Scandal după scandal

6 mai 2016
Ce nu fac copiii la şcoală jpeg

Am scris, săptămîna trecută, că „scandalul de la Operă nu e scandal”. Cineva mi-a pus (pe Facebook, desigur, unde altundeva?) următorul comentariu: „În România orice scandal e doar o stare naturală”. Iar „România”? Iar generalizăm? Iar dăm fuga să invocăm ţărişoara?

Comentatorul cu pricina avea, desigur, dreptatea sa. Pe unde întorci capul, de multă vreme, dai de cîte-un scandal. Chiar cuvîntul “scandal” a ajuns să aibă o acoperire foarte mare, nu mai înseamnă doar ce scrie în DEX: “1. Zarvă, vîlvă produsă de o faptă reprobabilă, ruşinoasă; indignare, revoltă provocată de o asemenea faptă. ♦ Zgomot mare, gălăgie, tărăboi. ◊ Expr. (Fam.) A face cuiva scandal = a mustra aspru, a certa pe cineva cu vorbe aspre pe ton ridicat. 2. Întîmplare care tulbură ordinea publică; faptă urîtă, ruşinoasă, care provoacă indignare. ♦ Situaţie ruşinoasă; ruşine.”. În zilele noastre, “scandal” se referă la foarte multe: de la o bătaie într-o discotecă de sat pînă la ruperi de partide; de la manevre care acoperă acte de corupţie pînă la – de curînd – neînţelegerile angajaţilor de la Opera Naţională din Bucureşti. Nu mai este vorba, aşadar, doar de “fapte ruşinoase” mărunte, precum o ceartă între vecinii de bloc ori vreo cafteală între beţivi.

 La o privire pe deasupra, pare, într-adevăr, că scandalul e un fenomen generalizat. De unde ne vine senzaţia asta? Cum s-a ajuns aici? E greu de explicat pe scurt, dar încerc o ipoteză: în primul rînd, de la televizor. În România, majoritatea adulţilor se uită la televizor cam patru ore pe zi (iar sîmbăta şi duminica şi mai mult). Asta se întîmplă constant, de ani întregi. Or, televiziunile noastre – şi, în al doilea rînd, presa scrisă, mai nou şi cea online – răspîndesc, de ani buni, un anume spirit de “contră”, de conflict. Dl Andrei Pleşu povestea, într-un interviu, că pe vremea cînd realiza o emisiune TV împreună cu dl Gabriel Liiceanu, li s-a solicitat să se mai şi “certe” în studio, pentru că asta aduce audienţă; şi îşi exprima surprinderea că o discuţie calmă şi argumentată între doi intelectuali nu face rating, “plictiseşte”. Dar asta este mania aproape generalizată a producătorilor TV, care îşi găseşte expresia deplină în aşa-zisele talk-show-uri de la “televiziunile de ştiri”. De ani buni, în mintea lor s-a instalat comod prejudecata că numai cu conflict, vorbe tari, nervi expuşi în faţa camerei, ton ridicat – numai şi numai aşa poţi “face rating”.

Dacă te uiţi pe cifrele de audienţă, s-ar părea să aibă dreptate, şi-atunci e uşor de zis “asta vrea publicul”. Mă tem însă că publicul a devenit dependent de asta pentru că aşa ceva i s-a livrat, dintr-o superficială înţelegere a ideii că, într-o dezbatere televizată, trebuie să ai controversă, argumente diferite, păreri opuse, pentru a o face dinamică. N-avem nimic din toate astea: avem nervozităţi de tot felul, dar foarte puţine argumente raţionale. De la ce-a mai făcut Zăvoranca pînă la caftul permanent între Băsescu şi Ponta (din care televiziunile au trăit ani buni), de la ţipetele vedetelor care se ceartă în direct (pe iubiţi, pe bani, pe orice) pînă la nodurile care li se pun în gît politicienilor atunci cînd vorbele nu-i mai ajută, avem parte, de multă vreme, de o atmosferă isterică. Dar nu “România” e personajul aceste comedii de prost gust. Ci noi toţi. În mintea multora, există tendinţa de a privi “România” ca pe un soi de abstracţiune, o entitate care parcă n-ar avea de-a face cu oamenii care o populează. De unde şi tendinţa de a pune pe seama “României” tot ce nu ne convine. Ceea ce e doar o păcăleală de elevi prinşi cu tema nefăcută.

De fapt, relele sînt ale noastre, nu ale “ei”, ale României. Scandalul, aşadar, a devenit ceva natural pentru noi. Sau măcar pentru unii dintre noi. Ceilalţi, cei care îşi văd întotdeauna de treabă, n-au loc – sau nu sînt luaţi în seamă – din cauza celor care nu mai pot trăi fără scandal.

Articol apărut pe Blogurile Adevărul.

Fotografie de Marius Georgescu

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Motivul absurd pentru care o vânzătoare a refuzat doi tineri. „Poate credea că îl folosiți la orgii“
Doi tineri, unul de 25, iar celălalt de 21 de ani, susțin că o vânzătoare a refuzat să-i servească și le-a cerut să vină însoțiți de părinți, deși aveau actele și puteau să demonstreze că sunt majori. De fapt, ei nici măcar nu au cerut țigări, alcool sau alte produse destinate exclusiv adulților.
image
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Un anunț imobiliar din Brașov pentru vânzarea unui garaj din lemn a stârnit ironii din partea românilor. Garajul de 22 metri pătrați din lemn costă cât o garsonieră.
image
Ianis, sufocat de Hagi: cum un părinte, „orbit“ de subiectivism, a ajuns să facă țăndări imaginea băiatului său
Managerul Farului a mai creat un caz, deranjat că selecționerul nu i-a titularizat băiatul în amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia. Episodul lungește lista derapajelor unui părinte care persistă în greșeala de a-și promova agresiv fiul, mărind și mai mult povara numelui pe umerii acestuia.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.