Roșul Anei Pauker

25 iulie 2017
Ana Pauker – „Stalin cu fustă” jpeg

„Stalin cu fustă”, „Împărăteasa roşie” sau „Tovarăşa de fier”. Sînt doar cîteva dintre supranumele cu care Ana Pauker a rămas în istoriografia, literatura şi publicistica din România şi nu numai. Împreună cu ele, circulă şi o întreagă anecdotică, toate fiind aparent născute încă din perioada în care personajul era în viaţă. Ca de pildă, cea despre plimbarea prin Bucureşti într-o zi complet senină. „De ce mergeţi cu umbrela pe vremea asta, tovarăşă Ana?”, făcea cineva greşeala de a întreba. „Cum, tovarăşe, nu aţi ascultat buletinul meteo?! La Moscova plouă”, venea, sarcastic, răspunsul.

Imaginea „sîngeroasei staliniste” e perpetuată şi prin memoriile selective ale unora dintre cei ce au făcut parte în epocă din cercurile puterii și au cunoscut toate acuzațiile care i s-au adus cînd a fost scoasă din functii și mai ales după ce a fost epurată. De exemplu, Silviu Brucan, care, suflînd în pînzele lui Gheorghiu-Dej, adversarului ei politic, a prezentat-o în mod eronat, inclusiv după 1990, drept adepta colectivizării cu orice preţ a agriculturii – lucru pe care l-am mai menționat în Dilema veche. La supranume, anecdotică şi răstălmăciri „autorizate” se adaugă, ca un coagulant, şi fundalul sinistru al epocii în care Ana Pauker a avut vîrful de carieră. Rezultă o imagine monolitică, pe care rarele tentative de nuanţare derapează fără a apuca să stîrnească fie şi o fărîmă de dispută.

O astfel de tentativă rămasă fără ecou a venit acum cîţiva ani din partea istoricului american Robert Levy* care s-a apucat de studiul biografiei Anei Pauker încă de dinainte de 1989. Nu este vorba de o tentativă de reabilitare a Anei Pauker ca om politic în general şi nici măcar ca şi politician comunist. Natura angajamentului politic al Anei Pauker este evidentă. Nu este vorba deci de a face din roşu o altă culoare, ci doar de a distinge între mai multe nuanţe de roşu. Or, aici se pare că imaginea moştenită a Anei Pauker nu mai corespunde cu documentele identificate în volumul citat. Pe baza unor arhive devenite accesibile după 1990 și a cîtorva zeci de interviuri, realizate între 1989 și 1994, Robert Levy argumentează că de fapt, dintre reprezentanţii de top ai puterii de la Bucureşti din perioada 1945-1952, Ana Pauker nu a fost nici pe departe executanta cea mai fidelă a dispoziţiilor Moscovei. Iar acuzaţiile la adresa ei de „deviaţionism” şi „fracţionism” nu au fost născocite, chiar dacă ele i-au folosit lui Gheorghiu-Dej pentru a scăpa de principala sa concurenţă la şefia partidului, ci au reflectat o atitudine de frondă constantă. Ana Pauker, susține Robert Levy, a testat permanent, între 1948 și 1952, limitele inflexibilității directivelor staliniste privind țările „de democrație populară”.

Din arhivele studiate de Robert Levy rezultă că Ana Pauker „ducea o politică în opoziţie nu doar cu Gheorghiu-Dej, ci şi cu sovieticii în general” la aproape toate marile teme politice, sociale sau economice din epocă. Am menţionat cazul cooperativizării agriculturii, o decizie a Moscovei dispusă în 1948 pentru toate ţările est-europene colonizate de URSS. Atît timp cît Ana Pauker a răspuns de proces, ca șefă a Secției Agrare a partidului, au fost înfiinţate puţine cooperative; România a avut în acea perioadă, susţine Robert Levy, cea mai mică suprafaţă cooperativizată din ţările vizate. Ea nu punea la îndoială utilitatea politică sau economică a cooperativelor, dar era de părere că acestea trebuiau să apară în mod natural, odată cu mecanizarea agriculturii şi ca un fel de model atractiv pentru ţăranii incapabili să înţeleagă de ce e mai eficient să îşi lucreze pămîntul la comun. Robert Levy găseşte şi reproduce citate din stenogramele şedinţelor în care Ana Pauker susţine că partidul nu doreşte să impună colectivizarea cu forţa: „Greșelile (...) puteau fi evitate dacă am fi fost călăuziți de principiul partidului nostru de a nu băga în colective oameni care nu sînt convinși să intre acolo”. Pe lîngă cooperativizare, au mai fost şi alte capitole sensibile în care poziţia Anei Pauker, dar şi a altor lideri comunişti care au fost acuzaţi ulterior de „deviaţionism”, Teohari Georgescu şi Vasile Luca, a intrat în coliziune cu linia dorită de sovietici şi asumată de gruparea lui Gheorghiu-Dej. În cazul Pătrăşcanu, atît timp cît poziţia ei a fost sigură, Ana Pauker s-ar fi străduit să împiedice apariţia unui proces de tipul celor înscenate în acea perioadă în Ungaria sau mai demult, în urmă cu cîţiva ani, în URSS. Ea ar fi procedat la fel şi cînd Stalin a dorit epurarea exemplară a veteranilor războiului civil spaniol şi ai Rezistenţei franceze. În plin puseu antisemit al lui Stalin, singura ţară comunistă est-europeană din care evreii mai puteau emigra în valuri a fost România în care „evreica” Ana Pauker avea un cuvînt greu de spus. „Cu excepţia lui Tito, nici un alt lider stalinist nu manifestase rezistenţă faţă de linia impusă de sovietici aşa cum făcuse Ana Pauker”, scrie în concluzie Robert Levy. Este una dintre cele mai tari afirmaţii ale cărţii, care aruncă o cu totul altă lumină decît cea în continuare consacrată asupra implementării „stalinismului” din acea perioadă în general, şi asupra profilului „stalinismului românesc” în particular. Tito, oaia neagră a lagărului sovietic, era ereticul emblematic al religiei eșuate care a fost comunismul, cel care-i contestase Moscovei monopolul adevărului în ce privește crearea societății comuniste. Comparația cu liderul comunist iugoslav îi conferă Anei Pauker un statut postum nou și neașteptat, în contrast deplin cu imaginea ei de pînă acum.

În mod curent se crede că staliniştii cu stagiile cele mai consistente în URSS, cum este şi cazul Anei Pauker, au fost cei mai obedienţi executanţi ai ordinelor moscovite. “Cazul Anei Pauker, cea considerată multă vreme prototipul moscovitului, ridică întrebarea dacă nu cumva traumele provocate de Marea Teroare şi anii de război petrecuţi în URSS au reprezentat motive suficient de solide pentru unii comunişti de a decide să nu repete exemplul sovietic în propria ţară”, scrie Robert Levy. Cu alte cuvinte, Ana Pauker ştia deja, din propria experienţă sovietică, de la fața locului, ce efecte catastrofale a avut cooperativizarea forţată în Rusia și mai ales Ucraina, unde muriseră de foame trei milioane de țărani iar alte cîteva sute de mii au fost duși în Gulag. Sau ştia, tot din experienţa personală, ce înseamnă un proces înscenat, căruia i-a căzut victimă inclusiv soțul Marcel Pauker. Robert Levy se fereşte să generalizeze observaţia privind obediența „cu rezerve” a moscoviților, fiind de părere că pornind de la exemplul izolat al Anei Pauker nu se poate ajunge la o regulă. Deși pomenește de rezistența lui Tito, el se abţine să aducă în acest context în discuţie alte exemple, considerate probabil de alt calibru, cum e cel al lui Imre Nagy în Ungaria, şi el un moscovit care a ajuns să scoată Ungaria din Tratatul de la Varşovia, sau al lui Władysław Gomułka în Polonia, care a simbolizat o vreme „calea poloneză” a socialismului, şi el reîntors în ţară pe tancurile sovietice ca şi Ana Pauker.

Însă în particular, biografia Anei Pauker scrisă de Robert Levy înseamnă şi o reevaluare a stalinismului românesc. Cel puţin în unele zone ale istoriografiei autohtone, stalinismul românesc trece drept cel mai rigid din întreg blocul comunist est-european. Şi nu fără argumente, avînd în vedere prestațiile liderilor stalinişti care ulterior au acaparat complet puterea la Bucureşti, Gheorghe Gheorghiu-Dej şi Nicolae Ceauşescu. Însă în procesul stalinizării, căderea Anei Pauker a fost un moment cheie, scrie istoricul, după care preluarea puterii de către o conducere reformistă (precum în Ungaria, Polonia sau Cehoslovacia) ”a devenit imposibilă”. Altfel spus, în contrast cu opiniile curente, România nu era condamnată la stalinismul cel mai crunt, din diferite și numeroase cauze, istorice, de mentalitate sau de calitate a stofei politice autohtone. Și aici, ca și în alte țări precum cele menționate mai sus, s-a jucat cartea unui comunism mai flexibil. Motivele pentru care Ana Pauker a pierdut – că era evreică, că era femeie, că era moscovită sau mai burghez-cultivată – nu mai contează. Ceea ce contează e că ea ar fi întrerupt liniaritatea stalinismului românesc. „Măcar pentru atît merită ca românii să arunce o altă privire, mai atentă, asupra acestui lider enigmatic din trecutul lor”, îşi încheie lucrarea Robert Levy.

________________________________

* Robert Levy, Gloria şi decăderea Anei Pauker, Polirom, 2002, reeditată în 2016.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

shutterstock 2553630089 jpg
Pariul eșuat care l-a făcut incapabil pe Putin să-i vină în ajutor lui Assad
Când o serie de grupuri de opoziție siriene au intrat în ofensivă pe 27 noiembrie, cucerind în cele din urmă Damascul pe 8 decembrie și punând capăt guvernării brutale de 24 de ani a omului puternic sirian Bashar Al-Assad , evenimentele au dezvăluit evident slăbiciuni profunde ale armatei Siriei.
image png
Elev din judeţul Timiş, în stare gravă la spital după ce a fost găsit inconştient într-un bazin al aquaparkului din Oradea
Un elev de 10 ani, de la Şcoala Ginazială nr. 1 din Sânnicolau Mare, judeţul Timiş, a fost dus de urgenţă la spital, în stare gravă, după ce a fost găsit inconştient într-un bazin de înot al aquaparkului de la Oradea.
volodimir zelenski / FOTO:X
Zelenski, alături liderii europeni la o întâlnire organizată de NATO. Discuțiile privesc sprijinul Ucrainei în contextul revenirii lui Trump
Președintele Volodimir Zelenski se va întâlni săptămâna viitoare cu principalii lideri europeni la Bruxelles, unde vor discuta despre continuarea sprijinului pentru Ucraina în războiul cu Rusia în contextul revenirii lui Donald Trump la putere, scrie Agerpres.
image png
Plan Roșu de Intervenție în Giurgiu. Un microbuz cu 9 persoane şi o maşină, implicate într-un accident rutier. Doi copii, transportați la spital
Un microbuz cu 9 persoane şi o maşină au fost implicate, vineri seară, în accident rutier în judeţul Giurgiu, fiind activat Planul Roşu de Intervenţie. Două fetiţe, de 9 şi 12 ani, au fost transportate la un spital din Capitală.
netflix shutterstock jpg
Comedia romantică de pe Netflix care i-a cucerit pe abonați. A fost adăugată recent și se află pe locul 1
A sosit weekendul și cu siguranță vrei să te relaxezi urmărind un film singur, sau de ce nu, cu familia. Dacă ești în pană de idei și nu știi la ce producție să te mai uiți, venim noi cu o recomandare. Aflată în prezent pe locul 1 în top cele mai vizionate filme de pe platforma de streaming Netflix,
autostrada 5 jpg
Circulăm pe încă 16 kilometri de autostradă. Când va fi gata restul tronsonului
A fost o zi importantă ieri, în istoria autostrăzii Sibiu – Piteşti. S-au inaugurat alţi 15,77 kilometri, cu cuprinşi între nodurile rutiere de la Bascov şi Băiculeşti. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, speră ca în 2027 să putem circula pe autostradă de la Bucureşti până la Sibiu, fără înt
cristela georgescu instagram jpg
Cristela Georgescu, alergând prin zăpadă purtând un costum de baie: „Are efect sedativ”
Cristela Georgescu a ajuns din nou virală pe rețelele de socializare. Dacă acum ceva timp internauții se amuzau după ce au apărut în mediul online filmulețe cu ea când își dă palme ca să scape de boli, dansează pe muzică latino și vorbește despre ce a învățat de la dr. Colin Campbell, de data aceast
cosmin avram la piata jpg
Experimentul unui celebru vlogger în Germania. „Sunt prețurile mai mari sau mai mici ca în România?”
Cunoscutul vlogger Cosmin Avram a vizitat Berlinul, prilej să facă o comparație cu România. Iar rezultatul a fost surprinzător.
TikTok oameni ilustratie retea sociala smartphone FOTO Shutterstock
TikTok nu a răspuns încă cererii de informații trimise de Comisia Europeană în legătură cu alegerile din România. Ce amendă riscă gigantul chinez
Tiktok nu a răspuns până vineri după-amiază la cererile de informații trimise de Comisia Europeană în legătură cu alegerile din România, potrivit unui purtător de cuvânt al instituției.