Ruși, chinezi, arabi și Magnus Carlsen

2 ianuarie 2019
Ruși, chinezi, arabi și Magnus Carlsen jpeg

A devenit o tradiție ca la sfîrșit de an să se desfășoare campionatele mondiale de șah rapid și blitz, disciplinele complementare – și concurente?! – ale șahului clasic, intrat în umbra remizelor. Jucătorii își fac bagajele a doua zi de Crăciun și ajung acasă în ajun de An Nou. Cu alte cuvinte, de sărbători se distrează cum știu ei mai bine – cu piesele și tabla de șah, prin care au ajuns să știe să rîdă, să plîngă, să zîmbească sau să se încrunte.

Dincolo de distracție însă, e o competiție cu multe aspecte serioase. De pildă, de două ediții competiția poartă numele liderului suprem din Arabia Saudită, regele Salman. Aș fi preferat alt sponsor, știut fiind caracterul autoritar al regimului de la Riad, scos în evidență de recentul caz al asasinării jurnalistului Jamal Khashoggi în ambasada saudită de la Istanbul. Dar campionatele mondiale de șah rapid și blitz nu sînt singurele competiții șahiste sponsorizate de regimurile antidemocratice, iar Federația Internațională de Șah are o istorie întreagă de colaborări de acest gen, încă de pe vremea în care comunismul părea celălalt pol al lumii. Probabil că sponsorizarea șahului continuă să îi facă pe liderii autoritari mondiali să se creadă mai inteligenți.

Revenind la aspectele mai tehnice, competiția din acest an a adus destule confirmări și afirmări. Campionul mondial Magnus Carlsen și-a păstrat titlul la blitz, dar nu a reușit să cîștige și la șah rapid și să recreeze astfel „tripla” din 2014, cînd a luat toate cele trei coroane. În orice caz, pentru Carlsen, 2018 a fost un an excelent. Și-a menținut ambele titluri, clasic și blitz, ridicînd la zece numărul trofeelor mondiale obținute pînă acum. La fel s-a petrecut și în competițiile feminine. Chinezoaica Ju Wenjun, campioană mondială, a cîștigat la șah rapid, dar nu și la blitz.

Și rușii au avut rezultate bune, fie și din cauză că turneele s-au desfășurat pe terenul lor, la Sankt Petersburg. Titlul de campion mondial la șah rapid a fost luat de moscovitul de 22 de ani Daniil Dubov, iar la blitz s-a impus conaționala sa, Kateryna Lagno (29 de ani). Anul acesta, ea a fost finalistă în campionatul mondial de șah clasic cîștigat de Ju Wenjun, și tot în 2018 a născut al patrulea său copil. Sînt tentat de o comparație cu Serena Williams, dar probabil ar fi deplasată.

Menționez și două rezultate umbrite de strălucirea primelor locuri, dar nu mai puțin notabile. Americanul Hikaru Nakamura, un specialist al „șahului iute”, a terminat pe podium în ambele competiții, blitz și rapid, aplicînd o strategie clasică dar eficientă: low profile în primele runde, urmat de un sprint susținut pe ultima turnantă. Asemănarea cu competiția feminină continuă și aici, aceeași jucătoare luînd locul doi și la rapid și la blitz. A fost un nume-surpriză: Sarasadat Khademalsharieh din Iran. Dar dacă ne gîndim la ce reviriment cunoaște șahul în „patria sa natală”, nu ni se va mai părea așa de uimitor. Dovadă prestația excelentă a celorlalți șahiști iranieni din turneele din fosta capitală imperială rusă: Alireza Firouzja (15 ani), Maghsoodloo Parham și Ghaem Maghami Ehsan. 

La Sankt Petersburg s-a strîns aproape întreaga cremă a șahului mondial. Au fost însă și absențe notabile, cum ar fi Caruana, So, Kramnik sau Ding Liren. Iar o absență care e trecut probabil neobservată – acolo, dar nu și aici – a fost a șahiștilor români. Nici unul, nici în turneul open, nici în cel feminin. Mi se pare ușor trist.

diagram139 png png

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 139 va fi publicată săptămîna viitoare Ea a rezultat dintr-o partidă de blitz în care campionul mondial Magnus Carlsen a reușit să se salveze într-un mod miraculos și în același timp spectaculos. Soluția diagramei 138 de data trecută: 1. Dxf8+! Nxf8 2. Nd4 și cîștigă.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Norvegianul Magnus Carlsen, campion mondial la șah clasic și blitz, și Sarasadat Khademalsharieh (Iran), vicecampioană mondială la șah rapid și blitz, Sankt Petersburg, decembrie 2018. Credit: http://wrbc2018.com/ Lennart Ootes

poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.

Adevarul.ro

Horoscop - zodii - zodiac FOTO Shutterstock
Horoscopul zilei, 3 decembrie. O zodie se va confrunta cu probleme mari
Horoscopul zilei pentru ziua de sâmbătă, 3 decembrie, este realizat de astrologul Click, Lorina, și vine cu predicții complete pentru toate zodiile.
Becali
Lucian Bode la Consiliul JAI FOTO Facebook Lucian Bode
Ce este Consiliul JAI, care decide dacă România poate sau nu să adere la Schengen
Consiliul JAI este format din miniștri de Interne, responsabili cu migrația, gestionarea frontierelor și cooperarea polițienească, însă nu toate statele membre UE au aceeași repartizare a sarcinilor între miniștri.

HIstoria.ro

image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.
image
Scurt istoric al zilei naţionale
Instaurată încă de la venirea pe tronul României a lui Carol I, 10 Mai a rămas în tradiţia românilor ca Ziua Naţională a României moderne, până în 1947, când a fost impus regimul comunist. Un principe strãin pe tronul României reprezenta o necesitate politicã întrucât dupã abdicarea forţatã a lui Cuza la 11 februarie se ridica problema menţinerii recunoaşterii unirii celor douã principate.