Underdog

18 noiembrie 2019
Underdog jpeg

Dac─â de dragul demonstra┼úiei pe Traian B─âsescu ├«l consider─âm un fost candidat al dreptei - ceea ce ├«n fapt e o ipotez─â cu destule asteriscuri - se poate observa c─â aproape toate finalele preziden┼úiale din Rom├ónia s-au soldat cu ├«nfr├«ngerea candidatului st├«ngii. Singurul candidat de succes al st├«ngii rom├óne┼čti a fost Ion Iliescu. ├Än rest, cu to┼úii au sucombat ├«n fa┼úa candida┼úilor de dreapta. Mai mult, candidatul de dreapta a intrat de fiecare dat─â ├«n final─â cu a doua ╚Öans─â. A╚Öa s-a ├«nt├«mplat cu Emil Constantinescu, Traian B─âsescu (de dou─â ori) ╚Öi Klaus Iohannis, care la vremea lor i-au ├«nvins pe Ion Iliescu, pe Adrian N─âstase ╚Öi Mircea Geoan─â, ╚Öi respectiv pe Victor Ponta. Electoratul rom├ón are aparent o sl─âbiciune pentru buturuga mic─â gata s─â r─âstoarne carul mare, pentru David care ├«l ├«nfrunt─â pe Goliat. El se recunoa╚Öte mai bine ├«n cel v─âzut drept mai slab, pe care suplimentar ├«l asociaz─â probabil cu personajul mai drept ╚Öi mai bun.

Singurele excep╚Ťii la modelul underdog-ului de dreapta de succes - folosind o terminologie politologic─â englezeasc─â -  au fost ├«n 1990, de Duminica Orbului, ╚Öi ├«n 2000, ├«n atipica final─â Ion Iliescu - Vadim Tudor. Ce fel de final─â avem ├«ns─â acum, c├«nd pentru prima oar─â, underdog-ul e de st├«nga; va c├«┼čtiga el, sau va c├«┼čtiga dreapta? Unii comentatori spun c─â a existat posibilitatea ca ambii finali┼čti s─â fi fost de dreapta. O variant─â improbabil─â, din moment ce nu se ┼čtie ce fel de orientare politic─â are candidatul care, zice-se, l-ar fi putut ├«nlocui pe reprezentantul PSD. Oricum ├«ns─â, calculele electorale seci arat─â c─â ne ├«ndrept─âm c─âtre un deznod─âm├«nt asem─ân─âtor cu cel din 2000. Atunci, dou─â din trei voturi au mers la candidatul PDSR, Ion Iliescu, ├«n vreme ce Vadim Tudor era considerat oaia neagr─â, r─âul cel mai mare, op╚Ťiunea nefrecventabil─â, sau cum s-ar numi azi, politicianul anti-sistem. ├Äntr-adev─âr, actualul pre╚Öedinte Iohannis este cel care ar putea aduna cele mai multe dintre voturile candida╚Ťilor ie╚Öi╚Ťi din curs─â. S├«nt contabilizate ├«n dreptul lui op┼úiuni de la USR-ul lui Dan Barna, PMP-ul lui Teodor Paleologu ╚Öi UDMR-ul lui Kelemen Hunor. Finalista de st├«nga Viorica D─âncil─â poate spera doar la convertirea unor voturi din partea sus╚Ťin─âtorilor lui Mircea Diaconu, insuficiente chiar ╚Öi dac─â ar ajunge a fi folosite ╚Öi ├«n propor╚Ťie de 100%. Singura speran╚Ť─â a candidatului st├«ngii este s─â mobilizeze din jum─âtatea inert─â a electoratului, cea care nu a g─âsit suficiente motive s─â vin─â la vot ├«n primul tur de scrutin. Dar dac─â aceste motive nu au fost suficiente p├«n─â acum, de ce ar deveni deodat─â eficiente? Mai ales c─â Viorica D─âncil─â nu are darul galvaniz─ârilor electorale de ultim moment ├«n care a excelat un Traian B─âsescu, de pild─â, sau de care a profitat ultima oar─â ┼či Klaus Iohannis.

Ca de obicei ├«n astfel de confrunt─âri, cu un candidat dominant versus un underdog, pentru Klaus Iohannis t─âcerea e de aur. Agitatul b─ârcii nu poate merge dec├«t ├«n defavoarea lui, deoarece la un traseu f─âr─â incidente, curentul ├«l duce singur la victorie. Au fost p├«n─â acum dou─â momente care au agitat apele, respectiv discu╚Ťia despre refuzul dezbaterii ╚Öi o declara╚Ťie pe care o consider neinspirat─â a candidatului PNL. S├«nt foarte multe accente deplasate ├«n campaniile electorale pentru preziden╚Ťiale. ├Än iure╚Öul campaniei, candida╚Ťi ╚Öi aleg─âtori uit─â deseori pentru ce s├«nt alegerile ╚Öi pun pe seama pre╚Öedintelui sarcini viitoare imposibil de ├«ndeplinit. Rom├ónia este ├«n definitiv o republic─â mai degrab─â parlamentar─â, cel mult semi-preziden╚Ťial─â. Din acest punct de vedere, dezbaterea nu ar fi adus probabil dec├«t mai mult─â confuzie ╚Öi frustrare. Absen╚Ťa ei ├«ns─â creeaz─â un precedent. Aleg─âtorii s├«nt lipsi╚Ťi de spectacolul dezbaterii, de show-ul electoral, de b├«rfa politic─â. Vrem - nu vrem, ├«nfruntarea uman─â, replica, atacul surpriz─â, au f─âcut deliciul altor campanii ╚Öi au influen╚Ťat op╚Ťiuni electorale. F─âr─â o dezbatere final─â, campania parc─â nu mai are finalitate, ca s─â nu mai spun c─â ea e nelipsit─â ╚Öi ├«n multe ╚Ť─âri occidentale. Dispari╚Ťia dezbaterii electorale finale este ├«nc─â una dintre pierderile votan╚Ťilor. ├Äns─â de la Traian B─âsescu ├«ncoace, pre╚Öedin╚Ťii par s─â ├«╚Öi permit─â tot mai multe rupturi cu tradi╚Ťia sau consecven╚Ťa. Paradoxal, Ion Iliescu a fost ╚Ťinut cel mai mult sub lupa interog─ârilor privind impar╚Ťialitatea politic─â a mandatului s─âu sau privind cheltuielile sale publice, de pre╚Öedinte, versus cele private, de candidat al unui partid. Ast─âzi, regula acceptat─â pare s─â fie c─â pre╚Öedintele e juc─âtor ╚Öi de aceea e tolerat c├«nd e p─ârtinitor politic. Ce au reu┼čit ├«ns─â Klaus Iohannis ┼či echipa sa de campanie a fost s─â acrediteze ideea c─â exist─â totu┼či o dezbatere, cu ziari┼čti ┼či formatori de opinie, la care pre┼čedintele particip─â. A┼ča, ca s─â nu cread─â cumva sf─âtuitorii pre┼čedintelui c─â au reu┼čit s─â v├«nd─â castrave┼úi la gr─âdinar, spun doar c─â dezbaterea e posibil─â doar ├«ntre doi sau mai mul┼úi candida┼úi, oameni pe acela┼či palier electoral. ├Äntre jurnali┼čti ┼či un candidat nu se poate organiza o dezbatere, ci doar o ├«nt├«lnire, o conferin┼ú─â de pres─â, un interviu.

Din zona de turbulen┼ú─â amintit─â e ╚Öi declara╚Ťia nefericit─â a lui Klaus Iohannis privind PSD. Pre╚Öedintele de acum, candidat cu ╚Öanse aproape incontestabile la ├«nc─â un mandat, a spus c─â PSD este ÔÇ×un partid antidemocraticÔÇŁ. ├Än cel mai bun caz, declara╚Ťia este o generalizare neglijent─â. Sugereaz─â c─â zecile sau sutele de mii de membri ╚Öi simpatizan╚Ťi ai PSD au fost de acord cu ini╚Ťiativele dubioase ╚Öi interesate ale conducerii partidului privind justi╚Ťia. E ca un vot de blam pentru o categorie larg─â a popula╚Ťiei. Dac─â nu era suficient deja din confrunt─ârile politice de p├«n─â acum, Klaus Iohannis a alienat prin aceast─â declara╚Ťie un ├«ntreg segment de popula╚Ťie, c─âreia de altfel ├«i cere s─â ├«l recunoasc─â drept pre╚Öedinte pentru ├«nc─â un mandat. Pe de alt─â parte, este ├«nc─â neclar ce fel de virtu╚Ťi democratice au celelalte partide politice, participante ├«n aceea╚Öi m─âsur─â la jocul ├«mp─âr╚Ťirii sinecurilor bugetare. Am mai spus-o ╚Öi dup─â cazul Caracal: partidele, noi ╚Öi vechi, ├«ncurajeaz─â nepotismul, clientelismul, nu promoveaz─â meritocra╚Ťia; niciun partid politic nu poate fi considerat reformat at├«t timp c├«t ├«ntre╚Ťine algoritmul numirilor politice ├«n aparatul bugetar ├«n dauna promov─ârilor pe baz─â de competen╚Ťe.

Cu toate acestea, cum am ar─âtat, pre╚Öedintele nu mai e sanc╚Ťionat ca alt─âdat─â pentru declara╚Ťii impar╚Ťiale, incompatibile cu statutul s─âu, actual sau prelungit pentru ├«nc─â patru ani. Impactul electoral al declara╚Ťiei lui Klaus Iohannis va fi probabil neglijabil. Adic─â nici nu va pierde multe voturi, nici nu va c├«╚Ötiga multe - dac─â declara╚Ťia a fost f─âcut─â ├«n speran╚Ťa accentu─ârii tu╚Öei anti-PSD ├«n vederea atragerii useri╚Ötilor. Cel mult, unii se vor ├«ntreba cum va proceda pre╚Öedintele ├«n cazul unor medieri viitoare; nu va mai chema la consult─âri PSD-ul, pentru c─â e ÔÇ×antidemocraticÔÇŁ? Nu cred c─â pre╚Öedintele a vorbit serios, ╚Öi cred c─â prin atitudine m─âcar ├«╚Öi va revizui declara╚Ťia. R─âm├«ne ├«ns─â sentimentul nepl─âcut c─â la v├«rful politicii rom├óne╚Öti nu s├«nt nici azi asumate deplin, adic─â inclusiv ├«n campanie, principii ale administra╚Ťiei occidentale, printre care ╚Öi acela c─â guvernarea democratic─â presupune ╚Öi recunoa╚Öterea legitimit─â╚Ťii depline a partidului de opozi╚Ťie.

Ionu╚Ť Iamandi este jurnalist la Radio Rom├ónia Actualit─â╚Ťi.

Foto: Sec┼úie de vot ├«ntr-o ┼čcoal─â din Bucure┼čti ┬ę Ionu┼ú Iamandi

00 cover event facebook (1) jpg
Via╚Ťa la 18 ani
ÔÇ×Am 18 aniÔÇŁ este un proiect, produs de Asocia╚Ťia Art No More ╚Öi cofinan╚Ťat de AFCN, la care au participat ╚Öapte scriitori rom├óni contemporani: Dan Coman, Augustin Cup╚Öa, Andreea C─ât─âlina Dr─âghici, Andrei Do╚Öa, Jean-Lorin Sterian, Cristina ╚śtefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio Rom├ónia Muzical ÔÇô 25. Recital sus╚Ťinut de violonistul R─âzvan Stoica ╚Öi pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
To╚Ťi cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar c├«teva click-uri distan╚Ť─â, la orice salon ├«╚Öi doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE jpeg
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca Rom├ónia s─â devin─â o ╚Ťar─â cu un trafic rutier mai sigur, prin┬áreducerea progresiv─â a num─ârului victimelor accidentelor rutiere.
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ jpeg
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ
├Än 2022, Funda╚Ťia Superbet este din nou al─âturi de revista cultural─â, sus╚Ťin├«nd organizarea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ.
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino? jpeg
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino?
S├«nt foarte multe jocuri, foarte multe posibilit─â╚Ťi, iar dac─â e╚Öti ├«ncep─âtor, exist─â riscul s─â te sim╚Ťi pu╚Ťin st├«njenit, s─â nu ╚Ötii exact ce s─â te joci ╚Öi s─â ├«nchei sesiunea cu un gust amar.
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai  Zevo te inspir─â jpeg
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai. Zevo te inspir─â
Iubitoarele ╚Öi iubitorii de fashion vor g─âsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu aten╚Ťie la detalii ╚Öi cu designuri inedite - GEN╚ÜILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
├Ämbr─âc─âmintea de protec╚Ťie ╚Öi echipamentul personal de protec╚Ťie (EIP) reprezint─â o caracteristic─â de siguran╚Ť─â esen╚Ťial─â ├«n orice loc de munc─â, iar industria alimentar─â nu face excep╚Ťie.
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â?
Pentru ca ╚Ťinutele tale s─â arate perfect, merit─â s─â ├«nve╚Ťi arta purt─ârii botinelor ╚Öi cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendin┼úe ├«n materie de ┼úinute estivale s├«nt extrem de ofertante, d├«ndu-┼úi posibilitatea de a jongla cu creativitatea ┼či de a-┼úi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor
├Än ultimii cinci ani, tot mai mul╚Ťi pasiona╚Ťi de jocuri de noroc au mutat distrac╚Ťia ├«n online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie jpeg
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie
S├«nt c─âr╚Ťi care ├«╚Ťi schimb─â total viziunea despre lume, iar ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â?
Pentru a-╚Ťi u╚Öura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care s─â te ajute s─â toaletezi elementele de vegeta╚Ťie ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi f─âr─â eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor jpeg
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor
Cu un plan financiar scris ╚Öi elaborat, va fi mai u╚Öor s─â v─â planifica╚Ťi rambursarea banilor pe care trebuie s─â-i ├«mprumuta╚Ťi.
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate
Este important s─â asociem corect preparatele festive cu licorile care le poten╚Ťeaz─â aroma.
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â jpeg
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â
╚śtiai c─â exist─â┬ácursuri de dezvoltare personal─â┬áconcepute special pentru adolescen╚Ťi?
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â? jpeg
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â?
Pentru a te asigura c─â de fiecare dat─â c├«nd faci plata factura electrica online pl─âte╚Öti sume c├«t mai mici de bani, este bine s─â respec╚Ťi o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru ├«nc─âlzirea locuin╚Ťei se remarc─â prin faptul c─â produce c─âldur─â f─âr─â s─â utilizeze combustibil, ci folosind pur ╚Öi simplu resurse din natur─â, precum apa, aerul ╚Öi solul.
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online? jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online?
Platformele online permit o dinamic─â mai accentuat─â ╚Öi un ritm de joc mai rapid, deoarece nu exist─â nici o interac╚Ťiune ├«ntre juc─âtori ╚Öi sistemele tehnologice.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude ╚Öi spectaculoase metode de execu╚Ťie
C─âlcarea sau strivirea de c─âtre un elefant este o metod─â de execu╚Ťie sau de tortur─â mai pu╚Ťin cunoscut─â de-a lungul istoriei, de╚Öi a fost practicat─â p├ón─â ├«n secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: art─â sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?