Sponsorizaţi, sponsorizaţi, tot va mai rămîne ceva

25 decembrie 2015
Ce nu fac copiii la şcoală jpeg

În această perioadă, firmele au putut redirecţiona o parte din impozitul pe profit datorat statului către organizaţii neguvernamentale, conform legii. În principiu, e bine că se poate face asta. Dar legea sponsorizării e veche şi prăfuită. Una dintre priorităţile Ministerului Culturii ar fi să propună revizuirea ei.

Spun asta pentru că, nici acum şi nici în anii următori, statul român nu va reuşi să aloce destui bani pentru cultură. În fiecare an, se reia discuţia despre bugetul mic atribuit culturii şi de multă vreme se ajunge cam la aceeaşi concluzie: “ţara e săracă, nu ne putem permite mai mult”. Ceea ce e corect şi adevărat. Dar tocmai de aceea, e nevoie de un pic de creativitate pentru a compensa sărăcia. Cultura nu mai e, în zilele noastre, un lux. E o necesitate şi o sursă de dezvoltare durabilă. Cu condiţia să i se acorde încredere şi, mai ales, libertate de mişcare. De cîţiva ani, lucrurile se mişcă tot mai bine (oricît ne-am fi obişnuit cu lamentările): în afară de bugetul “central”, manifestările culturale de tot felul sînt susţinute şi din bugetele primăriilor ori ale consiliilor judeţene. Tot mai multe manifestări culturale sînt organizate de ONG-uri, adesea în parteneriat cu instituţii publice sau cu administraţia locală. Dar nu e suficient. Este şi va fi nevoie întotdeauna şi de finanţări private.

Conform legislaţiei actuale, există în principal două modalităţi prin care banii privaţi pot ajunge la organizaţiile neguvernamentale: cetăţenii pot direcţiona către acestea 2% din impozitul pe venitul global, iar firmele pot direcţiona pînă la 20% (dar cu o anumită limită de sumă, nu intru acum în detalii tehnice). Sistemul acesta funcţionează tot mai bine. Cele mai mari sume de la cetăţeni sînt adunate însă de organizaţiile care se ocupă de probleme sociale ori de categorii defavorizate (e normal şi e bine să fie aşa). Cît despre firme, e mai complicat. Cele mari şi-au făcut propriile fundaţii, prin care finanţează diverse proiecte. “Miza” ar fi, aşadar, firmele mici şi mijlocii, de la care s-ar putea strînge bani mai mulţi în special pentru mici proiecte cu rezonanţă locală ori regional (dar nu numai). Mai mulţi oameni care lucrează în ONG-uri şi au experienţă mi-au spus însă că una dintre principalele probleme este că patronii multor firme mici şi mijlocii pur şi simplu nu ştiu despre această prevedere legală: sînt bine intenţionaţi, ar dona bani, dar încă n-au aflat cum funcţionează acest mecanism.

O a doua problemă ar fi complicaţiile birocratice ale legii: cei care cunosc legea şi chiar donează bani spun că n-ar fi rău ca procedurile să fie mai simple. Încerc să simplific: ce ne-ar trebui, aşadar, pentru a aloca mai mulţi bani culturii? O ţară mai bogată, cu o economie performantă? N-ar fi rău, dar asta nu se va putea într-un viitor previzibil. N-o să prindem din urmă prea curînd Germania ori Marea Britanie. În schimb, putem încerca măcar să fim mai inventivi şi mai liberali: să-i ajutăm pe investitorii privaţi să ajute cultura. Ar trebui modificată legea sponsorizării şi adusă la necesităţile şi posibilităţile de azi ale societăţii româneşti. Ar trebui acordată mai multă încredere firmelor serioase care chiar vor să redea ceva societăţii (fie în domeniul cultural, fie în rezolvarea unor probleme sociale ori comunitare pe care statul oricum nu le poate rezolva deocamdată). Ar trebui identificate acele măsuri  tehnice, fiscale şi administrative care să simplifice “traseul” banilor dinspre firme şi cetăţeni spre comunitate. Nu ne-ar strica, poate, să ne inspirăm puţin din modelul anglo-saxon (căci în Marea Britanie, SUA ori Australia o parte consistentă a finanţărilor din domeniul culturii provine din surse private), chit că în Europa continentală predomină modelul “statal”. Nu e atît de greu de făcut pe cît pare. Dacă nu, rămîne cum am stabilit: în fiecare an o să ne plîngem, pe bună dreptate, că bugetul culturii e prea mic. Iar sponsorizările private vor fi privite ca un “act de generozitate”. Ceea ce nu e suficient şi eficient.

Donatorii privaţi trebuie convinşi că e în interesul lor să susţină cultura ori să facă acte de caritate. Că e în folosul lor ca societatea în general să avanseze. Una dintre metodele de a-i convinge este modificarea legii sponsorizării. Ce credeţi, se poate?

Articol apărut pe Blogurile Adevărul.

Fotografie de Marius Georgescu

pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.

Adevarul.ro

Nicolae Badalau FOTO Inquam / Octav Ganea
Niculae Bădălău, arestat pentru 30 de zile SURSE
Curtea de Apel București a decis arestarea pentru 30 de zile a lui Niculae Bădălău, actual vicepreședinte al Curții de Conturi și fost ministru PSD al Economiei.
Vehicul militar cu drapelul ucrainean arborat într un oraș rusesc. Foto: Twitter
Locuitorii unui oraș rus s-au trezit cu tancuri cu steag ucrainean pe străzi. Ce se întâmpla, de fapt VIDEO
Când locuitorii din Tver, un oraș situat la 160 de kilometri nord de Moscova, s-au trezit în această dimineață au văzut coloane de vehicule militare cu steagul ucrainean arborat care traversau orașul, relatează The Telegraph.
Aeroportul din Herson FOTO Profimedia
Puterea noii artilerii ucrainene, evidențiată de măcelul de pe aeroportul din Herson
Puterea noii artilerii cu rază lungă de acțiune a Ucrainei este pusă în evidență de măcelul de pe aeroportul din Herson — unde invadatorii ruși au construit un sediu important.

HIstoria.ro

image
Rusia, pământul sfânt al Iluminismului francez
Emergența rapidă a Rusiei ca mare putere europeană s-a petrecut într-o perioadă în care gânditorii Iluminismului european chestionau teme fundamentale, legate de natura societății și a guvernului: care este cea mai bună formă de guvernare, autocrația sau guvernul reprezentativ
image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.
image
Cucerirea Vidinului, cea mai puternică fortăreaţă otomană de pe Dunăre
La începutul lunii mai 1877, Armata Română s-a concentrat în Oltenia pentru a împiedica manevrele otomane și a ține sub control cetatea Vidin, cea mai puternică fortăreață turcească de pe Dunăre.