Trump, un „Gorbaciov al americanilor”

17 iunie 2019
Trump, un „Gorbaciov al americanilor” jpeg

Există o specie de istorici specializați pe Rusia care nu trăiesc doar în submarine academice, ci mai scot din cînd periscopul la suprafață să vadă ce se mai petrece și în lumea de azi. Unul dintre precursori în acest sens a fost Richard Pipes, polonez de origine, care i-a consiliat pe președinții americani în timpul Războiului Rece. Un alt specialist conectat la avatarurile contemporane ale Rusiei este Alain Besançon, care printre altele a scris recent și despre background-ul intelectual al regimului Putin. Anne Applebaum, jurnalistă de profesie, comentează constant pe teme de actualitate în Washington Post, iar Timothy Snyder este preocupat de „lecțiile secolului XX”. Dar pe listă poate fi pus și Stephen Kotkin, aparent scufundat total în biografia de zece mii de pagini a lui Stalin la care lucrează de cîțiva ani.

Stephen Kotkin a scris recent un eseu în revista Foreign Affairs în care ia în discuție raportul procurorului special Robert Mueller privindu-l pe președintele Donald Trump. Se simte în text abordarea istoricului; fapte tratate pătimaș în talk show-urile politice sînt aduse cu calm la temperatura camerei. Kotkin analizează raportul (sau mai exact cît a făcut public din el) și dă la rîndul său un verdict. Dar e un verdict complex, contextualizat la maximum, așa încît la final nici republicanii, nici democrații nu au cum să îl considere favorabil. Da, Trump și oamenii săi nu au ajuns să colaboreze cu rușii, dar au știut și au fost bucuroși de simpatia manifestată de Kremlin. La rîndul lor, rușii au vrut să ajungă la Trump, dar nu au reușit nu pentru că acesta i-a refuzat, ci pentru că s-au lovit de dezorganizarea din tabăra de campanie a lui Trump, marcată de improvizațiile și de schimbările de atitudine, uneori bruște și radicale, ale președintelui în devenire. Iar în ce privește cealaltă parte a investigației, cea privind obstrucționarea justiției (chiar așa, Mueller a investigat simultan și mersul propriei investigații privindu-l pe președinte!), raportul lui Mueller descrie, scrie Kotkin, „un politician venal” (Trump), dar în același timp și un „sistem politic corupt” în care acesta a putut să apară, sistem care e în aceeași măsură responsabilitatea republicanilor și a democraților. Dar formația și cercetările sale i-au facilitat lui Kotkin o abordare inedită. Momentul de criză a sistemului politic american i-a amintit istoricului de la Princeton de situația din ultimii ani ai regimului comunist din estul Europei. 

Kotkin scrie că încă de la începutul războiului rece au existat două abordări americane față de URSS. Una, recomandată de diplomatul George Kennan în a sa „Telegramă lungă”, opta pentru containment, izolarea Moscovei în așteptarea imploziei regimului. Cealaltă, opțiunea mai multor politicieni și a CIA-ului, a însemnat o atitudine ofensivă în vederea răsturnării prin forță a regimului sovietic. A doua variantă a eșuat, indiferent de formele pe care a luat-o la un moment sau altul. Asta pînă în 1985, cînd a apărut Gorbaciov. Acesta a relaxat cenzura, a introdus unele reforme economice și a promovat ideea alegerilor libere. În locul URSS, el a creat, neintenționat, o federație de state care puteau opta pentru secesiune. Abia „secretarul general al Partidului Comunist a făcut ceea ce CIA-ul a visat, dar nu a realizat niciodată: distrugerea acestui sistem”.

În același timp, continuă Kotkin, „și KGB-ul a avut un vis”. El dorea să deterioreze legăturile dintre statele occidentale, să slăbească și chiar să destrame NATO, să planteze suspiciuni între SUA și aliații acestora din Asia. Ținte ale campaniilor KGB au fost de asemenea sistemul juridic american, cel politic și cel de presă. Încercările de discreditare ale Moscovei au continuat și după destrămarea URSS, dar toate au eșuat, precum cele de odinioară ale CIA-ului. „Apoi a apărut Trump”, a scris Kotkin. „Trump recită pasaje direct din manualul KGB: presa este dușmanul poporului, sistemul judiciar american este corupt, NATO e o organizație vetustă, partenerii comerciali ai SUA sînt niște profitori”. Ca și atunci, în cazul URSS, povestea arată un singur lucru: sistemul e denunțat și e vulnerabil din interior. Mai mult, în țările foste sovietice circulă teoria că Gorbaciov a fost omul americanilor, care a avut misiunea de distruge URSS. După cum astăzi, în SUA unii politicieni spun că Trump e „omul rușilor”. 

Bineînțeles, sînt și diferențe pe care Kotkin le scoate imediat în evidență. URSS era un stat comunist, SUA reprezintă o societate deschisă, un stat de drept și o ordine constituțională. De aici și toleranța unor republicani față de Trump: ei au încredere în instituțiile democratice americane. Dar ceea ce a vrut să sublinieze Kotkin este că obsesia pentru presupusa rusofilie a lui Trump poate să abată atenția de la ceea ce este mai important, și anume ce trăsături sau defecte de sistem fac posibil succesul lui Trump. După cum ar trebui analizate, după Kotkin, și circumstanțele interne, sociologice și de social media, care au creat condițiile pentru o vulnerabilitate atît de pronunțată a sistemului politic american la interferența rusă. Dar aceste analize nu mai sînt cuprinse în raportul Mueller, pare să regrete Kotkin, care susține că abia ele ar putea fi subiectul unor abordări ulterioare consistente care să întregească menirea reală a  raportului.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

mașini electrice china FOTO shutterstock 2025993740 jpg
China s-ar putea angaja să ofere maşini electrice în UE la un preţ minim. O soluţie privind taxele vamale, foarte aproape
Uniunea Europeană şi China se apropie de o soluţie privind taxele vamale suplimentare la importurile de vehicule electrice chineze în blocul comunitar, a declarat Bernd Lange, preşedintele Comitetului pentru Comerţ al Parlamentului European.
narcisa suciu marius bațu jpg
image png
Florin Piersic, devastat după moartea lui Gabriel Cotabiță: „Te voi iubi mereu, omule!”
Moartea lui Gabriel Cotabiță i-a afectat pe toți cunoscuții săi. Nume mari din Români plâng plecarea lui, printre care și maestrul Florin Piersic. Ce mesaj dureros și plin de emoție a transmis actorul în memoria unuia dintre cei mai renumiți artiști români trecuți în neființă.
Dorin Recean FOTO Facebook jpg
Dorin Recean îndeamnă moldovenii cu cetățenie română să voteze la alegeri: România este un partener foarte important
Prim-ministrul Dorin Recean îndeamnă moldovenii cu cetățenie română să voteze la alegerile prezidențiale din România, subliniind că „România este un partener foarte important pentru Republica Moldova”, care a ajutat-o întotdeauna.
Gabriel Cotabiţă fb jpg
Mihai Trăistariu povestește ce nu știa publicul despre sănătatea lui Gabriel Cotabiță: „În primăvară a venit salvarea și l-a luat”
Mihai Trăistariu spune însă că au existat semne că are probleme mai grave decât lăsa să se înțeleagă.
zodii care vor avea o iarna fericita jpg
Trei zodii care intră în decembrie cu dreptul. Prima lună de iarnă se anunță una de vis pentru acești nativi
Prima lună de iarnă se apropie cu pași repezi, iar unele zodii vor păși în luna decembrie cu dreptul. Astrele se vor alinia perfect în perioada următoare pentru acești nativi. În timp ce unii au noroc pe plan financiar, alții se îndrăgostesc, şi ceilalți vor fi promovați la locul de muncă. Potrivit
dnipro mp4 thumbnail png
De ce ar fi lansat Putin o rachetă goală la Dnipro. „Oreșnik” nu a provocat explozii sau distrugeri la sol
Racheta rusească Oreșnik, care a atacat Dnipro, a fost lansată probabil fără focos. Scopul liderului de la Kremlin ar fi intimidarea Ucrainei și Occidentului, susține publicația BILD.
vot diaspora FOTO MAE jpg
Peste 127.000 de români din diaspora au votat la alegerile prezidențiale 2024. Situația la ora 16.00
Peste 123.000 de români din diaspora s-au prezentat până acum la urne, în a doua zi a primului tur al alegerilor prezidenţiale 2024, potrivit situației centralizate după ora 16.00. Cu tot cu opțiunile exprimate prin corespondență, numărul votanților a trecut de 127.000.
banner morți 23 noiembrie png