Remember 2016

9 ianuarie 2017
Remember 2016 jpeg

Poate că Viktor Korcinoi a fost personalitatea cea mai importantă din lumea șahului care ne-a părăsit în 2016. S-a întîmplat pe 6 iunie, iar știrea a făcut rapid turul agențiilor de știri. Născut pe 23 martie 1931, Viktor Korcinoi a fost multiplu candidat la titlul mondial, fiind principalul adversar al lui Anatoli Karpov în anii ‘70 ai secolului trecut. Activitatea șahistă din fosta Uniune Sovietică a fost intens politizată, așa încît fuga lui din țară l-a transformat într-un șahist dizident fără voie. Șahul a fost pentru el un mod de a cunoaște viața, iar povestea vieții lui a fost relatată pe scurt și în Dilema Veche.

Tot în acest an a plecat dintre noi și marea șahistă româncă Elisabeta Polihroniade (24 aprilie 1935-23 ianuarie 2016). Campioană națională în mai multe rînduri și promotoare a șahului atît înainte cît și după 1989, Elisabeta Polihroniade este probabil cel mai cunoscut nume al șahului feminin românesc. Prezent recent la Turneul Regilor, Anatoli Karpov a spus că modul cel mai potrivit de a-i cinsti memoria este de a-i duce mai departe proiectele.

În aprilie, scriam aici despre Matusalemii șahului, prilejul fiind dat și de faptul că Mark Taimanov (7 februarie 1926-28 noiembrie 2016), unul dintre cei mai longevivi șahiști, devenise nonagenar. În noiembrie însă el a încetat din viață, lăsînd în urmă o carieră de excepție. Unul dintre cele mai cunoscute momente legate de Taimanov rămîne înfrîngerea cu 6-0 în fața lui Bobby Fischer, în 1971, după care sovieticii mai că nu l-au întemnițat. Dar mai puțini știu că Mark Taimanov a fost și actor și pianist și că la 78 de ani, la cea de-a patra căsătorie, a devenit și tatăl unor gemeni.

Mark Dvoretsky (9 decembrie 1947-26 septembrie 2016) a fost unul dintre cei mai cunoscuți antrenori la șah. Printre cei pe care i-a îndrumat se numără numeroși campioni mondiali sau șahiști de top: Garry Kasparov, Viswanthan Anand, Veselin Topalov, Evgeni Bareev, Victor Bologan, Loek van Wely și mulți alții.

Șahul din Rusia a pierdut anul acesta doi tineri de mare valoare, abia trecuți de vîrsta junioratului. Ivan Bukavshin avea 20 de ani și opt luni cînd, pe 12 ianuarie 2016, a suferit un atac cerebral fatal. Ivan Bukavshin era unul dintre cei mai talentați șahiști din noua generație, cîștigător în 2015 al Cupei Rusiei, cu un Elo impresionant de 2.658 de puncte (campionul nostru național are 2.605 puncte). Un alt tînăr șahist rus, tot în vîrstă de 20 de ani, Urii Eliseev, a murit în noiembrie. Amator de parkour, el a căzut de la etajul 12 al unui bloc moscovit în care locuia. Avea un Elo de 2.614 de puncte și era numărul 212 în lume.

Ca să închei în notă optimistă, spun însă că rămîne în cursă un șahist din Toronto care a împlinit anul trecut 110 ani. Zoltan Sarosy s-a născut în Ungaria în august 1906, iar actualmente este cel mai vîrstnic bărbat din Canada. În anii ‘20 ai secolului XX el juca în parcurile Budapestei, iar în 1943, cînd a participat la un campionat al Ungariei, a devenit maestru de șah.

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 41 va fi publicată săptămîna viitoare, în cadrul rubricii online „În alb și negru“.

Soluția diagramei 40 de săptămîna trecută: 1. Dg7+! Rxg7 2. Cf5++ Rg8 3. Ch6#.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Ionuț Iamandi/ Elisabeta Polihroniade la una dintre edițiile Turneului Regilor, București 2013.

diagram41 png png
vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!
poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.

Adevarul.ro

image
Dieta care o ajută pe Loredana Groza să fie wow. „E o muncă foarte grea să arăți bine!”
Loredana Groza, una dintre cele mai îndrăgite artiste, are un secret atunci când vine vorba despre talie trasă ca prin inel. Vedeta ține o dietă-minune de câte ori dorește să topească din kilogramele acumulate.
image
Supraviețuitoarea tragediei de pe DN1 a murit. Familia de spanioli se afla în vizită la fiica studentă în România
Patru membri ai unei familii din Spania au murit în urma unui accident produs pe o șosea din România. Șoferul a fost arestat preventiv, iar organele victimelor au fost donate cu acceptul rudelor.
image
Tempest, avionul de luptă care citește gândurile. Trei țări colaborează pentru dezvoltarea unei arme invincibile | FOTO VIDEO
Rishi Sunak a anunțat o colaborare între Marea Britanie, Italia și Japonia pentru dezvoltarea unui nou avion de luptă care utilizează inteligența artificială.

HIstoria.ro

image
Arestarea Mariei Tănase: Reținută și anchetată de germani
Arhiva M.A.I. ne spune că în 1940 Maria Tănase a fost reținută și anchetată de germani pentru că avea o relație „fierbinte” cu Maurice Nègre
image
Căderea comunismului în Polonia şi Ungaria. „Reabilitarea” lui Imre Nagy
Dintre cei șase sateliți ai Uniunii Sovietice în Europa răsăriteană, Polonia și Ungaria au reprezentat un caz aparte.
image
Prima zi de ocupație germană în București
În dimineața zilei de 6 decembrie 1916, primarul Bucureștilor, Emil Petrescu, însoțit de mai mulți ambasadori – Vopicka (SUA) sau baronul Vredenburg (Olanda) – au ieșit în întâmpinarea armatelor Puterilor Centrale până aproape de Chitila.