Tigrul și dragonul
E oficial: India are pe moment cea mai bună echipă de şah din Asia. În turneul recent de la Abu Dhabi, tigrul indian a reuşit pentru prima oară să surclaseze dragonul chinezesc, şi încă la două puncte distanţă. Fotografia articolului o spune mai bine: în stînga, pe podium, sînt șahiștii chinezi cam trişti şi fără chef. Lîngă ei, în mijloc, toți numai zîmbet, apar indienii, ridicînd fericiți cupa.
În afară de anul acesta, India a mai cîştigat de două ori Cupa Asiei pe echipe. Dar atît în 2005, la Esfahan, în Iran, cît şi în 2009, la Calcuta, victoria a fost obţinută în absenţa Chinei. Succesul din aprilie din acest an e cu atît mai semnificativ cu cît de ceva vreme se vorbea de spectaculoasa dezvoltare a şahului în India, una dintre cele mai rapide de pe glob, mai rapidă chiar şi decît cea a Chinei. Astfel, în urmă cu doi ani, la Olimpiada de la Tromso, ambele echipe asiatice luau medalii, China devenind campioană olimpică pentru prima oară, în vreme ce India, tot în premieră, lua bronzul.
Într-un clasament pe ţări făcut periodic pe site-ul său de către Federaţia Internaţională de Şah, China e înaintea Indiei ca valoare medie a ratingului primilor zece jucători din fiecare ţară. China are o medie de 2712 puncte Elo, a doua în lume după Rusia, în vreme ce India are 2669, plasîndu-se pe locul cinci. Dar India a depăşit deja China ca număr de mari maeştri (are 41 faţă de 39), ca să nu mai spun de jucătorii cu titluri oficiale în şah (maeştri FIDE, maeştri internaţionali şi mari maeştri), care în India sînt acum în număr 293, faţă de cei 147 ai Chinei.
Succesul indian de la Abu Dhabi mai are însă o semnificaţie. Cu două săptămîni înaintea Cupei Asiei pe echipe se încheia la Moscova turneul candidaţilor la şah, cel care îl desemnează pe şalangerul la titlul mondial. Turneul a fost cîştigat de rusul Sergey Karjakin, aşa că el va fi cel ce va juca în toamnă cu campionul Magnus Carlsen. Este pentru prima oară în ultimii nouă ani cînd în confruntarea finală pentru titlul mondial nu mai e implicat indianul Viswanathan Anand (46 de ani), a cărui carieră constantă a influenţat decisiv evoluţia modernă a şahului din ţara sa. La modul simbolic, de la Moscova la Abu Dhabi, Anand pare să fi predat noii generaţii de şahişti indieni ştafeta succeselor în şahul de top.
Diagrama săptămînii (vezi foto 2). Soluția diagramei va fi publicată săptămîna viitoare, în cadrul rubricii online „În alb și negru“.
Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.
Foto articol: Fide.com