Şahul şi lunga sa istorie undergound

29 ianuarie 2016
Şahul şi lunga sa istorie undergound jpeg

A făcut vîlvă recentul avertisment al clericului saudit privind practicarea şahului: e un joc de noroc păcătos, care duce la ură şi duşmănie între oameni, şi care de aceea e „haram” (interzis) pentru drept-credincioşii musulmani.

Dar de asemenea tratamente şahul nu duce lipsă de sute de ani - şi nu e vorba doar de lumea musulmană. După cum interzicerea şahului nu e chiar cea mai ciudată recomandare pe care o fac clericii saudiţi şi legislaţia ţării. Ca să nu amintesc decît cîteva, în Arabia Saudită presa şi internetul sînt cenzurate, manifestaţiile împotriva casei regale conducătoare sînt pedepsite cu bătaia şi puşcăria, statutul femeii este degradant în multe feluri şi în multe domenii.

În privinţa şahului, Arabia Saudită calcă pe urme glorioase. De exemplu, şi în Iran, după revoluţia islamică din 1979, şahul a fost interzis pentru o perioadă de timp. Fixaţia pe şah pare să provină dintr-un „hadith” (afirmaţie atribuită lui Mahomed, care obişnuia să se aşeze cu discipolii şi să rostească vorbe memorabile pe care aceştia le-au reţinut şi transmis mai departe.) Potrivit deci hadith-ului 946, „Cel care joacă şah este ca unul care şi-a mînjit mîna cu sînge şi carne de porc”. Inutil să precizez ce sacrilegiu este în religia musulmană să atingi porcul. 

Cînd au interzis şahul în Iran, Ali Hachemi Tehrani, şef al unei asociaţii de şah din zona Teheranului, le-a trimis scrisori clericilor, redacţiilor şi învăţaţilor din ţară în care argumenta că acum 1.400 de ani, pe cînd Profetul se plimba prin bazaruri şi observa oamenii, şahul nu era ceea ce este astăzi. Pe atunci, spunea el, şahul se juca cu zaruri, şi de aici diatriba lui Mahomed împotriva acestui joc. Şi într-adevăr, unii spun că hadith-ul 946 se referă la table, nu la şah. „Dar imediat ce zarurile au fost scoase din procesul de joc”, mai scria Ali Hachemi Tehrani în anii ‘80, „şahul a devenit arta şi ştiinţa pe care le cunoaştem în ziua de azi”. 

Deocamdată, Iranul a depăşit momentul, şahul e reabilitat în ţară, oamenii îl pot practica public, există o federaţie activă şi chiar cîţiva jucători remarcabili. De exemplu, iranianul Masoud Mosadeghpour, care a dominat copios campionatul mondial de şah pentru juniorii sub 18 ani, campionat desfăşurat în noiembrie în Grecia. Iar vecinul bogat şi aproape la fel de conservator ca şi Arabia Saudită, Qatarul, a organizat în decembrie unul dintre cele mai puternice turnee open de şah din lume la care au participat, printre alţii, Vladimir Kramnik, fost campion mondial la şah, dar şi actualul campion mondial Magnus Carlsen (vezi foto).

Şahul, inamicul public numărul unu

În lumea creştină, şahul a fost interzis în mai multe rînduri şi perioade, fie din raţiuni personale, fie din motive religioase. Un argument des întîlnit împotriva şahului era presupusa abatere a jucătorului de la îndatoririle sale spirituale.

Astfel, în 1061 cardinalul Petrus Damiani le-a interzis clericilor să joace şah. Un secol mai tîrziu, epsicopul Parisului a excomunicat cîţiva preoţi care au fost prinşi jucînd şah. Cam în aceeaşi perioadă, cavalerilor templieri li s-a interzis să joace şah.

Sînt şi capete încoronate care au avut un cui împotriva şahului: Cazimir al doilea al Poloniei (în a doua parte a secolului 12), Ludovic al IX-lea al Franţei şi Carol Quintul în secolul 14. Ivan cel Groaznic a interzis şahul în Rusia, dar se spune că pe el moartea l-a surprins jucînd şah. În Anglia, şahul a fost interzis în biserică de către arhiepiscopul de Canterbury John Peckham (sfîrşitul secolului 13) şi apoi, pe la 1340, e interzis şi la Queen’s College, Oxford.

Mai spre zilele noastre, şahul e interzis în Ungaria între 1848 şi 1864, fiind asociat cu revoluţionarii paşoptişti. În 1966, şahul a fost interzis în China prin noile regulamente ale Revoluţiei Culturale, iar între 1994 şi 2001, talibanii afgani au interzis de asemenea practicarea şahului.

Şi lista poate continua şi cu exemple în care şahul e rezervat unor elite şi interzis altor categorii de oameni, cum ar fi evreii (în Germania nazistă, după anul 1933) şi negrii (în Africa de Sud şi în Statele Unite, anii '50).

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum să economisiți bani în mod corespunzător jpeg
Cum să economisiți bani în mod corespunzător
Cu un plan financiar scris și elaborat, va fi mai ușor să vă planificați rambursarea banilor pe care trebuie să-i împrumutați.
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate
Este important să asociem corect preparatele festive cu licorile care le potențează aroma.
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală jpeg
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală
Știai că există cursuri de dezvoltare personală concepute special pentru adolescenți?
Cum poți să reduci consumul de energie electrică? jpeg
Cum poți să reduci consumul de energie electrică?
Pentru a te asigura că de fiecare dată cînd faci plata factura electrica online plătești sume cît mai mici de bani, este bine să respecți o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru încălzirea locuinței se remarcă prin faptul că produce căldură fără să utilizeze combustibil, ci folosind pur și simplu resurse din natură, precum apa, aerul și solul.
Cum funcționează un cazino online? jpeg
Cum funcționează un cazino online?
Platformele online permit o dinamică mai accentuată și un ritm de joc mai rapid, deoarece nu există nici o interacțiune între jucători și sistemele tehnologice.
Cum funcționează centrala pe peleți și ce avantaje are pentru mediul înconjurător și pentru buzunarul tău jpeg
Cum funcționează centrala pe peleți și ce avantaje are pentru mediul înconjurător și pentru buzunarul tău
Alegînd o centrală pe peleți nu doar că vei face economii substanțiale în buget, ci vei ajuta și la protecția mediului înconjurător.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.