Trump, un ÔÇ×Gorbaciov al americanilorÔÇŁ

17 iunie 2019
Trump, un ÔÇ×Gorbaciov al americanilorÔÇŁ jpeg

Exist─â o specie de istorici specializa╚Ťi pe Rusia care nu tr─âiesc doar ├«n submarine academice, ci mai scot din c├«nd periscopul la suprafa╚Ť─â s─â vad─â ce se mai petrece ╚Öi ├«n lumea de azi. Unul dintre precursori ├«n acest sens a fost Richard Pipes, polonez de origine, care i-a consiliat pe pre╚Öedin╚Ťii americani ├«n timpul R─âzboiului Rece. Un alt specialist conectat la avatarurile contemporane ale Rusiei este Alain Besan├žon, care printre altele a scris recent ╚Öi despre background-ul intelectual al regimului Putin. Anne Applebaum, jurnalist─â de profesie, comenteaz─â constant pe teme de actualitate ├«n Washington Post, iar Timothy Snyder este preocupat de ÔÇ×lec╚Ťiile secolului XXÔÇŁ. Dar pe list─â poate fi pus ╚Öi Stephen Kotkin, aparent scufundat total ├«n biografia de zece mii de pagini a lui Stalin la care lucreaz─â de c├«╚Ťiva ani.

Stephen Kotkin a scris recent un eseu ├«n revista Foreign Affairs ├«n care ia ├«n discu╚Ťie raportul procurorului special Robert Mueller privindu-l pe pre╚Öedintele Donald Trump. Se simte ├«n text abordarea istoricului; fapte tratate p─âtima╚Ö ├«n talk show-urile politice s├«nt aduse cu calm la temperatura camerei. Kotkin analizeaz─â raportul (sau mai exact c├«t a f─âcut public din el) ╚Öi d─â la r├«ndul s─âu un verdict. Dar e un verdict complex, contextualizat la maximum, a╚Öa ├«nc├«t la final nici republicanii, nici democra╚Ťii nu au cum s─â ├«l considere favorabil. Da, Trump ╚Öi oamenii s─âi nu au ajuns s─â colaboreze cu ru╚Öii, dar au ╚Ötiut ╚Öi au fost bucuro╚Öi de simpatia manifestat─â de Kremlin. La r├«ndul lor, ru╚Öii au vrut s─â ajung─â la Trump, dar nu au reu╚Öit nu pentru c─â acesta i-a refuzat, ci pentru c─â s-au lovit de dezorganizarea din tab─âra de campanie a lui Trump, marcat─â de improviza╚Ťiile ╚Öi de schimb─ârile de atitudine, uneori bru╚Öte ╚Öi radicale, ale pre╚Öedintelui ├«n devenire. Iar ├«n ce prive╚Öte cealalt─â parte a investiga╚Ťiei, cea privind obstruc╚Ťionarea justi╚Ťiei (chiar a╚Öa, Mueller a investigat simultan ╚Öi mersul propriei investiga╚Ťii privindu-l pe pre╚Öedinte!), raportul lui Mueller descrie, scrie Kotkin, ÔÇ×un politician venalÔÇŁ (Trump), dar ├«n acela╚Öi timp ╚Öi un ÔÇ×sistem politic coruptÔÇŁ ├«n care acesta a putut s─â apar─â, sistem care e ├«n aceea╚Öi m─âsur─â responsabilitatea republicanilor ╚Öi a democra╚Ťilor. Dar forma╚Ťia ╚Öi cercet─ârile sale i-au facilitat lui Kotkin o abordare inedit─â. Momentul de criz─â a sistemului politic american i-a amintit istoricului de la Princeton de situa╚Ťia din ultimii ani ai regimului comunist din estul Europei. 

Kotkin scrie c─â ├«nc─â de la ├«nceputul r─âzboiului rece au existat dou─â abord─âri americane fa╚Ť─â de URSS. Una, recomandat─â de diplomatul George Kennan ├«n a sa ÔÇ×Telegram─â lung─âÔÇŁ, opta pentru containment, izolarea Moscovei ├«n a╚Öteptarea imploziei regimului. Cealalt─â, op╚Ťiunea mai multor politicieni ╚Öi a CIA-ului, a ├«nsemnat o atitudine ofensiv─â ├«n vederea r─âsturn─ârii prin for╚Ť─â a regimului sovietic. A doua variant─â a e╚Öuat, indiferent de formele pe care a luat-o la un moment sau altul. Asta p├«n─â ├«n 1985, c├«nd a ap─ârut Gorbaciov. Acesta a relaxat cenzura, a introdus unele reforme economice ╚Öi a promovat ideea alegerilor libere. ├Än locul URSS, el a creat, neinten╚Ťionat, o federa╚Ťie de state care puteau opta pentru secesiune. Abia ÔÇ×secretarul general al Partidului Comunist a f─âcut ceea ce CIA-ul a visat, dar nu a realizat niciodat─â: distrugerea acestui sistemÔÇŁ.

├Än acela╚Öi timp, continu─â Kotkin, ÔÇ×╚Öi KGB-ul a avut un visÔÇŁ. El dorea s─â deterioreze leg─âturile dintre statele occidentale, s─â sl─âbeasc─â ╚Öi chiar s─â destrame NATO, s─â planteze suspiciuni ├«ntre SUA ╚Öi alia╚Ťii acestora din Asia. ╚Üinte ale campaniilor KGB au fost de asemenea sistemul juridic american, cel politic ╚Öi cel de pres─â. ├Äncerc─ârile de discreditare ale Moscovei au continuat ╚Öi dup─â destr─âmarea URSS, dar toate au e╚Öuat, precum cele de odinioar─â ale CIA-ului. ÔÇ×Apoi a ap─ârut TrumpÔÇŁ, a scris Kotkin. ÔÇ×Trump recit─â pasaje direct din manualul KGB: presa este du╚Ömanul poporului, sistemul judiciar american este corupt, NATO e o organiza╚Ťie vetust─â, partenerii comerciali ai SUA s├«nt ni╚Öte profitoriÔÇŁ. Ca ╚Öi atunci, ├«n cazul URSS, povestea arat─â un singur lucru: sistemul e denun╚Ťat ╚Öi e vulnerabil din interior. Mai mult, ├«n ╚Ť─ârile foste sovietice circul─â teoria c─â Gorbaciov a fost omul americanilor, care a avut misiunea de distruge URSS. Dup─â cum ast─âzi, ├«n SUA unii politicieni spun c─â Trump e ÔÇ×omul ru╚ÖilorÔÇŁ. 

Bine├«n╚Ťeles, s├«nt ╚Öi diferen╚Ťe pe care Kotkin le scoate imediat ├«n eviden╚Ť─â. URSS era un stat comunist, SUA reprezint─â o societate deschis─â, un stat de drept ╚Öi o ordine constitu╚Ťional─â. De aici ╚Öi toleran╚Ťa unor republicani fa╚Ť─â de Trump: ei au ├«ncredere ├«n institu╚Ťiile democratice americane. Dar ceea ce a vrut s─â sublinieze Kotkin este c─â obsesia pentru presupusa rusofilie a lui Trump poate s─â abat─â aten╚Ťia de la ceea ce este mai important, ╚Öi anume ce tr─âs─âturi sau defecte de sistem fac posibil succesul lui Trump. Dup─â cum ar trebui analizate, dup─â Kotkin, ╚Öi circumstan╚Ťele interne, sociologice ╚Öi de social media, care au creat condi╚Ťiile pentru o vulnerabilitate at├«t de pronun╚Ťat─â a sistemului politic american la interferen╚Ťa rus─â. Dar aceste analize nu mai s├«nt cuprinse ├«n raportul Mueller, pare s─â regrete Kotkin, care sus╚Ťine c─â abia ele ar putea fi subiectul unor abord─âri ulterioare consistente care s─â ├«ntregeasc─â menirea real─â a  raportului.

Ionu╚Ť Iamandi este jurnalist la Radio Rom├ónia Actualit─â╚Ťi.

serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio Rom├ónia Muzical ÔÇô 25. Recital sus╚Ťinut de violonistul R─âzvan Stoica ╚Öi pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
To╚Ťi cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar c├«teva click-uri distan╚Ť─â, la orice salon ├«╚Öi doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE jpeg
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca Rom├ónia s─â devin─â o ╚Ťar─â cu un trafic rutier mai sigur, prin┬áreducerea progresiv─â a num─ârului victimelor accidentelor rutiere.
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ jpeg
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ
├Än 2022, Funda╚Ťia Superbet este din nou al─âturi de revista cultural─â, sus╚Ťin├«nd organizarea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ.
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino? jpeg
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino?
S├«nt foarte multe jocuri, foarte multe posibilit─â╚Ťi, iar dac─â e╚Öti ├«ncep─âtor, exist─â riscul s─â te sim╚Ťi pu╚Ťin st├«njenit, s─â nu ╚Ötii exact ce s─â te joci ╚Öi s─â ├«nchei sesiunea cu un gust amar.
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai  Zevo te inspir─â jpeg
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai. Zevo te inspir─â
Iubitoarele ╚Öi iubitorii de fashion vor g─âsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu aten╚Ťie la detalii ╚Öi cu designuri inedite - GEN╚ÜILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
├Ämbr─âc─âmintea de protec╚Ťie ╚Öi echipamentul personal de protec╚Ťie (EIP) reprezint─â o caracteristic─â de siguran╚Ť─â esen╚Ťial─â ├«n orice loc de munc─â, iar industria alimentar─â nu face excep╚Ťie.
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â?
Pentru ca ╚Ťinutele tale s─â arate perfect, merit─â s─â ├«nve╚Ťi arta purt─ârii botinelor ╚Öi cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendin┼úe ├«n materie de ┼úinute estivale s├«nt extrem de ofertante, d├«ndu-┼úi posibilitatea de a jongla cu creativitatea ┼či de a-┼úi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor
├Än ultimii cinci ani, tot mai mul╚Ťi pasiona╚Ťi de jocuri de noroc au mutat distrac╚Ťia ├«n online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie jpeg
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie
S├«nt c─âr╚Ťi care ├«╚Ťi schimb─â total viziunea despre lume, iar ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â?
Pentru a-╚Ťi u╚Öura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care s─â te ajute s─â toaletezi elementele de vegeta╚Ťie ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi f─âr─â eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor jpeg
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor
Cu un plan financiar scris ╚Öi elaborat, va fi mai u╚Öor s─â v─â planifica╚Ťi rambursarea banilor pe care trebuie s─â-i ├«mprumuta╚Ťi.
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate
Este important s─â asociem corect preparatele festive cu licorile care le poten╚Ťeaz─â aroma.
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â jpeg
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â
╚śtiai c─â exist─â┬ácursuri de dezvoltare personal─â┬áconcepute special pentru adolescen╚Ťi?
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â? jpeg
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â?
Pentru a te asigura c─â de fiecare dat─â c├«nd faci plata factura electrica online pl─âte╚Öti sume c├«t mai mici de bani, este bine s─â respec╚Ťi o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru ├«nc─âlzirea locuin╚Ťei se remarc─â prin faptul c─â produce c─âldur─â f─âr─â s─â utilizeze combustibil, ci folosind pur ╚Öi simplu resurse din natur─â, precum apa, aerul ╚Öi solul.
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online? jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online?
Platformele online permit o dinamic─â mai accentuat─â ╚Öi un ritm de joc mai rapid, deoarece nu exist─â nici o interac╚Ťiune ├«ntre juc─âtori ╚Öi sistemele tehnologice.
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu
Aleg├«nd o central─â pe pele╚Ťi nu doar c─â vei face economii substan╚Ťiale ├«n buget, ci vei ajuta ╚Öi la protec╚Ťia mediului ├«nconjur─âtor.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.