Româniile trec, decalajele rămîn

21 martie 2017
Româniile trec, decalajele rămîn jpeg

Pe la începutul anului scriam un articol pornind de la observația că din 1990 încoace au trecut cam tot atîția ani cît a avut întreaga perioadă interbelică. Și mă întrebam dacă și cum s-ar putea compara evoluțiile economice și sociale din cele două perioade similare ca durată, într-un mod cît de cît pertinent, „științific”. Sînt criterii după care pot fi măsurate ambele perioade? Se poate spune care perioadă a fost mai fertilă economic sau în care perioadă nivelul de trai a sporit mai mult? „Sînt, desigur, aspecte complicate ale unei astfel de încercări de comparație a epocilor, care comportă cunoștințe și instrumente aflate doar la îndemîna unor (puțini) specialiști”, scriam în articolul menționat. Ei bine, între timp am descoperit că de fapt astfel de specialiști există, s-au apucat de treabă și au explicat cum stau lucrurile în volume scrise într-un limbaj destul de accesibil. Iar unul dintre aceste volume este cel al profesorului Bogdan Murgescu de la Facultatea de Istorie din București, România și Europa. Acumularea decalajelor economice (1500-2010), Polirom, 2010.

Pentru că trebuia să se încheie undeva, cartea citată s-a oprit chiar la momentul propriei apariții, așa încît nu a cuprins complet perioada 1990-2015 necesară pentru compararea cu anii 1920-1945. Dar a lăsat, în schimb, cîteva repere importante pentru evaluarea perioadei interbelice. De exemplu, la pagina 217 este prezentat un tabel privind „Venitul național/locuitor în România și în alte țări europene în anul 1938”, considerat deseori drept anul de vîrf al economiei interbelice. Veniturile sînt exprimate în dolari SUA la valoarea lor din anul de referință. Astfel, în Marea Britanie acest venit era de 378 de dolari; Germania avea 338; Franța - 237; Cehoslovacia - 174; Italia - 127; Ungaria - 111; Polonia - 104; Grecia - 80; România - 76; Bulgaria - 68. Media venitului pentru 20 de țări europene, mai arată tabelul, a fost de 222 dolari. Valorile prezentate nu au poate relevanță în sine, dar putem reține de aici că la acest capitol România se situa în anul 1938 la un nivel de 34% din media celor 20 de țări europene. Pe lîngă acest criteriu, în carte mai sînt prezentate și alte tabele comparative, cum ar fi cele privind consumul, producția, nivelul de alfabetizare, mortalitatea infantilă sau speranța medie de viață la naștere. Luînd în calcul și situația din anii premergători Primului Război Mondial, concluzia profesorului Murgescu este că „decalajele României față de cele mai multe țări europene s-au amplificat în perioada interbelică” iar la sfîrșitul intervalului, „România Mare era unul dintre statele cele mai slab dezvoltate economic și social la nivelul Europei”. Aprecieri destul de severe la adresa prejudecăților privind „epoca de aur” interbelică.

Intuiția ne spune că regimul comunist nu a reușit să amelioreze situația. Dar și calculele profesorului Murgescu. Este citat, de pildă, Produsul Național Brut pe baza cursului de schimb (dolari americani) din anul 1989. Doar Albania (900) avea un astfel de PNB mai mic decît al României (1567). În Regatul Unit era de 14.570, Germania (RFG) 20.750, Franța 17.830, Cehoslovacia 5.000, Italia 15.150, Ungaria 2560, Polonia 1760, Grecia 5340, Bulgaria 2320. Media europeană (formată de această dată din 24 de state) era de 8298, ceea ce înseamnă că România realiza acum 18% din ea - o scădere de aproape jumătate față de anul 1938. Concluzia este că „în termeni relativi, România și-a păstrat în toată perioada (comunistă) poziția mult sub media europeană”; ba mai mult, poziția ei a fost de asemenea „și sub media celorlalte țări est-europene care au supuse regimului comunist” (pagina 331).

Care e situația astăzi? Dacă tot am pornit cu un set de state luate ca exemplu, aș continua tot cu el. Știu că economiștilor nu le place, dar tipul de date pe care le-am strîns (publice, de pe paginile de internet ale unor instituții de profil) nu mai e același. Adică, în loc de venit național și PNB, iau ca criteriu Produsul Intern Brut pe locuitor. În definitiv, nu valorile absolute mă interesează, ci poziția relativă a României față de alte state europene. Astfel, PIB-ul pe locuitor (nominal, 2016) în Regatul Unit a fost de 43.902 dolari SUA; în Germania - 41.267 (2015); în Franța - 37.675 (2015); Cehia - 18.020; Slovacia - 16.648; Italia - 30.231 (estimat, 2017); Ungaria - 13.487; Polonia - 13.390; Grecia - 18.953 (estimat, 2017); Bulgaria - 7091 și România - 9992 (estimat, 2017). La o medie europeană de 32.384 dolari (de fapt, media țărilor din UE), aceste valori arată că România realizează, la capătul unei perioade postdecembriste de lungimea perioadei interbelice, 30% din media statelor UE. Este o valoare situată peste nivelul din perioada comunistă, dar sub cel al perioadei interbelice.

S-ar spune că ne-am revenit, în sensul că, după o perioadă similară ca dimensiune cu cea interbelică, sîntem astăzi în aceeași marjă de submediocritate ca acum 70 de ani. Și nu sîntem singuri. În cartea citată, autorul are ideea salutară de a analiza în paralel și evoluțiile altor „țări periferice” în afară de România. Cazul Serbiei (ulterior al Iugoslaviei) este elocvent în acest sens. Dar sînt și țări periferice care au reușit să facă saltul și să elimine din decalaje. E situația Danemarcei și a Irlandei, investigată pe larg în carte, dar și a Finlandei, care e menționată mai puțin. Cum au reușit ele și mai ales dacă ingredientele succesului se ițesc acum și la noi este o altă – și mai grea – discuție.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

masina de pompieri   FOTO Isu Facebook jpeg
Incendiu la un depozit de colete Sameday din județul Iași. Pompierii au intervenit cu mai multe autospeciale
Pompierii au intervenit, miercuri dimineaţă, pentru stingerea unui incendiu care a izbucnit la un depozitul de colete Sameday din comuna Miroslava. Flăcările au afectat un birou.
sinnercahill jpg
Sinner se distrează la Melbourne tăbăcindu-i fundul lui Cahill
Liderul mondial Jannik Sinner are parte și de momente de relaxare la Melbourne.
pisica in curte   foto pixabay   Ralphs Fotos webp
Un bărbat de 46 ani, la un pas de moarte de la o zgârietură de pisică. „I-am salvat viața, acum trebuie să-i salvăm mâna”
Un bărbat de 46 ani, din județul Olt, a fost la un pas de moarte după un accident domestic. Cu o zi înainte de Revelion a fost zgâriat de pisica din gospodărie, detaliu pe care l-a trecut, câteva zile, cu vederea, după șase zile de la eveniment ajungând la spital în stare gravă.
masina politie foto: pexels
Urmărire ca în filme în Constanța: Un șofer a fost oprit în trafic de polițiști cu focuri de armă
Un tânăr de 26 de ani, cu dreptul de condus suspendat, a fost oprit de poliţişti în trafic cu focuri de armă, pe drumul naţional DN 22C, între Medgidia şi Poarta Albă, după ce a refuzat să oprească la semnalul oamenilor legii.
 Pastile, antibiotice FOTO Shutterstock
Cum să iei antibiotice ca să nu-ți distrugi stomacul. Sfatul unui medic
Tratamentele cu antibiotice afectează flora intestinală, iar în condiţiile în care în organism există un echilibru sensibil între bacterii, virusuri şi fungi, orice tratament cu antibiotic ar trebui însoţit de un probiotic, dar şi de un antifungic.
profimedia 0733858592 jpg
Cum a reușit Suedia să reducă migrația la cel mai scăzut nivel în 40 de ani: O „schimbare de paradigmă”
Suedia a înregistrat în 2024 cel mai mic număr de aprobări ale cererilor de azil în 40 de ani, potrivit datelor guvernamentale. Este consecința unei modificări de politică din 2015, anul apogeului crizei migrației, când Suedia a absorbit 163.000 de migranți, cel mai mare număr raportat la populație
carne oaie miel istock jpg
Carnea gustoasă și plină de vitamine. Perfectă pentru imunitate de fier, vedere bună și inimă sănătoasă
Mulți dintre noi consumăm carne zilnic, sau aproape zilnic. Este o componentă integrală în dieta noastră, indiferent de modul în care o preparăm. Iar dacă suntem în căutarea unei opțiuni cât mai sănătoase, trebuie să știm că putem apela cu încredere la carnea de oaie!
bacalaureat jpg
Școală dimineața, Bacalaureat după-amiaza. Decizia Ministerului Educației aruncă în aer programul elevilor de liceu: „O debandadă”
Ministerul Educației a transmis liceelor care organizează la finalul lunii examenul de Bacalaureat o serie de recomandări prin care să eficientizeze și să simplifice cât mai mult procesul. În realitate însă, mai mult îl încurcă, a declarat pentru „Adevărul” directoarea Colegiului I.L.Caragiale.
image png
Cea mai mare dezamăgire pentru o tânără de 21 de ani: a fost înșelată de iubit cu cea mai bună prietenă. Totul s-a întâmplat de ziua ei de naștere
O tânără de 21 de ani a fost extrem de dezamăgită de ceea ce s-a întâmplat la petrecerea de ziua ei de naștere. Cea mai bună prietenă și iubitul ei au făcut-o să sufere.