Să eliminăm umanioarele din şcoală!

19 februarie 2016
Ce nu fac copiii la şcoală jpeg

Muzica? Moft, găseşti tot ce vrei pe YouTube, de ce s-o mai predăm la şcoală? Desenul? Păi dacă n-are talent, bietul copil, ce să-i facem, să-i stricăm media cu un 9 la desen? Chiar şi cu literatura asta, dom’ne, cred că exageraţi: la ce-i trebuie în viaţă? Că nu din romane şi poezii o să aibă ce pune pe masă.  Cît despre latină, ce să mai vorbim: o limbă moartă, nu foloseşte la nimic.

N-aţi auzit niciodată afirmaţii de acest gen? Eu da, de multe ori. Nu ştiu dacă reprezintă un fenomen semnificativ, dar circulă. Şi am observat că există destui oameni care cred în ele. Pare că tranziţia a adus în minţile oamenilor un soi de duh al pragmatismului şi o grabă de “a ajunge”, repede şi eficient, la nişte standarde de viaţă (loc de muncă, leafă, credit la bancă, prima sau a doua casă etc.) care se pot rezuma cu vorba din bătrîni “a intra în rîndul lumii”. Nu-i nimic rău în asta. E chiar bine, căci toate acestea – şi altele – ne pot duce spre o societate aşezată, predictibilă, funcţională. Cînd a început tranziţia să se furişeze în vieţile noastre, cu astea a venit: cu un mod de viaţă “occidental” şi cu pragmatismul aferent. Părinţii care au traversat tranziţia cer acum, pentru copiii lor, validarea acestei direcţii: pragmatism, standarde mai bune şi un fel de Romanian way of life. Cum se ajunge la toate astea? Aici, problema se complică.

În gimnaziu, încep presiunile asupra copiilor să înveţe intens mai ales la română şi matematică, căci pe baza lor se intră la liceu. Urmează goana după locuri la liceele cele mai bune şi, mai ales, la clasele de matematică-fizică. Acolo e cea mai mare concurenţă – de ani şi ani. Clasele de uman nu sînt tocmai bine văzute: de multă vreme, percepţia dominantă este că în aceste clase merg fie copiii talentaţi la literatură (“poeţii”, cărora n-ai ce le face, asta e!), fie cei care nu sînt suficient de buni pentru a “prinde” un loc la mate-fizică. Cred că nu mă înşel dacă spun că împărţirea aceasta în două “tabere” datează încă de pe cînd eram eu elev de liceu (în anii ’70), iar acum s-a acutizat: să ajungi, ca licean, la o clasă de uman e văzut de multă lume drept un soi de eşec.  Numai că – după cum ne arată statisticile – cea mai mare concurenţă la facultăţi este pentru ştiinţele umaniste. Sigur, nu toţi absolvenţii de liceu merg la facultate; dar, dintre cei care merg, cei mai mulţi preferă zona ştiinţelor sociale şi umaniste. 

“La vîrf”, aşadar, umanioarele au în continuare un rol important. De ce, atunci, “la bază” şi la mijlocul traseului sînt puse pe planul al doilea sau chiar neglijate? Răspunsul e complicat, nu-l putem da aici. Specialiştii în educaţie spun că, dacă vrem o societate bazată pe valori, atunci umanioarele sînt importante în sistemul de educaţie: prin ele se formează valorile. Dacă vrem o societate “productivă”, atunci ne putem lipsi de umanioare sau le putem limita ponderea. Dacă vrem cetăţeni buni şi frumoşi la suflet, îi construim cu literatură, muzică, desen, filozofie, latină, istorie. Dacă vrem randament uman maxim şi creştere economică eternă, îndopăm elevii doar cu ce le trebuie, strict utilitar. Noi ce vrem? Mă tem că foarte mulţi dintre noi nu ştiu. E o dezbatere care încă nu a avut loc.

În orice caz, observ că părinţii care ţin morţiş să-şi dea copiii la mate-fizică le plătesc în particular lecţii de artă, de pian şi de limbi străine. În lumea managerilor şi a anagajaţilor din corporaţii a apărut dorinţa de a frecventa (contra cost, desigur) cursuri de artă, filozofie, creativitate, căci s-a ajuns la concluzia că (tot) astea sînt bune şi necesare şi-n business, la o adică. Mi se pare, aşadar, că trăim într-o lume tot mai sucită. Dezbaterea care se poartă acum pe tema programei de învăţămînt în gimnaziu a atras foarte multe critici din partea unor reprezentanţi serioşi ai umanioarelor care au simţit că domeniile lor sînt puse în pericol. Fără prea mare succes, căci discuţia pare blocată la un nivel strict tehnic.

Aşa că-mi vine să propun un exerciţiu radical: să scoatem de tot umanioarele din programa şcolară, să vedem ce iese. Nu trebuie să facem asta în mod efectiv, ci doar ca exerciţiu mental: părinţii sînt rugaţi să-şi imagineze ce fel de adulţi vor deveni copiii lor dacă nu (prea) vor avea ore de istorie, latină, muzică ş.cl. N-o să le placă. Şi, cînd se vor duce la vreo sală de fitness şi vor vedea pe perete mens sana in corpore sano, se vor gîndi, năduşind, că totuşi e bună şi latina la ceva.

Articol apărut pe Blogurile Adevărul.

Fotografie de Marius Georgescu

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

adaseni (4) jpg
Peste 500.000 de români nu au asistență medicală de bază. Majoritatea sunt bătrâni, săraci și mor cu zile
Comunități întregi din nordul Moldovei trăiesc la mila lui Dumnezeu. Este vorba despre mii de persoane din mediul rural care nu au acces facil la servicii medicale. Și asta din cauza deficitului tot mai mare de medici de familie. Tot mai puțin absolvenți sunt dispuși să aleagă acestă specializare.
image png
Obsesia pentru frumusețea fostei soții a iubitului ei a devenit un coșmar pentru o tânără de 21 de ani: „Mi-aș dori să fiu în locul ei”
Una dintre cele mai toxice situații în care se poate afla o femeie este aceea de a se compara cu o alta. Este povestea unei tinere de 21 de ani care se confruntă cu o stare de disconvort după ce a descoperit cum arată fosta soție a iubitului ei.
Restaurantul Corvinul  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (1) jpg
Locul unde au cinat Hrușciov, Ceaușescu și Dej, emblema anilor '50 din Hunedoara. Cum este folosit la 70 de ani de la deschidere
Șapte decenii au trecut de la inaugurarea fostului restaurant Corvinul din Hunedoara, unde au cinat Nikita Hrușciov, liderul Uniunii Sovietice, împreună cu Gheorghe Gheorghiu Dej și Nicolae Ceaușescu. Ansamblul rămas o emblemă a anilor ‘50 are o soartă neașteptată.
Gabriel Vlase FOTO Mircea Merticariu
Averea șefului SIE, Gabriel Vlase. Fără casă, terenuri și mașină până în 2023. De atunci averea sa a crescut considerabil. Cu ce se ocupă soția
Gabriel Vlase, care conduce de șase ani SIE, a declarat la mijlocul acestui an sume importante de bani în cele șase conturi, în lei și euro, deținute împreună cu soția sa. Situația financiară a lui Vlase s-a îmbunătățit semnificativ din 2023, anterior neavând declarate casă, terenuri și mașină.
Batrani pensionari fericiti FOTO Shutterstock jpg
Pensiile în UE. În ce țări cetățenii se pot retrage mai devreme din activitate
În ultimii 10-15 ani, multe țări s-au angajat în reforme ale pensiilor, care includ și creșterea treptată a vârstei legale de pensionare și reducerea diferențelor de gen.
Calin Georgescu sursa facebook si Tik Tok jpg
Călin Georgescu își pierde fanii de pe TikTok. Cum își explică românii acest fenomen: „Nu mai există susținători, doar adepți”
Călin Georgescu a strâns aproape 580.000 de urmăritori pe TikTok, însă popularitatea sa pe platforma on-line pare să fi intrat în declin. Și-a păstrat însă admiratori fanatici, au observat românii întrebați pe platformele on-line dacă mai există susținători ai săi.
francez jpg
De ce a rămas în România un francez care s-a stabilit aici de mai bine de 20 de ani: „Când m-am întors în Franța, în septembrie 1995, mi-am dat seama că nu-mi doresc să trăiesc în continuare acolo”
Mulți români pleacă din țară în căutarea unui trai mai bun, însă nu trebuie să uităm că există și cazuri exact opuse! Unii străini ajung în țara noastră și se îndrăgostesc pe loc de aceasta, așa că își încep o carieră aici. Iar printre acești străini se numără și francezul Erwan Joliff!
porci shutterstock 2137906579 jpg
Cât costă porcul în viu și cât se pierde din greutate după sacrificare. „Speculanții își fac loc printre oamenii cinstiți”
Prețul cărnii de porc a scăzut în acest an, atât la poarta abatoarelor, cât și la micii fermieri, însă au apărut speculanții care adaugă 3 lei pe kilogram și câștigă 600 de lei la un porc mare.
Martín Borrego Llorente  și diplomatul roman   Nunta  FOTO facebook Oro Noticias jpg
Nuntă între un diplomat român și unul mexican în incinta Muzeului Național de Artă din Mexic. Scandalul, urmat de o anchetă și o demisie
Ministerul Afacerilor Externe din Mexic demarează o anchetă internă după ce în presă au apărut informații că un diplomat mexican a folosit, în octombrie, Muzeul Național de Artă pentru nunta sa cu un funcționar al Ambasadei României.