Sfidîndu-l pe Hitler

29 iulie 2019
Sfidîndu l pe Hitler jpeg

Este destul de neclar care au fost dimensiunile dizidenţei anti-naziste. Probabil că e injust să o comparăm cu dizidenţa anticomunistă postbelică, şi mai ales cu cea est-europeană şi non-sovietică. În perioada interbelică, în Germania şi în URSS gradul de presiune totalitară a fost cu un ordin de mărime mai mare decît în alte ţări cu regimuri autoritariste şi chiar şi faţă de aceleaşi ţări, dar în perioada ulterioară, postbelică. Altfel spus, şi dizidenţei îi ia un timp de gestaţie şi maturizare.

Ce se ştie e că în Germania, forma cea mai simplă - şi mai temerară - a dizidenţei era asasinarea lui Hitler. La celălalt pol, a fost „exilul interior”, rezistenţa pasivă la imperativele sociale caracteristice regimului. Am menţionat acest tip de rezistenţă cînd am scris despre cartea lui Volker R. Berghahn despre jurnaliştii germani Marion Dönhoff, Paul Sethe și Hans Zehrer. Între cele două atitudini e o paletă largă de nuanţe. Una dintre ipostazele dizidenţei anti-naziste a fost popularizată de romanul lui Hans Fallada, Fiecare moare singur. Cartea povesteşte despre cazul real al unui muncitor care răspîndea manifeste anti-naziste şi care a sfîrşit executat, împreună cu soţia complice. Un alt caz de dizidenţa anti-nazistă menţionat de istorici este al grupării studenţeşti din München “Trandafirul Alb”, ai cărei lideri (fraţii Sophie şi Hans Scholl, Christoph Probst şi Kurt Huber) au fost şi ei executaţi. În Germania nazistă, dizidenţa dovedită avea aproape invariabil ca finalitate pedeapsa cu moartea.

Un tablou şi mai cuprinzător despre actele de dizidenţă anti-nazistă a fost oferit recent de volumul Defying Hitler. The Germans Who Resisted Nazi Rule (Sfidîndu-l pe Hitler. Germanii care s-au opus regimului nazist). Autorii – Gordon Thomas, care a fost un jurnalist britanic specializat pe investigaţie, şi Greg Lewis, jurnalist şi realizator de documentare video – au procedat cronologic, de la preluarea puterii de către Hitler şi pînă spre sfîrşitul războiului.

Unul dintre cazurile menţionate este cel al americancei Mildred Fish-Harnack, căsătorită cu un funcţionar guvernamental german. Ea a fost oripilată de imaginile brutale ale arderii publice a cărţilor în Germania, fondînd ulterior grupul Rote Kapelle prin care le furniza americanilor şi ruşilor informaţii despre nazişti. Toţi cei 45 de membri ai grupului au fost prinşi şi condamnaţi la moarte, se arată în carte, iar Mildred Fish-Harnack a devenit singura americancă “executată din ordinul lui Hitler”. Un alt spion anti-azist a fost generalul Hans Oster, care a lucrat împreună în acest sens cu versatilul amiral Canaris. Un alt caz interesant relatat în carte este cel al lui Kurt Gerstein, care a intrat în SS doar pentru a devoala teribilele mecanisme ale lagărelor de exterminare, devenind astfel unul dintre primii whistleblowers, am spune azi, ai tragicului fenomen nazist. „Trandafirul Alb” are şi el un capitol consistent în carte, ca şi cazul tentativei eşuate de asasinare a lui Hitler a grupului condus de coloneii Henning von Tresckow şi Claus von Stauffenberg. Cît de izolate sau cît de convergente sînt toate aceste ipostaze pentru a defini o dizidenţă anti-nazistă, în ce măsură ele contrazic imaginea destul de fermă a germanilor care au aderat în masă la ideologia nazistă - rămîne o problemă deschisă.

 Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.
dream prints 1 png
Ce semnificație au culorile în alegerea tapetului și în crearea unei atmosfere de vis?
Nuanțele pe care le alegem pentru a decora locuința au capacitatea de a modela în mod semnificativ stările noastre emoționale.
beneficiile angajarii unui avocat specializat in dreptul muncii1 jpg
Beneficiile angajării unui avocat specializat în dreptul muncii
Dreptul muncii acoperă și protecția împotriva discriminării și abuzurilor la locul de muncă.

Adevarul.ro

image
Diferența dintre zahărul vanilat și zahărul vanilinat. Motivul pentru care au culori diferite
În pragul sărbătorilor căutăm cele mai bune arome pentru desertul special pe care vrem să îl pregătim. Iar atunci când mergem la cumpărături nu lipsește de pe listă zaharul vanilat. Ajunși acasă observăm, însă, că am achiziționat zahăr vanilinat.
image
În interiorul „celui mai scump superiaht din lume“, în valoare de 4,2 miliarde de euro. Este acoperit în aur și os de T-rex FOTO
Iahtul este de peste trei ori mai scump decât cel considerat al doilea ca valoare din lume.
image
Japoneza îndrăgostită de România: „Sunt o româncuță din Extremul Orient. Aici am învățat să fiu fericită” VIDEO
Povestea lui Ayako Funatsu, unul dintre expații din țara noastră, reprezintă una dintre cele mai frumoase declarații de dragoste pe care un străin o poate face României

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic