Șahul ucrainean

13 februarie 2018
Șahul ucrainean jpeg

În articolul de data trecută scriam că șahul polonez s-a afirmat înaintea Poloniei însăși, dar ce să mai spun acum de șahul ucrainean? Abia și-a cîștigat independența, în 1917, și după nici doi ani, Ucraina e preluată de bolșevici care o pun plocon în nou apăruta URSS. Statul ucrainean ca atare apare abia în 1991, după căderea comunismului în Rusia.

Dar indiferent de context, ucrainenii au avut mereu șahiști de mare calibru. Și ca și în cazul polonez, poziționarea teritoriului ucrainean pe cordonul evreiesc menționat în articolul „Șahul polonez” a avut un rol benefic pentru șah.

În perioada clasică, Efim Bogoliubov era unul dintre cei mai puternici șahiști ai lumii. Născut la Kiev în 1889, apucase să cîștige cîteva turnee și campionate în întinsul imperiu țarist. Dar în august 1914, pe cînd juca la Mannheim, izbucnește primul război mondial, Germania îi declară război Rusiei și îi reține pe cei 11 șahiști „ruși” din turneu. Printre cei reținuți era și viitorul campion mondial Alehin, căruia i se permite pînă la urmă să se întoarcă acasă. Bogoliubov („cel iubit de Dumnezeu” în rusă) rămîne în Germania, unde se însoară și va rămîne restul vieții. Perioada de vîrf a carierei sale e în interbelic. Atunci cîștigă turneul de la Kissingen (1928), înaintea unor jucători precum Capablanca, Nimzovici și Tartakower, și joacă două meciuri pentru titlul mondial cu Alehin, în 1929 și 1934, dar le pierde pe ambele.

Isaak Boleslavski este un alt șahist ucrainean de frunte; era să devină șalanger la titlul mondial, dar a pierdut ultimul meci de calificare în fața unui alt conațional de-al său, David Bronstein. De origine evreiască, Bronstein avea să se însoare ani mai tîrziu cu fata prietenului său Boleslavski. Bronstein a jucat cu Botvinnik în 1951 un meci pentru titlul mondial. Meciul s-a terminat la egalitate, caz în care regulamentul prevedea că titlul e păstrat de deținătorul lui. A fost cea mai mare ocazie a șahului ucrainean din perioada sovietică de a avea un campion mondial, lucru care avea să se întîmple însă doar după dezmembrarea URSS-ului.

Din perioada sovietică, sînt mai mulți șahiști ucraineni care ar merita menționați. Este Efim Geller, născut la Odesa, tot de origine evreiască ca și Bronstein. El a fost cotat numărul doi mondial în 1963, și a intrat în Top 10 jucători ai lumii în multe perioade, începînd cu anii ‘50 – ‘60, în 1973, între 1975 și 1977 și din nou între 1979 și 1980. Geller are de asemenea un scor pozitiv la mai mulți campioni mondiali, Mihail Botvinnik +4 −1, Vasili Smîslov +11 −8, Tigran Petrosian +5 −3, Bobby Fischer +5 −3. La Harkov, fostă capitală ucraineană, s-a născut Mark Taimanov. Șahist redutabil, el a rămas însă în istorie mai degrabă prin contraperformanța din meciul candidaților cu Fischer, pe care l-a pierdut cu 6 – 0. Alexander Beliavski din Lvov a fost de patru ori campion al URSS și în 1984 unul dintre candidații la titlul mondial. A fost oprit atunci de steaua în devenire Garry Kasparov, care l-a învins cu 6 – 3 în meciul din 1983.

După 1990, șahul ucrainean l-a avut pe legendarul Ivanciuk, numărul doi mondial pe listele FIDE din iulie 1991, iulie 1992 și octombrie 2007. Pavel Eljanov este un alt șahist de top important din Ucraina. De-o seamă cu el este Ruslan Ponomariov, care a și ajuns campion mondial, însă într-un format considerat mai puțin reprezentativ. Tot din Ucraina este și cel mai recent șalanger la titlul mondial, Serghei Karjakin din Simferopol, care însă a renunțat la cetățenie în favoarea celei ruse pe fondul crizei din Crimeea.

diagram96 png png

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei de data trecută: 1. g8C!, însă nu orice cal, ci cal negru. Zukertort profita la indicarea soluției de faptul că regulamentul prevedea ca pionul să poată fi transformat în orice piesă, cu excepția regelui și a pionului însuși. Regulamentul nu se referea însă la culoarea piesei, așa că albul a transformat pionul în… cal negru.

Soluția diagramei 96 va fi publicată săptămîna viitoare.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Efim Geller în 1973, pe cînd încă se mai putea fuma la masa de joc. Sursa: Wikimedia

chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.
drujba jpg
Există modele de drujbă care să poată fi manevrate cu o singură mînă? Răspunsul specialiștilor!
Un model eficient de drujbă garantează o tăiere rapidă a elementelor de vegetație nedorite, precum și un confort sporit în utilizare.
pantaloni eleganti pentru femei stilizari pentru birou jpg
Pantaloni eleganți pentru femei – stilizări pentru birou
Datorită sfaturilor de mai jos, vei învăța cum să creezi o ținută excepțional de stilată în cîțiva pași simpli, în care te vei simți ca o femeie de succes.
Afis Sala Radio 3 iunie 2022 jpg
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa: dirijorul Dmitri Matvienko, invitat la Sala Radio
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa – Concursul Malko pentru tineri dirijori (organizat la Copenhaga de Orchestra Simfonică Radio Daneză) este invitat special pe scena Sălii Radio.
interviu job jpg
5 sfaturi de urmat pentru a-ți mări șansele pentru interviul de angajare
Este important să știi cum să te prezinți mai bine în fața oricărui recrutor, cum să-ți pui în valoare calitățile și cum să fii candidatul cu cele mai mari șanse pentru a fi ales.
00 cover event facebook (1) jpg
Viața la 18 ani
„Am 18 ani” este un proiect, produs de Asociația Art No More și cofinanțat de AFCN, la care au participat șapte scriitori români contemporani: Dan Coman, Augustin Cupșa, Andreea Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.

HIstoria.ro

image
Nașterea Partidului Țărănesc, în tranșeele de la Mărășești
În Primul Război Mondial, Mihalache se înscrie voluntar ca ofiţer în rezervă și se remarcă prin curaj și prin vitejie peste tot, dar mai cu seamă la Mărășești. Regele Ferdinand însuși îi prinde în piept ordinul „Mihai Viteazul“ pentru faptele sale de eroism.
image
Dacă am fi luptat și vărsat sânge în 1940 pentru Basarabia, poate că...
Istoria nu se scrie cu autoprotectoarele „dacă...” și „poate că...”. Nimeni nu poate dovedi, chiar cu documente istorice atent selectate, că „dacă...” (sunteţi liberi să completaţi Dumneavoastră aici), soarta României ar fi fost alta, mai bună sau mai rea. Cert este că ultimatumurile sovietice din 26-27 iunie 1940 și deciziile conducătorilor români luate atunci au avut efecte puternice imediate, dar și pe termen lung.
image
Cine a fost Mary Grant, englezoaica devenită simbol al Revoluției de la 1848 din Țara Românească
„România revoluționară”, creația pictorului Constantin Daniel Rosenthal, este unul dintre cele mai reprezentative tablouri ale românilor, simbol al Revoluției de la 1848. Românca surprinsă în tabloul care a făcut istorie a fost, de fapt, la origini, o englezoaică pe nume Mary Grant.