Uitucii lui Judt

22 ianuarie 2018
Uitucii lui Judt jpeg

Are Tony Judt un eseu din 2008 („Ce-am învățat, dacă am învățat ceva?”, în Cînd lucrurile se schimbă. Eseuri 1995-2010, Litera, 2017) despre felul în care am întors spatele secolului XX: prea repede şi prea trufaş. Şi explică: după 1789, francezii (şi europenii în general) încă mai acționau și meditau în linie cu ideile de dinainte de revoluţie. La fel, şi după 1918, deşi toţi erau de părere că lumea s-a schimbat radical, noile concepte erau produse tot în „umbra lungă a experienţei şi gîndirii secolului al XIX-lea”. Noi însă, remarca Judt, prin 1990 am abandonat cu totul secolul XX. S-a creat atunci un hiatus între ceea ce a fost înainte şi ceea ce a urmat. În mare parte, ruptura s-a produs pornind de la un sentiment de uşurare: „imperiul răului” a fost învins, occidentul – Europa şi America civilizate, laolaltă – a triumfat asupra comunismului, sau cel puţin asupra vîrfului de lance al acestuia, URSS. Victoria se adăuga la cea asupra nazismului, astfel că paginile odioase ale istoriei acestui veac puteau fi întoarse. Secolul XX a fost transformat într-o „Cameră a Ororilor Istorice cu scopuri pedagogice”, în care ca atracţii principale figurează printre altele Auschwitz-ul, Gulag-ul, Armenia, München, Pearl Harbour sau chiar, printr-o extensie tolerabilă, 11 Septembrie, în vreme ce noi putem să ne vedem acum de adevăratele probleme ale noii epoci, ca de pildă cum să facem faţă abundenţei de informaţii și ascensiunii agresive a tehnologiei din viața de zi cu zi.

La prima vedere, noi, cei ce provenim din societăţile pînă ieri comuniste, am putea spune că avem un sentiment mai acut al rupturii decît ceilalţi locuitori mai vestici ai continentului. Să ne amintim numai cum se făcea comerţul socialist. Sau cum se vorbea la radio sau televiziune. Cum singurul angajator era statul. Sau cum te fereai să spui ce crezi şi jucai teatru ritualic în limbă de lemn. Unde dacă nu în Est găseşti cel mai bun contrast între lumea de ieri şi cea de azi?! Dar chiar şi la comparaţii benigne ieşim bine. Facem aceleaşi concedii acum ca atunci? Vesticii mergeau (aproape) peste tot, chiar şi în Est, pe cînd noi abia cum putem pleca afară în concediu. Dar cea mai mare diferenţă dintre Est şi Vest la acest capitol e vizibilă atunci cînd se ceartă reprezentanţii generaţiilor pre- şi post 1990. La noi, în culmea enervării, cel mai tînăr poate la un moment dat să izbucnească către cel mai în vîrstă: „Comunistule!” Ceea ce e sinonim cu însuşi anacronismul, neadaptarea, neoliticul celuilalt secol – dar şi cu sfîrşitul conversaţiei. Tinerii occidentali nu au la îndemînă un asemenea epitet. Un singur termen de comparație ar fi pentru rapiditatea și hotărîrea cu care o societate curentă întoarce spatele unei societăți precedente: cînd au preluat comuniștii puterea, în primii ani ai deceniului trei în ceea ce se năștea ca URSS și în ultimii ani ai deceniului cinci în Europa de Est. Comparația merge însă pînă la un punct; societatea curentă întorcea forțat spatele societății precedente, în opintelile noilor autorități și cu permanente priviri înapoi, cu coada ochiului. Acum, abandonul e benevol. Atunci, ruptura era impusă de sus în jos, acum ea vine de jos în sus și nimeni nu i se mai opune.

Dar e doar la prima vedere, cum am spus. Schimbări majore au avut loc şi în vestul şi în estul Europei. Impactul globalizării e distribuit uniform. Internetul schimbă lumea fără discriminare. Şi occidentalii, chiar şi fără trecerea de la comunism la postcomunism, nu îşi mai recunosc secolul XX, se uită la el, cum scria Judt, „ca la o ţară străină”. Noi n-am avut carnet de cecuri bancare, căci am sărit direct la card şi Internet banking, dar cum oare se uită occidentalul de azi la aceste modalităţi de plată de ieri?! Pînă la urmă, Vestul de azi e mai degrabă înrudit cu Estul de azi decît cu Vestul de ieri. Şi de aceea şi Occidentul are dreptul său la experienţa contrastului celor două epoci.

Însă ceea ce a vrut să spună Judt în legătură cu întorsul spatelui la secolul XX este că există acum un risc foarte mare de a arunca odată cu apa din covată şi copilul. Apa din covată e mizeria de neconceput a secolului XX, copilul însă ar trebui păstrat ca o prețioasă învăţătură de minte. Învăţătura este că o serie de factori, identificaţi pînă la urmă de reflecţiile unor gînditori de seamă postbelici, au condus la un proces criminal de antagonizare socială. Judt scrie că „teama, războiul şi dogma” sînt cele trei direcţii din care au rezultat „demonizarea” şi masacrarea unor întregi grupuri şi etnii. Aceasta este lecţia secolului XX de care uităm. Şi, adaugă el, uitarea se vede mai bine de exemplu în felul în care tindem să tratăm conflictele sub care debutează secolul XXI: „Această uşurinţă cu care ne-am convins că sîntem în război cu «islamofascişti», «extremişti» dintr-o cultură ciudată, care locuiesc într-un «Islamistan» îndepărtat, care ne urăsc (...) şi vor să ne distrugă «stilul de viaţă» este un semn sigur că am uitat lecţia secolului XX.” Un avertisment al lui Judt, care iată, la zece ani de la lansare (și la opt de la moartea autorului său) pare cel puțin la fel de actual dacă remarcăm zgomotul de fond care ne înconjoară precum că „deja războiul a început”. Ce nu detaliază Judt este însă diferența de agresivitate dintre teroriștii de azi și categoriile sociale sau etnice supuse represiunii în secolul XX. Evreii sau chiaburii, ca să dau doar două exemple, erau de-a dreptul pașnici și cel mult percepuți drept agresivi, pe cînd în cazul teroriștilor agresiunea e incontestabilă.

Disponibilitatea de a sări la război, de a trăi convingîndu-ne că sîntem în război, este un semn de amnezie faţă de moştenirea secolului XX. Judt spune că europenii sînt mai reţinuţi cînd e vorba de război, spre deosebire de americani, unde personalităţile publice glorifică armata, „o atitudine familiară în Europa înainte de 1945, dar aproape necunoscută acum”. Europenii au avut mult mai multe victime civile decît americanii în cele două războaie mondiale, victimele din această categorie lăsînd cele mai durabile urme în memoria colectivă. Sau, cum spune Judt, „americanii au avut un secol XX mai agreabil decît europenii”. Experienţa mea de est-european îmi spune însă că şi în Europa memoria războiului se estompează. De el – sau mai precis de binecuvîntarea de a fi feriți de el – am auzit în doar două ocazii. De la bunica mea, care în urmă cu mulţi ani obişnuia să îmi spună grav, aproape şoptit, „să ne ferească Dumnezeu de război”. Ea fiind una care, deși femeie, chiar a trăit războiul, refugiindu-se ani la rînd din calea încăierării armate dintre fasciști și comuniști. Şi am mai auzit-o în unele rugăciuni din slujbele bisericeşti, dar aici poate fi vorba mai degrabă de o metabolizare mai largă a războiului, de o înţelegere a lui căpătată în secole, ci nu doar via Primul Război Mondial şi al Doilea Război Mondial din secolul XX.

Pînă la urmă, uitucii secolului XXI sînt la fel de marxiști precum teoreticianul de la care s-a revendicat „imperiul răului”. Ei cred că răul e de suprafață, provine doar din ansamblul de condiții economice, sociale și culturale care îi face pe emigranți să provoace dezordine în lumea noastră și pe extremiști să fie agresivi față de occident. Dar dacă răul are mai mult decît o sursă exterioară? Dacă el provine și din om? Dacă „diavolul e în istorie”, cum s-a întrebat Leszek Kołakowski? Într-un alt eseu, Judt îl cita pe Kołakowski: „Marx omisese pe de-a-ntregul posibilitatea ca unele surse de conflict și de agresiune să facă parte intrinsecă din caracteristicile permanente ale speciei”. Secolul XX ne-a dat ocazia să vedem mai îndeaproape adevăruri – eufemistic spus – stînjenitoare despre natura umană. Nu una care s-a îngropat odată cu întoarcerea filei de calendar, ci exact cea care ne caracterizează și pe noi. E ca și cum generația secolului XX a ajuns la senectute, iar noi nici măcar adulți nu ne putem numi, dar bravăm, potrivit vîrstei. De aceea experiența secolului XX e neprețuită.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Rămășițele unui lagăr de muncă din Gulag, Rusia, cu un foișor de observație și pază și gardul de sîrmă ghimpată. Sursa: Wikimedia.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Cristi Luxemburg captura video jpg
Țara europeană cu milioane de euro și prețuri mai mici ca în România. „În prima zi ai făcut 5.000 de euro”
Mai mult de 5.000 de români trăiesc în cea mai bogată țară din Europa, iar numărul lor pare să crească. Doi vloggeri români, Cristi și Ralu, au descoperit-o și o prezintă românilor într-un clip viralizat.
image png
Cine a fost cel mai viril român din istorie? Povestea controversată a faimosului bandit din Balta Brăilei
Terente, pe numele real Ștefan Vasili, este una dintre cele mai controversate și fascinante figuri ale României interbelice. Născut, potrivit unor surse, în satul Carcaliu (județul Tulcea) sau, conform altora, în Baldovinești (județul Brăila), Terente s-a remarcat inițial prin frumusețea sa fizică.
Regele Mihai și Regina Ana, în ziua căsătoriei lor din Atena, 10 iunie 1948, alături de Regina mamă Elena, ultima din rândul de jos, în dreapta jpeg
Cum a schimbat nunta Reginei Marii Britanii soarta României. Greșeala care l-a cucerit pe loc pe Regele Mihai
O greșeală delicată a Anei de Bourbon l-a cucerit pe Regele Mihai și a schimbat destinul monarhiei române. Povestea unei iubiri, dezvăluită după 50 de ani.
Termocentrala Mintia în șantier  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (98) JPG
Colosul energetic ridicat în ritm alert la Mintia. Burduja: „Este cea mai mare centrală pe gaz din Europa, într-un singur loc”
Noua termocentrală Mintia ar putea produce energie din acest an. Lucrările de construcție a centralei electrice, cu o capacitate de peste 1.700 MW, au avansat într-un ritm alert, susține ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
mineriada iunie 1990 minerii bat un student în centrul bucurestiului foto AFp Andrei Iliescu
13 iunie, ziua în care a început cea mai violentă mineriadă din România postdecembristă
La 13 iunie 1990 a început cea mai violentă mineriadă din România postdecembristă, când protestele pașnice din Piața Universității au fost reprimate brutal, iar minerii au fost aduși în Capitală sub pretextul reinstaurării ordinii.
image png
Povestea neștiută a Nicoletei Luciu: și-a salvat mama din mâinile tatălui violent: „Te-am văzut sacrificându-te într-un hal...”
Andreea Luciu a revenit în atenția publică în urmă cu puțin timp, când și-a lansat propriul podcast intitulat „MOM”. Primele invitate de până acum au fost Teo Trandafir și Roxana Ciuhulescu. În cadrul primului episod, Teo Trandafir a amintit de o perioadă în care Nicoleta Luciu făcea tot posibilul p
ryanair foto shutterstock
Pasagerii care circulă cu această companie aeriană populară pot primi amenzi chiar și de 500 de euro! Ce comportament este sancționat sever
O companie aeriană foarte populară printre români poate da amenzi chiar și de 500 de euro celor care fac acest lucru în avion. Este un detaliu important, pe care trebuie să îl știe toți cei care se urcă la bordul aeronavelor, iar, în anumite situații, pot să ajungă chiar și în instanță.
image png
Liderul UDMR a descoperit că Salrom are 600 de angajați în București în timp ce la Praid mai sunt doar 60-70 de mineri.
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că, în contextual în care se discută intens despre reducerea cheltuielilor statului, a aflat ”cu stupoare” că la sediul din Bucureşti al Salrom sunt angajate 600 de persoane, în timp ce la Praid sunt 60-70 de mineri.
image png
Probleme în paradis pentru Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu și logodnica sa, Alina? „Aruncați vina pe femeile din viața voastră, dar voi sunteți ăia toxici!”
Cătălin Dobrescu, fostul soț al celebrei cântărețe Oana Radu, pare că ar întâmpina probleme în actuala relația în care este implicat cu Alina, o tânără pe care a cerut-o de soție în urmă cu câteva luni. Despre ce e vorba, mai exact?