Ruși, chinezi, arabi și Magnus Carlsen

2 ianuarie 2019
Ruși, chinezi, arabi și Magnus Carlsen jpeg

A devenit o tradiție ca la sfîrșit de an să se desfășoare campionatele mondiale de șah rapid și blitz, disciplinele complementare – și concurente?! – ale șahului clasic, intrat în umbra remizelor. Jucătorii își fac bagajele a doua zi de Crăciun și ajung acasă în ajun de An Nou. Cu alte cuvinte, de sărbători se distrează cum știu ei mai bine – cu piesele și tabla de șah, prin care au ajuns să știe să rîdă, să plîngă, să zîmbească sau să se încrunte.

Dincolo de distracție însă, e o competiție cu multe aspecte serioase. De pildă, de două ediții competiția poartă numele liderului suprem din Arabia Saudită, regele Salman. Aș fi preferat alt sponsor, știut fiind caracterul autoritar al regimului de la Riad, scos în evidență de recentul caz al asasinării jurnalistului Jamal Khashoggi în ambasada saudită de la Istanbul. Dar campionatele mondiale de șah rapid și blitz nu sînt singurele competiții șahiste sponsorizate de regimurile antidemocratice, iar Federația Internațională de Șah are o istorie întreagă de colaborări de acest gen, încă de pe vremea în care comunismul părea celălalt pol al lumii. Probabil că sponsorizarea șahului continuă să îi facă pe liderii autoritari mondiali să se creadă mai inteligenți.

Revenind la aspectele mai tehnice, competiția din acest an a adus destule confirmări și afirmări. Campionul mondial Magnus Carlsen și-a păstrat titlul la blitz, dar nu a reușit să cîștige și la șah rapid și să recreeze astfel „tripla” din 2014, cînd a luat toate cele trei coroane. În orice caz, pentru Carlsen, 2018 a fost un an excelent. Și-a menținut ambele titluri, clasic și blitz, ridicînd la zece numărul trofeelor mondiale obținute pînă acum. La fel s-a petrecut și în competițiile feminine. Chinezoaica Ju Wenjun, campioană mondială, a cîștigat la șah rapid, dar nu și la blitz.

Și rușii au avut rezultate bune, fie și din cauză că turneele s-au desfășurat pe terenul lor, la Sankt Petersburg. Titlul de campion mondial la șah rapid a fost luat de moscovitul de 22 de ani Daniil Dubov, iar la blitz s-a impus conaționala sa, Kateryna Lagno (29 de ani). Anul acesta, ea a fost finalistă în campionatul mondial de șah clasic cîștigat de Ju Wenjun, și tot în 2018 a născut al patrulea său copil. Sînt tentat de o comparație cu Serena Williams, dar probabil ar fi deplasată.

Menționez și două rezultate umbrite de strălucirea primelor locuri, dar nu mai puțin notabile. Americanul Hikaru Nakamura, un specialist al „șahului iute”, a terminat pe podium în ambele competiții, blitz și rapid, aplicînd o strategie clasică dar eficientă: low profile în primele runde, urmat de un sprint susținut pe ultima turnantă. Asemănarea cu competiția feminină continuă și aici, aceeași jucătoare luînd locul doi și la rapid și la blitz. A fost un nume-surpriză: Sarasadat Khademalsharieh din Iran. Dar dacă ne gîndim la ce reviriment cunoaște șahul în „patria sa natală”, nu ni se va mai părea așa de uimitor. Dovadă prestația excelentă a celorlalți șahiști iranieni din turneele din fosta capitală imperială rusă: Alireza Firouzja (15 ani), Maghsoodloo Parham și Ghaem Maghami Ehsan. 

La Sankt Petersburg s-a strîns aproape întreaga cremă a șahului mondial. Au fost însă și absențe notabile, cum ar fi Caruana, So, Kramnik sau Ding Liren. Iar o absență care e trecut probabil neobservată – acolo, dar nu și aici – a fost a șahiștilor români. Nici unul, nici în turneul open, nici în cel feminin. Mi se pare ușor trist.

diagram139 png png

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 139 va fi publicată săptămîna viitoare Ea a rezultat dintr-o partidă de blitz în care campionul mondial Magnus Carlsen a reușit să se salveze într-un mod miraculos și în același timp spectaculos. Soluția diagramei 138 de data trecută: 1. Dxf8+! Nxf8 2. Nd4 și cîștigă.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Norvegianul Magnus Carlsen, campion mondial la șah clasic și blitz, și Sarasadat Khademalsharieh (Iran), vicecampioană mondială la șah rapid și blitz, Sankt Petersburg, decembrie 2018. Credit: http://wrbc2018.com/ Lennart Ootes

woman having painful stomach    Copy jpg
Durerile de stomac: cele mai frecvente afecțiuni care provoacă disconfort gastric
Nu neglijați durerile de stomac, pentru că acestea vă pot perturba activitatea de zi cu zi sau pot ascunde afecțiuni grave.
vitamina c jpg
3 ingrediente miraculoase pentru sănătatea și frumusețea pielii. Și nu numai...
Hrănirea și hidratarea corectă a pielii sînt gesturi esențiale pentru ca aceasta să aibă mereu un aspect sănătos și strălucitor.
protectieficat (2) jpg
În ce fel își pun amprenta asupra sănătății tale ospățurile de sărbători și ce te-ar putea ajuta să-ți recapeți starea de bine
În fiecare an, mesele de sărbători duc la o creștere a numărului de cazuri de anumite afecțiuni, riscurile mai mari fiind mai ales pentru persoanele a căror stare de sănătate este deja fragilă.
Key visual Tur public larg 28 ian jpeg
Open Hearts for Ukraine
Primul tur ghidat al monumentelor create de 24 de tineri refugiați din Ucraina în patru muzee din București
bo popescu4 jpg
de fiecare dată vine iarna
pentru că de fiecare dată vine iarna  cînd avem nevoie de emoții
curs de programare (1) jpg
Cel mai bun curs de programare NU e un curs. Obții primul job în 8 luni, garantat!
O ofertă de nerefuzat, pe care nu o vei mai întîlni în cazul niciunui alt curs de programare.
poster Spoken Word Sessions 15 01 png
SWORDS: Ronin Terente și Lena Chilari în dialog cu Cosmin Perța
Seria de evenimente SWORDS - Spoken Word Sessions continuă la început de an cu doi perfomeri din Republica Moldova.
blonde woman blogger is showing how make up use cosmetics jpg
La ce să fii atentă atunci cînd îți alegi produsele pentru machiaj
Produsele cosmetice au rol foarte important, pe lîngă faptul că ele ajută la conturarea trăsăturilor feței, ele ajută și la regenerarea pielii.
hanorace dama(1) jpg
Hanorace cu glugă fără fermoar pentru femei la modă
Se pare că a decide ce hanorace pentru femei ar trebui să fie în garderoba noastră pare ușor.
IMG 8731 1 jpg
Coșurile cadou, darurile care nu se demodează, indiferent de ocazie!
În primul rînd, coșurile cadou aduc nu unul, ci mai multe bucurii laolaltă. Cînd alegi un coș cadou, nu optezi pentru simple obiecte, ci oferi, de fapt, experiențe memorabile!
infinitul intr o trestie png
vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!
poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.

Adevarul.ro

image
Cea mai coruptă țară din UE. România, în top 3
Raportul Transparency International reflectă modul în care este percepută corupția din sectorul public din 180 de state și este făcut prin acordarea de puncte.
image
Un ieşean, obligat să plătească facturile unei case în care nu mai locuieşte de 8 ani
Un bărbat din Iaşi s-a trezit cu o surpriză neplăcută, când a aflat că trebuie să plătească facturile noilor proprietari ai casei în care nu mai locuieşte de opt anI. Acest lucru s-a întâmplat pentru că noii locatari nu au transferaT contractul pe numele lor.
image
Vietnamez filmat la Cluj cum jupoaie un șobolan. „Capturează ilegal și mănâncă tot ce mișcă” VIDEO
Un vietnamez a fost filmat în incinta unei fabrici din Cluj-Napoca pe când jupoaie șobolani. Clujeanul care a făcut publică filmarea susține că acesta face parte dintr-un grup de vietnamezi care vânează și mănâncă tot ce prinde: șobolani, păsări, iepuri.

HIstoria.ro

image
Reglementarea prostituției în București, la sfârșitul secolului al XIX-lea
Către finalul secolului al XIX-lea, toate tentativele întreprinse pentru a diminua efectele prostituției prin regulamente, asistență medicală și prin opere de binefacere nu dădeau rezultatele așteptate, mai ales în ceea ce privește răspândirea bolilor venerice.
image
Caragiale: un client râvnit, dar un cârciumar prost VIDEO
Caragiale: un client râvnit, un cârciumar prost
image
Anul 1942, un moment greu pentru Aeronautica Regală Română
Anul 1942 a însemnat pentru Aeronautica Regală Română, ca de altfel pentru toate forțele Armatei române aflate în zona de operațiuni, un moment deosebit de dificil.