Underdog

18 noiembrie 2019
Underdog jpeg

Dacă de dragul demonstraţiei pe Traian Băsescu îl considerăm un fost candidat al dreptei - ceea ce în fapt e o ipoteză cu destule asteriscuri - se poate observa că aproape toate finalele prezidenţiale din România s-au soldat cu înfrîngerea candidatului stîngii. Singurul candidat de succes al stîngii româneşti a fost Ion Iliescu. În rest, cu toţii au sucombat în faţa candidaţilor de dreapta. Mai mult, candidatul de dreapta a intrat de fiecare dată în finală cu a doua șansă. Așa s-a întîmplat cu Emil Constantinescu, Traian Băsescu (de două ori) și Klaus Iohannis, care la vremea lor i-au învins pe Ion Iliescu, pe Adrian Năstase și Mircea Geoană, și respectiv pe Victor Ponta. Electoratul român are aparent o slăbiciune pentru buturuga mică gata să răstoarne carul mare, pentru David care îl înfruntă pe Goliat. El se recunoaște mai bine în cel văzut drept mai slab, pe care suplimentar îl asociază probabil cu personajul mai drept și mai bun.

Singurele excepții la modelul underdog-ului de dreapta de succes - folosind o terminologie politologică englezească -  au fost în 1990, de Duminica Orbului, și în 2000, în atipica finală Ion Iliescu - Vadim Tudor. Ce fel de finală avem însă acum, cînd pentru prima oară, underdog-ul e de stînga; va cîştiga el, sau va cîştiga dreapta? Unii comentatori spun că a existat posibilitatea ca ambii finalişti să fi fost de dreapta. O variantă improbabilă, din moment ce nu se ştie ce fel de orientare politică are candidatul care, zice-se, l-ar fi putut înlocui pe reprezentantul PSD. Oricum însă, calculele electorale seci arată că ne îndreptăm către un deznodămînt asemănător cu cel din 2000. Atunci, două din trei voturi au mers la candidatul PDSR, Ion Iliescu, în vreme ce Vadim Tudor era considerat oaia neagră, răul cel mai mare, opțiunea nefrecventabilă, sau cum s-ar numi azi, politicianul anti-sistem. Într-adevăr, actualul președinte Iohannis este cel care ar putea aduna cele mai multe dintre voturile candidaților ieșiți din cursă. Sînt contabilizate în dreptul lui opţiuni de la USR-ul lui Dan Barna, PMP-ul lui Teodor Paleologu și UDMR-ul lui Kelemen Hunor. Finalista de stînga Viorica Dăncilă poate spera doar la convertirea unor voturi din partea susținătorilor lui Mircea Diaconu, insuficiente chiar și dacă ar ajunge a fi folosite și în proporție de 100%. Singura speranță a candidatului stîngii este să mobilizeze din jumătatea inertă a electoratului, cea care nu a găsit suficiente motive să vină la vot în primul tur de scrutin. Dar dacă aceste motive nu au fost suficiente pînă acum, de ce ar deveni deodată eficiente? Mai ales că Viorica Dăncilă nu are darul galvanizărilor electorale de ultim moment în care a excelat un Traian Băsescu, de pildă, sau de care a profitat ultima oară şi Klaus Iohannis.

Ca de obicei în astfel de confruntări, cu un candidat dominant versus un underdog, pentru Klaus Iohannis tăcerea e de aur. Agitatul bărcii nu poate merge decît în defavoarea lui, deoarece la un traseu fără incidente, curentul îl duce singur la victorie. Au fost pînă acum două momente care au agitat apele, respectiv discuția despre refuzul dezbaterii și o declarație pe care o consider neinspirată a candidatului PNL. Sînt foarte multe accente deplasate în campaniile electorale pentru prezidențiale. În iureșul campaniei, candidați și alegători uită deseori pentru ce sînt alegerile și pun pe seama președintelui sarcini viitoare imposibil de îndeplinit. România este în definitiv o republică mai degrabă parlamentară, cel mult semi-prezidențială. Din acest punct de vedere, dezbaterea nu ar fi adus probabil decît mai multă confuzie și frustrare. Absența ei însă creează un precedent. Alegătorii sînt lipsiți de spectacolul dezbaterii, de show-ul electoral, de bîrfa politică. Vrem - nu vrem, înfruntarea umană, replica, atacul surpriză, au făcut deliciul altor campanii și au influențat opțiuni electorale. Fără o dezbatere finală, campania parcă nu mai are finalitate, ca să nu mai spun că ea e nelipsită și în multe țări occidentale. Dispariția dezbaterii electorale finale este încă una dintre pierderile votanților. Însă de la Traian Băsescu încoace, președinții par să își permită tot mai multe rupturi cu tradiția sau consecvența. Paradoxal, Ion Iliescu a fost ținut cel mai mult sub lupa interogărilor privind imparțialitatea politică a mandatului său sau privind cheltuielile sale publice, de președinte, versus cele private, de candidat al unui partid. Astăzi, regula acceptată pare să fie că președintele e jucător și de aceea e tolerat cînd e părtinitor politic. Ce au reuşit însă Klaus Iohannis şi echipa sa de campanie a fost să acrediteze ideea că există totuşi o dezbatere, cu ziarişti şi formatori de opinie, la care preşedintele participă. Aşa, ca să nu creadă cumva sfătuitorii preşedintelui că au reuşit să vîndă castraveţi la grădinar, spun doar că dezbaterea e posibilă doar între doi sau mai mulţi candidaţi, oameni pe acelaşi palier electoral. Între jurnalişti şi un candidat nu se poate organiza o dezbatere, ci doar o întîlnire, o conferinţă de presă, un interviu.

Din zona de turbulenţă amintită e și declarația nefericită a lui Klaus Iohannis privind PSD. Președintele de acum, candidat cu șanse aproape incontestabile la încă un mandat, a spus că PSD este „un partid antidemocratic”. În cel mai bun caz, declarația este o generalizare neglijentă. Sugerează că zecile sau sutele de mii de membri și simpatizanți ai PSD au fost de acord cu inițiativele dubioase și interesate ale conducerii partidului privind justiția. E ca un vot de blam pentru o categorie largă a populației. Dacă nu era suficient deja din confruntările politice de pînă acum, Klaus Iohannis a alienat prin această declarație un întreg segment de populație, căreia de altfel îi cere să îl recunoască drept președinte pentru încă un mandat. Pe de altă parte, este încă neclar ce fel de virtuți democratice au celelalte partide politice, participante în aceeași măsură la jocul împărțirii sinecurilor bugetare. Am mai spus-o și după cazul Caracal: partidele, noi și vechi, încurajează nepotismul, clientelismul, nu promovează meritocrația; niciun partid politic nu poate fi considerat reformat atît timp cît întreține algoritmul numirilor politice în aparatul bugetar în dauna promovărilor pe bază de competențe.

Cu toate acestea, cum am arătat, președintele nu mai e sancționat ca altădată pentru declarații imparțiale, incompatibile cu statutul său, actual sau prelungit pentru încă patru ani. Impactul electoral al declarației lui Klaus Iohannis va fi probabil neglijabil. Adică nici nu va pierde multe voturi, nici nu va cîștiga multe - dacă declarația a fost făcută în speranța accentuării tușei anti-PSD în vederea atragerii useriștilor. Cel mult, unii se vor întreba cum va proceda președintele în cazul unor medieri viitoare; nu va mai chema la consultări PSD-ul, pentru că e „antidemocratic”? Nu cred că președintele a vorbit serios, și cred că prin atitudine măcar își va revizui declarația. Rămîne însă sentimentul neplăcut că la vîrful politicii românești nu sînt nici azi asumate deplin, adică inclusiv în campanie, principii ale administrației occidentale, printre care și acela că guvernarea democratică presupune și recunoașterea legitimității depline a partidului de opoziție.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Secţie de vot într-o şcoală din Bucureşti © Ionuţ Iamandi

pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.

Adevarul.ro

image
Soluția unei femei medic pentru salvarea soțului infectat cu o bacterie mortală: un tratament obscur cu virusuri
Când niciun antibiotic nu a mai funcționat în cazul soțului său infectat cu o bacterie periculoasă, o femeie medic a apelat la un tratament considerat obscur, folosind un inamic natural al bacteriilor pentru a-i salva viața.
image
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Deși considerată cea mai veche și cea mai frecventă operație din lume, circumcizia - îndepărtarea chirurgicală a prepuțului - este încă o procedură controversată, potrivit Yahoo! Life.
image
Piscină și elicopter pe cel mai mare super-iaht submarin din lume, în valoare de 2 miliarde de dolari
Compania producătoare a lansat, de asemenea, insule unice în felul lor, pe care se poate naviga sau poate acosta super-submarinul.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.