Ştampila la români

9 septembrie 2016
Ce nu fac copiii la şcoală jpeg

Statul a desfiinţat, chipurile, ştampila. Acum vreo doi ani, îmi spunea cineva – nu spui cine, persoană însemnată – că în Codul fiscal scrie negru pe alb că se pot elibera facturi electronice, care nu mai au nevoie de semnătură şi ştampilă, dar aproape nimeni nu ştia asta. Mai încoace, s-a dat şi-un act normativ care stabileşte că pe diverse alte documente nu mai e necesară ştampila. Degeaba.

Am citit şi nişte comentarii prin presă, cum că numai noi şi bulgarii, din toată Uniunea Europeană, mai folosim ştampila (ah, cînd o să scăpăm de acest refren obsesiv, sinteză a complexelor noastre, „numai noi şi bulgarii”?...). Şi că, „în ţările civilizate” (nici de formula asta care exprimă comparativul de inferioritate n-o să scăpăm prea curînd), invenţiunea asta e deja arhaică, nu mai are nici o valoare. La noi, nu. În cultura română, ştampila e în continuare un fel de Zeitate supremă. Statul a dat, statul a luat, statul fie lăudat. La vîrf, Statul a decretat că merge şi fără. La bază, toate instituţiile şi toţi funcţionarii statului vor ştampilă pe te miri ce. De la un banal ordin de deplasare pentru un angajat care merge în delegaţie (pe care trebuie puse vreo două-trei ştampile în locuri diferite) pînă la chestiuni mai „complexe” care, în lipsa ştampilei, nu-s luate în seamă. Ştiu oameni cărora li s-a respins, de către instituţii de stat, decontarea unor sume de bani pentru că hîrtiile pe care le aduseseră (contracte, facturi şi alte „documente justificative”) n-aveau pusă ştampila pe fiecare pagină în colţul din dreapta jos, neapărat acolo. Ştiu instituţii culturale de prim rang care n-au luat în seamă nişte documente primite din străinătate pentru că n-aveau ştampilă. Că deh!, documentele cu pricina veneau „din ţările civilizate”, unde nu mai există plăcerea de a te murdări cu tuş pe degete doar de dragul de a pocni sec foaia de hîrtie cu numita ştampilă.

Şi mai e şi mitul „ştampilei rotunde”: dacă rotundă nu e, nimic nu e. Ştiu pe cineva care, în anii ’90, întors din străinătate după 20 de ani, şi-a făcut o firmă. Şi, talentat fiind el la arte grafice, a conceput o ştampilă mai altfel, mai „estetică”, nu rotundă. Păi ce-a păţit bietul de el cu fiscul şi cu celelalte instituţii ale statului, numai el ştie! I-a trecut pe viaţă pofta de „estetică”. Altcineva, un contabil care face parte din board-ul organizaţiei internaţionale a breslei, mi-a povestit că s-a întîlnit, în străinătate, la o cină de afaceri cu un coleg de-al său britanic. Cînd să plătească masa, omul nostru s-a scotocit prin geantă, a scos ştampila şi datele de facturare şi s-a apucat să-i explice chelnerului cum să completeze corect factura. „Lasă că plătesc eu, e mai simplu”, a zis britanicul. Şi-a scos o carte de vizită, a scris pe spatele ei suma, numele restaurantului şi localitatea şi a semnat. „Eu cu asta decontez”, a mai zis. „Am înţeles şi eu atunci, concret, cum funcţionează societăţile adevărate, bazate pe încredere, nu pe prezumţia că toată lumea vrea să fure ori să înşele”, mi-a povestit contabilul nostru.

La noi, pînă şi curierul care ţi-aduce un plic, după ce-i dai CNP-ul şi seria de buletin şi semnezi („scrieţi şi numele în clar, vă rog”), bombăne că ar fi preferat mai degrabă o ştampilă. Şi mai ştiu pe cineva căruia i s-a cerut să scrie, pe nişte ordine de plată online, „conform cu originalul” şi să pună ştampilă, ceea ce l-a aruncat într-o profundă dilemă: în lumea virtuală, ce mai înseamnă „original”? „Bine că nu ni se cere, atunci cînd plătim cu cardul, să scriem pe chitanţă «conform cu banii de hîrtie»”, a cugetat bietul om.

De unde pasiunea asta cvasi-religioasă pentru ştampilă? N-aş vrea să speculez prea mult pe tema asta. Cred că ar merita un studiu antropologic, psihologic, sociologic şi eţetera. Poate chiar şi-un poem omagial, un imn, o cantată, o sărbătoare naţională. Sau cîte-un monument în fiecare oraş. Şi neapărat nume de străzi (strada Ştampilei, strada Tuşierei), ca să rămînă în posteritate. Pînă atunci, nu pot decît să observ că, în ciuda legilor şi reglementărilor Statului, există nişte rezistenţe foarte puternice, nişte cutume imbatabile. Aşa că dau şi eu vina, cum facem cu toţii de vreo 25 de ani şi mai bine, pe „mentalitate”. Ea e de vină, domnule! Şi, pînă să mă lămuresc cine e „mentalitatea” asta şi cum arată, trimit articolul prin e-mail în redacţia Adevărul. Sper ca oamenii din redacţie să nu-mi ceară să-l ştampilez ca să fie siguri că l-am scris eu. Deşi, de cînd cu plagiatele astea, mai ştii ce idee le vine?...

Fotografie de Marius Georgescu

Articol apărut pe Blogurile Adevărul

 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Copii la scoala jpg
Cum poți facilita integrarea copilului în sistemul de învățămînt
Atunci cînd copiii merg la creșă, grădiniță sau școală, activitățile de orientare îi ajută să se familiarizeze cu mediul nou în care își vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transformării
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce înseamnă expresia „Toate drumurile duc la Roma” și care sînt originile sale
Roma a fost mereu o destinație populară pentru producătorii de filme și jocuri video.
20220724 174033 jpg
Balauri mici, balauri mari, cale ferată fără șină și povestea celor două țări
Text de Alexandra Bumbăcaru, căutătoare de povești alături de Cronicari Digitali
20220722 180510 jpg

Adevarul.ro

Kim Kardashian (8) jpg
Kim Kardashian, amendată cu 1,26 milioane de dolari pentru promovare frauduloasă a unei criptomonede
Comisia americană pentru Bursă și Valori Mobiliare (SEC) a anunțat, luni, că vedeta Kim Kardashian a acceptat să plătească 1,26 milioane de dolari, după ce a fost acuzată că a promovat o criptomonedă pe contul său de Instagram fără a preciza că a fost plătită pentru acest lucru.
accident defileul jiului gorj jpeg
Șoferul care a murit lovit de o piatră în Defileul Jiului se întorcea de la mormântul lui Arsenie Boca
Șoferul care a murit pe Defileul Jiului, pe parbrizul căruia a căzut un bolovan desprins de pe versantul muntelui, era din județul Giurgiu. El se întorcea cu familia de la mormântul lui Arsenie Boca.
energie gaze rusia uniunea europeana Foto Shutterstock
Liderii UE vor cere Bruxelles-ului plafonarea preţurilor la gaze. „Sper să convingem Germania”
Liderii UE ar urma să ceară Bruxelles-ului să propună plafonarea preţurilor la gazele naturale, când se vor întâlni vineri, 7 octombrie, conform unui proiect consultat de Reuters.

HIstoria.ro

image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.
image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia