Un documentar de văzut la Centrul Ceh

17 noiembrie 2018
Un documentar de văzut la Centrul Ceh jpeg

Bestiaire (Canada-Franța, 2012), de Denis Côté.

Am impresia că venirea cineastului canadian Denis Côté la Cluj în cadrul TIFF 2018 a trecut ca și neobservată – cu excepția unui interviu pe care acesta i l-a acordat Georgianei Mușat pentru Scena9. Cu toate astea, Côté e un regizor de avut în vedere, iar interviul – ca și filmele sale – conturează portretul unui creator foarte preocupat de posibilitățile mediului cinematografic. Canadianul se mișcă cu mare iscusință atît prin ficțiuni, cît și prin cinema documentar, și asta fiindcă nu prea face diferența între ele – opera sa fiind o ilustrare coerentă a întrepătrunderilor dintre realitate și, așa cum spune în interviu, alterarea, distorsionarea ei.

Sigur, se poate spune că predilecția cinema-ului – dacă o astfel de predilecție există – a fost, de la frații Lumière încoace, să bruieze granițele dintre ficțiune și documentar. Deci Côté nu e chiar un pionier la capitolul ăsta; dar exigența cu care țintește un anumit tip de docu-ficțiune – ambiguu, provocator în sensul bun al termenului – e demnă de tot interesul. În acest sens, Bestiaire, documentarul său din 2012, care va fi proiectat săptămîna viitoare la Centrul Ceh din București, e exemplar. Tema filmului o constituie studiul răbdător al unor animale în captivitate – de la girafe la maimuțe. S-ar putea ca un astfel de synopsis să sune a Animal Planet, dar felul intim în care își înțelege Côté subiectul e diametral opus unei vînători de cadre spectaculoase.

Și totuși, prin tihna și muțenia pe care le pune pe tavă, filmul e spectaculos. Forța imaginilor sale – simple observații ale animalelor în diferite spații, de la cuști la țarcuri împrejmuite – e formidabilă. Côté a început cu o carieră în critica de film, iar Bestiaire e impregnat de sevă și lecturi din sfera cinefilă. Spre exemplu, nu cred că a vedea în canadian un continuator al ideilor lui André Bazin e în vreun fel hazardat. Pentru Bazin, „secretul” cinema-ului, marele său avantaj față de celelalte arte, e faptul că înregistrarea cinematografică reușeste să livreze nu doar realitatea, ci și reversul ei, misterul care o locuiește tainic (precum căptușeala unei jachete pe jacheta însăși). Bestiaire mi se pare că ilustrează foarte bine acest crez mistic – fiindcă dincolo de figurile animalelor surprinse îndeaproape pare că altceva, ceva suprareal, tinde să prindă viață. Acest mod al cadrului de a se anima din subteran, pe nesimțite, pare să fie un fir călăuzitor al cinema-ului practicat de Côté, sau cel puțin al feței sale documentare: în recentul Ta peau si lisse, cu care a venit la TIFF, Côté urmărea o seamă de culturiști, cărora le studia corpul de la mică distanță. Similar cu Bestiaire, carcasa corpului era doar o poartă spre ceva mai larg: pielea culturiștilor o fi ea întinsă, dar e plină de „denivelări” sub forma mușchilor hipertrofiați la maximum – ceea ce, în fața camerei lui Côté, dădea naștere unor corpuri-peisaje, a unor teritorii epidermice de cartografiat, plutind într-o aură doar a lor.

În același interviu evocat mai sus, cineastul spunea că nu și-a tratat culturiștii ca pe animalele din Bestiaire, filmate în cadre fixe: în Ta peau si lisse camera se mișcă, se mulează pe corp. Dar asta nu înseamnă că reciproca afirmației n-ar fi adevărată – căci animalele din Bestiaire par să primească, grație cadrelor nemișcate și a duratei lor, un transfer de „umanitate”: e ca și cum Côté ne-ar invita, încă o dată, să privim dincolo de carcasa lor, într-un gest dublu (om-animal, animal-om) al contemplării – de aici și recurența cadrelor cu animale care privesc direct în cameră. Dar Bestiaire poate fi privit și sub alt unghi, acela al formei sale deosebite, căci regizorul său este, de asemenea, un formalist riguros, dublat de un stilist pe măsură. Cadrele filmului – veritabile tablouri de cotidian animalier – pot fi citite nu doar ca o invitație misticoidă, ci și, foarte concret, ca studii cvasi-abstracte asupra mișcării (picioarele și copitele unor antilope agitîndu-se în cușcă), a geometriei (coarnele acelorași antilope, care se plimbă pe un fundal complet gri, ca o pînză) sau a culorii (dungile zebrelor filmate în gros-plan). Între ele, există anumite „scene” în care inspirația lui Côté e uluitoare: de pildă, fotografia de mai sus, adevărată aducere în prezent a compozițiilor Vameșului Rousseau.

Nu știu dacă cineastul a vizat și o lectură politică a filmului său – care prezintă animale în captivitate, sau chiar împăiate, în niște reprezentări stranii. O atare lectură e posibilă, dar cred că nu e prioritară. Prefer să apreciez Bestiaire mai ales pentru complexitatea discursului său despre observație, despre manipulare, despre privire – în dezvoltarea căruia Côté îi face cu ochiul unui Eadweard Muybridge (cel care, după mijlocul secolului al XIX-lea, a descompus întîia oară galopul unui cal în imagini separate) dinspre ținuturile reci, înzăpezite, ale Canadei.

Bestiaire va rula luni, 19 noiembrie, la Centrul Ceh, în cadrul seriei Documentary Mondays. Intrarea este liberă.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
România, determinare, în loc de hăhăieli și fițe: explicația succesului cu Ucraina și demontarea unei idei ridicole
România s-a calificat, în premieră, la turneul final Billie Jean King Cup. Rezultatul se datorează cuplului Ana Bogdan – Jaqueline Cristian. Cele două au acceptat mereu convocarea și, inclusiv când au pierdut, au dat totul pe teren. Ceea ce nu se poate spune despre multe alte jucătoare.
image
Ursul care a ajuns la doi pași de București, căutat în continuare de jandarmi. De ce animalele sălbatice își părăsesc habitatul
Un pui de urs care a ajuns sâmbătă la doi pași de București era căutat aseară de jandarmi. Animalul sălbatic a fost văzut sâmbătă în localitatea Ciolpani, Ilfov, iar autoritățile au trimis un mesaj RO-Alert către locuitorii din zonă să stea departe de urs, să nu se fotografieze cu el.
image
Coperta albumului „Cantafabule” al trupei Phoenix, reconstituită de autor. De ce a fost supusă cenzurii comuniste VIDEO
Primul dublu-album scos în România a aparținut trupei Phoenix și se numește „Cantafabule”. A fost scos în urmă cu 49 de ani, însă creația artiștilor pentru copertă nu a trecut de cenzura vremii.

HIstoria.ro

image
„Monstruoasa coaliție”, Cuza și francmasonii, în „Historia” de aprilie
De ce au ales adversarii lui Cuza să-l răstoarne de la putere? Care a fost rolul masoneriei în acest proces? Este apartenenţa lui Cuza la masonerie confirmată documentar?
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.