Radjabov

7 octombrie 2019
Radjabov jpeg

Cupa mondială la șah a fost cîștigată de un outsider. Are prenume de han mongol, dar e de fapt azer. Îl cheamă Teimour Radjabov, a împlinit în martie 32 de ani și e un fost copil minune al șahului mondial. Ca mulți ani copii-minune, după ce și-a consumat perioada de glorie infantilă, a intrat cuminte în elita aflată veșnic în urmărirea campionului mondial. Nici măcar nu a rămas cel mai bun din țară. Mamedyarov l-a depășit la un moment dat. Cei doi conduc împreună de ceva vreme glorioasa luptă împotriva dușmanilor arhetipali ai azerilor, la masa de șah sau în afara ei: armenii. Cu rezultate variate, mereu neconcludente.

Culmea e că Radjabov declară acum că nici nu își propusese să se califice în Turneul Candidaților, ceea ce a reușit ajungînd în finala Cupei Mondiale. Ba mai mult, spune că nici nu e hotărît să joace în Turneul Candidaților. „De vreo zece ani mă tot gîndesc să renunț la șah”, a spus el recent. Este poate o strategie a sa de a-i face pe adversari - cine știe, poate chiar pe Magnus Carlsen - să lase garda jos. Oricum, ar fi o strategie destul de reprezentativă pentru stilul lui, eluziv, dar extrem de rezilient.

Poate că cei 110.000 de dolari cîștigați la Hantî-Mansiisk îl vor face să mai stea în șah. Comentatorii spun că atitudinea lui din această ediție a Cupei Mondiale, marcată de așteptări modeste, este ingenuă și i-a furnizat abordarea degajată din timpul momentelor tensionate ale turneului. Așa a putut probabil trece de conaționalul Mamedyarov, de francezul Vachier-Lagrave și în finală de Ding Liren, numărul trei mondial.

Acum șase ani, Teimour Radjabov a participat la un turneu în București. S-a jucat la ASE, sub brandul „Turneul Regilor”. „Rege” atunci a ieșit actualul număr doi mondial, Fabiano Caruana, urmat de chinezul Wang Hao. Pe locul trei s-a clasat Dieter Nisipeanu, Radjabov pe patru, iar fostul campion ucrainean Ruslan Ponomariov pe cinci. Fotografia din acest articol este făcută atunci, în octombrie 2013. Fața copilăroasă a lui Radjabov ascunde o forță letală.

diagram176 png png

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 176 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția diagramei 175 de data trecută: 1. Ce6+! Re3 (la 1… Re5 2. h7 a1D 3. h8D+ urmat de 4. Dxa1 cu cîștig; 1… Re4 2. Cc5+ Rd5 (2… Re5 3. h7) 3. Cb3 cu cîștig; 1… Rf3 2. Cd4+ urmat de 3. Cb3 cu cîștig) 2. Cd4! Rxd4 (2… a1D 3. Cc2+ urmat de 4. Cxa1; 2… Rd3 3. Cb3 cu cîștig) 3. h7 a1D 4. h8D+ R~ 5. Dxa1 și albul cîștigă.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.

Adevarul.ro

image
Soluția unei femei medic pentru salvarea soțului infectat cu o bacterie mortală: un tratament obscur cu virusuri
Când niciun antibiotic nu a mai funcționat în cazul soțului său infectat cu o bacterie periculoasă, o femeie medic a apelat la un tratament considerat obscur, folosind un inamic natural al bacteriilor pentru a-i salva viața.
image
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Deși considerată cea mai veche și cea mai frecventă operație din lume, circumcizia - îndepărtarea chirurgicală a prepuțului - este încă o procedură controversată, potrivit Yahoo! Life.
image
Piscină și elicopter pe cel mai mare super-iaht submarin din lume, în valoare de 2 miliarde de dolari
Compania producătoare a lansat, de asemenea, insule unice în felul lor, pe care se poate naviga sau poate acosta super-submarinul.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.