Unde ne sînt revistele?

10 iulie 2015
Ce nu fac copiii la şcoală jpeg

Nu vreţi să ştiţi care e cea mai citită revistă din România. Unii dintre dumneavoastră chiar o citiţi, dar nu ştiţi că e o revistă. Alţii o aruncă direct la coş, după ce o găsesc în cutia poştală (deşi nu sînt abonaţi, în sensul obişnuit al termenului). Nici prin cap nu vă trece că fasciculul ăla de foi tipărite – precis l-aţi văzut măcar o dată – este o revistă. Şi totuşi, oficial, este. Biroul Român de Audit al Tirajelor a publicat recent cifrele privind audienţa publicaţiilor din România. La categoria reviste, cea mai citită este Kaufland, cu peste 5 milioane de cititori pe apariţie. Da, Kaufland. Adică publicaţia aceea pe care o găsim în supermarketurile cu acelaşi nume sau în cutia poştală şi care conţine, în cea mai mare parte, poze cu produse şi preţurile aferente. Şi alte reţele de supermarketuri au publicaţii asemănătoare, dar cei care se ocupă de Kaufland au fost mai isteţi. Pe lîngă poze cu produse şi preţuri, au mai pus cîteva ştiri, niscaiva integrame, o reţetă-două (cum s-ar zice în jargonul breslei, “conţinut editorial”), ceea ce a transformat obiectul cu pricina dintr-un simplu fascicul publicitar în “revistă”. (Nu daţi drumul la ironii, vă rog, nu vă grăbiţi să spuneţi “păi ce, aia e revistă?”; tehnic vorbind, dacă ai cîteva ştiri, un rebus, reţete şi vreun interviu mic, tre’ să denumeşti obiectul revistă, că altfel n-ai cum să-i spui). Şi s-a înscris în BRAT, pentru a avea o validare oficială a statutului de revistă şi a tirajului. Şi a luat caimacul. Căci, avînd peste 5 milioane de cititori, poate oricînd să obţină publicitate plătită, dacă vrea. Şi, în orice caz, e o bună idee de afacere.

În rest, în clasamentul audienţelor urmează, la mare distanţă (cu 917 mii de cititori), Practic în bucătărie. Apoi, Click TV (632.000) şi, de la 500.000 în jos, tot scăzînd, Libertatea pentru femei Reţete, Click Sănătate, Click Poftă Bună, Gazeta Sporturilor de Duminică, Practic Cărticica Practică, Ce Se Întîmplă Doctore ş.a.m.d. (Am respectat ortografia din listă). National Geographic are 276.000 de cititori. Femeia are 245.000, alte reviste adresate publicului feminin (altădată de mare succes) se învîrt pe lîngă suta de mii sau mai puţini, cam cît Ştiinţă şi Tehnică (94.000) ori Caţavencii (91.000). Dilema veche – la care am plăcerea şi onoarea să lucrez de aproape 23 de ani – are 47.000 de cititori, mai puţini decît Mami (54.000), dar mai mulţi decît Men’s Health (43.000). S-ar părea, dacă luăm în serios cifrele, că mamele au mai multe dileme, bărbaţii cu muşchi mai puţine.

Aceste cifre – ca să nu existe confuzii – reprezintă numărul total de cititori pe ediţie (nu, cum poate ar crede unii, tirajul vîndut, care e mult mai mic). Ce observăm? O scădere de ansamblu a audienţei revistelor. După ce au dispărut multe dintre revistele care au avut succes în anii ’90, piaţa a rămas împărţită, în linii mari, între cîteva categorii care-şi dispută cea mai mare felie din public (şi din publicitate): revistele despre bucătărie, sănătate, amenajarea locuinţei, ghiduri TV şi publicaţii pentru femei. National Geographic e o interesantă excepţie într-o astfel de serie. Dacă nu reapărea “bătrîna” Ştiinţă şi Tehnică, n-am fi avut nicio revistă ştiinţifică (într-o lume în care ştiinţa şi tehnologia dau tonul schimbărilor celor mai dinamice). N-am avut niciodată, din 1990 încoace, un săptămînal de actualităţi de tipul Time sau L’Express; acum e prea tîrziu pentru aşa ceva. Dar cea mai importantă observaţie este că, în general (cu cîteva excepţii, desigur) revistele tipărite se chinuie să supravieţuiască.

Probabil că, în cîţiva ani, lista de reviste tipărite va fi mult mai scurtă (sau deloc). Peste tot, presa tipărită are cam aceleaşi probleme, dar în ţări precum SUA, Germania ori Marea Britanie dificultăţile majore le au cotidienele, în timp ce revistele se descurcă mai bine. La noi, toată presa o duce prost, la grămadă. Cauzele şi explicaţiile sînt multe, dar realitatea e, pînă la urmă, simplă: tot mai puţini oameni citesc reviste. Unii au adoptat lectura online, cei mai mulţi continuă să caşte gura la televizor. Multe reviste au devenit – pentru a putea rezista – foarte comerciale, dînd spaţiu pentru reclamă, articole de PR ş.a.m.d., din care au cîştigat bani pentru ziua de mîine, dar cu care au alungat cititorii de poimîine. Procesul a început să curgă de multă vreme, ce vedem acum e doar sfîrşitul neglorios.

Articol apărut pe 

Fotografie de Marius Georgescu.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Cu ce se ocupă românii când stau la rând să ia Lumină. „Un părinte m-a șocat. Mi-am făcut cruce când am auzit ce spunea”
O fostă profesoară de religie din Craiova spune că a rămas cu un gust amar după ce a participat la slujba de Înviere. A ales să meargă la Catedrala Sfântu Dumitru din centrul orașului unde erau adunați mii de oameni. Discret, femeia a ascultat ce discutau creștinii în timp ce așteptau să ia Lumină.
image
Putin a scos inima unei căprioare și i-a dăruit-o lui Berlusconi: „Vladimir mi-a arătat o natură violentă pe care nu mi-am imaginat-o”
În anul 2013, președintele Rusiei și fostul prim-ministru italian au fost împreună într-o vacanță. Vladimir Putin ar fi făcut atunci un gest de neimaginat în fața lui Silvio Berlusconi, pe care un fost senator din partidul său și-l amintește și acum.
image
Cum arată satul fantomă Curpenii Silvașului, părăsit de cinci decenii. Pădurea crescută în voie l-a înghițit complet VIDEO
Doar ruinele unei biserici mai sunt vizibile în imagini aeriene din satul Curpenii Silvașului din Hunedoara, părăsit în anii ’70. Așezarea izolată a fost înghițită de pădure

HIstoria.ro

image
În 1942, Armata Română a prăznuit Paștele pe Frontul de Est
Paştele din 1942 a căzut pe 5 aprilie 1942. Armata Română se afla în plină Campanie din Est. Mai erau șapte luni pînă la Dezastrul de la Stalingrad, moment de răsturnare strategică în cel de-al doilea Război mondial.
image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.
image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.