Tipologii subiective ale atacurilor teroriste

1 ianuarie 2017
Tipologii subiective ale atacurilor teroriste jpeg

De atacuri teroriste am auzit de dinainte de 1989, din presa comunistă. Copil fiind, nu le dădeam atenţie decît din zbor. Mai ţin minte vag depeşele despre bombele plasate de IRA sau de militanţii din Ţara Bascilor. Am fabricat probabil încă de pe atunci un tipar inconştient pentru atacul terorist, care includea neapărat bomba şi explozia.

Tiparul meu mental e pe cale însă să se schimbe, şi a început s-o facă tot inconştient. “Bombardată” permanent de ştirile despre atacurile teroriste, mintea selectează anumite caracteristici şi livrează o altă structură. Mi-am dat seama de ea citind o clasificare a tipurilor de atacuri teroriste şi constatînd că plasez multe dintre ele într-o categorie privilegiată mai nou: “mass killing, hostage taking”.

Atacul terorist nu mai e aşa liniar ca în copilărie: o bombă care explodează şi omoară în jur. Acum atacatorii omoară în masă şi iau ostatici. Rămîn la locul faptei, stau la locul faptei cît timp se produce atacul. În recuzita lor dezgustătoare intră aproape invariabil Kalaşnikovul. Apoi, dacă nu mai pot scăpa şi nu sînt omorîţi de poliţie la rîndul lor, se detonează. Teroriştii vor să fie acum parte din spectacolul macabru. Iată o parte din atacurile de acest gen întîmplate în ultimii ani.

Ca precursor al atacului de la Paris din 13 noiembrie a fost citat atacul de la Mumbai, metropola indiană unde în noiembrie 2008 au murit 164 de oameni. Ca şi la Paris, teroriştii au pus mai multe bombe declanşate coordonat şi au deschis focul simultan în hoteluri, cafenele, staţii de tren - în total, 12 locaţii. Autorii au fost identificaţi ulterior ca fiind membri pakistanezi ai Lashkar-e-Taiba, o organizaţie militantă islamică. Atacul de la Mumbai a durat patru zile, pentru că o parte dintre terorişti s-au baricadat într-un hotel pînă cînd au fost ucişi de forţele speciale indiene.

Mai înainte însă, în septembrie 2004, avusese loc unul dintre cele mai ample luări teroriste de ostatici, cea de la şcoala din Beslan, Oseţia de Nord. Atunci teroriştii islamişti din Cecenia şi Inguşeţia au luat timp de trei zile peste 1100 de ostatici, dintre care peste două treimi copii. Atacul şi în special asaltul forţelor speciale ruseşti s-au soldat cu peste 385 de morţi, dintre care cel puţin 186 de copii.

În septembrie 2013, în mallul din Nairobi, Kenya, teroriştii au aruncat grenade în magazine şi cafenele şi au declaşat focul la întîmplare. Au ucis 67 de oameni. Atacatorii erau membri ai grupului extremist islamic al-Shabaab, din Somalia, care nu avea însă să fie la cea mai sîngeroasă ispravă a sa în Kenya.

În Peshawar, Pakistan, în decembrie 2014 atacatorii au deschis focul asupra copiilor de şcoală. Scopul lor declarat era să facă cît mai multe victime. Au omorît 141 de oameni, dintre care 132 de copii, înainte ca forţele speciale pakistaneze să îi lichideze pe teroriştii

În martie anul acesta, la Muzeul Bardo din Tunis au murit 22 de turişti. Atacul a fost tot de tipul “mass killing, hostage taking”: turiştii au coborît din autocar să meargă la muzeu, au fost împuşcaţi la întîmplare de terorişti, unii au încercat să fugă de-a lungul clădirii muzeului dar au fost prinşi şi luaţi ostatici. Cei trei atacatori ar fi fost membri ai organizaţiei Statul Islamic din Irak şi Levant (ISIL), doi fiind ucişi de poliţie, al treilea aflîndu-se şi azi în libertate.

Două săptămîni mai tîrziu, pe 2 aprilie 2015, Kenya este iar lovită crunt de afiliaţii al Qaeda din organizaţia extremistă somaleză al-Shabaab. Un grup de patru terorişti intră în campusul universitar din Garissa înarmaţi pînă în dinţi, inclusiv cu nelipsitele mitraliere Kalaşnikov. Deschid focul şi ucid 147 de oameni. “Trăgeau la întîmplare prin tot campusul“, au povestit studenţii supravieţuitori. În timpul atacului, teroriştii au luat 700 de ostatici pe care i-au triat după un model întîlnit şi la atacul de la Westgate Mall din Nairobi: îi puneau să recite din Coran şi dacă nu o făceau considerau că sînt creştini şi îi împuşcau. Pe ceilalţi, care aveau puterea să îşi adune minţile şi să îngaime o mărturisire de credinţă în arabă, le dădeau drumul asumînd că sînt musulmani.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: adevarul.ro

vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!
poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.

Adevarul.ro

image
Andreea Antonescu, supărare mare înainte de naștere. Totul are legătură cu fiica sa: „E foarte greu pentru mine“ | adevarul.ro
Deși așteaptă cu nerăbdarea aducerea pe lume a celui de-al doilea copil, Andreea Antonescu are o amărăciune în suflet. Fiica ei a ales să locuiască în SUA, alături de tatăl său, după ce s-a pronuntat divorțul dintre părinții săi.
image
Halep jubilează: Victorie mare în cazul de dopaj. Explicațiile venite pe filiera TAS | adevarul.ro
Simona Halep (31 de ani) poate răsufla ușurată după mult timp.

HIstoria.ro

image
Katiușa, „orga lui Stalin“: O revoluție în materie de artilerie autopropulsată
Adevărata revoluție în materie de artilerie autopropulsată a venit de la ruși: teribilele lansatoare multiple de rachete Katiușa.
image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.