Trump, un „Gorbaciov al americanilor”

17 iunie 2019
Trump, un „Gorbaciov al americanilor” jpeg

Există o specie de istorici specializați pe Rusia care nu trăiesc doar în submarine academice, ci mai scot din cînd periscopul la suprafață să vadă ce se mai petrece și în lumea de azi. Unul dintre precursori în acest sens a fost Richard Pipes, polonez de origine, care i-a consiliat pe președinții americani în timpul Războiului Rece. Un alt specialist conectat la avatarurile contemporane ale Rusiei este Alain Besançon, care printre altele a scris recent și despre background-ul intelectual al regimului Putin. Anne Applebaum, jurnalistă de profesie, comentează constant pe teme de actualitate în Washington Post, iar Timothy Snyder este preocupat de „lecțiile secolului XX”. Dar pe listă poate fi pus și Stephen Kotkin, aparent scufundat total în biografia de zece mii de pagini a lui Stalin la care lucrează de cîțiva ani.

Stephen Kotkin a scris recent un eseu în revista Foreign Affairs în care ia în discuție raportul procurorului special Robert Mueller privindu-l pe președintele Donald Trump. Se simte în text abordarea istoricului; fapte tratate pătimaș în talk show-urile politice sînt aduse cu calm la temperatura camerei. Kotkin analizează raportul (sau mai exact cît a făcut public din el) și dă la rîndul său un verdict. Dar e un verdict complex, contextualizat la maximum, așa încît la final nici republicanii, nici democrații nu au cum să îl considere favorabil. Da, Trump și oamenii săi nu au ajuns să colaboreze cu rușii, dar au știut și au fost bucuroși de simpatia manifestată de Kremlin. La rîndul lor, rușii au vrut să ajungă la Trump, dar nu au reușit nu pentru că acesta i-a refuzat, ci pentru că s-au lovit de dezorganizarea din tabăra de campanie a lui Trump, marcată de improvizațiile și de schimbările de atitudine, uneori bruște și radicale, ale președintelui în devenire. Iar în ce privește cealaltă parte a investigației, cea privind obstrucționarea justiției (chiar așa, Mueller a investigat simultan și mersul propriei investigații privindu-l pe președinte!), raportul lui Mueller descrie, scrie Kotkin, „un politician venal” (Trump), dar în același timp și un „sistem politic corupt” în care acesta a putut să apară, sistem care e în aceeași măsură responsabilitatea republicanilor și a democraților. Dar formația și cercetările sale i-au facilitat lui Kotkin o abordare inedită. Momentul de criză a sistemului politic american i-a amintit istoricului de la Princeton de situația din ultimii ani ai regimului comunist din estul Europei. 

Kotkin scrie că încă de la începutul războiului rece au existat două abordări americane față de URSS. Una, recomandată de diplomatul George Kennan în a sa „Telegramă lungă”, opta pentru containment, izolarea Moscovei în așteptarea imploziei regimului. Cealaltă, opțiunea mai multor politicieni și a CIA-ului, a însemnat o atitudine ofensivă în vederea răsturnării prin forță a regimului sovietic. A doua variantă a eșuat, indiferent de formele pe care a luat-o la un moment sau altul. Asta pînă în 1985, cînd a apărut Gorbaciov. Acesta a relaxat cenzura, a introdus unele reforme economice și a promovat ideea alegerilor libere. În locul URSS, el a creat, neintenționat, o federație de state care puteau opta pentru secesiune. Abia „secretarul general al Partidului Comunist a făcut ceea ce CIA-ul a visat, dar nu a realizat niciodată: distrugerea acestui sistem”.

În același timp, continuă Kotkin, „și KGB-ul a avut un vis”. El dorea să deterioreze legăturile dintre statele occidentale, să slăbească și chiar să destrame NATO, să planteze suspiciuni între SUA și aliații acestora din Asia. Ținte ale campaniilor KGB au fost de asemenea sistemul juridic american, cel politic și cel de presă. Încercările de discreditare ale Moscovei au continuat și după destrămarea URSS, dar toate au eșuat, precum cele de odinioară ale CIA-ului. „Apoi a apărut Trump”, a scris Kotkin. „Trump recită pasaje direct din manualul KGB: presa este dușmanul poporului, sistemul judiciar american este corupt, NATO e o organizație vetustă, partenerii comerciali ai SUA sînt niște profitori”. Ca și atunci, în cazul URSS, povestea arată un singur lucru: sistemul e denunțat și e vulnerabil din interior. Mai mult, în țările foste sovietice circulă teoria că Gorbaciov a fost omul americanilor, care a avut misiunea de distruge URSS. După cum astăzi, în SUA unii politicieni spun că Trump e „omul rușilor”. 

Bineînțeles, sînt și diferențe pe care Kotkin le scoate imediat în evidență. URSS era un stat comunist, SUA reprezintă o societate deschisă, un stat de drept și o ordine constituțională. De aici și toleranța unor republicani față de Trump: ei au încredere în instituțiile democratice americane. Dar ceea ce a vrut să sublinieze Kotkin este că obsesia pentru presupusa rusofilie a lui Trump poate să abată atenția de la ceea ce este mai important, și anume ce trăsături sau defecte de sistem fac posibil succesul lui Trump. După cum ar trebui analizate, după Kotkin, și circumstanțele interne, sociologice și de social media, care au creat condițiile pentru o vulnerabilitate atît de pronunțată a sistemului politic american la interferența rusă. Dar aceste analize nu mai sînt cuprinse în raportul Mueller, pare să regrete Kotkin, care susține că abia ele ar putea fi subiectul unor abordări ulterioare consistente care să întregească menirea reală a  raportului.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.
dream prints 1 png
Ce semnificație au culorile în alegerea tapetului și în crearea unei atmosfere de vis?
Nuanțele pe care le alegem pentru a decora locuința au capacitatea de a modela în mod semnificativ stările noastre emoționale.
beneficiile angajarii unui avocat specializat in dreptul muncii1 jpg
Beneficiile angajării unui avocat specializat în dreptul muncii
Dreptul muncii acoperă și protecția împotriva discriminării și abuzurilor la locul de muncă.

Adevarul.ro

image
Românca desemnată „Omul anului“ în Anglia. Cristina este șoferiță de autobuz în orășelul Hertford. „Ne face ziua mai frumoasă“
O șoferiță de autobuz, originară din București, a primit titlul „Omul anului”, acordat de o comunitate din Anglia. Cristina a întrunit cele mai multe voturi din partea membrilor comunității.
image
Tiramisu alb, un desert spectaculos, cu succes garantat. Secretul prăjiturii cu gust demențial
Nu doar că este delicios, ci este și simplu de făcut. Tiramisu alb este desertul de care nu te mai saturi. Rețeta necesită doar câteva ingrediente și multă răbdare, pentru că se servește a doua zi. Dacă este ținut la rece 24 de ore, rezultatul va fi unul spectaculos.
image
Cine este doctorița înjunghiată mortal în Franța. Tânăra se pregătea pentru rezidențiat
O tânără româncă, care se afla în Franța pentru a-și pregăti rezidențiatul, a fost descoperită moartă într-un apartament. Tragedia s-a petrecut în orașul Amiens, într-un apartament închiriat de ea prin platforma Airbnb.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic