Un coșciug pentru Homo Sovieticus

23 septembrie 2019
Un coșciug pentru Homo Sovieticus jpeg

Curios cum circulă ideile și aleg simultan nu una, ci două sau mai multe persoane care să le exprime. De exemplu, ideea de a rescrie istoria recentă a Rusiei prin ochii unor oameni care au trăit-o, de a recompune anii de prăbușire ai sistemului sovietic și cei imediat următori prin experiențe directe, personale. Așa a făcut Svetlana Alexievici, laureată a premiului Nobel pentru literatură, cînd a publicat Secondhand Time (Vremuri second-hand), în 2013. Volumul a atras aprecierile generoase ale criticilor; zilele acestea, într-un Top 100 al cărților de pînă acum ale secolului XXI, The Guardian l-a plasat pe locul 3. (Totuși, aș păstra proporțiile. Tony Judt, cu al său Postwar, e pe locul 58.) Dar aceeași idee de a surprinde prin filtrul istoriei orale prăbușirea unui sistem și „tranziția” ulterioară plină de incertitudini i-a venit și Mashei Gessen, jurnalistă de profesie, la fel ca Svetlana Alexievici.

De Masha Gessen, ca autoare, am auzit prima oară cînd mă uitam după cartea ei despre enigmatica și hilara regiune autonomă evreiască Birobidjan, înființată de sovietici în extremul Orient. Dacă Hitler nu a reușit să îi deporteze pe evreii europeni în Madagascar, cum a vrut inițial, iată că o operațiune similară a reușit Stalin în Siberia, un fel de sionism de succes avant la lettre, dar prin care epurările staliniste în rîndul evreilor au devenit apoi mai eficiente decît dacă evreii s-ar fi aflat împrăștiați prin Uniune. După Birobidjan, Masha Gessen a scris cartea despre Rusia anilor 1980-2010, bazată pe convorbirile ei cu oameni care au trăit nemijlocit perioada. A reieșit un parcurs al recăderii Rusiei în totalitarism, reflectat și în titlu: The Future Is History: How Totalitarianism Reclaimed Russia. Cei 30 de ani corespund în proporții aproximativ egale celor trei perioade acoperite: decăderea și prăbușirea URSS, tranziția anilor 1990 și regresul democratic de după instaurarea și consolidarea regimului Putin din anii 2000-2010.

Nu mă ocup acum de această sinusoidă rusească pentru că nu vreau să trec așa ușor de impresia puternică de déja-vu lăsată de prima parte a cărții în privința atmosferei din timpul comunismului. Menționez aici doar exemplul unui episod ilustrativ al felului în care sistemul genera soluții strîmbe la probleme strîmbe. În anii ʼ80, la Moscova, admiterea la facultate nu era un lucru facil. Erau locuri puține, trebuia să ai părinți aflați în relații bune cu regimul, îți trebuiau bani de meditații. În privința candidaților evrei – ajungem fără să vrem iar la antisemitismul sovietic, care, iată, nu e apanajul personal al lui Stalin – sistemul dezvoltase filtre care să îi împiedice să devină studenți. Dacă tînărul răspundea cu succes la întrebările comune, era supus unui test suplimentar: i se servea un „coșciug”, adică o problemă care nu avea soluție. Candidatul se chinuia degeaba și „cu regret”, în urma eșecului său, era respins. Numai că apăruseră și specialiști în „coșciuge”. Adică meditatori (în special e vorba aici de matematică) care îi învățau pe cei ce puteau ajunge să dea testul suplimentar să demonstreze că problema nu are soluție. „Coșciugul” era astfel deschis, și candidatul salvat.

Ce apare însă pregnant în carte este că descriind anii ʼ80 din URSS, Masha Gessen descrie și România comunistă. Sînt atît de multe lucruri care seamănă încît realizezi că între cetățeanul sovietic din anii ʼ80 și cetățeanul român din aceeași perioadă sînt enorme de multe asemănări și doar cîteva deosebiri. De exemplu, eu am crezut că mult-răspîndita butadă din vremea comunistă „noi ne prefacem că muncim, ei se prefac că ne plătesc” e de sorginte românească. Masha Gessen o descrie însă ca fiind de largă circulație în URSS. Ea e de fapt produsul unei gîndiri și atitudini comune ale subiecților aceluiași sistem. „Descurcăreala” de zi cu zi, pilele și corupția, statutul privilegiat al nomenclaturii, supapele și subterfugiile tolerate semi-oficial, cenzura informațională și interdicțiile de călătorie, limbajul dublu și conformitatea răspîndite la Moscova au fost la fel de comune în acea perioadă și la București. Din acest punct de vedere, România era o perfectă republică sovietică.

Istoricul Stephen Kotkin a menționat odată o distincție între „Imperiul din afară”, format de țările comuniste est-europene, și „Imperiul interior”, reprezentat de URSS. Dar practic, ambele imperii erau locuite de același tip de cetățean, Homo Sovieticus. La un moment dat, Masha Gessen îl descrie: „Homo Sovieticus nu era îndoctrinat. De fapt, Homo Sovieticus nu avea nicio opinie puternică. Lumea lui interioară era plină de antinomii, obiectivul lui era supraviețuirea, iar strategia lui a fost o perpetuă negociere – jocul nesfîrșit al dublei-gîndiri”.

Poate că termenul Homo Sovieticus a fost consacrat de Alexandr Zinoviev, dar din cartea Mashei Gessen afli că de fapt el fusese pus în circulație, încă din comunism, de sociologul Iuri Levada. Încă din vremea lui Lenin, sociologia și psihologia au fost prost văzute în URSS pentru că au eșuat să livreze modelul ”omului nou” cerut de societatea socialistă în construcție. Dacă vă întrebați de ce în România comunistă cele două discipline au avut același statut subevaluat, aici găsiți răspunsul. Cu toate acestea, Levada l-a cercetat pe Homo Sovieticus cu mijloacele sale limitate. În anii perestroikăi, el a putut scrie că orice regim totalitar își dezvoltă propriul model de cetățean pe care să se bizuie. În cazul comunismului, revoluția și teroarea sînt croșeurile inițiale necesare, care se pot decela și în istoria instaurării comunismului în România. Rezultatul nu e perfect, dar „omul nou” apărut astfel și sistemul ajung la un echilibru. Levada a demonstrat apoi, sociologic, că Homo Sovieticus e pe moarte în URSS-ul lui Gorbaciov pentru că tinerii nu mai gîndesc la fel și nu mai corespund modelului vechi. Întrebați de exemplu ce înseamnă o sărbătoare pentru ei, cei trecuți de 50 de ani au menționat zilele oficiale aniversare, cum ar fi Ziua Victoriei împotriva fascismului. Cei mai tineri, au spus că festiv pentru ei înseamnă momentul în care se pot aduna cu prietenii să bea ceva. Întrebați de ce se tem, cei mai în vîrstă au zis „de război”, pe cînd cei mai tineri au răspuns „de umilință”. Evenimentul secolului XX este pentru primii înfrîngerea fascismului, dar pentru ceilalți e „Marea Teroare”.

Și Stephen Kotkin, pomenit mai sus, a scris la un moment dat despre mecanismul interior de măcinare a lui Homo Sovieticus. El a argumentat că fiii nomenclaturii s-au săturat de panteonul învechit al părinților, nemulțumirea lor stînd la baza prăbușirii sistemului. Chiar dacă nu am avut un Levada care să studieze fenomenul aici, pe viu, nu avem motive să credem că nu așa s-a întîmplat și în România. Dar problema mai grea care se pune, după moartea lui Homo Sovieticus, este dacă acesta mai și învie. Sub ce formă? Pentru asta trebuie să văd mai departe ce scrie Masha Gessen cînd ajunge la primii zece ani ai regimului actual din Rusia.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg

Adevarul.ro

image
Fiara de plastic. Povestea Daciei „Lăstun“ Maxi, un Fiat 500 al românilor, care nu a mai ieșit pe poartă
Dacia 500 „Lăstun“ ar fi trebuit să fie pentru români cam ce a fost Fiat 500 pentru italieni, Renault 5 pentru francezi, WV pentru germani. O mașină din gama mini, mai degrabă pentru tineret. O maşină de oraş, potrivită pentru transportul urban. A fost ideea și dorința lui Nicolae Ceaușescu
image
SPECIAL Elvira Popescu: de la actriță la contesă, devenită „Notre Dame du Théâtre“ FOTO/VIDEO
Cum a ajuns o româncă din București să devină o actriță contesă mai cunoscută în Franța decât celebra Greta Garbo.
image
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai aștepta să fie incluse
În întreaga lume, există anumite alimente periculoase care pot provoca de la intoxicații alimentare ușoare până la deces, în cazuri extreme.

HIstoria.ro

image
Un posibil caz de braconaj arheologic în Moldova, în secolul al XVII-lea
Un posibil caz de braconaj asupra unui tumul din Moldova istorică este consemnat într-un document de la 1635, notează arheologul Vasile Diaconu, pe pagina sa de Facebook.
image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.