Roxane, banane, sentimente

11 iulie 2011
Roxane, banane, sentimente jpeg

Apărut în Dilema, nr. 387, 14-20 iulie 2000

Vorbeam, mai demult, despre limbajul excesiv de frust al liricii actualelor şlagăre de dragoste, ca reacţie la versurile idilice şi pompoase ale mai vechilor creaţii. "Iubirea" cu tentă metafizică din melodiile de altădată a fost înlocuită cu mai pragmaticele "dorinţa" şi "sex"-ul. Erau exaltate faptele, şi nu complicaţiile sentimentale.

Un nou CD editat de revista Unica şi Cat Music, intitulat chiar Unica dragoste, oferă ascultătorilor o lirică diferită. Limbajul rămîne la fel de puţin evoluat, de primar. Propoziţiile sînt aproape simple, cu cît mai puţini determinanţi posibil: "Nu pot să cred / Că m-ai părăsit (...) Pe tine doresc / Pe tine te visez / Pe tine te-aş vrea / Toată viaţa mea" (Dr. Beat - Te doresc). Conţinutul este, însă, mult mai puţin pragmatic. Voci de fete şi băieţi, în egală măsură, oftează, se plîng şi-l imploră, în general, pe Cel (Cea) iubit(ă) să "rămînă" şi să "ierte": "Aş vrea să pot / Să-ntorc timpul înapoi / Să fim iar amăndoi / Să-ţi spun că te iubesc / Să-ţi spun tot ce doresc" (Gaz pe foc - Vreau să fiu cu tine). Spiritele parcă s-au mai îmblînzit, dorinţele s-au mai concentrat şi centralizat. "Fetiţele goale", trupuri-ispită, au fost înlocuite cu "iubita" neprecizată, prezentă mai ales în persoana a doua singular a verbului: "Vreau să fiu cu tine / Vreau să fii numai a mea / Numai lîngă tine eu pot însemna ceva" (Gaz pe foc - Vreau să fiu cu tine). O iubită căreia, în general, i se cere iertare, în faţa căreia se manifestă toleranţă şi se recunosc greşelile.

Oftăturile au, uneori, chiar o adiere pseudo-eminesciană. Unul dintre cîntece îşi începe, de pildă, multe versuri cu "Şi dacă...": "Şi dacă nopţi n-am dormit / Şi dacă am plîns sau zîmbit / Toate au fost pentru tine" (Non-stop - Să-mi spui). Apar, pe alocuri, soarele, luna, florile şi inimile: "Vei putea privi în mine / Să-mi vezi inima bătînd / Ai zări acolo floarea / Iubirii ce ţi-o doreşti" (Latin Expres - Cred că m-am îndrăgostit). Iubirea continuă să apară, cel mai des, în ipostaza "dorinţă"; acesteia i se adaugă "visul" şi iubirea ca atare, mai curajos afirmată ca altădată: "E prima oară / Cînd iubesc / Am început / Să delirez / Şi nu mai pot să trăiesc" (Papa jr. feat. Gabriella - În fiecare clipă); "Dac-ai ştii ce-i iubirea / Poate ai găsi fericirea" (Direcţia 5 - Dac-ai şti). Delirul sus menţionat face parte din puţinele licenţe şi inovaţii permise (de muzicienii înşişi). Printre acestea se mai numără cîteva comparaţii din melodia trupei Supermarket, O, ce n-aş da presărate cu poetice cacofonii (să fie voite?): "Pe buzele ca mierea / Să simt un pic plăcerea / Pe ochii ca cafeaua / Şi dulci ca carameaua". Dragostea în ipostaza ei cea mai directă, fizică apare doar în melodia formaţiei Capucino, Sex la lumina lumînării. Încă din titlu se poate constata dorinţa către rafinarea experienţei: "Dura lex / Sex, sex, / În exces / Să-ţi protejezi imaginea / În faţa celui care te iubeşte / Tare, tare, tare".

Evident, nu toate şlagărele de amor au aceleaşi caracteristici. Revista Unica le-a grupat, probabil, numai pe cele care au "corespuns". Există şi alte şlagăre mai puţin idilice: "Suzana, / Eu te spun lu' mama / Mi-ai furat banana, / Nu mă mai joc" (Valahia - Banana). Versurile de mai sus, deja uşor de auzit în multe locuri publice, aparent, nu intră în lirica de dragoste. Semnificaţia lor "metaforică", stupid de facilă, e, totuşi, evidentă. Cîntecul îşi pierde din vulgaritate prin simularea unui dialog între copii. Astfel, pe lîngă realitatea (fie ea derizorie) a bananei, versurile celorlalte cîntece par preţioase şi complicate.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
„Iuda“ care i-a trădat pe luptătorii anticomuniști, plătit regește. Povestea legendarului Ogoranu care nu a putut fi prins de Securitate timp de aproape trei decenii
Banda lui Ion Gavrilă Ogoranu, din care făceau parte unii din cei mai vestiți luptători anticomuniști, a fost anihilată după au fost infiltrați trădători. Informatorii Miliției și ai Securității primeau bani grei pentru informații despre partizani.
image
Joburile de rutină cresc riscul de declin cognitiv cu 66% și de demență cu 37%, potrivit unui studiu
Conform unui nou studiu, activitatea intensă a creierului la locul de muncă ar putea da roade nu numai în ceea ce privește avansarea în carieră, ci ar putea, de asemenea, să protejeze cogniția și să contribuie la prevenirea demenței pe măsură ce înaintezi în vârstă.
image
Rujeola a început să-i ucidă și pe părinții nevaccinați. Număr record de cazuri
În România avem epidemie de rujeolă, iar situația devine din ce în ce mai gravă: săptămâna trecută s-a înregistrat un record de îmbolnăviri.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.