Retroşah
Frederic Friedel este cofondatorul prestigiosului site de şah german ChessBase.com. A studiat filozofie şi lingvistică la Hamburg şi Oxford. A început o carieră universitară, dar a virat apoi către jurnalismul de ştiinţă şi tehnologie. Din cînd în cînd, în calitate de redactor-şef emeritus al secţiunii de ştiri a site-ului, , cum e prezentat, scrie cîte un articol pe chessbase.com. De fiecare dată interesant, inteligent, provocator.
Este şi cazul celui mai recent articol despre analiza retroactivă în şah. O specie de probleme în care trebuie să reconstitui mutările premergătoare poziţiei date. Un exemplu este chiar în imaginea-titlu a acestui articol. După cum se poate observa, regele negru lipseşte de pe tablă. Cerinţa problemei este să îl plasezi undeva pe cîmpurile disponibile aşa încît albul – la mutare – să dea mat imediat. În acelaşi timp, e de precizat şi ultima mutare a negrului, care trebuie să fie, bineînţeles, legală şi posibilă. De precizat că la poziţia dată, sînt două soluţii, şi că imaginea de prezentare a problemei este din cartea The Chess Mysteries of the Arabian Knights de Raymond M. Smullyan, apărută în 1867 (şi disponibilă pe Amazon la piperatul preţ de 426 de dolari).
Diagrama săptămînii
O altă problemă de retroşah din articolul lui Frederic Friedel este prezentată la rubrica noastră „Diagrama săptămînii” cu numărul 122 (vezi figura de mai jos). Aici, cerinţa este să se reconstituie precedenta mutare a albului, negrul fiind la mutare şi trebuind să se ferească din şah.
Soluţiile ambelor probleme – cea din fotografia de titlu şi cea de la „Diagrama săptămînii” nr. 122 – vor fi prezentate în rubrica de săptămîna viitoare, dar pînă atunci vă invit să scrieţi dumneavoastră propunerile de soluţii, precum şi comentarii la articolul de faţă.
Soluţia diagramei 121 de data trecută: 1. Te7! cu dublă ameninţare, la dama din c6 şi pe f7. 1… Dxf3 (la 1… Da8, 2. Dxf7+ urmat de mat) 2. Txe8+ Rh7 3. gxf3 cu cîştig.
Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.