Un milion de oameni bine informaţi?

4 martie 2016
Ce nu fac copiii la şcoală jpeg

S-a făcut mare caz de evacuarea Antenei 3 din sediu, s-au rostit cuvinte mari (“libertatea presei”, “cenzură” şi altele), s-au băgat în vorbă şi s-au aflat în treabă cei mai înalţi demnitari ai statului. Povestea asta mi se pare că-i dreptate d-lui profesor Lucian Boia: România “e altfel”. Cel puţin în aparenţă.

Să facem un exerciţiu: să presupunem că fiscul american ar pune în aplicare o hotărîre judecătorească şi ar confisca sediul unei televiziuni (sau al unui post de radio, sau al unui ziar) din SUA pentru că patronul e dator la stat. Repet, pe bază de hotărîre judecătorească. Ar comenta cineva? S-ar arunca vorbe mari despre libertatea presei? Ar ieşi lumea în stradă să manifesteze? (Poate doar vreo doi-trei zăpăciţi “antisistem”…). Şi jurnaliştii americani ce credeţi că ar face? Şi-ar transforma emisiunile ori articolele în tribune de înfierare a judecătorilor, procurorilor, Justiţiei, fiscului? Ar chema poporul american la “revoluţie”? Ar spune că în toată povestea e “mîna preşedintelui” care controlează justiţia şi fiscul? Nici vorbă de toate acestea. S-ar aplica legea, scurt şi la obiect. Atît. Şi poate că alte televiziuni şi ziare ar da vreo ştiruţă despre asta.

De ce la noi “e altfel”? Nu din cauza vreunei explicaţii istorice, metafizice ori filozofice, nu pentru că românii ar fi, genetic, construiţi într-un fel care nu le permite să priceapă că legea-i lege. Ci pentru că unii dintre ei se lasă uşor manipulaţi, se simt bine seara, înainte de culcare, dacă sînt “minţiţi frumos”, au nostalgia televiziunii şi presei din vremea comunismului, cînd ce scria în ziare şi se dădea la televizor era literă de lege, nu se discuta şi nu se comenta. Le place damful etichetărilor, lozincilor, cuvintelor mari şi grele. Cine sînt ei? Cum sînt? Datele de audienţă ne spun că publicul televiziunilor de ştiri, în prime time, ajunge la aproape un milion de persoane. Ar trebui să avem, care va să zică, (cel puţin) un milion de oameni bine informaţi în ţărişoara asta. Eu cred că avem mai mulţi, dar nu sînt aceştia, nu sînt cei care se uită la televiziunile de ştiri între orele 19-24.

Două articole recente al lui Petre Barbu, apărute în ediţia online a revistei Forbes, analizează “cît sînt de bătrîni” şi “cîtă carte ştiu” telespectatorii televiziunilor de ştiri. La Antena 3, de pildă, se uită cam patru sute şi ceva de mii de oameni, dintre care 50 % au studii medii, iar 23 % studii primare. 73% au peste 55 de ani. Şi la celelalte televiziuni de ştiri proporţiile sînt asemănătoare (doar că audienţa lor e mai scăzută). Antena 3, Realitatea TV, B1 TV şi România TV transmit, seară de seară, emisiuni “de vorbe”, în care se comentează la infinit şi se dă cu părerea pe tot felul de subiecte care, aparent, sînt “de politică internă”, dar în fapt sînt scandaluri, manevre, declaraţii peste declaraţii. Cam aceiaşi comentatori încearcă să extragă subînţelesuri din ce spun politicienii.

Singurul post de ştiri care îşi merită numele este Digi 24. În rest, sînt posturi de vorbărie. La aşa ceva cască gura şi urechile publicul despre care era vorba mai sus. Iar cei care au ieşit în piaţă, la cererea Antenei 3, pentru “a apăra libertatea presei”, reprezintă de fapt adepţii propagandei: chiar le place, chiar vor asta. Aşa încît, din punctul meu de vedere, tot zgomotul în jurul Antenei 3 e fără sens. Ar fi mult mai interesant să dezbatem la ce sînt bune televiziunile de ştiri. Şi cum de reuşesc să facă atîta zgomot în jurul lor, disproporţionat faţă de publicul care chiar le frecventează. Căci singura televiziune de ştiri adevărată – Digi 24 – are cea mai mică audienţă: 61.000 de persoane pe minut. Celelalte, adunate la un loc, ajung la aproape un milion.

Dacă televiziunile cu pricina chiar ar fi de ştiri, atunci milionul acesta ar trebuie să reprezinte publicul cel mai informat din ţară. Nu e. E partea cea mai slabă a publicului, victimă sigură a zgomotelor şi propagandei.

Articol apărut pe Blogurile Adevărul.

Fotografie de Marius Georgescu

poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.

Adevarul.ro

judecatori magistrati bani venituri pensii shutterstock
Cea mai mare pensie specială versus cea mai mare pensie stabilită pe principiul contributivității, în Suceava
Suceava se află printre primele județe din țară la numărul de pensionari, dar sumele pe care le încasează cei aflați în în plată nu sunt dintre cele mai mari, ci dimpotrivă. Peste 30% dintre pensionari încasează cel mult 1.000 de lei.
Ivana Knoll FOTO Instagram png
Moment hilar în Qatar, cu doi bărbați care scot rapid telefoanele pentru a o poza pe Miss Croația | FOTO VIDEO
Una dintre cele mai provocatoare fane de la Mondialul din Qatar a fost Ivana Knoll, fotomodelul care a fost Miss Croația reușind să întoarcă privirile a mii de suporteri.
femeie inele de aur mana bijuterii shutterstock 1966151602 jpg
Zodiile care nu trebuie să poarte aur sub nicio formă. Cum alungi ghinionul adus de bijuterii
Deși este unul dintre cele mai iubite metale prețioase, poartă ghinion. Un astrolog celebru spune de ce nu e bine să purtăm aur. Totodată, există și un ritual simplu prin care se alungă spiritele rele.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.