Şcoala şi piaţa muncii

18 noiembrie 2016
Şcoala produce analfabeţi? jpeg

Aud şi citesc foarte des formula „integrarea absolvenţilor pe piaţa muncii”. E ceva foarte important, sînt întru totul de acord. Absolvenţii de liceu şi de facultate trebuie să-şi găsească un loc de muncă. Şi devine tot mai problematic: şomajul în rîndul tinerilor e în creştere şi la noi, ca şi în alte ţări din Europa.

Am auzit mulţi oameni de afaceri ori manageri că absolvenţii nu au abilităţile necesare pentru a se integra pe piaţa muncii şi pentru a lucra eficient. Şi atunci angajatorii trebuie să-i pregătească suplimentar, să-i trimită la cursuri şi traininguri, să risipească resurse pentru a-i aduce la nivelul cerut. Am văzut nişte cifre care arată că, într-un anumit domeniu al economiei, la interviurile de angajare, abia al 16-lea candidat îndeplineşte cerinţele postului. Cu primii 15, aşadar, se pierde timpul de pomană. În unele ramuri ale industriei, spun oamenii de afaceri, există locuri de muncă, dar nu se găsesc tineri bine pregătiţi. Şi nu e vorba neapărat de specialişti în cine ştie ce domenii de vîrf, care presupun o pregătire sofisticată, ci de meseriaşi. Şcolile profesionale s-au desfiinţat (mare prostie!), iar „practica în producţie” de pe vremea lui Ceauşescu nu poate fi reinventată aşa cum era atunci (adică o pierdere de timp). Cu absolvenţii de facultate, lucrurile stau la fel: angajatorii se plîng adesea că pregătirea lor e prea teoretică şi, în acelaşi timp, lipsită de cîteva lucruri neapărat necesare, precum abilităţile de comunicare, spiritul de iniţiativă şi altele asemenea.

E limpede că avem o problemă în această privinţă şi primul impuls e să dăm vina pe sistemul educaţional. E la fel de limpede că sistemul educaţional are probleme. Dar nu pot, totuşi, să nu observ că aceiaşi angajatori, oameni de afaceri şi manageri îşi trimit angajaţii (mai ales pe cei din middle management), după un timp, la cursuri de cultură generală, le organizează conferinţe ori întîlniri cu oameni de cultură ori artişti, îi trimit la teatru sau la alte manifestări culturale. Şi le organizează team building-uri şi programe de dezvoltare personală, încercînd să-i scoată cumva din rutina muncii de toate zilele şi din religia eficienţei şi randamentului. Alţi bani, altă distracţie. În societatea ultra-tehnologizată în care trăim, dinamica pieţei muncii e fără precedent.

Aşadar, nu cumva exagerăm uneori? Prea ni se pare că „piaţa muncii” e un fel de Zeitate supremă, iar „pregătirea pentru piaţa muncii” ar fi singurul scop al educaţiei. Totuşi, şcoala nu trebuie să producă pe bandă rulantă lucrători eficienţi şi productivi, ci oameni întregi. Şi cetăţeni. E un lucru demonstrat că sînt mai eficienţi în muncă tocmai acei oameni care au şi o viaţă personală împlinită, care se mai gîndesc şi la altceva decît la job, care au mintea deschisă către lumea din jurul lor, care frecventează activităţi culturale etc. În ţări mai dezvoltate ca a noastră, specialiştii în resurse umane se străduiesc să găsească soluţii şi programe tocmai pentru a-i stimula pe angajaţi să „iasă” din orizontul strîmt al locului de muncă. Şi, tot acolo, cei care vor să ajungă manageri de vîrf urmează un masterat în filozofie, în istoria artei ori în alt domeniu care să le deschidă mintea spre un orizont mai larg. De ce? Nu de amorul artei, ci pentru că o minte deschisă îi ajută să ia decizii mai bune pentru firma pe care o conduc şi pentru miile de angajaţi de care răspund.

Şi apoi, despre ce fel de „piaţă a muncii” este vorba? În societatea ultra-tehnologizată în care trăim, dinamica pieţei muncii e fără precedent. Pe copiii care sînt azi în clasele primare ori în gimnaziu trebuie să-i pregătim pentru ce va fi peste 10-20 de ani. Or, multe profesii de azi vor dispărea în cîţiva ani şi vor apărea altele noi (există diverse liste pe tema asta). Competenţele de care vor avea nevoie angajaţii peste 10-20 de ani vor fi în bună măsură diferite de cele de azi. Şi-atunci? Cred că un singur lucru e limpede: şcoala şi universitatea nu trebuie să fie simple producătoare de lucrători, de roboţei eficienţi. Iar noi nu trebuie să fim atît de obsedaţi de rezultate (la evaluarea naţională, la bac), uitînd că e nevoie şi de cultură generală, şi de creativitate, şi de cunoştinţe care să-i ajute pe absolvenţi să trăiască împlinit şi în afara muncii. Problema e că noi stăm prost şi cu una, şi cu alta. Şi, mai ales, sîntem foarte nemulţumiţi şi cîrcotaşi. Din combinaţia asta, n-are cum să iasă ceva bun.

Articol apărut pe Blogurile Adevărul

 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Copii la scoala jpg
Cum poți facilita integrarea copilului în sistemul de învățămînt
Atunci cînd copiii merg la creșă, grădiniță sau școală, activitățile de orientare îi ajută să se familiarizeze cu mediul nou în care își vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transformării
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce înseamnă expresia „Toate drumurile duc la Roma” și care sînt originile sale
Roma a fost mereu o destinație populară pentru producătorii de filme și jocuri video.
20220724 174033 jpg
Balauri mici, balauri mari, cale ferată fără șină și povestea celor două țări
Text de Alexandra Bumbăcaru, căutătoare de povești alături de Cronicari Digitali
20220722 180510 jpg

Adevarul.ro

Ana de Armas foto profimedia 0712797429 jpg
Filmul „Blonda“, despre Marilyn Monroe, desființat de critici și de fani. Scena de sex oral cu JFK e „înfiorătoare și nebunească“ FOTO
Ținând cont de ororile îndurate în 36 de ani de viață, e o ușurare că Marilyn nu a trebuit să sufere și din cauza filmului „Blonde“, cel mai recent exemplu de divertisment necrofil, scrie New York Times.
Nord Stream 2 FOTO Shutterstock
Gazprom spune că aprovizionarea cu gaze poate fi reluată doar pe Nord Stream 2
Gazprom a precizat că presiunea în cele trei conducte s-a stabilizat și că se lucrează pentru a reduce riscurile de mediu. Europa investighează după ce au fost descoperite scurgeri majore în cele două gazoducte.
DSC 4775 JPG
Micutzu: „Vorbitul despre depresie a devenit un trend. Eu încerc să fiu sincer“ | INTERVIU
Cosmin Nedelcu, unul dintre cei mai apreciați actori de comedie, vorbește despre cel mai nou film al său, lupta cu depresia, altercația în care a fost implicat și manele de la Filarmonică.

HIstoria.ro

image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.
image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia