Un glonț pe la urechea NATO

4 aprilie 2019
Un glonț pe la urechea NATO jpeg

E clar, există o oarecare frustrare europeană la adresa britanicilor, mulți considerînd Brexit-ul un proces dăunător Uniunii Europene. În acest caz, aniversarea de azi, 4 aprilie, cînd se fac 70 de ani de la înființarea NATO, va mai atenua din resentimente. Și aceasta pentru că Marea Britanie este un fel de moașă a Alianței care în prezent constituie baza structurii de securitate europene.

NATO este rezultatul unui lobby eficient al britanicilor pe lîngă americani pentru a-i determina să se implice în apărarea Europei occidentale. După cel de-al doilea război mondial, americanii se confruntau cu veșnica lor problemă de după o implicare armată: ce mai căutăm noi aici? Europenii le simțeau frămîntarea, dar în același timp se temeau de perspectiva unei recrudescențe a militarismului german – o problemă mai veche – și de proximitatea și agresivitatea Uniunii Sovietice – o problemă mai nouă. După război, americanii nu puteau fi lăsați să plece oricum din Europa. Și astfel a luat naștere NATO, ca o formulă de asociere a Statelor Unite în cazul în care primejdiile menționate ajung la un stadiu acut pentru Europa occidentală. De aici și binecunoscuta descriere a Alianței făcută de primul ei secretar general, Lord Ismay, principalul consilier militar al lui Winston Churchill din timpul războiului: „The purpose of the NATO was to keep the Americans in, the Russians out and the Germans down” („Rolul NATO a fost să-i țină înăuntru pe americani, afară pe ruși și jos pe germani”). La rîndul lor, americanii s-au lăsat convinși tocmai de argumentul că europenii trebuiau lăsați cu niște instrumente de supraviețuire pe un continent devastat de război și supus presiunii sovietice. Un instrument (cel economic) s-a numit Planul Marshall, celălalt a fost NATO. Ambele mașinării au fost construite rapid, dar în cazul NATO cheia nu a intrat în contact decît un an mai tîrziu, cu ocazia războiului din Coreea, pe care occidentalii l-au crezut, în mod eronat, un preludiu al unei atac sovietic în Europa occidentală.

Dar pledoaria ministrului de externe britanic Ernest Bevin pentru NATO – sau, cum a numit-o el la acea vreme, o „Uniune Occidentală Europeană” – a fost și rodul unei transformări a politicii britanice de securitate. După cum a remarcat istoricul britanic Tony Judt, britanicii au realizat după război că securitatea lor este strîns legată de cea a continentului. Dacă economic, comercial, monetar sau fiscal, britanicii puteau ignora Europa continentală, din punct de vedere militar ei erau strîns legați de ea. Actualitatea acestei constatări e probată de Brexit-ul zilelor noastre, care pune sub semnul întrebării o serie de politici comune, dar nu și pe cea de securitate. E adevărat, pentru britanici amenințarea a venit de pe continent, ca și în primul război mondial. Dar Londra și ceilalți semnatari au conceput NATO de la început și ca o alianță de valori. Este ceea ce a auzit și Bucureștiul, în urmă cu aproximativ 20 de ani, cînd i se explica același lucru în timpul negocierilor de aderare la NATO.

Greutatea acestor valori s-a văzut în mai puțin de zece ani de la înființare. Nu doar că nu au mai fost ținuți „down”, dar germanii au fost primiți în NATO. Nu toți, ci numai cei ce optaseră pentru sistemul democratic occidental – și anume germanii din Republica Federală. Cooptarea germanilor occidentali în 1955 a precipitat crearea Pactului rival de la Varșovia, format din țările comuniste și dominat de URSS. Este interesant însă cum au evoluat lucrurile de atunci. După fiecare război mondial, țările occidentale au impus restricții privind cheltuielile militare germane. Astăzi însă, SUA îi reproșează Germaniei că nu cheltuiește suficient pentru înarmare. Sînt notorii acuzațiile lui Donald Trump că europenii nu își țin promisiunea de a aloca apărării 2% din PIB-ul național anual. În vreme ce SUA au cheltuieli militare de 3,5% din PIB, Germania alocă pentru armată doar 1,2%. Aceasta face ca cheltuielile bugetare militare americane să fie de 15 ori mai mari decît cele germane și să constituie peste 70% din bugetul de apărare al tuturor țărilor NATO. Dar e adevărat că dacă țările membre NATO cu excepția SUA ar aloca pentru apărare, așa cum insistă Trump, 2% din PIB, bugetul lor militar nu s-ar majora decît cu 15% față de actuala alocare. Astfel că adevăratul impact asupra NATO nu ar fi produs de majorarea componentei europene, ci de situația în care Statele Unite s-ar mărgini la cheltuieli militare de 2%, să zicem, în loc de 3,5% din PIB. Frustrarea administrației americane de azi, focusată pe Germania, amintește de cea britanică de la sfîrșitul anilor ‘50 – începutul anilor ‘60, cînd Germania lua economic avînt, în vreme ce Londra gîfîia sub datoriile victoriei. „Desigur, dacă reușim să pierdem două războaie mondiale, să ni se șteargă toate datoriile, să fim scutiți de toate obligațiile externe și să nu mai menținem trupe în afara țării – atunci am putea ajunge la fel de bogați ca germanii”, a spus cu năduf premierul Harold Macmillan al Marii Britanii din acei ani.

Dacă e să dăm crezare unui episod povestit de Bob Woodward în cartea sa Frica. Trump la Casa Albă, interogarea existențială la care Washingtonul a supus NATO după cîștigarea alegerilor prezidențiale americane de către candidatul republican a fost într-adevăr ca un glonț care a trecut periculos de aproape de Alianță. Woodward povestește că la începutul lui 2017 președintele i-a convocat pe generalii americani cu funcții executive în noua administrație pentru a aduce argumente pro și contra menținerii SUA în NATO. Șeful de stat-major al Consiliului Securității Naționale, generalul-locotenent Keith Kellogg, s-a prezentat cu discursul negativ lansat inițial de Trump, potrivit căruia după prăbușirea Uniunii Sovietice, NATO e o organizație depășită. La aceasta, s-a adăugat rapid și argumentul alocațiilor insuficiente ale europenilor pentru apărare. De partea cealaltă, generalul Joseph Dunford, comandatul cu cel mai mare rang în armata americană, ar fi răspuns că dimpotrivă, Alianța nu ar trebui desființată în condițiile în care națiuni europene precum Polonia se simțeau amenințate de invaziile lui Putin în Crimeea și estul Ucrainei. Lui i s-a alăturat și ministrul de atunci al apărării Jim Mattis, care a spus că Rusia nu are nicio șansă să cîștige un război cu NATO – și implicit cu Statele Unite. Trump s-a arătat în cele din urmă convins de argumentele ultimilor generali, cu condiția rezolvării problemei banilor. „Atunci poți să păstrezi NATO”, i-a spus el lui Mattis, „dar vei deveni colectorul de taxe”.

Istoricul britanic Eric Hobsbawm arăta cît de ironic i se părea faptul că Uniunea Sovietică și-a scăpat propriul dușman, democrația liberală europeană, din ghearele lui Hitler – dușman care patru decenii mai tîrziu avea să o îngroape, cu ajutor substanțial american. Să fi venit acum rîndul NATO de a fi salvată de Rusia lui Putin, mai exact de agresivitatea ei, care a furnizat Alianţei un nou sens în era postsovietică? Episodul povestit de Woodward sugerează tocmai acest lucru. În acest caz, ne găsim într-o situaţie în care Rusia salvează NATO dintr-un nefericit friendly fire.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.                  

Foto: Germania aderă la NATO în 1955, acțiune care a condus la apariția Pactului rival de la Varșovia. Sursa: Wikimedia/ Bundesarchiv.

dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:

Adevarul.ro

1669494557875057 1XMKigNP jpg
Argentina-Mexic. Foștii campioni mondiali au jucat prost, dar au avut un jucător Messianic
Selecţionata Argentinei rămâne în cursă pentru optimile de finală ale Cupei Mondiale de fotbal din Qatar, după ce a învins echipa Mexicului cu scorul de 2-0 (0-0), sâmbătă seara, pe Lusail Stadium din Al Daayen, în Grupa C.
Bataie intre suporteri jpg
Bătaie între fanii englezi și cei galezi. Pumni, picioare și scaune folosite în ciocnire VIDEO
Două grupuri de fani, unul din Anglia, celălalt din Țara Galilor, după cum arată tricourilor pe care le purtau, s-au luat la bătaie în stațiunea spaniolă Tenerife. Meciul dintre cele două naționale va avea loc marți.
smurd masina foto shutterstock
Un șofer de 82 de ani a omorât doi pietoni, după ce, în urmă cu puțin timp, accidentase un biciclist
Un grav accident rutier a avut loc sâmbătă seara în Argeș. Doi pietoni accidentați pe DN7 au murit. Tragedia a fost provocată de un șofer în vârstă de 82 de ani, la scurt timp după ce mai provocase un accident.

HIstoria.ro

image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.
image
Cucerirea Vidinului, cea mai puternică fortăreaţă otomană de pe Dunăre
La începutul lunii mai 1877, Armata Română s-a concentrat în Oltenia pentru a împiedica manevrele otomane și a ține sub control cetatea Vidin, cea mai puternică fortăreață turcească de pe Dunăre.
image
Războiul Fotbalului: Meciul care a declanșat conflictul armat dintre El Salvador și Honduras / VIDEO
În istorie sunt consemnate tot felul de conflicte, pornind de la motive mai mult sau mai puțin întemeiate: pentru teritorii, pentru bogății, pentru glorie, pentru onoare, pentru amor... Iată însă că atunci când două națiuni sud-americane, Salvador și Honduras, au ajuns să se războiască, printre motivele conflictului s-au regăsit și niște partide de... fotbal.