat mafiot, precum acesta: „Tu trebuie urgent executat. Faci parte dintr-o organizație teroristă, sînt dovezi”. Sînt convins că am văzut numai vîrful aisbergului; că mai sînt și alții care primesc asemenea mesaje, în privat sau chiar și în public, și că de ele nu sînt scutiți nici comentatorii de altă orientare. Cel mai recent și notoriu exemplu este cel al Alinei Mungiu-Pippidi, care a scris aparent împotriva curentului în care se presupunea că se înscrisese. A fost de ajuns ca să i se facă fel de fel de procese de intenție, să fie acuzată că s-ar fi vîndut sau să i se impute - violența poate fi, iată, și grosolană - felul în care arată. Multe dintre aceste atacuri veneau de la unii intelectuali influenți, pe care vulgul Facebook-ului pare să-i cuprindă cu prea multă ușurință. Bineînțeles că puteai să nu fii de acord cu ea și să aduci contra-argumente la ceea ce ea susținea, dar asemenea atitudini s-au înecat în mulțimea replicilor denigratoare, răstite, acuzatoare, injurioase, fără consistență.

Mai există apoi și instituția excluderii, care în fond e tot o formă de violență la adresa individului. Oamenii care nu se aliniază la unul dintre grupurile antagoniste sînt excluși. ”Dacă nu ești cu noi, ești împotriva noastră” funcționează la fel de bine în ambele părți ale baricadei. Așa se închide cercul violenței, în sensul că acum nimeni nu îi mai scapă, nu mai există excepții, oameni care să le fie indiferenți polilor intrați în competiție.

Pentru că în fond despre asta e vorba: despre polarizarea societății. Unii spun că evenimentele din 10 august le-au amintit de România anilor 1990, cu contestările violente din stradă din acea perioadă. Dar chiar și atunci, adversarii încă se mai puteau așeza la aceeași masă. Campaniile prezidențiale se încheiau cu o dezbatere între cei doi candidați rămași în cursă. Astăzi, politicienii și comentatorii aferenți merg numai la propriile televiziuni. Dacă printr-o excepție extraordinară ei totuși se întîlnesc, discuția degenerează în monologuri simultane, suprapuse, și în final în înjurături. Jurnaliști care să poată modera nu mai există. Ura și adversitatea acoperă obiectivitatea meseriei. Polarizarea a condus la puseele de violență descrise și tot ce se mai poate spera e ca Pandrea să fi avut dreptate, ca ele să fie pasagere și în cele din urmă respinse de practica politică și de bunul-simț general. Că de la actualii politicieni șansele sînt prea mici.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi. 

Foto: E. Enea

kam idris hqhx3lbn18 unsplash1 jpg
Dincolo de orele de lucru: Găsirea echilibrului între muncă și timp liber
Iată cîteva strategii practice și sfaturi pentru a găsi un echilibru între viața profesională și viața privată în lumea cu ritmul rapid din ziua de azi
Afis Teoria recapitularii Stefan Ungureanu The H Gallery jpeg
Vernisaj Ștefan Ungureanu – „Teoria recapitulării”, The H Gallery
Vernisajul expoziției va avea loc joi, 8 iunie, de la ora 19:00.
Portret CL jpg
poate nu
Poate nu-i chiar Sfîrșitul, numai că totul se leagă. Dar și pe asta cine s-o înțeleagă?
PHOTO 2023 05 26 14 18 54 jpg
Romanian Design Week, festivalul industriilor creative, readuce la viață spații uitate ale Bucureștiului, alături de IQOS
Industriile creative sau industriile de conținut sînt concepte care au intrat în limbajul comun în ultimii ani
ad3 jpg
Ce adidași se potrivesc cu treningul? Mizați pe confort și stil urban
Dacă preferi o versiune mai sportivă a treningurilor, pariază pe jambiere strîmte cu dungi albe pe laterale
saxinte jpg
Nigredo
Acceptarea ideii că ura poate fi un sentiment creștinesc
 AAA2496 jpg
Importanța reglării unghiurilor direcției
Unul dintre factorii care pot duce cel mai mult la uzura prematură a anvelopelor este reglarea incorectă a unghiurilor direcției.
DilemaVeche (2) (1) jpg
featured image (2) (1) jpg
Istoria transferurilor în fotbal: De la 400 de lire la 222 de milioane de euro
În ultimul deceniu s-au plătit sume amețitoare pentru transferul unor fotbaliști.
index png webp
Serile Enayati Medical City, 26 mai 2023, cu Sever Voinescu si Horia Brenciu
Enayati Medical City are ca prioritate abordarea holistică a problemelor medicale ale pacienților.
pexels andrea piacquadio 3812745 jpg
Migrenele: ce le generează și cum le tratăm
Migrenele reprezintă un tip de durere de cap caracterizate prin dureri intense, pulsatile, resimțite de cele mai multe ori doar pe o parte a capului.
DSC08734 JPG
IQOS și Romanian Design Week te invită să descoperi instalația „Echoes of Presence” între 12-28 mai în Piața Amzei din București
În ultimii 10 ani, Romanian Design Week a devenit cel mai complex eveniment dedicat industriilor creativ-culturale din România.
Killa Fonic png
Vama intră în luptă cu Killa Fonic în bătălia muzicală a anului
Joi, Vama și Killa Fonic intră în cea mai așteptată bătălie muzicală a anului.
image png
Vedere asupra lumii din casele bunicilor
Recunosc o disperare aici, acceptată pe jumătate trupește, pe jumătate  sufletește.
dilemaveche 1 jpg
Cum identifici rapid un nou cazino online și cum să rămîi siguranță
Pe viitor, cu siguranță vor mai apărea jocuri diferite și inovative.
Dilemaveche   nuante de roscat jpg
Ce legătură există între nuanța părului și personalitate – află aici!
Te-ai întrebat vreodată dacă există o legătură între nuanța părului și personalitate?
Echoes of Presence partedinarte jpg
COMUNITATEA A DECIS: CÎȘTIGĂTORUL CONCURSULUI LANSAT DE ROMANIAN DESIGN WEEK ȘI IQOS ESTE PROIECTUL „ECHOES OF PRESENCE”
ÎMPREUNĂ este tema pe care Romanian Design Week și IQOS au propus-o comunității creative din România pentru ediția de anul acesta a concursului.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Start pentru înscrierile la a doua ediție New Draft. Asociația Control N caută autori de scenarii de film din România
Trei sesiuni de lucru asistat, programate lunar, între lunile iulie și octombrie 2023
icr lbf2023 jpeg
#3 1 jpg
Cititul în familie: De ce este important să citim împreună cu cei mici?
Cititul în familie nu trebuie să fie o activitate plictisitoare, ci poate fi o aventură fascinantă pentru toți membrii familiei.
catre mine 50x70 preview jpg
Control N: Ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni
În perioada martie – mai 2023 atelierele își propun să abordeze într-o manieră originală trei forme de scriere.
cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.
vrei sa i surprinzi pe cei dragi du i intr o calatorie in alta tara jpg
Vrei să-i surprinzi pe cei dragi? Du-i într-o călătorie în altă țară
Visezi vreodată să-i duci pe cei dragi într-o călătorie într-o altă țară? Ei bine, acum este șansa ta!

Adevarul.ro

image
Cine a fost Vera Putina, presupusa mamă biologică a liderului de la Kremlin
Vera Putina, care a murit, miercuri, 31 mai, la 96 de ani, a ieșit din obscuritate în 1999, pretinzând că este mama biologică a lui Vladimir Putin, pe care a pretins că l-a abandonat când era copil.
image
Frații Tate și interlopii din „Familia DMS“, un sindicat de crimă organizată din România
Andrew și Tristan Tate, anchetați pentru trafic de persoane și viol, au câștigat bani din săli de jocuri de noroc în colaborare cu cel mai mare sindicat de crimă organizată din România, arată o investigație realizată de Rise Project.
image
Ce zodii sunt adevărate mașini de făcut bani. S-au născut pentru asta
Unii dintre nativii zodiacului se mulțumesc cu un serviciu sigur și cu un venit stabil, în timp ce alte semne zodiacale sunt făcute să producă bani pe bandă rulantă.

HIstoria.ro

image
George Gershwin și visul american
George Gershwin (1898-1937) a marcat scena americană la începutul secolului XX.
image
De ce se urau de moarte Ştefan cel Mare şi Vlad Ţepeş. Duşmănia lor apare într-un document de la Vatican!
Vlad Ţepeş, domn al Munteniei în trei rânduri, şi Ştefan cel Mare, voievodul care a condus Moldova timp de aproape jumătate de secol, au avut relaţii sinuoase, în funcţie de conjunctura politică a vremii şi de interesele administrative.
image
Château La Coste, în Provence: ce descoperire!
Ce e, până la urmă, Château La Coste? Un spaţiu magic, construit în jurul unei îndeletniciri cu tradiţie: facerea vinului.