Underdog

18 noiembrie 2019
Underdog jpeg

Dacă de dragul demonstraţiei pe Traian Băsescu îl considerăm un fost candidat al dreptei - ceea ce în fapt e o ipoteză cu destule asteriscuri - se poate observa că aproape toate finalele prezidenţiale din România s-au soldat cu înfrîngerea candidatului stîngii. Singurul candidat de succes al stîngii româneşti a fost Ion Iliescu. În rest, cu toţii au sucombat în faţa candidaţilor de dreapta. Mai mult, candidatul de dreapta a intrat de fiecare dată în finală cu a doua șansă. Așa s-a întîmplat cu Emil Constantinescu, Traian Băsescu (de două ori) și Klaus Iohannis, care la vremea lor i-au învins pe Ion Iliescu, pe Adrian Năstase și Mircea Geoană, și respectiv pe Victor Ponta. Electoratul român are aparent o slăbiciune pentru buturuga mică gata să răstoarne carul mare, pentru David care îl înfruntă pe Goliat. El se recunoaște mai bine în cel văzut drept mai slab, pe care suplimentar îl asociază probabil cu personajul mai drept și mai bun.

Singurele excepții la modelul underdog-ului de dreapta de succes - folosind o terminologie politologică englezească -  au fost în 1990, de Duminica Orbului, și în 2000, în atipica finală Ion Iliescu - Vadim Tudor. Ce fel de finală avem însă acum, cînd pentru prima oară, underdog-ul e de stînga; va cîştiga el, sau va cîştiga dreapta? Unii comentatori spun că a existat posibilitatea ca ambii finalişti să fi fost de dreapta. O variantă improbabilă, din moment ce nu se ştie ce fel de orientare politică are candidatul care, zice-se, l-ar fi putut înlocui pe reprezentantul PSD. Oricum însă, calculele electorale seci arată că ne îndreptăm către un deznodămînt asemănător cu cel din 2000. Atunci, două din trei voturi au mers la candidatul PDSR, Ion Iliescu, în vreme ce Vadim Tudor era considerat oaia neagră, răul cel mai mare, opțiunea nefrecventabilă, sau cum s-ar numi azi, politicianul anti-sistem. Într-adevăr, actualul președinte Iohannis este cel care ar putea aduna cele mai multe dintre voturile candidaților ieșiți din cursă. Sînt contabilizate în dreptul lui opţiuni de la USR-ul lui Dan Barna, PMP-ul lui Teodor Paleologu și UDMR-ul lui Kelemen Hunor. Finalista de stînga Viorica Dăncilă poate spera doar la convertirea unor voturi din partea susținătorilor lui Mircea Diaconu, insuficiente chiar și dacă ar ajunge a fi folosite și în proporție de 100%. Singura speranță a candidatului stîngii este să mobilizeze din jumătatea inertă a electoratului, cea care nu a găsit suficiente motive să vină la vot în primul tur de scrutin. Dar dacă aceste motive nu au fost suficiente pînă acum, de ce ar deveni deodată eficiente? Mai ales că Viorica Dăncilă nu are darul galvanizărilor electorale de ultim moment în care a excelat un Traian Băsescu, de pildă, sau de care a profitat ultima oară şi Klaus Iohannis.

Ca de obicei în astfel de confruntări, cu un candidat dominant versus un underdog, pentru Klaus Iohannis tăcerea e de aur. Agitatul bărcii nu poate merge decît în defavoarea lui, deoarece la un traseu fără incidente, curentul îl duce singur la victorie. Au fost pînă acum două momente care au agitat apele, respectiv discuția despre refuzul dezbaterii și o declarație pe care o consider neinspirată a candidatului PNL. Sînt foarte multe accente deplasate în campaniile electorale pentru prezidențiale. În iureșul campaniei, candidați și alegători uită deseori pentru ce sînt alegerile și pun pe seama președintelui sarcini viitoare imposibil de îndeplinit. România este în definitiv o republică mai degrabă parlamentară, cel mult semi-prezidențială. Din acest punct de vedere, dezbaterea nu ar fi adus probabil decît mai multă confuzie și frustrare. Absența ei însă creează un precedent. Alegătorii sînt lipsiți de spectacolul dezbaterii, de show-ul electoral, de bîrfa politică. Vrem - nu vrem, înfruntarea umană, replica, atacul surpriză, au făcut deliciul altor campanii și au influențat opțiuni electorale. Fără o dezbatere finală, campania parcă nu mai are finalitate, ca să nu mai spun că ea e nelipsită și în multe țări occidentale. Dispariția dezbaterii electorale finale este încă una dintre pierderile votanților. Însă de la Traian Băsescu încoace, președinții par să își permită tot mai multe rupturi cu tradiția sau consecvența. Paradoxal, Ion Iliescu a fost ținut cel mai mult sub lupa interogărilor privind imparțialitatea politică a mandatului său sau privind cheltuielile sale publice, de președinte, versus cele private, de candidat al unui partid. Astăzi, regula acceptată pare să fie că președintele e jucător și de aceea e tolerat cînd e părtinitor politic. Ce au reuşit însă Klaus Iohannis şi echipa sa de campanie a fost să acrediteze ideea că există totuşi o dezbatere, cu ziarişti şi formatori de opinie, la care preşedintele participă. Aşa, ca să nu creadă cumva sfătuitorii preşedintelui că au reuşit să vîndă castraveţi la grădinar, spun doar că dezbaterea e posibilă doar între doi sau mai mulţi candidaţi, oameni pe acelaşi palier electoral. Între jurnalişti şi un candidat nu se poate organiza o dezbatere, ci doar o întîlnire, o conferinţă de presă, un interviu.

Din zona de turbulenţă amintită e și declarația nefericită a lui Klaus Iohannis privind PSD. Președintele de acum, candidat cu șanse aproape incontestabile la încă un mandat, a spus că PSD este „un partid antidemocratic”. În cel mai bun caz, declarația este o generalizare neglijentă. Sugerează că zecile sau sutele de mii de membri și simpatizanți ai PSD au fost de acord cu inițiativele dubioase și interesate ale conducerii partidului privind justiția. E ca un vot de blam pentru o categorie largă a populației. Dacă nu era suficient deja din confruntările politice de pînă acum, Klaus Iohannis a alienat prin această declarație un întreg segment de populație, căreia de altfel îi cere să îl recunoască drept președinte pentru încă un mandat. Pe de altă parte, este încă neclar ce fel de virtuți democratice au celelalte partide politice, participante în aceeași măsură la jocul împărțirii sinecurilor bugetare. Am mai spus-o și după cazul Caracal: partidele, noi și vechi, încurajează nepotismul, clientelismul, nu promovează meritocrația; niciun partid politic nu poate fi considerat reformat atît timp cît întreține algoritmul numirilor politice în aparatul bugetar în dauna promovărilor pe bază de competențe.

Cu toate acestea, cum am arătat, președintele nu mai e sancționat ca altădată pentru declarații imparțiale, incompatibile cu statutul său, actual sau prelungit pentru încă patru ani. Impactul electoral al declarației lui Klaus Iohannis va fi probabil neglijabil. Adică nici nu va pierde multe voturi, nici nu va cîștiga multe - dacă declarația a fost făcută în speranța accentuării tușei anti-PSD în vederea atragerii useriștilor. Cel mult, unii se vor întreba cum va proceda președintele în cazul unor medieri viitoare; nu va mai chema la consultări PSD-ul, pentru că e „antidemocratic”? Nu cred că președintele a vorbit serios, și cred că prin atitudine măcar își va revizui declarația. Rămîne însă sentimentul neplăcut că la vîrful politicii românești nu sînt nici azi asumate deplin, adică inclusiv în campanie, principii ale administrației occidentale, printre care și acela că guvernarea democratică presupune și recunoașterea legitimității depline a partidului de opoziție.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Secţie de vot într-o şcoală din Bucureşti © Ionuţ Iamandi

00 cover event facebook (1) jpg
Viața la 18 ani
„Am 18 ani” este un proiect, produs de Asociația Art No More și cofinanțat de AFCN, la care au participat șapte scriitori români contemporani: Dan Coman, Augustin Cupșa, Andreea Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum să economisiți bani în mod corespunzător jpeg
Cum să economisiți bani în mod corespunzător
Cu un plan financiar scris și elaborat, va fi mai ușor să vă planificați rambursarea banilor pe care trebuie să-i împrumutați.
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate
Este important să asociem corect preparatele festive cu licorile care le potențează aroma.
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală jpeg
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală
Știai că există cursuri de dezvoltare personală concepute special pentru adolescenți?
Cum poți să reduci consumul de energie electrică? jpeg
Cum poți să reduci consumul de energie electrică?
Pentru a te asigura că de fiecare dată cînd faci plata factura electrica online plătești sume cît mai mici de bani, este bine să respecți o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru încălzirea locuinței se remarcă prin faptul că produce căldură fără să utilizeze combustibil, ci folosind pur și simplu resurse din natură, precum apa, aerul și solul.
Cum funcționează un cazino online? jpeg
Cum funcționează un cazino online?
Platformele online permit o dinamică mai accentuată și un ritm de joc mai rapid, deoarece nu există nici o interacțiune între jucători și sistemele tehnologice.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude și spectaculoase metode de execuție
Călcarea sau strivirea de către un elefant este o metodă de execuție sau de tortură mai puțin cunoscută de-a lungul istoriei, deși a fost practicată până în secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: artă sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?