Sindromul taxei radio-TV

1 ianuarie 2017
Sindromul taxei radio TV jpeg

Şi a fost seară, şi a fost dimineaţă, şi taxa radio-TV a dispărut. Peste noapte, fără dezbatere şi în răspărul multor avertismente, Parlamentul a decis să elimine această taxă, oferind cîteva explicaţii dubioase.

Liderul PSD Liviu Dragnea a întors argumentele pe dos şi a spus că dimpotrivă, plătind radioul şi televiziunea publice de la buget, cele două instituţii devin mai independente politic. El a adus argumentul predictibilităţii, adică cele două instituţii vor şti clar ce buget vor avea, la începutul anului, cînd Parlamentul trece bugetul de stat şi gata, spune el, nu mai apar imixtiuni politice. Dar bugetul radio-TV era la fel de clar şi predictibil şi cu taxă. Nu a variat niciodată, ca venituri, pe parcursul unui an bugetar. Oamenii şi-au plătit taxa conştiincioşi şi foarte predictibili şi pînă acum. Parlamentul nu putea interveni pe acest traseu de la oameni la media publice, însă de acum o va putea face. Altfel spus, pe traseul bugetar al instituţiilor publice de presă a apărut un intermediar.

Degeaba oamenii din branşă – de exemplu, cei la Uniunea Europeană a Difuzorilor Publici de Radio şi Televiziune – spun că bugetarea de la stat e mai riscantă pentru independenţa editorială decît taxa radio-TV. Şi că 75% din banii difuzorilor publici de radio şi TV din Europa provin din taxă. Parlamentul şi-a încordat muşchii şi a decis cum a dorit el. Dacă la început, prezenţa taxei radio-TV printre taxele nefiscale propuse la desfiinţare de PSD putea părea o greşeală, după vot n-a mai fost cazul să fie considerată aşa. Comisia de specialitate a Camerei Deputaţilor scosese iniţial taxa din listă, dar plenul a reintrodus-o. Şi pentru desfiinţarea taxei nu au votat doar pesediştii, ci şi peneliştii. PNL a jucat o carte ciudată: pe holurile Parlamentului şi la TV nu era de acord cu desfiinţarea, la vot însă a fost. Una peste alta, s-a observat că Parlamentul a desfiinţat taxa radio-TV în mod deliberat.

Faptul se vede şi la examinarea argumentelor financiare. Iese sau nu mai bine bugetul României din această afacere? Taxa radio-TV era plătită, de exemplu, şi de pensionari. Acum însă, nu va mai fi plătită şi de ei, pentru că ei nu sînt mari contribuitori la bugetul de stat. Se poate spune că, pentru buget, va costa de acum mai mult să ţină radioul şi televiziunea publice decît costau acestea două pe vremea taxei? Cred că da.

Este adevărat că, vreme îndelungată, mulţi comentatori au decredibilizat taxa radio-TV atît de mult, încît poate şi unii politicieni nu au mai ştiut ce să creadă. Criza financiară de la TVR a fost constant legată, pe faţă sau subliminal, de principiul taxei radio-TV. Degeaba aceiaşi comentatori se dau acum de ceasul morţii şi vorbesc de enorma greşeală a eliminării taxei, dau exemplul BBC-ului, care trăieşte din taxă şi iată ce emisiuni scoate, invocă dreptul cetăţeanului de a avea o presă publică imparţială. E prea tîrziu, odată urnit într-o direcţie, Parlamentul n-a mai putut fi oprit. O singură consecinţă firească urma la toată această tendinţă majoră de dezavuare a taxei radio-TV: desfiinţarea odată cu ea şi a radioului, şi a televiziunii publice. Dar parlamentarii s-au oprit la jumătatea drumului, au eliminat taxa şi au păstrat instituţiile. Şi cu aceasta se poate afirma din nou că Parlamentul a dorit ca el să preia controlul bugetar asupra radioului şi televiziunii publice.

Dar întrebarea este: de ce i-a trebuit şi controlul bugetar, cînd de fapt avea alte pîrghii de control, şi mai puternice? Parlamentul votează consiliile de administraţie ale celor două instituţii. Parlamentul aprobă rapoartele anuale de activitate ale radioului şi televiziunii. În comisiile de specialitate ale Parlamentului vin şefii radioului şi ai televiziunii să dea explicaţii dacă li se cere. Gestul Parlamentului de a-şi asuma şi controlul bugetar al media publice mi se pare adresat nu atît radioului şi televiziunii publice, cît jurnaliştilor în general. E un gest care spune multe despre atitudinea politicienilor faţă de presă, e mesajul că ei pot dispune cum doresc de „cîinele de pază al democraţiei”. Dacă pot lua astfel de măsuri faţă de presa publică, ce să mai vorbească de independenţă editorială şi alte asemenea minunate principii jurnaliştii angajaţi la patronii-politicieni?

Dintr-o anumită perspectivă, pot accepta că nu e un capăt de ţară că radioul şi televiziunea publice trec la buget. O instituţie de presă este deja acolo. Este vorba de agenţia de ştiri Agerpres, care în degringolada jurnalistică de la noi a ajuns aproape singură pe segmentul ei de piaţă, dar care, dincolo de asta, îşi face treaba onorabil în ultima vreme. În Olanda, în Finlanda, în Islanda nu există taxă TV. Dar, în 2015, taxa s-a scos şi în Ungaria. Şi a ieşit scandal, s-a lăsat cu acuzaţii de încălcare a libertăţii presei, nu neapărat din cauza trecerii finanţării la buget, ci din cauza atitudinii în general a guvernului faţă de presă. Aici e problema: contextul în care se petrece schimbarea. Or, din acest punct de vedere, nici contextul românesc nu este unul fericit.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: adevarul.ro

WhatsApp Image 2023 06 02 at 16 31 57 jpeg
Karpatia Pony Show 2023: cinci zile de acțiune și distracție pentru întreaga familie pe Domeniul Cantacuzino, Florești!
Anul acesta, organizatorii extind concursul la patru zile de competiții și show-uri ecvestre.
kam idris hqhx3lbn18 unsplash1 jpg
Dincolo de orele de lucru: Găsirea echilibrului între muncă și timp liber
Iată cîteva strategii practice și sfaturi pentru a găsi un echilibru între viața profesională și viața privată în lumea cu ritmul rapid din ziua de azi
Afis Teoria recapitularii Stefan Ungureanu The H Gallery jpeg
Vernisaj Ștefan Ungureanu – „Teoria recapitulării”, The H Gallery
Vernisajul expoziției va avea loc joi, 8 iunie, de la ora 19:00.
Portret CL jpg
poate nu
Poate nu-i chiar Sfîrșitul, numai că totul se leagă. Dar și pe asta cine s-o înțeleagă?
PHOTO 2023 05 26 14 18 54 jpg
Romanian Design Week, festivalul industriilor creative, readuce la viață spații uitate ale Bucureștiului, alături de IQOS
Industriile creative sau industriile de conținut sînt concepte care au intrat în limbajul comun în ultimii ani
ad3 jpg
Ce adidași se potrivesc cu treningul? Mizați pe confort și stil urban
Dacă preferi o versiune mai sportivă a treningurilor, pariază pe jambiere strîmte cu dungi albe pe laterale
saxinte jpg
Nigredo
Acceptarea ideii că ura poate fi un sentiment creștinesc
 AAA2496 jpg
Importanța reglării unghiurilor direcției
Unul dintre factorii care pot duce cel mai mult la uzura prematură a anvelopelor este reglarea incorectă a unghiurilor direcției.
DilemaVeche (2) (1) jpg
featured image (2) (1) jpg
Istoria transferurilor în fotbal: De la 400 de lire la 222 de milioane de euro
În ultimul deceniu s-au plătit sume amețitoare pentru transferul unor fotbaliști.
index png webp
Serile Enayati Medical City, 26 mai 2023, cu Sever Voinescu si Horia Brenciu
Enayati Medical City are ca prioritate abordarea holistică a problemelor medicale ale pacienților.
pexels andrea piacquadio 3812745 jpg
Migrenele: ce le generează și cum le tratăm
Migrenele reprezintă un tip de durere de cap caracterizate prin dureri intense, pulsatile, resimțite de cele mai multe ori doar pe o parte a capului.
DSC08734 JPG
IQOS și Romanian Design Week te invită să descoperi instalația „Echoes of Presence” între 12-28 mai în Piața Amzei din București
În ultimii 10 ani, Romanian Design Week a devenit cel mai complex eveniment dedicat industriilor creativ-culturale din România.
Killa Fonic png
Vama intră în luptă cu Killa Fonic în bătălia muzicală a anului
Joi, Vama și Killa Fonic intră în cea mai așteptată bătălie muzicală a anului.
image png
Vedere asupra lumii din casele bunicilor
Recunosc o disperare aici, acceptată pe jumătate trupește, pe jumătate  sufletește.
dilemaveche 1 jpg
Cum identifici rapid un nou cazino online și cum să rămîi siguranță
Pe viitor, cu siguranță vor mai apărea jocuri diferite și inovative.
Dilemaveche   nuante de roscat jpg
Ce legătură există între nuanța părului și personalitate – află aici!
Te-ai întrebat vreodată dacă există o legătură între nuanța părului și personalitate?
Echoes of Presence partedinarte jpg
COMUNITATEA A DECIS: CÎȘTIGĂTORUL CONCURSULUI LANSAT DE ROMANIAN DESIGN WEEK ȘI IQOS ESTE PROIECTUL „ECHOES OF PRESENCE”
ÎMPREUNĂ este tema pe care Romanian Design Week și IQOS au propus-o comunității creative din România pentru ediția de anul acesta a concursului.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Start pentru înscrierile la a doua ediție New Draft. Asociația Control N caută autori de scenarii de film din România
Trei sesiuni de lucru asistat, programate lunar, între lunile iulie și octombrie 2023
icr lbf2023 jpeg
#3 1 jpg
Cititul în familie: De ce este important să citim împreună cu cei mici?
Cititul în familie nu trebuie să fie o activitate plictisitoare, ci poate fi o aventură fascinantă pentru toți membrii familiei.
catre mine 50x70 preview jpg
Control N: Ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni
În perioada martie – mai 2023 atelierele își propun să abordeze într-o manieră originală trei forme de scriere.
cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.

Adevarul.ro

image
Cum a murit de fapt regele Decebal. Principalele ipoteze privind sfârșitul regelui dac
Decebal, regele dacilor, a murit în anul 106 d Hr, în urma înfrângerii în fața legiunilor romane, după două războaie epuizante. Deși, aparent, modul în care regele dac a murit este bine cunoscut, există mai multe ipoteze privind sfârșitul acestuia.
image
Cazul înfiorător al elevului ucis în timp ce mergea spre şcoală. Daune uriaşe acordate de judecătorii din Neamţ
Judecătorii din Neamţ s-au pronunţat într-un dosar penal, acordând daune uriaşe după ce un elev a fost ucis când mergea spre şcoală. În accident au mai fost răniţi alţi doi adolescenţi
image
Totul despre „drogul violului”. Povestea de film horror a uneia dintre victime: „Am băut apă plată” FOTO VIDEO
„Drogul violului” face ravagii în Europa, iar în România a făcut vâlvă cazul unei eleve în vârstă de 15 ani, despre care s-a scris că a fost drogată, sechestrată și violată.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.