„Soţii Nicolae” la Tîrgovişte

5 decembrie 2017
„Soţii Nicolae” la Tîrgovişte jpeg

Am ajuns la Tîrgovişte pe o ploaie difuză, cu un respect minim pentru gravitaţie. Lumina păstra şi ea o atitudine rezervată, autosuficientă. Dacă te luai după ea, de la prînzul deja îndepărtat încoace, se tot însera, fără succes.

Nu ştiam că locul în care fusese împuşcat cuplul prezidenţial comunist e acum botezat oficial „Metamorfozele unui spaţiu al memoriei”. Aici mi-a spus că am ajuns doamna de la intrare. Numele se adăuga altor elemente disparate care concurau la camuflarea evenimentului din decembrie 1989: bustul din curte, atribuit unui domnitor din secolul al XV-lea, şi frontispiciul clădirii cu semnalmente de liceu vechi de pe care se poate afla că „Ofiţerul de cavalerie trebue să fie şi călăreţ şi cavaler”. Iniţial, clădirea fusese destinată unei şcoli de cavalerie, dar în cei peste 100 de ani de existenţă servise şi altor destinaţii, printre care şi cea de unitate militară – postură în care a surprins-o căderea comunismului.

camera1 jpg jpeg

„Aici, soţii Nicolae au făcut consultaţia medicală obligatorie”, începe doamna care şi-a asumat sarcina de ghid. Nu spune „soţii Ceauşescu”, sau „dictatorii”, sau „cuplul de tristă amintire”, cum se practică; camuflajul continuă şi la nivel narativ. Camera de pe dreapta, cum intri în spaţiul care se vrea muzeal, are puţine piese de mobilier: un birou pe care sînt aliniate patru telefoane fixe, din anii ’80; un televizor cu lămpi, pe care e pus cu subînţeles un peşte din sticlă, de epocă; o masă cu vreo şase scaune tari, din placaj; un pat de fier, de cazarmă sau de tabără de copii din vremea comunismului, după caz; o hartă a ţărilor comuniste din estul Europei; o mică bibliotecă plină de cărţi cu cuvîntările lui Ceauşescu. Ultimul ornament are probabil rolul de a sublinia ironia situaţiei din acele zile: cel căruia, in absentia, îi erau venerate scrierile e acum aici în carne şi oase, gata de împuşcare. Ceva lipsea totuşi, şi nu doar din această cameră, din toate. Mai tîrziu, mi-am dat seama: lipsea nelipsitul portret al „Cîrmaciului”.

camera2 jpg jpeg

„Aici, soţii Nicolae au fost judecaţi.” E camera din faţă, cum te uiţi de pe holul principal de la intrare, cu toată topografia care mi-a rămas pe retină de cînd „Televiziunea Română Liberă” a prezentat filmul procesului şi execuţiei Ceauşeştilor. În diagonală faţă de uşă e masa cu cele două scaune pe care au stat inculpaţii, iar pe margini, de-a lungul pereţilor, sînt scaunele judecătorilor, avocaţilor, procurorului, asesorilor populari şi grefierului. Un manechin îmbrăcat în soldat şi o sobă de teracotă completează recuzita. Pe dreapta e o uşă care dă într-o cămară „unde s-a deliberat”.

„Aici, soţii Nicolae au dormit în cele trei nopţi în care au stat în cazarmă.” E ultima cameră, şi ea cu un decor minimalist, conservat ostentativ. Ies aici în evidenţă paturile austere pe care nici paznicii de la vilele lui Ceauşescu probabil că nu le aveau şi gamelele în care cei doi şi-ar fi luat ultimele mese.

locul executiei jpg jpeg

„Mergeţi pe lîngă clădire şi în spate vedeţi locul unde soţii Nicolae au fost executaţi.” Am ieşit din nou afară, în atmosfera de continuă expectativă pe care o lăsasem la intrare. Ce nu ţineam minte este faptul că chiar deasupra locului era o fereastră. Mă întreb dacă a rămas întreagă. Soclul clădirii corespunde cu ceea ce se poate vedea din filmul procesului. În schimb, peretele ar fi fost tencuit, apoi decopertat la loc, pe o porţiune restrînsă, pentru a se vedea găurile de la gloanţe. Jos, pe plăcile de beton, sînt trasate cu vopsea contururile poziţiilor în care au căzut cei doi după împuşcare. Alături, în stînga, e o placă pe care scrie, cu litere în relief: „Locul execuţiei soţilor Nicolae şi Elena Ceauşescu, 25 decembrie 1989, ora 14,45.” M-am mai uitat o dată şi am văzut că, dacă o decupezi bine, poţi într-adevăr găsi pe ea expresia „soţii Nicolae”.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Semnul că ai putea fi alcoolic funcțional care te dă de gol în cârciumă: „Vei găsi inevitabil o scuză”
Un expert în dependență a dezvăluit care este semnul că cineva ar putea fi un alcoolic funcțional și poate fi observat cu ușurință.
image
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună. Avertismentul specialiștilor
Un nou „medicament-minune” pare să fi intrat în atenția oamenilor care vor să slăbească. Este vorba de un produs de mai puțin cinci euro care ar putea provoace o scădere în greutate de aproape 14 kilograme într-o lună.
image
Nou cutremur în industria IT. Gameloft a concediat toți angajații din Cluj-Napoca
Gameloft, unul dintre cei mai mari producători de jocuri video din lume, a anunțat că renunță la filiala din Cluj. Criza internațională din domeniul IT se simte din ce în ce mai mult și în România. în contextul în care lunile trecute, NTT Data a fost nevoită să recurgă la concedieri.

HIstoria.ro

image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.
image
Bătălia de pe frontul invizibil al celui de-al Doilea Război Mondial
La izbucnirea războiului, în 1939, în Marea Britanie exista pericolul formării unei puternice coloane a cincea. Agenții Serviciului britanic de securitate (MI-5) au reușit să neutralizeze rețele importante de simpatizați pro-germani din Regatul Unit.