S-a găsit antidotul?
În sfîrșit, șahul are o șansă să se vindece de non-combat. O idee foarte interesantă a fost pusă în practică la turneul Altibox din orașul Stavanger, Norvegia, unde joacă, printre alții, Carlsen, Caruana, Mamedyarov, Ding, Anand sau Vachier-Lagrave. Ideea e simplă: ”Ai remizat? Mai fă o partidă!” Cu alte cuvinte, o rundă nu mai înseamnă neapărat o singură partidă; partida indecisă se va tranșa pe loc, printr-una suplimentară de șah rapid sau blitz, care nu se mai poate încheia remiză. Cum așa? S-au interzis remizele? - ar putea întreba cineva. Nu chiar. Partida decisivă e de tip Armageddon. Așa o numesc șahiștii pentru că ea înseamnă un fel de judecată finală, în ea unul dintre jucători va pierde sigur, chiar dacă tehnic partida va fi remiză. Și aceasta din cauza regulii că în schimbul unor avantaje (prima mutare, mai mult timp de gîndire pe ceas decît adversarul) jucătorul cu piesele albe trebuie să cîștige. În caz contrar, e declarat învins, chiar și dacă partida Armageddon se încheie remiză. În schimb, la rating, se pune rezultatul tehnic al partidei Armageddon.
Organizatorii turneului Altibox au folosit și un sistem de punctaj inovator. Pînă acum, un jucător putea încheia runda fără niciun punct, cu o jumătate de punct sau cu un punct; depinde ce rezultat avea în partidă - pierdea, remiza, respectiv cîștiga. Acum el poate avea zero, o jumătate, un punct și jumătate sau două puncte. Să explic.
Dacă partida ”principală”, prima, cea de șah clasic, se încheie cu victoria unui jucător, atunci acesta ia două puncte, iar adversarul nu ia nimic. Dacă se încheie remiză, fiecare are asigurată cîte o jumătate de punct. Numai că unul dintre ei va lua și un punct de la partida Armageddon, și astfel apare și posibilitatea ca într-o rundă să faci un punct și jumătate. Sistemul e ingenios. Cel mai mult e răsplătit efortul din partida principală, acolo poți scoate maximum de puncte, adică două. Ceea ce îi poate motiva pe jucători să lupte pînă la capăt. Dar și partida Armageddon e importantă, pentru că și ea pune la bătaie un punct, mai mult chiar decît o remiză în partida principală.
Poate e prea devreme pentru o evaluare finală a acestui sistem, dar se pare că turneul Altibox e deja mai atractiv pentru spectatori, și mai ales pentru cei urmăresc partidele online. Cel puțin partida Armageddon e de-a dreptul spectaculoasă. Albul are 10 minute timp de gîndire și e obligat să atace ca să cîștige, în timp ce negrul are pe ceas șapte minute. Culorile se păstrează, respectiv cine are albul în partida clasică, joacă tot cu albul și partida Armageddon (dacă e cazul). La început, rata remizelor în partidele principale părea mare, dar a fost vorba cred de adaptarea la noile reguli. Apoi, partidele decisive de șah clasic au fost mult mai dese. De exemplu, în runda a treia a fost o singură remiză. În clasament, diferența se pare că o face partida de șah clasic, cine a cîștigat mai multe e în prima jumătate, indiferent cum s-a descurcat la Armageddon.
Pe la mijlocul turneelor importante, șahiștii au de obicei o zi liberă, în care vizitează împrejurimile sau joacă fotbal, baschet sau alte sporturi. La Stavanger, competiția a continuat și în ziua de relaxare, cînd organizatorii i-au pus pe participanți să concureze la gătit tradiționalul somon norvegian (a cîștigat echipa formată de un indian și un francez, Anand și Vachier-Lagrave). Pornind de la tema culinară, la turneul Altibox partidei de șah clasic i s-a spus ”fel principal”, iar Armageddon-ului, ”desert”. Nu m-ar mira ca modelul norvegian al rundei cu desert să se generalizeze. Pare o gură proaspătă de oxigen pentru turneele majore.
Diagrama săptămînii
Soluția diagramei 159 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția diagramei 158 de data trecută: 1. g5! Rb4 2. Re5 Rc5 3. Rf6 Rd6 4. Rg7 Re5 5. Rxh7 Rf5 6. Rh6 și albul capturează pionul din g6 și cîștigă.
Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.
Foto: Viswanathan Anand (al doilea din dreapta) făcînd ultimele retușuri la porția de somon gătită împreună cu Maxime Vachier-Lagrave. Sursa: Lennart Ootes/Altibox Norway Chess.