Scriitori din închisori

24 iulie 2015
Ce nu fac copiii la şcoală jpeg

Dacă mai era nevoie de vreo metodă de a compromite – sau măcar de a arunca în derizoriu – ideea de carte (şi de ştiinţă de carte, şi de cultură), s-a găsit. Dacă mai era nevoie de vreo găselniţă pentru a face mişto de ideea de scriitor, o avem, de-acum, la îndemînă. Este vorba de acea prevedere legală care le permite deţinuţilor să iasă din închisoare mai devreme dacă scriu şi publică o carte. Cică ar trebui o “lucrare ştiinţifică”, dar, mă rog, am senzaţia că în România şi termenul de “ştiinţă” e interpretabil. La o adică, poate fi adus din condei ca să se potrivească binişor cu materialul clientului.

Deocamdată, putem constata că destui deţinuţi de lux au beneficiat de această prevedere legală: Adrian Năstase, George Copos, George Becali şi alţii. Au scris cîte-o carte – sau mai multe – şi li s-a redus pedeapsa. Nu ştiu – şi mi se pare o pierdere de timp să mă apuc să aflu – pe ce “filozofie” a pedepsei se bazează această prevedere. Mă uit însă cu atenţie la efectele ei. Ideea de carte a ajuns obiect de tranzacţie. De mii de ani, oamenii scriu cărţi din impulsul nobil de a contribui, vorba lui Blaga, la “corola de minuni a lumii”. Sînt şi unii – totdeauna au fost – care cred că au ceva de spus lumii şi apoi se dovedeşte că s-au înşelat: n-aveau mare lucru de spus. Şi aşa apar cărţile proaste. Dar nici acestora nu li se poate nega, cred, măcar buna intenţie. În fine, există, în istoria omenirii şi a culturii, tot felul de impulsuri ale celor care se aşază în faţa unei pagini albe şi o umplu cu scrisul lor mai bun sau mai rău. Geniali sau diletanţi, chemaţi sau neaveniţi, scriitorii le-au dat de citit semenilor lor din tot felul de motive. România tranziţiei a adăugat însă şi acest motiv conjunctural: scrisul unei cărţi – ba încă şi ştiinţifică pe deasupra – pentru a scăpa de pedeapsă.

Să fi avut cei ajunşi după gratii revelaţia adevăratei lor vocaţii? Greu de crezut. Becali – cu ingenuitatea lui cinică – a spus-o pe şleau (şi li se potriveşte şi altora): “Dacă mi-ar fi spus cineva în tinereţe că voi scrie o carte, l-aş fi considerat nebun. Ideea că eu aş putea să stau ore întregi cu pixul în mînă în faţa unei foi de hîrtie mi s-ar fi părut o glumă proastă”. Asta e, de fapt, toată povestea cu eliberarea pe bază de scris cărţi: o glumă proastă. Jurnaliştii au încercat să facă rost de unele cărţi scrise de deţinuţi – de pildă, cea a lui George Copos, suspectată de plagiat – şi n-au reuşit: cică autorul ar fi cumpărat tot tirajul. În urma scandalului provocat de aceste cărţi, autorităţile zic că vor să intervină: ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, şi preşedintele CSM, Marius Tudose, au declarat acum cîteva săptămîni că lucrează la o iniţiativă legislativă care să reglementeze această situaţie. Dar e deja tîrziu. Aiureala asta cu scrisul cărţilor pentru a scăpa din detenţie a produs deja efecte.

Statutul precar al ştiinţei de carte în societatea românească a mai primit o lovitură. Mulţi sînt convinşi că n-are rost să înveţi prea mult, banu’ contează. Tocmai cîţiva dintre cei la care unii se uită ca la nişte modele pentru că au ştiut să facă bani (necinstiţi) au devenit, brusc, scriitori. Pentru compatrioţii noştri mai slabi de minte, dar cu tupeu, asta reprezintă consacrarea gîndului lor “aspiraţional”: faci bani grămadă, nu contează prin ce metode, iar cartea e bună doar dacă vrei “să te scoţi”. Ştiinţa e folositoare doar pe post de “aranjament”, de monedă de schimb. Cei care trudesc să scrie cărţi adevărate şi să facă ştiinţă cinstită au primit o lovitură cruntă: se trezesc dintr-o dată colegi nu doar cu plagiatorii, dar şi cu nişte inşi pe care eliberarea înainte de termen din închisoare îi “consacră” ca autori cu drepturi depline. Aştept, aşadar, plin de nerăbdare să văd cum vor reglementa autorităţile chestiunea. Sper să nu le dea prin cap legiuitorilor vreo pulsiune anti-discriminare şi să facă o lege în care să prevadă nu doar eliberarea celor care scriu cărţi, dar şi a celor care compun simfonii ori pictează fresce. Că atunci ar trebui dotate închisorile cu piane şi alte instrumente muzicale, iar pictorilor de conjunctură ar trebui să li se pună la dispoziţie pereţi proaspăt tencuiţi...

Articol apărut pe Blogurile Adevărul.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

dacii jpg
Originea dacilor este diferită de ceea ce învățăm la școală. O serie de ipoteze arată că erau mai degrabă celto-daci decât geto-daci
Originea etnică a dacilor rămâne și astăzi un mister. Tot mai mulți specialiști spun că geții și dacii erau, de fapt, popoare diferite, cel mult cu un fond comun. Dacii sunt atestați mult mai târziu decât geții și, în plus, ar fi rezultatul unui conglomerat tribal și etnic .
image png
„Am aflat că soția mea a avut cândva o relație cu bărbatul care este acum iubitul mamei ei” - reacția bărbatului când l-a întâlnit pe fostul iubit al soției sale
Faptul că soția sa s-a iubit în trecut cu un bărbat care în prezent este iubitul mamei ei a creat o mare frustrare pentru un bărbat în vârstă de 35 de ani. Cum a reacționat când a aflat și de ce anume se teme?
Priveliștile spectaculoase de pe pârtiile Transalpina Voineasa Foto Domeniul Schiabil Transalpina-Voineasa
Cel mai spectaculos domeniu schiabil din țară: pârtii deschise zilnic, înainte de Poiana Brașov. Surpriza sezonului
Domeniul Schiabil Transalpina-Voineasa, din județul Vâlcea, și-a deschis oficial porțile pentru un nou sezon, atrăgând pasionații de aventură pe zăpadă din toate colțurile țării. Cu pârtii deschise încă din 30 noiembrie 2024, acest paradis al sporturilor de iarnă promite experiențe de neuitat.
shutterstock 2367557395 jpg
De ce fierbe luna lui Jupiter. Noi observații ale NASA deslușește un mister vechi de 45 de ani
Nava spațială Juno a NASA a făcut noi descoperiri despre luna de foc a planeti Jupiter, Io, cel mai activ vulcanic corp din sistemul nostru solar, rezolvând o problemă ce intrigă de multă vreme oamenii de știință, relatează CNN.
Pacienţi Covid în Spitalul Găeşti. FOTO
România, cel mai bolnav pacient al Europei. De ce am ajuns în această situație - Concluzia raportului „Health at a Glance”
În comparație cu media Uniunii Europene, în România mor de trei ori mai mulți pacienți din cauza unor boli tratabile, iar speranța de viață sănătoasă este printre cele mai reduse. Cu o medie de 57,8 ani sănătoși, ne plasăm pe locul 22 din 27 de țări UE.
70d089e60bbdf4d2c00cdc56f8dfd5c1 jpg
Luptătorii uiguri din Siria amenință China: „Suntem mujahedinii din Turkistanul de Est”
Un grup militant uigur care a participat la răsturnarea dictatorului Bashar-al Assad a promis că va duce mai departe lupta în țara lor de origine, China.
Palma de Mallorca Spania Sursă foto Dertour
Zboruri directe din Sibiu către destinații populare precum Palma de Mallorca, din 2025
Din vara anului 2025, Aeroportul Internațional Sibiu își va extinde opțiunile de zbor către o nouă destinație îndrăgită de români: Palma de Mallorca, una dintre cele mai apreciate locații de vacanță din Spania.
craciunul 2024, preturi in piata slatina brazi, aranjamente si legume   foto alina mitran (8) jpg
Brazii de Crăciun sunt apreciați, dar nu se cumpără. „Trece lumea ca la muzeu. Poate va fi mai bine săptămâna viitoare”
Ofertă bogată de brazi și ornamente pentru Crăciun în piețe. Clienții vin, se uită, întreabă, își bucură ochii, dar nu se grăbesc să cumpere. „Trece lumea ca la muzeu. Poate o fi mai bine săptămâna viitoare. Ieri și alaltăieri nici taxa nu am scos-o”, se plâng comercianții.
Mufasa Regele Leu și actorii care dau voce personajelor în varianta dublată Colaj
„Mufasa: Regele Leu” ajunge în România. Cine dă voce personajelor în varianta dublată
Pe 18 decembrie 2024, publicul din România va putea viziona la cinema noul film al studiourilor Walt Disney Pictures, „Mufasa: Regele Leu”, o producție care prezintă (servește ca prequel) evenimentele ce preced povestea binecunoscutului film „Regele Leu”.