ROM-ul, RAM-ul...

23 iunie 2010
ROM ul, RAM ul    jpeg

(Apărut în suplimentul Vineri, nr. 7, mai 1998)

- Au computerele suflet? Dar oamenii? -

Utilizatorul de computere ştie că grămăjoara lui credincioasă are toane: se blochează, refuză cu îndîrjire să execute comenzi simple, gîfîie la 2+2, sau dă coşcogeamite erori, urmate de smulgerea părului de pe ţeasta proprietară. Diagnosticul se cunoaşte, la fel şi tratamentul. Dar, în alte zile, acelaşi calculator bolnav poate face un efort de autodepăşire şi, chinuit, scrîşnit, te rezolvă.

Programatorii ştiu că există nişte noduri informatice misterioase în absolut toate sistemele de operare, care fac din această grămadă de siliciu o entitate capricioasă. Cum de merge maşina o zi, şi alta, nu se ştie. Amatorii de senzaţii tari spun că ăsta e sufletul maşinii. Speculanţii susţin că informaţia este baza lumii noastre fizice şi că orice mînuitor de informaţie e viu şi are suflet. Fiinţa este în primul rînd informaţie, şi apoi specie. Viul mai întîi schimbă informaţie, recunoaşte sau respinge şi numai după aceea respiră. Cum s-ar zice, universul e viu.

O (i)logică simplă şi veche de cînd lumea asociază sufletul cu un prea-plin, cu un surplus de simţire, de eroare în ordinea neschimbătoare a speciilor. Dacă un cîine se gudură al naibii, are suflet! În general, ceea ce este peste datul fizic, genetic, general acceptat ca normă capătă o calitate nouă, superioară. Aberaţia de comportament este asociată cu existenţa unui nod care dă dimensiune sufletească.

Dar omul, da, el are suflet. Omul, ce mîndru sună acest cuvînt! Permiteţi-mi să mă îndoiesc. Sau, mai degrabă, să afirm că sufletul nu e ceva, ci, mai degrabă, absenţa acelui ceva... Omul e un animal incomplet... neterminat... şi chiar această inconsistenţă trebuie asociată cu popularul suflet.

Între specii, singură cea umană nu are o identitate precisă. Mai clar... Luaţi un pui de veveriţă şi daţi-l spre creştere unei pisici. Deşi se va dezvolta într-un mediu pisicesc, animăluţul va fi, totuşi, o veveriţă: nu va miorlăi, nu se va hrăni cu carne, ci cu alune sau zahăr cubic, va locui într-o scorbură, iar la maturitate va alerga după o veveriţică sau un veveriţoi. Dar mîndrul om? Crescut de lupi, va fi un lup golaş, urlînd şi hrănindu-se laolaltă cu haita. Cel mai evoluat dintre copiii-lup, găsit la vîrsta de 4-5 ani, a supravieţuit încă zece (atingînd limitele speciei-matcă), nu a putut deprinde niciodată mai mult de o sută cincizeci de cuvinte, nu a putut rezista îmbrăcat, nu s-a putut hrăni omeneşte.

Cum ne definim la urma urmei? Ce contează cu adevărat: înfăţişarea fizică sau comportamentul specific? Bunul simţ zice: "comportamentul e definitoriu". În cazul ăsta, nu ne putem defini. Nu există o trăsătură înnăscută a speciei noastre. Tot ceea ce ne-ar putea defini se învaţă şi se aplică. Nimic nu e sigur, definitiv, cu atît mai mult cu cît, contextual, adoptăm atitudini, comportamente fundamental diferite. Modul de hrănire este deseori incompatibil la indivizi ai aceleiaşi familii, dacă membrii ei au convingeri religioase diferite. Agresivitatea, delimitarea şi stăpînirea teritoriului, sexualitatea diferă în funcţie de o construcţie mentală, nu de datul corporal. Aberant, nu? Mai departe. Noţiuni peste care s-ar părea că domnim, cum ar fi esteticul, eticul şi religiosul, sînt temporale şi temporare. De trei milenii le definim fără să le dăm de capăt.

Dăm valoare supremă (suflet) unor abateri de la norma învăţată. Protejarea propriului corp (familial, de interese), odată depăşită, garantează în ochii noştri existenţa sus-numitului. Dacă acel copil-lup ar fi adoptat (prin miracol) standardele noastre, el ar fi putut căpăta şi un suflet. Dar, pentru că nu l-a putut deprinde, a rămas şi fără suflet. Ce încurcată poveste! Am ajuns la concluzia că noi recunoaştem, resimţim şi întreţinem această lipsă de identitate pe care o umplem din vechime cu suflet.

Să ne întoarcem acum la computerele noastre. Fără hard-disk, fără sistem de operare, ele lansează un mesaj disperat utilizatorului. Acest mesaj vine din ROM (Read Only Memory). ROM-ul este depozitarul genetic al calculatorului. El îi spune ce fel de animal a deschis ochii cînd îl băgaţi în priză şi cu ce se mănîncă sistemul de operare. De aceea, un PC nu poate fi şi un Macintosh. ROM-ul nu permite. Veveriţa nu vrea (nu poate) să fie pisică.

La fel în istoria speciilor. ROM-ul bacteriei, al omizii sau al şobolanului se declanşează odată cu băgarea în priză (naşterea). Numai noi, oamenii, nu avem o identitate. Cum s-ar zice, n-avem ROM şi nu ne recunoaştem.

Acum aflu că se lucrează pe computere deschise (CHRP - Common Hardware Reference Platform), maşini fără ROM. Na, că mai vine un suflet pe lume.

Să te ţii atunci, suflete bun la toate, de baierele ecranului! Atunci chiar că nu vom mai fi singuri pe lume. Văleleu!

woman having painful stomach    Copy jpg
Durerile de stomac: cele mai frecvente afecțiuni care provoacă disconfort gastric
Nu neglijați durerile de stomac, pentru că acestea vă pot perturba activitatea de zi cu zi sau pot ascunde afecțiuni grave.
vitamina c jpg
3 ingrediente miraculoase pentru sănătatea și frumusețea pielii. Și nu numai...
Hrănirea și hidratarea corectă a pielii sînt gesturi esențiale pentru ca aceasta să aibă mereu un aspect sănătos și strălucitor.
protectieficat (2) jpg
În ce fel își pun amprenta asupra sănătății tale ospățurile de sărbători și ce te-ar putea ajuta să-ți recapeți starea de bine
În fiecare an, mesele de sărbători duc la o creștere a numărului de cazuri de anumite afecțiuni, riscurile mai mari fiind mai ales pentru persoanele a căror stare de sănătate este deja fragilă.
Key visual Tur public larg 28 ian jpeg
Open Hearts for Ukraine
Primul tur ghidat al monumentelor create de 24 de tineri refugiați din Ucraina în patru muzee din București
bo popescu4 jpg
de fiecare dată vine iarna
pentru că de fiecare dată vine iarna  cînd avem nevoie de emoții
curs de programare (1) jpg
Cel mai bun curs de programare NU e un curs. Obții primul job în 8 luni, garantat!
O ofertă de nerefuzat, pe care nu o vei mai întîlni în cazul niciunui alt curs de programare.
poster Spoken Word Sessions 15 01 png
SWORDS: Ronin Terente și Lena Chilari în dialog cu Cosmin Perța
Seria de evenimente SWORDS - Spoken Word Sessions continuă la început de an cu doi perfomeri din Republica Moldova.
blonde woman blogger is showing how make up use cosmetics jpg
La ce să fii atentă atunci cînd îți alegi produsele pentru machiaj
Produsele cosmetice au rol foarte important, pe lîngă faptul că ele ajută la conturarea trăsăturilor feței, ele ajută și la regenerarea pielii.
hanorace dama(1) jpg
Hanorace cu glugă fără fermoar pentru femei la modă
Se pare că a decide ce hanorace pentru femei ar trebui să fie în garderoba noastră pare ușor.
IMG 8731 1 jpg
Coșurile cadou, darurile care nu se demodează, indiferent de ocazie!
În primul rînd, coșurile cadou aduc nu unul, ci mai multe bucurii laolaltă. Cînd alegi un coș cadou, nu optezi pentru simple obiecte, ci oferi, de fapt, experiențe memorabile!
infinitul intr o trestie png
vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!
poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.

Adevarul.ro

image
Cea mai coruptă țară din UE. România, în top 3
Raportul Transparency International reflectă modul în care este percepută corupția din sectorul public din 180 de state și este făcut prin acordarea de puncte.
image
Un ieşean, obligat să plătească facturile unei case în care nu mai locuieşte de 8 ani
Un bărbat din Iaşi s-a trezit cu o surpriză neplăcută, când a aflat că trebuie să plătească facturile noilor proprietari ai casei în care nu mai locuieşte de opt anI. Acest lucru s-a întâmplat pentru că noii locatari nu au transferaT contractul pe numele lor.
image
Vietnamez filmat la Cluj cum jupoaie un șobolan. „Capturează ilegal și mănâncă tot ce mișcă” VIDEO
Un vietnamez a fost filmat în incinta unei fabrici din Cluj-Napoca pe când jupoaie șobolani. Clujeanul care a făcut publică filmarea susține că acesta face parte dintr-un grup de vietnamezi care vânează și mănâncă tot ce prinde: șobolani, păsări, iepuri.

HIstoria.ro

image
Reglementarea prostituției în București, la sfârșitul secolului al XIX-lea
Către finalul secolului al XIX-lea, toate tentativele întreprinse pentru a diminua efectele prostituției prin regulamente, asistență medicală și prin opere de binefacere nu dădeau rezultatele așteptate, mai ales în ceea ce privește răspândirea bolilor venerice.
image
Caragiale: un client râvnit, dar un cârciumar prost VIDEO
Caragiale: un client râvnit, un cârciumar prost
image
Anul 1942, un moment greu pentru Aeronautica Regală Română
Anul 1942 a însemnat pentru Aeronautica Regală Română, ca de altfel pentru toate forțele Armatei române aflate în zona de operațiuni, un moment deosebit de dificil.