Turnee la zi: Chengdu (șah) și Tokyo (sumo)

15 mai 2017
Turnee la zi: Chengdu (șah) și Tokyo (sumo) jpeg

Marile turnee s-au mutat zilele acestea în Asia. La Chengdu, în China, au început campionatele continentale de șah, mixt și feminin, în vreme ce la Tokyo a avut loc duminică prima rundă a Turneului de Vară la sumo. E adevărat că ar mai fi și Grand Prix-ul la șah de la Moscova, dar cum Rusia se întinde și pe continentul asiatic, centrul de greutate nu se mută semnificativ.

Să le luăm pe rînd. La Chengdu, grupul favoriților e dominat de jucătorii chinezi, printre care Yu Yangyi (Elo 2743), juniorul Wei Yi (2732), Bu Xiangzhi (2697) și Wang Hao (2680). Ar fi apoi și grupul indian, în frunte cu Vidit Santosh Gujrathi (2687), Adhiban Bashkaran (2672), Ganguly Surya Shekhar (2653) și Sethuraman S.P. (2633). Se anunță o luptă strînsă între cele două super-puteri rivale ale șahului asiatic, deși dintre pretendenții la titlu nu pot fi excluși ab initio jucătorii din alte ţări, precum Rustam Kasimdzhanov din Uzbekistan (2698) sau vietnamezul Nguyen Ngoc Truong Son (2632).

Doi asiatici de top nu pot fi găsiți însă printre participanții la campionatul din Chengdu. Este vorba de Ding Liren (2776), cel mai titrat șahist chinez, și de Pentala Harikrishna (2739), cel mai bun șahist indian după Anand. Cu ei dar și cu alți jucători importanți (Nakamura, Mamedyarov, Grischuk, Hou Yifan sau Adams, ca să-i numesc doar pe cîțiva dintre cei 18 participanți) a debutat sîmbătă la Moscova cea de-a doua etapă a seriei Grand Prix 2017. Despre prima etapă, cîștigată de rusul Alexander Grischuk, am scris aici și aici.

Vestea bună pentru iubitorii de sumo este că în sfîrșit a început Turneul de Vară de la Tokyo. Vestea proastă pentru admiratorii lui yokozuna Kisenosato, primul japonez cu acest rang după o întrerupere de zece ani, e că acesta a fost înfrînt în mod surprinzător, duminică, de către komosubi Yoshikaze. Se pare că Kisenosato nu şi-a revenit complet după ce în penultima rundă a turneului de primăvară şi-a dislocat umărul în confruntarea cu Harumafuji. Și yokozuna Kakuryu a fost aruncat din dohyō în prima rundă, în schimb Hakuho și Harumafuji și-au confirmat statutul de yokozuna. Ultimele două Cupe ale Împăratului, de iarnă și de primăvară, au fost adjudecate de Kisenosato, însă după această înfrîngere, încercarea sa de a repeta figura pentru a treia oară consecutiv este mai dificilă – dar nu imposibilă.

Diagrama săptămînii

Soluţia diagramei 59 va fi publicată în ediţia următoare a rubricii „În alb şi negru”.

Soluţia diagramei 58 din ediţia precedentă: 1… Ta8! 2. Txa8 Df1+! 3. Rb2 (d2) c3+ urmat de 4… Dxb5 şi negrul cîştigă dama şi partida.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Un jucător mai puţin experimentat reuşeşte să facă prima mutare a partidei dintre Maxime Vachier-Lagrave (Franţa) şi Michael Adams (Marea Britanie), Grand Prix Moscova, mai, 2017. Sursa: chessbase.com/Max Avdeev.

diagram59 png png
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Integrarea la scoala jpg
Cum poți facilita integrarea copilului în sistemul de învățămînt
Atunci cînd copiii merg la creșă, grădiniță sau școală, activitățile de orientare îi ajută să se familiarizeze cu mediul nou în care își vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transformării
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce înseamnă expresia „Toate drumurile duc la Roma” și care sînt originile sale
Roma a fost mereu o destinație populară pentru producătorii de filme și jocuri video.
20220724 174033 jpg
Balauri mici, balauri mari, cale ferată fără șină și povestea celor două țări
Text de Alexandra Bumbăcaru, căutătoare de povești alături de Cronicari Digitali
20220722 180510 jpg
20220721 180351 jpg
Prezent în propria-ți viață
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
Resita vedere de sus jpg
Cea mai bună dilemă în gama RE
Text de Silvia Teodorescu, coordonator al campaniei Cronicari Digitali
20220719 160815 jpg
Piftii de iulie – jurnalul unui gurmand pe Via Transilvanica
Text de Cosmin Dragomir, jurnalist culinar și autor al cărții „Curatorul de Zacuscă”
20220720 185246 jpg
20220719 170725 jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” concentrează cea mai complexă experiență turistică și culturală din România
Al doilea an de rezidență itinerantă de digital storytelling pune în valoare patrimoniul cultural de pe Via Transilvanica.
Aula magna cairoli jpg
Plagiatul la români: îngrijorări și propuneri
Scrisoare deschisă adresată universităților românești și Ministerului Educației
Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” – Peste 1000 km din România autentică, parcurși în două săptămîni
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” scoate la lumină 50 de obiective de patrimoniu cultural, comunități etnice, antreprenoriate locale, gastronomie, natură, oameni-tezaur și localități uitate.
video poker sanse castig jpg
Are Video Pokerul cele mai bune şanse de cîştig?
În peisajul ofertelor de cazino îşi face apariţia un joc care cel mai adesea este trecut cu vederea de jucători, cel de Video Poker.
imagine (4) jpg
Teorii cu privire la serialul „Stranger Things”, ce ar putea fi confirmate în sezoanele viitoare
Sezonul cu numărul 4 a fost mult timp așteptat de fani, care deja se gîndesc acum la viitorul sezon.
chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.
drujba jpg
Există modele de drujbă care să poată fi manevrate cu o singură mînă? Răspunsul specialiștilor!
Un model eficient de drujbă garantează o tăiere rapidă a elementelor de vegetație nedorite, precum și un confort sporit în utilizare.

HIstoria.ro

image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediată timp de zece ani și apoi cucerită de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii Războiului Troiei ar fi fost, conform „Iliadei”, răpirea Elenei, cunoscută drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus și a Ledei.
image
Şiretlicurile lui Vlad Țepeș: Începutul războiului cu otomanii
În 1460, câțiva dintre boierii nemulțumiți de Vlad Țepeș au sosit la Curtea lui Mahomed al II-lea și i-au prezentat situația din Valahia și probabil unele povești exagerate de-ale lor. Chemat imediat la Edirne/Adrianopol pentru a duce tributul și 500 de băieți, Vlad a trimis vorbă sultanului...
image
Dacia romană, o provincie puternic militarizată
Distribuţia armatei în interiorul teritoriului provinciei Dacia a servit scopului strategic principal al acestei provincii, şi anume de a separa şi supraveghea neamuri „barbare” care erau potenţial periculoase, în special dacă se aliau între ele contra Romei, cum au fost în special sarmaţii iazigi.