Ştampila la români

9 septembrie 2016
Ce nu fac copiii la şcoală jpeg

Statul a desfiinţat, chipurile, ştampila. Acum vreo doi ani, îmi spunea cineva – nu spui cine, persoană însemnată – că în Codul fiscal scrie negru pe alb că se pot elibera facturi electronice, care nu mai au nevoie de semnătură şi ştampilă, dar aproape nimeni nu ştia asta. Mai încoace, s-a dat şi-un act normativ care stabileşte că pe diverse alte documente nu mai e necesară ştampila. Degeaba.

Am citit şi nişte comentarii prin presă, cum că numai noi şi bulgarii, din toată Uniunea Europeană, mai folosim ştampila (ah, cînd o să scăpăm de acest refren obsesiv, sinteză a complexelor noastre, „numai noi şi bulgarii”?...). Şi că, „în ţările civilizate” (nici de formula asta care exprimă comparativul de inferioritate n-o să scăpăm prea curînd), invenţiunea asta e deja arhaică, nu mai are nici o valoare. La noi, nu. În cultura română, ştampila e în continuare un fel de Zeitate supremă. Statul a dat, statul a luat, statul fie lăudat. La vîrf, Statul a decretat că merge şi fără. La bază, toate instituţiile şi toţi funcţionarii statului vor ştampilă pe te miri ce. De la un banal ordin de deplasare pentru un angajat care merge în delegaţie (pe care trebuie puse vreo două-trei ştampile în locuri diferite) pînă la chestiuni mai „complexe” care, în lipsa ştampilei, nu-s luate în seamă. Ştiu oameni cărora li s-a respins, de către instituţii de stat, decontarea unor sume de bani pentru că hîrtiile pe care le aduseseră (contracte, facturi şi alte „documente justificative”) n-aveau pusă ştampila pe fiecare pagină în colţul din dreapta jos, neapărat acolo. Ştiu instituţii culturale de prim rang care n-au luat în seamă nişte documente primite din străinătate pentru că n-aveau ştampilă. Că deh!, documentele cu pricina veneau „din ţările civilizate”, unde nu mai există plăcerea de a te murdări cu tuş pe degete doar de dragul de a pocni sec foaia de hîrtie cu numita ştampilă.

Şi mai e şi mitul „ştampilei rotunde”: dacă rotundă nu e, nimic nu e. Ştiu pe cineva care, în anii ’90, întors din străinătate după 20 de ani, şi-a făcut o firmă. Şi, talentat fiind el la arte grafice, a conceput o ştampilă mai altfel, mai „estetică”, nu rotundă. Păi ce-a păţit bietul de el cu fiscul şi cu celelalte instituţii ale statului, numai el ştie! I-a trecut pe viaţă pofta de „estetică”. Altcineva, un contabil care face parte din board-ul organizaţiei internaţionale a breslei, mi-a povestit că s-a întîlnit, în străinătate, la o cină de afaceri cu un coleg de-al său britanic. Cînd să plătească masa, omul nostru s-a scotocit prin geantă, a scos ştampila şi datele de facturare şi s-a apucat să-i explice chelnerului cum să completeze corect factura. „Lasă că plătesc eu, e mai simplu”, a zis britanicul. Şi-a scos o carte de vizită, a scris pe spatele ei suma, numele restaurantului şi localitatea şi a semnat. „Eu cu asta decontez”, a mai zis. „Am înţeles şi eu atunci, concret, cum funcţionează societăţile adevărate, bazate pe încredere, nu pe prezumţia că toată lumea vrea să fure ori să înşele”, mi-a povestit contabilul nostru.

La noi, pînă şi curierul care ţi-aduce un plic, după ce-i dai CNP-ul şi seria de buletin şi semnezi („scrieţi şi numele în clar, vă rog”), bombăne că ar fi preferat mai degrabă o ştampilă. Şi mai ştiu pe cineva căruia i s-a cerut să scrie, pe nişte ordine de plată online, „conform cu originalul” şi să pună ştampilă, ceea ce l-a aruncat într-o profundă dilemă: în lumea virtuală, ce mai înseamnă „original”? „Bine că nu ni se cere, atunci cînd plătim cu cardul, să scriem pe chitanţă «conform cu banii de hîrtie»”, a cugetat bietul om.

De unde pasiunea asta cvasi-religioasă pentru ştampilă? N-aş vrea să speculez prea mult pe tema asta. Cred că ar merita un studiu antropologic, psihologic, sociologic şi eţetera. Poate chiar şi-un poem omagial, un imn, o cantată, o sărbătoare naţională. Sau cîte-un monument în fiecare oraş. Şi neapărat nume de străzi (strada Ştampilei, strada Tuşierei), ca să rămînă în posteritate. Pînă atunci, nu pot decît să observ că, în ciuda legilor şi reglementărilor Statului, există nişte rezistenţe foarte puternice, nişte cutume imbatabile. Aşa că dau şi eu vina, cum facem cu toţii de vreo 25 de ani şi mai bine, pe „mentalitate”. Ea e de vină, domnule! Şi, pînă să mă lămuresc cine e „mentalitatea” asta şi cum arată, trimit articolul prin e-mail în redacţia Adevărul. Sper ca oamenii din redacţie să nu-mi ceară să-l ştampilez ca să fie siguri că l-am scris eu. Deşi, de cînd cu plagiatele astea, mai ştii ce idee le vine?...

Fotografie de Marius Georgescu

Articol apărut pe Blogurile Adevărul

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Respiratie ciclica jpg
Respirație pe gură, sau pe nas? Cum este mai bine pentru corp?
Respirația este o funcție vitală pe care o realizăm adesea fără a-i acorda prea multă atenție.
Zodie jpg
Zodia care va avea o mare cumpănă la finalul lunii aprilie. Ce trebuie să facă acest nativ să treacă cu bine peste această încercare
Finalul lunii aprilie vine cu provocări majore pentru nativii Scorpion. Această zodie, cunoscută pentru rezistența și determinarea sa, va fi pusă la încercare într-un mod neașteptat.
apple iphone ios jpeg
Un iPhone de 2.300 de dolari? Tarifele impuse de Trump ar putea duce la scumpiri de până la 40%
Decizia președintelui american Donald Trump de a impune tarife de 54% pentru produsele importate din China ar putea avea un impact major asupra prețurilor dispozitivelor electronice, în special asupra iPhone-urilor.
prognoza meteo ploi ianuarie 2019 jpeg
Prognoza meteo, 4 aprilie. Vremea se va răci considerabil. La cât ajung temperaturile
Pe parcursul zilei de 4 aprilie 2025, vremea va fi caldă, cu temperaturi ce se mențin în limitele normale pentru această perioadă. Începând cu 5 aprilie, temperaturile vor scădea considerabil.
Mircea lucescu rinat ahmetov arhiva jpeg
lamaie pexels jpg
De ce sucul de lămâie este cel mai bun medicament natural. Remediu natural eficient, accesibil și ușor de integrat în rutina zilnică
Lămâia este un fruct extrem de popular, recunoscut pentru gustul său răcoritor și beneficiile sale uimitoare pentru sănătate.
statiunea azuga jpg
Primării în pericol de faliment. Stațiunea cunoscută cândva drept Liverpool de România și alte zeci de orașe mici caută sprijin
Primarii a peste 50 de orașe mici din România așteaptă cu înfrigurare următoare întâlnire cu reprezentanții guvernului pentru a afla dacă vor primi sprijinul atât de necesar pentru închiderea proiectelor începute cu ani în urmă. Fără bani riscă falimentul.
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
Președintele suspendat al Coreei de Sud a fost destituit din funcție, la patru luni după ce a declarat legea marţială
Curtea Constituțională din Coreea de Sud a confirmat în unanimitate demiterea președintelui Yoon Suk Yeol, înlăturându-l definitiv de la putere, după ce a decretat legea marțială.
Petru Groza sursa foto Profimedia jpg
Istoria care riscă să se repete. Cum au pus rușii bocancul pe gâtul României și au instaurat comunismul
În urmă cu 80 de ani, după mai multe întâlniri internaționale, cărțile erau făcute și România intra sub semnul secerii și ciocanului: era instaurat la conducere primul executiv comunist, Guvernul Petru Groza.