Româniile trec, decalajele rămîn

21 martie 2017
Româniile trec, decalajele rămîn jpeg

Pe la ├«nceputul anului scriam un articol pornind de la observa╚Ťia c─â din 1990 ├«ncoace au trecut cam tot at├«╚Ťia ani c├«t a avut ├«ntreaga perioad─â interbelic─â. ╚śi m─â ├«ntrebam dac─â ╚Öi cum s-ar putea compara evolu╚Ťiile economice ╚Öi sociale din cele dou─â perioade similare ca durat─â, ├«ntr-un mod c├«t de c├«t pertinent, ÔÇ×╚Ötiin╚ŤificÔÇŁ. S├«nt criterii dup─â care pot fi m─âsurate ambele perioade? Se poate spune care perioad─â a fost mai fertil─â economic sau ├«n care perioad─â nivelul de trai a sporit mai mult? ÔÇ×S├«nt, desigur, aspecte complicate ale unei astfel de ├«ncerc─âri de compara╚Ťie a epocilor, care comport─â cuno╚Ötin╚Ťe ╚Öi instrumente aflate doar la ├«ndem├«na unor (pu╚Ťini) speciali╚ÖtiÔÇŁ, scriam ├«n articolul men╚Ťionat. Ei bine, ├«ntre timp am descoperit c─â de fapt astfel de speciali╚Öti exist─â, s-au apucat de treab─â ╚Öi au explicat cum stau lucrurile ├«n volume scrise ├«ntr-un limbaj destul de accesibil. Iar unul dintre aceste volume este cel al profesorului Bogdan Murgescu de la Facultatea de Istorie din Bucure╚Öti, Rom├ónia ╚Öi Europa. Acumularea decalajelor economice (1500-2010), Polirom, 2010.

Pentru c─â trebuia s─â se ├«ncheie undeva, cartea citat─â s-a oprit chiar la momentul propriei apari╚Ťii, a╚Öa ├«nc├«t nu a cuprins complet perioada 1990-2015 necesar─â pentru compararea cu anii 1920-1945. Dar a l─âsat, ├«n schimb, c├«teva repere importante pentru evaluarea perioadei interbelice. De exemplu, la pagina 217 este prezentat un tabel privind ÔÇ×Venitul na╚Ťional/locuitor ├«n Rom├ónia ╚Öi ├«n alte ╚Ť─âri europene ├«n anul 1938ÔÇŁ, considerat deseori drept anul de v├«rf al economiei interbelice. Veniturile s├«nt exprimate ├«n dolari SUA la valoarea lor din anul de referin╚Ť─â. Astfel, ├«n Marea Britanie acest venit era de 378 de dolari; Germania avea 338; Fran╚Ťa - 237; Cehoslovacia - 174; Italia - 127; Ungaria - 111; Polonia - 104; Grecia - 80; Rom├ónia - 76; Bulgaria - 68. Media venitului pentru 20 de ╚Ť─âri europene, mai arat─â tabelul, a fost de 222 dolari. Valorile prezentate nu au poate relevan╚Ť─â ├«n sine, dar putem re╚Ťine de aici c─â la acest capitol Rom├ónia se situa ├«n anul 1938 la un nivel de 34% din media celor 20 de ╚Ť─âri europene. Pe l├«ng─â acest criteriu, ├«n carte mai s├«nt prezentate ╚Öi alte tabele comparative, cum ar fi cele privind consumul, produc╚Ťia, nivelul de alfabetizare, mortalitatea infantil─â sau speran╚Ťa medie de via╚Ť─â la na╚Ötere. Lu├«nd ├«n calcul ╚Öi situa╚Ťia din anii premerg─âtori Primului R─âzboi Mondial, concluzia profesorului Murgescu este c─â ÔÇ×decalajele Rom├óniei fa╚Ť─â de cele mai multe ╚Ť─âri europene s-au amplificat ├«n perioada interbelic─âÔÇŁ iar la sf├«r╚Öitul intervalului, ÔÇ×Rom├ónia Mare era unul dintre statele cele mai slab dezvoltate economic ╚Öi social la nivelul EuropeiÔÇŁ. Aprecieri destul de severe la adresa prejudec─â╚Ťilor privind ÔÇ×epoca de aurÔÇŁ interbelic─â.

Intui╚Ťia ne spune c─â regimul comunist nu a reu╚Öit s─â amelioreze situa╚Ťia. Dar ╚Öi calculele profesorului Murgescu. Este citat, de pild─â, Produsul Na╚Ťional Brut pe baza cursului de schimb (dolari americani) din anul 1989. Doar Albania (900) avea un astfel de PNB mai mic dec├«t al Rom├óniei (1567). ├Än Regatul Unit era de 14.570, Germania (RFG) 20.750, Fran╚Ťa 17.830, Cehoslovacia 5.000, Italia 15.150, Ungaria 2560, Polonia 1760, Grecia 5340, Bulgaria 2320. Media european─â (format─â de aceast─â dat─â din 24 de state) era de 8298, ceea ce ├«nseamn─â c─â Rom├ónia realiza acum 18% din ea - o sc─âdere de aproape jum─âtate fa╚Ť─â de anul 1938. Concluzia este c─â ÔÇ×├«n termeni relativi, Rom├ónia ╚Öi-a p─âstrat ├«n toat─â perioada (comunist─â) pozi╚Ťia mult sub media european─âÔÇŁ; ba mai mult, pozi╚Ťia ei a fost de asemenea ÔÇ×╚Öi sub media celorlalte ╚Ť─âri est-europene care au supuse regimului comunistÔÇŁ (pagina 331).

Care e situa╚Ťia ast─âzi? Dac─â tot am pornit cu un set de state luate ca exemplu, a╚Ö continua tot cu el. ╚śtiu c─â economi╚Ötilor nu le place, dar tipul de date pe care le-am str├«ns (publice, de pe paginile de internet ale unor institu╚Ťii de profil) nu mai e acela╚Öi. Adic─â, ├«n loc de venit na╚Ťional ╚Öi PNB, iau ca criteriu Produsul Intern Brut pe locuitor. ├Än definitiv, nu valorile absolute m─â intereseaz─â, ci pozi╚Ťia relativ─â a Rom├óniei fa╚Ť─â de alte state europene. Astfel, PIB-ul pe locuitor (nominal, 2016) ├«n Regatul Unit a fost de 43.902 dolari SUA; ├«n Germania - 41.267 (2015); ├«n Fran╚Ťa - 37.675 (2015); Cehia - 18.020; Slovacia - 16.648; Italia - 30.231 (estimat, 2017); Ungaria - 13.487; Polonia - 13.390; Grecia - 18.953 (estimat, 2017); Bulgaria - 7091 ╚Öi Rom├ónia - 9992 (estimat, 2017). La o medie european─â de 32.384 dolari (de fapt, media ╚Ť─ârilor din UE), aceste valori arat─â c─â Rom├ónia realizeaz─â, la cap─âtul unei perioade postdecembriste de lungimea perioadei interbelice, 30% din media statelor UE. Este o valoare situat─â peste nivelul din perioada comunist─â, dar sub cel al perioadei interbelice.

S-ar spune c─â ne-am revenit, ├«n sensul c─â, dup─â o perioad─â similar─â ca dimensiune cu cea interbelic─â, s├«ntem ast─âzi ├«n aceea╚Öi marj─â de submediocritate ca acum 70 de ani. ╚śi nu s├«ntem singuri. ├Än cartea citat─â, autorul are ideea salutar─â de a analiza ├«n paralel ╚Öi evolu╚Ťiile altor ÔÇ×╚Ť─âri perifericeÔÇŁ ├«n afar─â de Rom├ónia. Cazul Serbiei (ulterior al Iugoslaviei) este elocvent ├«n acest sens. Dar s├«nt ╚Öi ╚Ť─âri periferice care au reu╚Öit s─â fac─â saltul ╚Öi s─â elimine din decalaje. E situa╚Ťia Danemarcei ╚Öi a Irlandei, investigat─â pe larg ├«n carte, dar ╚Öi a Finlandei, care e men╚Ťionat─â mai pu╚Ťin. Cum au reu╚Öit ele ╚Öi mai ales dac─â ingredientele succesului se i╚Ťesc acum ╚Öi la noi este o alt─â ÔÇô ╚Öi mai grea ÔÇô discu╚Ťie.

young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumuse╚Ťe este s─â ├«╚Ťi ascul╚Ťi corpul ╚Öi s─â ├«i oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lanseaz─â spre finalul anului
Filmele ale c─âror scenarii s├«nt inspirate din c─âr╚Ťi de succes r─âm├«n o constant─â ╚Öi ├«n lumea actual─â a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschis─â Ministrului Educa╚Ťiei
Asocia╚Ťia Profesorilor de Limba ╚Öi Literatura Rom├ón─â Ioana Em. Petrescu (ANPRO) v─â solicit─â aten╚Ťia cu privire la urm─âtoarele sesiz─âri ╚Öi propuneri referitoare la Proiectul Legii ├Änv─â╚Ť─âm├«ntului Preuniversitar ÔÇ×Rom├ónia educat─âÔÇŁ, aflat ├«n dezbatere public─â:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural ÔÇô Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Integrarea la scoala jpg
Cum po╚Ťi facilita integrarea copilului ├«n sistemul de ├«nv─â╚Ť─âm├«nt
Atunci c├«nd copiii merg la cre╚Ö─â, gr─âdini╚Ť─â sau ╚Öcoal─â, activit─â╚Ťile de orientare ├«i ajut─â s─â se familiarizeze cu mediul nou ├«n care ├«╚Öi vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader P─âun, jurnalist, c─âut─âtor de oameni, locuri ╚Öi experien╚Ťe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transform─ârii
Text de Toader P─âun, jurnalist, c─âut─âtor de oameni, locuri ╚Öi experien╚Ťe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce ├«nseamn─â expresia ÔÇ×Toate drumurile duc la RomaÔÇŁ ╚Öi care s├«nt originile sale
Roma a fost mereu o destina╚Ťie popular─â pentru produc─âtorii de filme ╚Öi jocuri video.
20220724 174033 jpg
20220722 180510 jpg
20220721 180351 jpg
Prezent ├«n propria-╚Ťi via╚Ť─â
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural ÔÇô Cronicari Digitali
Resita vedere de sus jpg
Cea mai bună dilemă în gama RE
Text de Silvia Teodorescu, coordonator al campaniei Cronicari Digitali
20220719 160815 jpg
Piftii de iulie ÔÇô jurnalul unui gurmand pe Via Transilvanica
Text de Cosmin Dragomir, jurnalist culinar ╚Öi autor al c─âr╚Ťii ÔÇ×Curatorul de Zacusc─âÔÇŁ
20220720 185246 jpg
20220719 170725 jpg
ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ concentreaz─â cea mai complex─â experien╚Ť─â turistic─â ╚Öi cultural─â din Rom├ónia
Al doilea an de reziden╚Ť─â itinerant─â de digital storytelling pune ├«n valoare patrimoniul cultural de pe Via Transilvanica.
Aula magna cairoli jpg
Plagiatul la români: îngrijorări și propuneri
Scrisoare deschis─â adresat─â universit─â╚Ťilor rom├óne╚Öti ╚Öi Ministerului Educa╚Ťiei
Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica jpg
ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ ÔÇô Peste 1000 km din Rom├ónia autentic─â, parcur╚Öi ├«n dou─â s─âpt─âm├«ni
ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ scoate la lumin─â 50 de obiective de patrimoniu cultural, comunit─â╚Ťi etnice, antreprenoriate locale, gastronomie, natur─â, oameni-tezaur ╚Öi localit─â╚Ťi uitate.
video poker sanse castig jpg
Are Video Pokerul cele mai bune ┼čanse de c├«┼čtig?
├Än peisajul ofertelor de cazino ├«┼či face apari┼úia un joc care cel mai adesea este trecut cu vederea de juc─âtori, cel de Video Poker.
imagine (4) jpg
Teorii cu privire la serialul ÔÇ×Stranger ThingsÔÇŁ, ce ar putea fi confirmate ├«n sezoanele viitoare
Sezonul cu numărul 4 a fost mult timp așteptat de fani, care deja se gîndesc acum la viitorul sezon.
chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: ÔÇ×Un festival, dac─â nu e construit ├«n jurul comunit─â╚Ťii, e degeabaÔÇŁ
ÔÇ×Filmul de art─â te for╚Ťeaz─â s─â devii inventiv ├«n a g─âsi metode de expunere pentru a ajunge la c├«t mai mul╚Ťi oameni.ÔÇŁ
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
├Än to╚Ťi ace╚Öti (mul╚Ťi) ani ├«n care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am ├«ntrebat nu o dat─â cum se face c─â opera sa a p─ârut s─â accepte tot felul de interpret─âri, unele de-a dreptul stupide, reductive ╚Öi, ├«n fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite ╚Ť─âri de pe glob au preferin╚Ťe specifice ├«n materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.

Adevarul.ro

image
Cu c├ót vor cre┼čte salariile bugetarilor. OUG cu major─âri ┼či sporuri a fost retras─â, un nou proiect a fost publicat de Ministerul Muncii
Ministerul Muncii a publicat, miercuri, ├«n dezbatere public─â un nou proiect de ordonan┼ú─â de urgen┼ú─â, care prevede majorarea salariilor tuturor bugetarilor, ├«ncep├ónd din luna august, cu un sfert din diferen┼úa dintre salariul prev─âzut pentru anul 2022 ├«n legea salariz─ârii bugetare ┼či cel din luna decembrie 2021.
image
Fetiţa luată de curenţi la Vama Veche, salvată de Salvamar. Plutea pe o saltea pneumatică, spre Bulgaria
Salvatorii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) al Judeţului Constanţa au fost solicitaţi pentru salvarea unui minor care plutea pe o saltea pneumatică pe mare.
image
Misterul decesului unui opozant al lui Putin, găsit mort în SUA. Soţia neagă varianta sinuciderii, susţinută de o jurnalistă rusă
Dan Rapoport (52 de ani),  un om de afaceri cu dublă cetăţenie letonă / americană, care a făcut o mulţime de bani în Rusia înainte de a deveni un critic al lui Vladimir Putin, a fost găsit mort în SUA.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai mari bătălii de tancuri din istorie, în Historia de august
Născut în vara anului 1943, mitul despre bătălia de la Prohorovka a rezistat timp de mai multe decenii, deoarece sovieticii au avut toate motivele să preamărească și să se laude cu victoriile obţinute.
image
Cum a ajuns Vlad Țepeș ostatic la Înalta Poartă
Pacea semnată în 1444 între unguri și turci îl prevedea și pe Vlad al II-lea Dracul.
image
Iuliu Maniu, ÔÇ×un om de extrem─â rigiditate moral─â, ├«n timp ce partidul s-a ar─âtat dispus la tranzac┼úiiÔÇť
Cea mai mare provocare politică internă PNŢ a primit-o nu de la muncitorii nemulţumiţi de scăderea salariilor și de șomaj sau de la opoziţia liberală, ci de la fostul principe Carol, îndepărtat de la tron prin actul din 4 ianuarie 1926.