Viaţa de după heroină

10 februarie 2014
Viaţa de după heroină jpeg

„Ce este societatea civilă?”; „Avem societate civilă?”; „Ce fac ONG-urile din România?” – sînt doar cîteva întrebări la care rubrica de faţă, o rubrică realizată în parteneriat cu Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, va căuta, săptămînal să dea răspunsuri.

Cînd a consumat pentru prima oară heroină, Ionuţ avea paisprezece ani. Locuia în cartierul Obor din Bucureşti, iar gaşca de bloc „l-a ajutat în acest sens”. În anul acela, părinţii lui au divorţat şi, pentru el, „nu a fost uşor”. Dar heroina îl ajuta să treacă peste stările de anxietate cu care se confrunta. Pentru că „drogurile se mulează pe nevoile oamenilor”, iar heroina este un foarte bun depresor.

Primul an a consumat doar ocazional, fără să fie dependent. În perioada aceea îşi permitea să îşi cumpere droguri, părinţii lui îi dădeau bani de buzunar, iar în anul 2000, heroina era, spune el, mult mai ieftină decît acum. Era considerată „drogul săracului”. Treptat doza a crescut, s-a instalat dependenţa şi a început să consume zilnic. În clasa a zecea a rămas repetent din cauza absenţelor, iar liceul l-a terminat la seral, la cursurile fără frecvenţă.

Au urmat cîţiva ani de consum intens, despre care Ionuţ povesteşte că a consumat doar heroină şi ocazional marijuana. În total, au fost zece ani în care a ajuns să piardă contactul cu părinţii, prietenii şi să cîntărească aproape cincizeci de kilograme, deşi are 1,80 m înălţime.

În anul 2009 a fost incus în programul de substituire cu metadonă al Asociaţiei Arena, din Bucureşti. A beneficiat de programul lor de recuperare, unde a ascultat sfaturile consilierilor şi psihologilor din asociaţie. A durat aproape doi ani pînă cînd a renunţat în totalitate la droguri. Între timp, a absolvit Facultatea de Psihologie, din cadrul Universitatii Bucureşti, iar acum urmează cursurile Masterului de „Servicii Sociale de Sănătate”, de la Facultatea de Sociologie. În urmă cu doi ani a devenit voluntar la Centrul Carcuda din Ferentari, centru care aparţine  Asociaţiei Carusel - o asociaţie tînără care protejează, printre altele, drepturile persoanelor consumatoare de drog. Astăzi este coordonatorul serviciului de schimb de seringi, oferit printr-un proiect finanţat prin Programul de Cooperare Elveţiano-Român. Se implică şi în grupul de advocacy Brigada Activiştilor din Domeniul Drogurilor (BADD), împreună cu foşti şi actuali consumatori de drog.

Grupul BADD realizează, în parteneriat cu Agenţia Naţională Antidrog, o nouă Strategie Naţională cu privire la traficul şi consumul ilicit de droguri. „Să faci o astfel de strategie fără să implici persoanele cu experienţă în consumul drog e ca şi cum ai vorbi despre o populaţie fără să întrebi şi oamenii din ea”- este de părere Ionuţ. „Ei cunosc cel mai bine problemele reale din acest domeniu. Spre exemplu, potrivit articolului 5, al Legii 143, punerea la dispoziţie a apartamentului sau a unei locaţii pentru consumul de droguri, cu bună ştiinţă, se pedespseşte cu închisoare de la trei la zece ani. Din cauza acestei prevederi, în România nu pot fi deschise camere special amenajate pentru consum. Dacă totul s-ar petrece într-un spaţiu steril şi sigur, ar scădea şi riscul de a se îmbolnăvi, ca şi alte consecinţe negative.”

Despre viaţa fără heroină, Ionuţ spune că e şi bună şi rea. Are momente cînd îşi doreşte să consume din nou, mai ales atunci cînd întîmpină o problemă sau o situaţie mai grea. Îşi aminteşte însă de disperarea pe care o simţea de dimineaţă, cînd se trezea gîndindu-se cum să facă rost de bani ca să îşi cumpere doza de care avea nevoie. Şi de durerile insuportabile din momentele de sevraj.

Celor care vin la Centrul Caracuda, el nu le spune niciodată să renunţe la droguri. Le spune doar care sînt riscurile şi dacă o fac, să aibă grijă măcar de sănătatea lor, cît mai mult posibil. „Dacă un dependent de droguri vrea să se drogheze, se droghează. Însă ar fi bine să fie asistat în acest proces. Pentru că astfel, şansele de recuperare sînt mai mari.”
 

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Cât de mult ne influențează emoțiile destinul. Psiholog: „Cine le stăpânește, își controlează cu adevărat viața”
Nu punem mare preț pe forța emoțiilor, considerând că, de fapt, gândurile și programele mentale sunt cele care ne controlează destinul. Acest lucru este adevărat doar într-o anumită măsură, pentru că stările pe care le experimentăm zilnic au un rol determinant în viața personală și profesională.
image
Cel mai mare inamic al speciei umane. Are numai 6 mm, dar ucide anual aproape un milion de oameni
Cel mai mare inamic al umanității este de fapt o insectă banală, pe care o întâlnim inclusiv în România. Țânțarul este responsabil de moartea a 830.000 de oameni anual, iar specialiștii consideră că această insectă prin efectele produse a schimbat efectiv istoria umanității.
image
Tânăra care a făcut un scop în viață din a-i ajuta pe alții. Bistro-ul ei social, loc de întâlnire al celor ce vor să ajute
Când dorința de a face bine întâlnește inteligența umană, iese un bistro social. O tânără din Baia Mare a pus bazele unei astfel de afaceri tocmai din dorința de a face bine. Despre inteligența ei ne-a convins în momentul în care a început să vorbească despre această afacere, făcută pentru a ajuta

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.