Ruși, chinezi, arabi și Magnus Carlsen

2 ianuarie 2019
Ruși, chinezi, arabi și Magnus Carlsen jpeg

A devenit o tradiție ca la sfîrșit de an să se desfășoare campionatele mondiale de șah rapid și blitz, disciplinele complementare – și concurente?! – ale șahului clasic, intrat în umbra remizelor. Jucătorii își fac bagajele a doua zi de Crăciun și ajung acasă în ajun de An Nou. Cu alte cuvinte, de sărbători se distrează cum știu ei mai bine – cu piesele și tabla de șah, prin care au ajuns să știe să rîdă, să plîngă, să zîmbească sau să se încrunte.

Dincolo de distracție însă, e o competiție cu multe aspecte serioase. De pildă, de două ediții competiția poartă numele liderului suprem din Arabia Saudită, regele Salman. Aș fi preferat alt sponsor, știut fiind caracterul autoritar al regimului de la Riad, scos în evidență de recentul caz al asasinării jurnalistului Jamal Khashoggi în ambasada saudită de la Istanbul. Dar campionatele mondiale de șah rapid și blitz nu sînt singurele competiții șahiste sponsorizate de regimurile antidemocratice, iar Federația Internațională de Șah are o istorie întreagă de colaborări de acest gen, încă de pe vremea în care comunismul părea celălalt pol al lumii. Probabil că sponsorizarea șahului continuă să îi facă pe liderii autoritari mondiali să se creadă mai inteligenți.

Revenind la aspectele mai tehnice, competiția din acest an a adus destule confirmări și afirmări. Campionul mondial Magnus Carlsen și-a păstrat titlul la blitz, dar nu a reușit să cîștige și la șah rapid și să recreeze astfel „tripla” din 2014, cînd a luat toate cele trei coroane. În orice caz, pentru Carlsen, 2018 a fost un an excelent. Și-a menținut ambele titluri, clasic și blitz, ridicînd la zece numărul trofeelor mondiale obținute pînă acum. La fel s-a petrecut și în competițiile feminine. Chinezoaica Ju Wenjun, campioană mondială, a cîștigat la șah rapid, dar nu și la blitz.

Și rușii au avut rezultate bune, fie și din cauză că turneele s-au desfășurat pe terenul lor, la Sankt Petersburg. Titlul de campion mondial la șah rapid a fost luat de moscovitul de 22 de ani Daniil Dubov, iar la blitz s-a impus conaționala sa, Kateryna Lagno (29 de ani). Anul acesta, ea a fost finalistă în campionatul mondial de șah clasic cîștigat de Ju Wenjun, și tot în 2018 a născut al patrulea său copil. Sînt tentat de o comparație cu Serena Williams, dar probabil ar fi deplasată.

Menționez și două rezultate umbrite de strălucirea primelor locuri, dar nu mai puțin notabile. Americanul Hikaru Nakamura, un specialist al „șahului iute”, a terminat pe podium în ambele competiții, blitz și rapid, aplicînd o strategie clasică dar eficientă: low profile în primele runde, urmat de un sprint susținut pe ultima turnantă. Asemănarea cu competiția feminină continuă și aici, aceeași jucătoare luînd locul doi și la rapid și la blitz. A fost un nume-surpriză: Sarasadat Khademalsharieh din Iran. Dar dacă ne gîndim la ce reviriment cunoaște șahul în „patria sa natală”, nu ni se va mai părea așa de uimitor. Dovadă prestația excelentă a celorlalți șahiști iranieni din turneele din fosta capitală imperială rusă: Alireza Firouzja (15 ani), Maghsoodloo Parham și Ghaem Maghami Ehsan. 

La Sankt Petersburg s-a strîns aproape întreaga cremă a șahului mondial. Au fost însă și absențe notabile, cum ar fi Caruana, So, Kramnik sau Ding Liren. Iar o absență care e trecut probabil neobservată – acolo, dar nu și aici – a fost a șahiștilor români. Nici unul, nici în turneul open, nici în cel feminin. Mi se pare ușor trist.

diagram139 png png

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 139 va fi publicată săptămîna viitoare Ea a rezultat dintr-o partidă de blitz în care campionul mondial Magnus Carlsen a reușit să se salveze într-un mod miraculos și în același timp spectaculos. Soluția diagramei 138 de data trecută: 1. Dxf8+! Nxf8 2. Nd4 și cîștigă.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Norvegianul Magnus Carlsen, campion mondial la șah clasic și blitz, și Sarasadat Khademalsharieh (Iran), vicecampioană mondială la șah rapid și blitz, Sankt Petersburg, decembrie 2018. Credit: http://wrbc2018.com/ Lennart Ootes

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Motivele uciderii lui Corneliu Zelea Codreanu. Cine l-a vrut mort pe liderul legionar
Corneliu Zelea Codreanu, liderul Mișcării Legionare, un personaj deopotrivă faimos și controversat al perioadei interbelice a fost ucis la vârsta de 39 de ani. Liderul legionar se afla la apogeul puterii politice iar cel care a dat ordinul asasinatului ar fi fost chiar regele Carol al II-lea
image
Angajator criticat, după ce un tânăr a refuzat să acorde 90 de minute unui test de selecție pentru că „părea multă muncă"
Un angajator a stârnit dezbateri aprinse după ce a fost șocat de faptul că o persoană din Generația Z care se afla în căutarea unui loc de muncă a refuzat să acorde 90 de minute unui test de angajare pentru că „părea multă muncă", relatează Fortune.
image
Pește uriaș prins pe o baltă din Vestul României. De patru ani pescarii încearcă să-l captureze FOTO VIDEO
Un somn uriaș a fost prins pe o baltă de pescuit din Vestul României. Este vorba despre un pește de peste doi metri lungime și aproape 50 de kilograme. „Uriașul” era dorit de pescari de mulți ani.

HIstoria.ro

image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.
image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.