Un coșciug pentru Homo Sovieticus

23 septembrie 2019
Un coșciug pentru Homo Sovieticus jpeg

Curios cum circulă ideile și aleg simultan nu una, ci două sau mai multe persoane care să le exprime. De exemplu, ideea de a rescrie istoria recentă a Rusiei prin ochii unor oameni care au trăit-o, de a recompune anii de prăbușire ai sistemului sovietic și cei imediat următori prin experiențe directe, personale. Așa a făcut Svetlana Alexievici, laureată a premiului Nobel pentru literatură, cînd a publicat Secondhand Time (Vremuri second-hand), în 2013. Volumul a atras aprecierile generoase ale criticilor; zilele acestea, într-un Top 100 al cărților de pînă acum ale secolului XXI, The Guardian l-a plasat pe locul 3. (Totuși, aș păstra proporțiile. Tony Judt, cu al său Postwar, e pe locul 58.) Dar aceeași idee de a surprinde prin filtrul istoriei orale prăbușirea unui sistem și „tranziția” ulterioară plină de incertitudini i-a venit și Mashei Gessen, jurnalistă de profesie, la fel ca Svetlana Alexievici.

De Masha Gessen, ca autoare, am auzit prima oară cînd mă uitam după cartea ei despre enigmatica și hilara regiune autonomă evreiască Birobidjan, înființată de sovietici în extremul Orient. Dacă Hitler nu a reușit să îi deporteze pe evreii europeni în Madagascar, cum a vrut inițial, iată că o operațiune similară a reușit Stalin în Siberia, un fel de sionism de succes avant la lettre, dar prin care epurările staliniste în rîndul evreilor au devenit apoi mai eficiente decît dacă evreii s-ar fi aflat împrăștiați prin Uniune. După Birobidjan, Masha Gessen a scris cartea despre Rusia anilor 1980-2010, bazată pe convorbirile ei cu oameni care au trăit nemijlocit perioada. A reieșit un parcurs al recăderii Rusiei în totalitarism, reflectat și în titlu: The Future Is History: How Totalitarianism Reclaimed Russia. Cei 30 de ani corespund în proporții aproximativ egale celor trei perioade acoperite: decăderea și prăbușirea URSS, tranziția anilor 1990 și regresul democratic de după instaurarea și consolidarea regimului Putin din anii 2000-2010.

Nu mă ocup acum de această sinusoidă rusească pentru că nu vreau să trec așa ușor de impresia puternică de déja-vu lăsată de prima parte a cărții în privința atmosferei din timpul comunismului. Menționez aici doar exemplul unui episod ilustrativ al felului în care sistemul genera soluții strîmbe la probleme strîmbe. În anii ʼ80, la Moscova, admiterea la facultate nu era un lucru facil. Erau locuri puține, trebuia să ai părinți aflați în relații bune cu regimul, îți trebuiau bani de meditații. În privința candidaților evrei – ajungem fără să vrem iar la antisemitismul sovietic, care, iată, nu e apanajul personal al lui Stalin – sistemul dezvoltase filtre care să îi împiedice să devină studenți. Dacă tînărul răspundea cu succes la întrebările comune, era supus unui test suplimentar: i se servea un „coșciug”, adică o problemă care nu avea soluție. Candidatul se chinuia degeaba și „cu regret”, în urma eșecului său, era respins. Numai că apăruseră și specialiști în „coșciuge”. Adică meditatori (în special e vorba aici de matematică) care îi învățau pe cei ce puteau ajunge să dea testul suplimentar să demonstreze că problema nu are soluție. „Coșciugul” era astfel deschis, și candidatul salvat.

Ce apare însă pregnant în carte este că descriind anii ʼ80 din URSS, Masha Gessen descrie și România comunistă. Sînt atît de multe lucruri care seamănă încît realizezi că între cetățeanul sovietic din anii ʼ80 și cetățeanul român din aceeași perioadă sînt enorme de multe asemănări și doar cîteva deosebiri. De exemplu, eu am crezut că mult-răspîndita butadă din vremea comunistă „noi ne prefacem că muncim, ei se prefac că ne plătesc” e de sorginte românească. Masha Gessen o descrie însă ca fiind de largă circulație în URSS. Ea e de fapt produsul unei gîndiri și atitudini comune ale subiecților aceluiași sistem. „Descurcăreala” de zi cu zi, pilele și corupția, statutul privilegiat al nomenclaturii, supapele și subterfugiile tolerate semi-oficial, cenzura informațională și interdicțiile de călătorie, limbajul dublu și conformitatea răspîndite la Moscova au fost la fel de comune în acea perioadă și la București. Din acest punct de vedere, România era o perfectă republică sovietică.

Istoricul Stephen Kotkin a menționat odată o distincție între „Imperiul din afară”, format de țările comuniste est-europene, și „Imperiul interior”, reprezentat de URSS. Dar practic, ambele imperii erau locuite de același tip de cetățean, Homo Sovieticus. La un moment dat, Masha Gessen îl descrie: „Homo Sovieticus nu era îndoctrinat. De fapt, Homo Sovieticus nu avea nicio opinie puternică. Lumea lui interioară era plină de antinomii, obiectivul lui era supraviețuirea, iar strategia lui a fost o perpetuă negociere – jocul nesfîrșit al dublei-gîndiri”.

Poate că termenul Homo Sovieticus a fost consacrat de Alexandr Zinoviev, dar din cartea Mashei Gessen afli că de fapt el fusese pus în circulație, încă din comunism, de sociologul Iuri Levada. Încă din vremea lui Lenin, sociologia și psihologia au fost prost văzute în URSS pentru că au eșuat să livreze modelul ”omului nou” cerut de societatea socialistă în construcție. Dacă vă întrebați de ce în România comunistă cele două discipline au avut același statut subevaluat, aici găsiți răspunsul. Cu toate acestea, Levada l-a cercetat pe Homo Sovieticus cu mijloacele sale limitate. În anii perestroikăi, el a putut scrie că orice regim totalitar își dezvoltă propriul model de cetățean pe care să se bizuie. În cazul comunismului, revoluția și teroarea sînt croșeurile inițiale necesare, care se pot decela și în istoria instaurării comunismului în România. Rezultatul nu e perfect, dar „omul nou” apărut astfel și sistemul ajung la un echilibru. Levada a demonstrat apoi, sociologic, că Homo Sovieticus e pe moarte în URSS-ul lui Gorbaciov pentru că tinerii nu mai gîndesc la fel și nu mai corespund modelului vechi. Întrebați de exemplu ce înseamnă o sărbătoare pentru ei, cei trecuți de 50 de ani au menționat zilele oficiale aniversare, cum ar fi Ziua Victoriei împotriva fascismului. Cei mai tineri, au spus că festiv pentru ei înseamnă momentul în care se pot aduna cu prietenii să bea ceva. Întrebați de ce se tem, cei mai în vîrstă au zis „de război”, pe cînd cei mai tineri au răspuns „de umilință”. Evenimentul secolului XX este pentru primii înfrîngerea fascismului, dar pentru ceilalți e „Marea Teroare”.

Și Stephen Kotkin, pomenit mai sus, a scris la un moment dat despre mecanismul interior de măcinare a lui Homo Sovieticus. El a argumentat că fiii nomenclaturii s-au săturat de panteonul învechit al părinților, nemulțumirea lor stînd la baza prăbușirii sistemului. Chiar dacă nu am avut un Levada care să studieze fenomenul aici, pe viu, nu avem motive să credem că nu așa s-a întîmplat și în România. Dar problema mai grea care se pune, după moartea lui Homo Sovieticus, este dacă acesta mai și învie. Sub ce formă? Pentru asta trebuie să văd mai departe ce scrie Masha Gessen cînd ajunge la primii zece ani ai regimului actual din Rusia.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

00 cover event facebook (1) jpg
Viața la 18 ani
„Am 18 ani” este un proiect, produs de Asociația Art No More și cofinanțat de AFCN, la care au participat șapte scriitori români contemporani: Dan Coman, Augustin Cupșa, Andreea Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum să economisiți bani în mod corespunzător jpeg
Cum să economisiți bani în mod corespunzător
Cu un plan financiar scris și elaborat, va fi mai ușor să vă planificați rambursarea banilor pe care trebuie să-i împrumutați.
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate
Este important să asociem corect preparatele festive cu licorile care le potențează aroma.
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală jpeg
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală
Știai că există cursuri de dezvoltare personală concepute special pentru adolescenți?
Cum poți să reduci consumul de energie electrică? jpeg
Cum poți să reduci consumul de energie electrică?
Pentru a te asigura că de fiecare dată cînd faci plata factura electrica online plătești sume cît mai mici de bani, este bine să respecți o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru încălzirea locuinței se remarcă prin faptul că produce căldură fără să utilizeze combustibil, ci folosind pur și simplu resurse din natură, precum apa, aerul și solul.
Cum funcționează un cazino online? jpeg
Cum funcționează un cazino online?
Platformele online permit o dinamică mai accentuată și un ritm de joc mai rapid, deoarece nu există nici o interacțiune între jucători și sistemele tehnologice.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude și spectaculoase metode de execuție
Călcarea sau strivirea de către un elefant este o metodă de execuție sau de tortură mai puțin cunoscută de-a lungul istoriei, deși a fost practicată până în secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: artă sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?