Socoteala doamnei Firea

1 ianuarie 2017
Socoteala doamnei Firea jpeg

Mediatic, mandatul de primar al doamnei Firea a pornit în trombă. Blocstartul pentru ea nu a fost poziționat la începutul campaniei, ci imediat după, cînd s-au închis urnele. De o lună, aproape că nu a fost zi în care să nu promită ceva, să nu propună ceva sau nu se pronunțe pe o anumită temă de interes public. M-aș mira să nu fie vorba de o strategie special gîndită în acest sens. Prea des și prea ritmic au apărut știrile cu noul primar ca să fie vorba de întîmplare sau de ceva care îi stă în fire, fie și ca fostă jurnalistă. Și asta o spune cineva care are zilnic de a face cu știrile și care deci are perspectiva de a sesiza mesajele cu subînțeles din presă.

Odată sesizată repetiția, nu mi-a venit greu să reconstitui cronologic o mare parte dintre intervențiile media ale Gabrielei Firea în calitate de proaspăt ales primar. Pe 8 iunie - alegerile au fost pe 5 - ea face anunțul șoc că transportul public de suprafață ar putea fi gratuit. Știrea era în sine de impact, dar și momentul în care a fost lansată era șocant: după alegeri, şi nu în timpul campaniei, ca o promisiune sau o viziune a candidatei Firea. Dar eventualul scop a fost atins. Cîteva zile, lumea a vorbit despre acest subiect, iar noul primar trăsese bine clopotele în semn de intrare grandioasă în primărie. Totuși, declarația a mai marcat ceva prea puțin observat de public: detașarea de propriul program de guvernare locală şi apucarea pe o cale neprevăzută, neanunţată, a proiectelor. Pentru că în programul electoral al PSD și al doamnei Firea nu există nici o sugestie că partidul și candidata sa vor susține transportul public gratuit în București. Apoi, pe 13 iunie, doamna Firea anunţă că va cere noului Consiliu General să rezilieze contractul de închiriere pentru clădirea primăriei din Grozăvești pentru că „e un spațiu prea costisitor pentru bucureșteni, chiria fiind de 280.000 de euro”. Oricum, renovarea vechiului sediu al primăriei era gata, iar mutarea înapoi – iminentă. Dar și anunțul că banii bucureștenilor nu vor mai fi risipiți pe chirie era tentant. A doua zi, pe 14 iunie: înapoi la RATB. Apar viitorii „controlori de trafic”, un fel de poliție a transportului public „care va elimina din mijloacele de transport în comun persoanele violente sau care ar incomoda călătorii ori ar dori să le facă rău acestora”. Prin ambiguitate, fraza e memorabilă. Cum și cine va stabili cine, pe cine și prin ce incomodează? Cum se va măsura intenția de a face rău călătorilor?

15 iunie, alt anunț. Administrația Străzilor va amenaja o trecere de pietoni, dinspre Bulevardul Mareșal Prezan către Arcul de Triumf. Aceasta va fi gata pînă la începutul lunii iulie. Ca o paranteză: aici e vorba de un anunț atipic al doamnei Firea pentru că, spre deosebire de majoritatea celorlalte, el este ușor de verificat de bucureșteni, iar prin termenul scurt dat, nici nu îţi trebuie memorie de elefant ca să-ţi aminteşti de el. Și iată, paranteză la paranteză, e trecut de începutul lunii iulie și trecerea de pietoni n-a apărut. Pe 16 iunie intervine în disputa dintre furnizorul şi distribuitorul de apă caldă din Bucureşti, două entităţi cu nume de comedianți interbelici, Radet şi Elcen. Doamna Firea cere o rezolvare a diferendului pentru că apa caldă pentru bucureşteni „nu reprezintă un moft, mai ales pe caniculă”. Nu știu în ce măsură o astfel de observație însă e și un argument comercial. Pe 17 iunie, după ce a vizitat un șantier neterminat, primarul ales al Capitalei a spus că vrea „o listă neagră” a firmelor neserioase, care nu respectă termenele de predare a lucrărilor. Aici s-a văzut promisiunea influenței doamnei Firea asupra parlamentarilor, dar și apartenența ei la un partid mare, cu putere legislativă: lista și consecințele apariției pe listă vor fi reglementate printr-o lege viitoare. Pe 25 iunie anunță că de la 1 iulie, în 20 de puncte din Bucureşti vor fi amplasate corturi de prim ajutor dotate cu ventilatoare, apă, şi cu personal medical calificat. Nu le-am numărat, dar pe unul l-am întîlnit, în stația de la ASE din Romană.

27 iunie: Anunţă că nu e de acord cu legea ridicării maşinilor prost parcate pînă ce autorităţile nu fac parcări. „Mai întîi să li se lase timp edililor pentru a crea locuri de parcare și după aceea să se aplice măsuri coercitive”, a spus Gabriela Firea. O observație de bun-simț, care nu a fost făcută doar de doamna primar. Însă cîte serii de edili au tot avut timp să facă parcările și nu le-au făcut? Pe 28 iunie vine cu o nouă intervenție publică de partea oamenilor de la bloc: afirmă că va cere Consiliului General 3,5 milioane de euro pentru Radet pentru reparații la rețeaua de transport și distribuție din zona Mihai Bravu și în zona Spitalului Filantropia. Pe 29 iunie e o furtună în București, cu ploi cum nu se văd decît „o dată la 20 de ani”. Pentru că unele mașini au fost avariate de copacii care s-au rupt, doamna Firea a spus că dorește achiziționarea unui „tomograf pentru copaci”, cu ajutorul căruia, pe viitor, specimenele bolnave să fie corect identificate și îndepărtate preventiv. Aproximativ 10 zile mai tîrziu, văd că deja primăria are pe lista de tăieri 200 de copaci, dar n-am auzit ca tomograful să fi fost cumpărat. Pe 30 iunie anunță cumpărarea a 200 de autobuze second-hand pentru RATB, în regim de urgenţă. Pe 3 iulie afirmă că dorește consolidarea clădirilor din Centrul Vechi. Zona trebuie eliberată de către locatarii din prezent, fiind una de risc seismic, iar familiile de acolo vor putea merge în alte spații puse la dispoziție de municipalitate.

Urmează pe 4 iulie disputa activităţilor și evenimentelor de weekend, care „nu trebuie să fie organizate în centru, în punctul zero al Capitalei” pentru că încurcă traficul rutier. „Nu doresc relocarea evenimentelor stradale de mici dimensiuni, dar marile concerte găzduite în Piața Constituției ar putea fi organizate în parcuri, pe Arena Națională sau la Romexpo, în funcție de amploarea evenimentului”, spunea primarul Capitalei. Pe 5 iulie e o grevă de o oră a angajaţilor din administraţia publică locală - adică a salariaților din subordinea ei. Gabriela Firea le ia partea, spunînd că aceștia sînt discriminaţi salarial faţă de cei din administraţia centrală.

Este evident că intervențiile publice ale Gabrielei Firea au atins punctele nevralgice ale orașului. Nici nu era greu. Toată lumea le știe pentru că foarte mulți bucureșteni se lovesc zilnic de ele: traficul, transportul public, încălzirea centralizată. Iar buboiul trebuie să fie cu atît mai clar pentru consilieri și primari. Este de asemenea de salutat că noul primar e activ, se implică, face efortul de a semnala probleme, în contrast cu toți ceilalți contracandidați ai ei, care par să fi intrat în pămînt și o lasă să vorbească nestingherită. Mă gîndesc că poate mai era nevoie de ei, măcar și pentru a sugera că nu au candidat doar din interes, obligație sau cine ştie ce alt motiv ascuns, ci le pasă de oraș și se pricep la el chiar și cînd nu candidează.

Dar pe de altă parte, toate declarațiile doamnei Firea nu fac decît să zgîrie problemele la suprafață. Deocamdată nimic nu arată o intenție serioasă de reformare a sistemului prost din prezent. Ba dimpotrivă, sînt indicii că noua administrație locală vrea să-l peticească în continuare printr-o politică de subvenții nesănătoasă și anacronică. Premise pentru o acțiune îndrăzneață ar fi: PSD deține puterea absolută la nivelul primăriilor bucureștene și are șanse mari să preia din iarnă și guvernarea centrală. Dar are și amplitudinea necesară pentru reforma de care e nevoie în capitală? Recunosc că nu cred, dar asta e o altă discuție. Pot doar să reiau principalul argument, și anume că PSD, ca și PNL de altfel, sînt partide construite preponderent clientelar, sînt văzute ca trambuline pentru cariere, nicidecum ca laboratoare de reformă.

Chiar și așa, doamna Firea nu are de ce să își facă mari probleme. După seria dezastruoasă de primari generali și de sectoare, așteptările și standardele bucureștenilor sînt atît de scăzute încît acum e foarte greu să îi dezamăgești. Cu o prezență mediatică susținută, însoțită de mici aranjamente locale și centrale ca sistemul să nu se gripeze în cei patru ani de mandat, cariera sa politică nu are de ce să sufere. Însă sper ca nu aceasta să fie socoteala doamnei primar.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: adevarul.ro

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
BBC: Unanimitate în guvernul israelian privind răspunsul la atacul iranian
Hanoch Milwidsky, vicepreședinte al parlamentului israelian și membru al Knessetului din partea Partidului Likud al premierului Netanyahu, a declarat pentru BBC că există unanimitate în guvernul israelian cu privire la faptul că ar trebui să existe un răspuns la atacul iranian.
image
Topul țărilor europene cu cei mai educați locuitori. Pe ce loc e România
Ponderea persoanelor cu studii superioare este mai mare în țările nordice și baltice, iar femeile sunt, în general, cele mai educate. România are cel mai mic procent din UE în ceea ce privește numărul de persoane cu studii superioare.
image
Televiziunea iraniană, fake news grosolan despre atacul asupra Israelului. Ce video a arătat populației ca fiind „lovitura de succes” VIDEO
Televiziunea de stat iraniană a difuzat duminică, în mod repetat, o înregistrare video cu un incendiu în Chile, susținând că este vorba de imagini cu rachete care au lovit cu succes ținte din Israel.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.