Sponsorizaţi, sponsorizaţi, tot va mai rămîne ceva

25 decembrie 2015
Ce nu fac copiii la şcoală jpeg

În această perioadă, firmele au putut redirecţiona o parte din impozitul pe profit datorat statului către organizaţii neguvernamentale, conform legii. În principiu, e bine că se poate face asta. Dar legea sponsorizării e veche şi prăfuită. Una dintre priorităţile Ministerului Culturii ar fi să propună revizuirea ei.

Spun asta pentru că, nici acum şi nici în anii următori, statul român nu va reuşi să aloce destui bani pentru cultură. În fiecare an, se reia discuţia despre bugetul mic atribuit culturii şi de multă vreme se ajunge cam la aceeaşi concluzie: “ţara e săracă, nu ne putem permite mai mult”. Ceea ce e corect şi adevărat. Dar tocmai de aceea, e nevoie de un pic de creativitate pentru a compensa sărăcia. Cultura nu mai e, în zilele noastre, un lux. E o necesitate şi o sursă de dezvoltare durabilă. Cu condiţia să i se acorde încredere şi, mai ales, libertate de mişcare. De cîţiva ani, lucrurile se mişcă tot mai bine (oricît ne-am fi obişnuit cu lamentările): în afară de bugetul “central”, manifestările culturale de tot felul sînt susţinute şi din bugetele primăriilor ori ale consiliilor judeţene. Tot mai multe manifestări culturale sînt organizate de ONG-uri, adesea în parteneriat cu instituţii publice sau cu administraţia locală. Dar nu e suficient. Este şi va fi nevoie întotdeauna şi de finanţări private.

Conform legislaţiei actuale, există în principal două modalităţi prin care banii privaţi pot ajunge la organizaţiile neguvernamentale: cetăţenii pot direcţiona către acestea 2% din impozitul pe venitul global, iar firmele pot direcţiona pînă la 20% (dar cu o anumită limită de sumă, nu intru acum în detalii tehnice). Sistemul acesta funcţionează tot mai bine. Cele mai mari sume de la cetăţeni sînt adunate însă de organizaţiile care se ocupă de probleme sociale ori de categorii defavorizate (e normal şi e bine să fie aşa). Cît despre firme, e mai complicat. Cele mari şi-au făcut propriile fundaţii, prin care finanţează diverse proiecte. “Miza” ar fi, aşadar, firmele mici şi mijlocii, de la care s-ar putea strînge bani mai mulţi în special pentru mici proiecte cu rezonanţă locală ori regional (dar nu numai). Mai mulţi oameni care lucrează în ONG-uri şi au experienţă mi-au spus însă că una dintre principalele probleme este că patronii multor firme mici şi mijlocii pur şi simplu nu ştiu despre această prevedere legală: sînt bine intenţionaţi, ar dona bani, dar încă n-au aflat cum funcţionează acest mecanism.

O a doua problemă ar fi complicaţiile birocratice ale legii: cei care cunosc legea şi chiar donează bani spun că n-ar fi rău ca procedurile să fie mai simple. Încerc să simplific: ce ne-ar trebui, aşadar, pentru a aloca mai mulţi bani culturii? O ţară mai bogată, cu o economie performantă? N-ar fi rău, dar asta nu se va putea într-un viitor previzibil. N-o să prindem din urmă prea curînd Germania ori Marea Britanie. În schimb, putem încerca măcar să fim mai inventivi şi mai liberali: să-i ajutăm pe investitorii privaţi să ajute cultura. Ar trebui modificată legea sponsorizării şi adusă la necesităţile şi posibilităţile de azi ale societăţii româneşti. Ar trebui acordată mai multă încredere firmelor serioase care chiar vor să redea ceva societăţii (fie în domeniul cultural, fie în rezolvarea unor probleme sociale ori comunitare pe care statul oricum nu le poate rezolva deocamdată). Ar trebui identificate acele măsuri  tehnice, fiscale şi administrative care să simplifice “traseul” banilor dinspre firme şi cetăţeni spre comunitate. Nu ne-ar strica, poate, să ne inspirăm puţin din modelul anglo-saxon (căci în Marea Britanie, SUA ori Australia o parte consistentă a finanţărilor din domeniul culturii provine din surse private), chit că în Europa continentală predomină modelul “statal”. Nu e atît de greu de făcut pe cît pare. Dacă nu, rămîne cum am stabilit: în fiecare an o să ne plîngem, pe bună dreptate, că bugetul culturii e prea mic. Iar sponsorizările private vor fi privite ca un “act de generozitate”. Ceea ce nu e suficient şi eficient.

Donatorii privaţi trebuie convinşi că e în interesul lor să susţină cultura ori să facă acte de caritate. Că e în folosul lor ca societatea în general să avanseze. Una dintre metodele de a-i convinge este modificarea legii sponsorizării. Ce credeţi, se poate?

Articol apărut pe Blogurile Adevărul.

Fotografie de Marius Georgescu

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

muzeul FOTO Ionica Nechifor jpg
Instituția publică din România care face profit 3.5 milioane de lei. Cum reușește un institut de cercetare să concureze cu mediul privat
În nordul extrem al României se află probabil singura instituție publică din România care face profit. Ba mai mult, asemeni unei societăți comerciale îl investește în dezvoltare. A încheiat anul cu 3.5 milioane de lei în conturi și a derulat investiții de peste 4 milioane de euro.
Condiții precare la Spitalul pentru Copii din Cluj Napoca Foto Mănici din Cluj Napoca jpg
Condiții deplorabile la Spitalul pentru Copii din Cluj-Napoca. Reacția unei mame: „O experiență îngrozitoare, am rămas traumatizată”
O mămică, care a fost internată împreună cu bebelușul său de doar două luni în secția Pediatrie 1, din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca, a povestit despre condițiile precare din unitatea medicală.
image png
Motivul neașteptat pentru care Ozana Barabancea nu va avea brad de Crăciun în acest an: „Nu sunt foarte fericită, dar ce să fac? Asta e!”
În timp ce vedetele autohtone din showbiz își etalează brazii de Crăciun pe rețelele de socializare, la polul opus se află Ozana Barabancea care a decis că anul acesta nu va împodobi pomul. Soprana a venit cu o explicație în acest sens.
Adrian Bejan   prof  univ  Duke University USA   Foto arhiva personală jpeg
INTERVIU Prof. univ. Adrian Bejan: „Societatea este un organism viu, iar dacă îi împiedici procesul natural de evoluție, te îndepărtează“
Dincolo de revoluționarea modului în care înțelegem lumea și universul, descoperirile despre legile naturii oglindesc și dinamica societăților, oferindu-ne instrumentele necesare pentru a o înțelege mai bine și a modela viitorul în avantajul nostru.
ger ninsoare zapada iarna termometru shutterstock 743819602 jpg
Județele care intră sub Cod galben de ninsori și vânt puternic. Până la ce oră este valabil
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare cod galben de ninsoare și vânt puternic pentru trei județe.
Politie Franta FOTO Shutterstock
Atac sângeros în apropierea unei tabere de migranți din Franța. Cinci persoane au fost ucise
Un bărbat înarmat a împuşcat mortal cinci persoane sâmbătă în apropierea unei tabere de migranţi în zona oraşului Dunkerque, în nordul Franţei, au anunţat autorităţile franceze.
Bashar al-Assad FOTO EPA-EFE
Țara care i-a ajutat pe rebelii sirieni să-l îndepărteze de la putere pe fostul președinte Bashar al-Assad
Președintele sirian Bashar al-Assad s-a plâns ministrului iranian de Externe, în ultimele zile care au dus la înlăturarea sa, că o țară îi sprijină activ pe rebeli.
Smartphone cu aplicația TikTok FOTO Shutterstock jpg
TikTok a oferit Comisiei Europene informații privind alegerile din România. Executivul UE urmează să stabilească următorii pași
TikTok a răspuns Comisiei Europene în legătură cu situația alegerilor prezidențiale din România. Executivul UE urmează să analizeze răspunsurile înainte de a decide pași ulteriori, inclusiv sancțiuni, dacă este cazul.
image png
Silviu Prigoană și-a presimțit moartea? Ce declarații a făcut „Regina Întunericului”
A trecut mai bine de o lună de zile de la moartea lui Silviu Prigoană, iar noi detalii despre înmormântarea sa ies abia acum la suprafață. Gabriela Lucuțar, bună prietenă cu regretatul afacerist și patroana firmei de pompe funebre care s-a ocupat de fineraliile acestuia, face noi dezvăluiri.