Un rezultat notabil pentru şahul românesc

7 noiembrie 2017
Un rezultat notabil pentru şahul românesc jpeg

În sfîrşit, un rezultat mai răsărit pentru şahul românesc de după 1990. Nu ţin minte să fi avut unul la fel de bun din 2005, cînd Dieter Nisipeanu a cîştigat campionatul european. Acum este vorba tot de un campionat european, dar pe echipe, în care România a ieşit pe locul şase la masculin şi pe locul patru la feminin. Aşa, ca să vă faceţi o idee: închipuiţi-vă că am fi jucat semifinala la campionatul european de fotbal. Cam acesta ar fi echivalentul impactului perfomanţei româneşti la şah, la campionatul încheiat luni în Creta, dacă şahul ar fi avut audienţa fotbalului.

La masculin, traseul României nu a fost deloc uşor. Cu excepţia primei runde, cu Scoţia, echipa a întîlnit doar parteneri mai bine plasaţi în grila de start. Dar atitudinea a făcut diferenţa faţă de alte meciuri, cum ar fi cele de la ultimele olimpiade. Ca şi alţi sportivi din ţară, cum sînt acum unii în tenis, de cîmp, dar şi de masă, şahiştii români au jucat pur şi simplu bine, fără să se lase intimidaţi de Elo-ul adversarilor. Practic, un singur meci a pierdut România la un scor sever, cel cu Ungaria, 0,5 – 3,5. Pierderea celuilalt meci, cu Ucraina (1,5 – 2,5), s-a datorat unei greşeli a lui Constantin Lupulescu, care a lăsat un turn în priză la Pavel Eljanov (Elo 2720). În rest, cele două meciuri egale, cu Georgia şi Israelul, şi celelalte victorii, la Grecia 1, Olanda, Serbia şi Spania, au fost de ajuns pentru a încheia foarte aproape de podium, cu mult deasupra locului 20 din linia de start a concursului.

Cea mai bună performanţă a echipei i-a aparţinut şahistului moldovean stabilit în România Vladislav Nevednicii, care a adus echipei cinci puncte din şapte partide jucate. Şi Mircea Pîrligras a acoperit bine zona încredinţată, ca şi Gergely Szabo. Aparent, rezultatul lui Bogdan Deac şi al lui Lupulescu sînt cele mai slabe din ansamblul echipei, dar şi aici sînt unele nuanţe. Deac a jucat iar cu adversari mai bine cotaţi, cum a făcut-o şi la marile open-uri la care a participat în ultimii doi-trei ani. De regulă, el le ţine piept cu brio şi obţine remize valoroase. Ce pare să nu îşi fi propus deocamdată este să şi cîştige la numele sonore pe care concursurile tari i le aşază în faţa tablei de joc. Cît despre marele maestru Lupulescu, să nu omitem că a jucat la masa 1, unde vin cei mai puternici adversari, că a jucat cele mai multe partide dintre toţi coechipierii (opt dintr-un total de nouă) şi că a obţinut două victorii decisive şi de palmares, la Ioannis Papaioannou şi mai ales la Baadur Jobava (Georgia, Elo 2705), dar şi o remiză importantă, la fostul şalanger la titlul mondial, israelianul Boris Gelfand.

În rest, campionatul a avut multe momente de suspans. După ce se instalaseră în frunte, favoriţii ruşi au pierdut spectaculos în runda a patra la Ungaria. Cam pe atunci însă, cu un 4 – 0 sec la Moldova, a început să ia avînt Azerbaidjanul, care, după o înfrîngere şoc la italieni, a pornit să cîştige meci după meci, inclusiv la Rusia, în penultima rundă. Din această serie, azerii nu s-au mai oprit decît în ultima zi, cînd au remizat cu Ucraina. A fost suficient pentru locul 1. Ruşii au avut acelaşi număr de puncte, dar ca număr total de partide cîştigate au stat mai prost decît Azerbaidjanul.

În schimb, Rusia a confirmat în concursul feminin, unde au cîştigat tot în afară de un egal cu Polonia. România a pierdut două întîlniri, a făcut două egaluri şi a cîştigat restul de cinci meciuri, inclusiv la poloneze. „Motoarele” echipei au fost mesele superioare acoperite de Irina Bulmagă şi Corina Peptan, pe plus a ieşit şi Mihaela Sandu, în schimb Alina L’Ami şi Luminiţa Cosma nu se pot lăuda cu concursul vieţii lor. Chestiunea este însă că la fete, rezultatele au fost constant mai bune decît la băieţi în ultimele concursuri pe echipe; aşadar, mai degrabă pe băieţi e acum presiunea confirmării locului bun obţinut în Creta.

Şi pentru că am început cu Nisipeanu, închei tot cu el. A jucat şi el în Creta, dar pentru Germania, la masa 1. A făcut remize în toate cele şapte partide pe care le-a disputat, printre care şi cu Levon Aronian (Armenia) şi Aleksander Grischuk (Rusia), numărul doi, respectiv numărul 11 mondial. Cu toate acestea, echipa Germaniei a ieşit pe locul 8, după echipa României.

diagram84 png png

Diagrama săptămînii

Soluţia diagramei 84 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluţia diagramei 83: 1. Tc1+ Rb5 2. Tb2+ Ra6 3. Ta1#.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Marele maestru Vladislav Nevednicii a adus cele mai multe puncte pentru echipa României la campionatul european de şah. Credit: euroteams2017.com.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Cu ce se ocupă românii când stau la rând să ia Lumină. „Un părinte m-a șocat. Mi-am făcut cruce când am auzit ce spunea”
O fostă profesoară de religie din Craiova spune că a rămas cu un gust amar după ce a participat la slujba de Înviere. A ales să meargă la Catedrala Sfântu Dumitru din centrul orașului unde erau adunați mii de oameni. Discret, femeia a ascultat ce discutau creștinii în timp ce așteptau să ia Lumină.
image
Putin a scos inima unei căprioare și i-a dăruit-o lui Berlusconi: „Vladimir mi-a arătat o natură violentă pe care nu mi-am imaginat-o”
În anul 2013, președintele Rusiei și fostul prim-ministru italian au fost împreună într-o vacanță. Vladimir Putin ar fi făcut atunci un gest de neimaginat în fața lui Silvio Berlusconi, pe care un fost senator din partidul său și-l amintește și acum.
image
Cum arată satul fantomă Curpenii Silvașului, părăsit de cinci decenii. Pădurea crescută în voie l-a înghițit complet VIDEO
Doar ruinele unei biserici mai sunt vizibile în imagini aeriene din satul Curpenii Silvașului din Hunedoara, părăsit în anii ’70. Așezarea izolată a fost înghițită de pădure

HIstoria.ro

image
În 1942, Armata Română a prăznuit Paștele pe Frontul de Est
Paştele din 1942 a căzut pe 5 aprilie 1942. Armata Română se afla în plină Campanie din Est. Mai erau șapte luni pînă la Dezastrul de la Stalingrad, moment de răsturnare strategică în cel de-al doilea Război mondial.
image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.
image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.