Purtătorul de pace

4 aprilie 2014
Purtătorul de pace jpeg

Purtătorul de pace. Nouă moduri prin care îţi găseşti pacea interioară. Sau zece. Sau doar trei, în unele cazuri. Pe internet se găsesc o mulţime de soluţii şi strategii pentru a ne găsi pacea interioară. Acea linişte lăuntrică absolută pe care, după cum spun acestea, foarte puţini o au. Fiecare dintre aceste strategii vorbeşte despre pacea lăuntrică mai mult ca despre o experienţă sau stare personală, individuală. În teorie pare simplu. Dacă fiecare dintre noi ar urma acei paşi, ar trăi în armonie cu sine şi cei din jurul lor.
Conflictele ar fi evitate, violenţa ar fi îndepărtată, natura ar fi protejată şi lumea ar fi împăcată.

Realitatea ne arată însă că unii oameni uită de strategii. Sau nu le acordă atenţie niciodată. Ei apelează cu uşurinţă la agresivitate şi folosesc cuvinte dure, ofensatoare, după bunul plac. Pentru că ei consideră că aşa e normal şi că e dreptul lor să o facă. Numai că dreptul lor încalcă drepturile altora. Şi atunci, se rupe armonia. Cînd starea lor agresivă e îndreptată către ceilalţi, ea devine o experienţă de grup.

Despre experienţă individuală şi de grup am mai scris aici. Am revenit la această tema asta după ce Andra Tănase, de la PATRIR (Institutul Român pentru Acţiune, Instruire şi Cercetare în Domeniul Păcii), din Cluj, mi-a spus că „pacea” tinde să fie considerată „ceva individual”. Un fel de „zen”, de „urcat pe munte singur şi meditat în linişte”, dar că ea este pentru cei implicaţi în acest domeniu o realitate de grup, „foarte activă şi dinamică”.

Şi m-am gîndit că, dacă atunci cînd unul dintre colegii de clasă îi dă cîteva palme altuia, ceilalţi colegii, profesorii şi părinţii nu fac altceva decît „să se urce pe munte şi să mediteze” la ce s-a întîmplat, e foarte posibil să se întîmple din nou. Şi uşor-uşor, violenţa în şcoli poate să devină „un semnal de alarmă”. Cum se şi întîmplă, de altfel, după cum spune Andra Tănase. Rezolvarea constructivă a conflictelor şi implicarea activă în rezolvarea lor este o chestiune de educaţie. E bine ca această rezolvare să se întîmple la vîrste cît mai fragede.

PATRIR a început un program numit Edu PACE, de „mediatori sociali” în şcoli. Mediatorul este acel elev care intervine atunci cînd doi colegi de-ai lui sau alte persoane din jur se ceartă şi arată că pot discuta şi altfel decît ţipînd şi agresîndu-se verbal. Ei îi învaţă pe copii că aşa cum „sînt 100 de moduri prin care poate fi rezolvata problema împărţirii unei  portocale între doi copii” şi conflictele pot fi rezolvate în mai multe feluri.  Norwegian Peace Association, din Norvegia, implementează de ceva vreme un astfel de program în şcoli. PATRIR a preluat o parte din acest model, într-un schimb de experienţă finanţat prin programul Fondul ONG, ce e parte din granturile Spaţiului Economic European, 2009 – 2014. Prin jocurile şi discuţiile cu cei de la PATRIR, copiii învaţă că este o diferenţă între conflict şi violenţă. Dacă obiectivele sînt clare şi poartă discuţii în comun, orice problemă poate fi rezolvată. În şcolile unde violenţa  este o experienţă zilnică  copiilor le e mai greu să îşi asume rolul de mediator. Acolo, modelele de competiţie sînt mai puternice, iar a fi mai bun înseamnă „a fi mai tare sau deasupra celorlalţi”. Dacă experinţele se continuă şi acasă, atunci rolul devine şi mai greu.

Toate valorile, abilităţile şi cunoştinţele dobîndite de copiii mediatori e posibil să fie păstrate şi duse mai departe tot restul vieţii. Ei pot ajunge reprezentanţi ai acestor principii în societate. Un fel de purtători de pace.

Andra Tănase îmi spune că „nu există o victimă şi un opresor. Sîntem toţi prinşi în cercul violenţei. De multe ori copii ne întreabă de ce începem tot timpul cu ei, şi nu cu profesorii lor. Profesorii ne spun să vorbim cu părinţii. Părinţii se uită înapoi la profesori. E nevoie de activităţi care să îi implice pe toţi şi prin care să fim toţi parte a soluţiei. Există şi un cuvînt-concept, de origine sud-africană, «ubuntu», care înseamnă că noi sîntem ceea ce sîntem datorită celuilalt”.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.