Tancuri

8 octombrie 2019
Tancuri jpeg

Am mai spus-o și o mai spun. Îmi displac paradele militare, fie ele terestre, aeriene sau maritime. Casta militară are rolul ei, dar și locul ei, de regulă retras. Forța trebuie să se manifeste discret și controlat. Nu simt nevoia să fiu impresionat de ea, nici să cultiv dubioasa pornire de a-i impresiona pe alții cu ea.

Mi-au revenit aceste gînduri cînd am citit că la nici două săptămîni după ce România a cedat sovieticilor Basarabia, în 1940, noile autorități au organizat în Chișinău o paradă militară. În fruntea ei au plasat falnic tancul care cu cîteva zile înainte intrase primul în orașul revendicat. O intrare simbolică. Tancul avea să joace un rol important în afirmarea și menținerea brutală a influenței sovietice în estul Europei, în anii care vor veni. Episodul de la Chișinău arată că tancul începuse a fi venerat de sovietici dinainte ca T-34 să devină eroul blindat din cel de-al Doilea Război Mondial.

Reflexul tancului le-a venit sovieticilor de timpuriu, des, și pînă în ultimele clipe ale URSS. Le-a venit în iunie 1953, cînd, după moartea lui Stalin, est-germanii au căpătat mai mult curaj și au protestat împotriva condițiilor de trai aduse de noua orînduire orientală. Represiunea a fost condusă de tancurile sovietice, care au mărșăluit iar pe străzile Berlinului de est, dar de această dată nu împotriva trupelor lui Hitler, ci împotriva populației. Trei ani mai tîrziu, scena tancurilor se repeta la protestele din Poznań, Polonia, unde „clasa muncitoare” locală constatase și ea că „dictatura proletariatului” nu o avantaja defel, ba dimpotrivă.

De o notorietate mai mare au parte însă intervențiile tancurilor sovietice de la Budapesta și Praga. La Budapesta, în toamna lui 1956, operațiunea a fost de amploare, ca de front, pentru că guvernul ungar adoptase măsuri de reformă politică puternice. 6.000 de tancuri au participat la înăbușirea revoltei, multe pătrunzînd în capitala ungară, unde au făcut sute de victime. 12 ani mai tîrziu, în fața altor propuneri reformiste apărute de această dată la Praga, Moscova nu știe și nu poate să răspundă altfel decît tot cu tancurile.

Dar dacă de la Stalin, Brejnev sau chiar Hrușciov te mai aștepți să invoce argumentul tancului, cum ar fi să afli că și Gorbaciov, promotorul mișcărilor de glasnost și perestroika, a apelat la aceleași blindate aduse prima oară la Chișinău, în 1940? S-a întîmplat în martie 1991, cînd liderul de Kremlin le-a scos în stradă la Moscova pentru a-i intimida pe susținătorii lui Boris Elțîn, noua stea a politicii rusești. E adevărat, nu au tras, dar gestul a rămas.

În același an, în decembrie, Uniunea Sovietică își dădea obștescul sfîrșit. Însă tancurile au mai zvîcnit o dată la Moscova. În 1993, Elțîn era deja președinte al Rusiei, dar se lupta cu un parlament moștenit din perioada URSS. În septembrie a vrut să îl dizolve, dar deputații s-au opus și s-au baricadat în clădire. I-au scos de acolo tot tancurile, care au bombardat-o. Au murit peste 140 de oameni. A fost, se poate spune, cea din urmă „paradă unională” pentru că – ironia istoriei! – aici victimele vizate au fost ultimii reprezentanți ai puterii sovietice.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Tancurile sovietice intră în Budapesta, 1956. Sursa: fortepan.hu

The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.
dream prints 1 png
Ce semnificație au culorile în alegerea tapetului și în crearea unei atmosfere de vis?
Nuanțele pe care le alegem pentru a decora locuința au capacitatea de a modela în mod semnificativ stările noastre emoționale.

Adevarul.ro

image
Extrădarea lui Cherecheș. Precedentul Fiat creat de Germania într-un caz similar, finalizat tragic
Un fost polițist de frontieră, condamnat la închisoare cu executare pentru corupție și prins în Germania, la fel ca primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, nu a fost niciodată extrădat. Polițistul în vârstă de 48 de ani a murit în Germania, în urma unui accident.
image
Bărbat găsit mort într-o scorbură, în Neamţ. Sfârșitul victimei este învăluit în mister
Decesul unui bărbat este învăluit în mister, cadavrul acestuia fiind descoperit în scorbura unui copac dintr-o pădure care străjuie, alături de culmile Cozla şi Pietrica, municipiul Piatra Neamţ.
image
Viața extravagantă a Regelui Charles: I se calcă șireturile de la pantofi, iar un angajat are obligația să îi pună pastă de dinți pe periuța regală
Este deja un fapt cunoscut că Regele Charles are unele idiosincrazii cel puțin interesante. Iar în noua sa carte "Endgame: Inside the Royal Family and the Monarchy’s Fight for Survival", autorul Omid Scobie dezvăluie și mai multe dintre cererile bizare ale lui Charles.

HIstoria.ro

image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.