Unde ne sînt revistele?

10 iulie 2015
Ce nu fac copiii la şcoală jpeg

Nu vreţi să ştiţi care e cea mai citită revistă din România. Unii dintre dumneavoastră chiar o citiţi, dar nu ştiţi că e o revistă. Alţii o aruncă direct la coş, după ce o găsesc în cutia poştală (deşi nu sînt abonaţi, în sensul obişnuit al termenului). Nici prin cap nu vă trece că fasciculul ăla de foi tipărite – precis l-aţi văzut măcar o dată – este o revistă. Şi totuşi, oficial, este. Biroul Român de Audit al Tirajelor a publicat recent cifrele privind audienţa publicaţiilor din România. La categoria reviste, cea mai citită este Kaufland, cu peste 5 milioane de cititori pe apariţie. Da, Kaufland. Adică publicaţia aceea pe care o găsim în supermarketurile cu acelaşi nume sau în cutia poştală şi care conţine, în cea mai mare parte, poze cu produse şi preţurile aferente. Şi alte reţele de supermarketuri au publicaţii asemănătoare, dar cei care se ocupă de Kaufland au fost mai isteţi. Pe lîngă poze cu produse şi preţuri, au mai pus cîteva ştiri, niscaiva integrame, o reţetă-două (cum s-ar zice în jargonul breslei, “conţinut editorial”), ceea ce a transformat obiectul cu pricina dintr-un simplu fascicul publicitar în “revistă”. (Nu daţi drumul la ironii, vă rog, nu vă grăbiţi să spuneţi “păi ce, aia e revistă?”; tehnic vorbind, dacă ai cîteva ştiri, un rebus, reţete şi vreun interviu mic, tre’ să denumeşti obiectul revistă, că altfel n-ai cum să-i spui). Şi s-a înscris în BRAT, pentru a avea o validare oficială a statutului de revistă şi a tirajului. Şi a luat caimacul. Căci, avînd peste 5 milioane de cititori, poate oricînd să obţină publicitate plătită, dacă vrea. Şi, în orice caz, e o bună idee de afacere.

În rest, în clasamentul audienţelor urmează, la mare distanţă (cu 917 mii de cititori), Practic în bucătărie. Apoi, Click TV (632.000) şi, de la 500.000 în jos, tot scăzînd, Libertatea pentru femei Reţete, Click Sănătate, Click Poftă Bună, Gazeta Sporturilor de Duminică, Practic Cărticica Practică, Ce Se Întîmplă Doctore ş.a.m.d. (Am respectat ortografia din listă). National Geographic are 276.000 de cititori. Femeia are 245.000, alte reviste adresate publicului feminin (altădată de mare succes) se învîrt pe lîngă suta de mii sau mai puţini, cam cît Ştiinţă şi Tehnică (94.000) ori Caţavencii (91.000). Dilema veche – la care am plăcerea şi onoarea să lucrez de aproape 23 de ani – are 47.000 de cititori, mai puţini decît Mami (54.000), dar mai mulţi decît Men’s Health (43.000). S-ar părea, dacă luăm în serios cifrele, că mamele au mai multe dileme, bărbaţii cu muşchi mai puţine.

Aceste cifre – ca să nu existe confuzii – reprezintă numărul total de cititori pe ediţie (nu, cum poate ar crede unii, tirajul vîndut, care e mult mai mic). Ce observăm? O scădere de ansamblu a audienţei revistelor. După ce au dispărut multe dintre revistele care au avut succes în anii ’90, piaţa a rămas împărţită, în linii mari, între cîteva categorii care-şi dispută cea mai mare felie din public (şi din publicitate): revistele despre bucătărie, sănătate, amenajarea locuinţei, ghiduri TV şi publicaţii pentru femei. National Geographic e o interesantă excepţie într-o astfel de serie. Dacă nu reapărea “bătrîna” Ştiinţă şi Tehnică, n-am fi avut nicio revistă ştiinţifică (într-o lume în care ştiinţa şi tehnologia dau tonul schimbărilor celor mai dinamice). N-am avut niciodată, din 1990 încoace, un săptămînal de actualităţi de tipul Time sau L’Express; acum e prea tîrziu pentru aşa ceva. Dar cea mai importantă observaţie este că, în general (cu cîteva excepţii, desigur) revistele tipărite se chinuie să supravieţuiască.

Probabil că, în cîţiva ani, lista de reviste tipărite va fi mult mai scurtă (sau deloc). Peste tot, presa tipărită are cam aceleaşi probleme, dar în ţări precum SUA, Germania ori Marea Britanie dificultăţile majore le au cotidienele, în timp ce revistele se descurcă mai bine. La noi, toată presa o duce prost, la grămadă. Cauzele şi explicaţiile sînt multe, dar realitatea e, pînă la urmă, simplă: tot mai puţini oameni citesc reviste. Unii au adoptat lectura online, cei mai mulţi continuă să caşte gura la televizor. Multe reviste au devenit – pentru a putea rezista – foarte comerciale, dînd spaţiu pentru reclamă, articole de PR ş.a.m.d., din care au cîştigat bani pentru ziua de mîine, dar cu care au alungat cititorii de poimîine. Procesul a început să curgă de multă vreme, ce vedem acum e doar sfîrşitul neglorios.

Articol apărut pe 

Fotografie de Marius Georgescu.

chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.
drujba jpg
Există modele de drujbă care să poată fi manevrate cu o singură mînă? Răspunsul specialiștilor!
Un model eficient de drujbă garantează o tăiere rapidă a elementelor de vegetație nedorite, precum și un confort sporit în utilizare.
pantaloni eleganti pentru femei stilizari pentru birou jpg
Pantaloni eleganți pentru femei – stilizări pentru birou
Datorită sfaturilor de mai jos, vei învăța cum să creezi o ținută excepțional de stilată în cîțiva pași simpli, în care te vei simți ca o femeie de succes.
Afis Sala Radio 3 iunie 2022 jpg
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa: dirijorul Dmitri Matvienko, invitat la Sala Radio
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa – Concursul Malko pentru tineri dirijori (organizat la Copenhaga de Orchestra Simfonică Radio Daneză) este invitat special pe scena Sălii Radio.
interviu job jpg
5 sfaturi de urmat pentru a-ți mări șansele pentru interviul de angajare
Este important să știi cum să te prezinți mai bine în fața oricărui recrutor, cum să-ți pui în valoare calitățile și cum să fii candidatul cu cele mai mari șanse pentru a fi ales.
00 cover event facebook (1) jpg
Viața la 18 ani
„Am 18 ani” este un proiect, produs de Asociația Art No More și cofinanțat de AFCN, la care au participat șapte scriitori români contemporani: Dan Coman, Augustin Cupșa, Andreea Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.

Adevarul.ro

image
Experimentul social al unui român care a vrut să afle ce cred românii când li se spune că viaţa în luxul paradisului din Bali costă mai puţin decât în Cluj
Patrik Bindea este specialist în marketing şi de câteva luni a început un experiment social. El a făcut o comparaţie „cosmetizată” a costului vieţii în paradisul din Bali, cu Bucureşti sau Cluj, iar concluziile acestul „clickbait” elaborat au fost surprinzătoare: oamenii au înghiţit „găluşca” şi au generat un trafic nebun postării.
image
Un YouTuber care a vizitat un McDonald's-ul rebrănduit din Rusia a povestit cât de multe diferenţe sunt faţă de varianta americană
Un reporter rus de la un cunoscut canal de YouTube a mers la McDonald's-ul rebranduit din Moscova, care s-a deschis pe 12 iunie, şi a spus că mirosul şi mâncarea sunt diferite.
image
Cum au vrut bulgarii să anexeze toată Dobrogea. Jafuri, crime şi bomboane otrăvite în Primul Război Mondial
După nici jumătate de veac de la ieşirea Dobrogei de sub stăpânirea otomană, provincia dintre Dunăre şi Marea Neagră a cunoscut din nou ororile ocupaţiei, de data aceasta ale bulgarilor, care au încercat să anexeze toată provincia prin jefuirea şi omorârea populaţiei.

HIstoria.ro

image
România, alianțele militare și Războaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
„Greva regală” și răspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II – călăul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a iniţiat seria de reforme ce urma să modernizeze îmbătrânitul Imperiu Otoman şi să îl ridice la nivelul puterilor occidentale. Urcând pe tron în contextul luptelor dintre reformatori şi conservatori, Mahmud a înţeles mai bine decât vărul său, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul întregului imperiu.