„Punctul pe i”

28 ianuarie 2017
„Punctul pe i” jpeg

„Într-o bună dimineață, cînd Gregor Samsa se trezi în patul lui, după o noapte de vise zbuciumate, se pomeni metamorfozat într-o gînganie înspăimîntătoare”. Fraza de început a lui Franz Kafka din teribila sa nuvelă Metamorfoza este emblematică pentru nu mai puțin celebrul roman Întuneric la amiază al lui Arthur Koestler. Și Nicolas Salmanovici Rubașov, eroul lui Koestler, după o noapte de coșmaruri, se trezește într-o bună dimineață metamorfozat în gîngania înspăimîntătoare a contrarevoluționarului pe care agenții „măturii de fier” a NKVD-ului veniseră să o aresteze. De la acest moment, ca și la Kafka, începe developarea înceată și implacabilă a evenimentelor, culminînd cu moartea sa. Și la Koestler, și la Kafka, un singur episod e fictiv: transformarea în gîndac. În rest, totul decurge apoi conform logicii diurne, comune tuturor oamenilor și majorității regimurilor, inclusiv cele democrate.

Koestler a numit tipul acesta de logică „punerea punctului pe i”. Actul fondator, litera care nu există, e un “i” fără punct: gîndacul contrarevoluționar a vrut să îl otrăvească pe “”Numărul 1”, în care cititorii îl recunosc lesne pe Stalin. Restul, adică punctul de la „i”, e completat de acuzatorii din perioada proceselor înscenate din Moscova deceniului patru al secolului trecut. S-a spus despre cuvinte că atrag realul. Aici, la Koestler, găsim o ilustrare particulară a acestei zicale: acuzația atrage vina. Opoziția mentală atrage opoziția reală. Rubașov ajunge să își asume vina pe măsură ce faptele și acțiunile sale sînt reinterpretate de anchetatori.

Rubașov însuși, a zis Orwell, poate fi Troțki, Buharin sau Rakovski. Concepte importante din cartea lui George Orwell 1984 pot fi găsite in nuce în romanul sumbru, cu alură de piesă de teatru, al lui Koestler. De exemplu, poliția gîndirii și celelalte noțiuni asociate: crima de opinie, dublul discurs, Big Brother. „Ne-am asemănat cu marii inchizitori”, scrie Rubașov în jurnalul său, „prin aceea că am persecutat semințele răului nu numai în faptele oamenilor, ci și în gîndurile lor. N-am admis nicio zonă privată, nici măcar în craniul uman” (Arthur Koestler, Întuneric la amiază, Editura Albatros, 1991, traducere din engleză de Sanda Aronescu și Radu Săndulescu, p. 76). Asocierea privării complete de intimitate cu comunismul după un model de inspirație religioasă este una dintre observațiile care va face ulterior carieră și care pare a fi identificată prima oară de către Koestler. Tot la el găsim și unul dintre primele rechizitorii ale efectelor dramatice ale instaurării comunismului cum ar fi foametea (Holomodor-ul din Ucraina): „(...) în interesul unei juste împărțiri a pămîntului am lăsat în mod deliberat să moară de foame aproximativ cinci milioane de țărani și familiile lor într-un singur an” (pag. 119). Prin parabola tabloului evanescent al părinților revoluției, devorați chiar de ea, unul cîte unul, Koestler oferă o interpretare și pentru apariția dictaturii și a dictatorului. În carte apare menționată o fotografie mare cu delegații la primul congres al partidului, printre care și Rubașov. „Chipurile cinstite de bărboși” din fotografie ajung să fie șterse pe rînd, dispăruții fiind succesiv demascați drept trădători. Pînă la urmă, tabloul tindea să se reducă la fotografia „Numărului 1”, și de aceea a și fost scos din birourile oficiale lăsînd pe pereți urme albe, dreptunghiulare. După Koestler, misterul supraviețuirii „Numărului 1”, în tablou și în viața reală, nu constă în posesia adevărului sau în cunoașterea profundă a marxism-leninismului și nici măcar în arta diabolică a manipulării politice. „Numărul 1” a avut cea mai mare încredere în sine dintre toate personajele tabloului. Pînă să se hotărască ezitanta Istorie, credința în propria infailibilitate a dat măsura adevărului, impus tuturor celorlalți. „Nu mai cred în infailibilitatea mea. De aceea sînt pierdut”, mărturisește Rubașov, fost comisar al poporului și stîlp al revoluției (p. 77).

Tragedia lui Rubașov este că e condamnat și moare fără să știe cine are dreptate în controversa privind cruzimea nesfîrșită a revoluției comuniste versus clamata ei utilitate sublimă pentru întreaga omenire. Cu cuvintele lui: „Nici lui Moise nu i se îngăduise să intre pe Pămîntul Făgăduinței. Dar îi fusese îngăduit să-l vadă, din vîrful muntelui, așternîndu-se la picioarele lui. Așa era ușor să mori, cu garanția vizibilă a țintei în fața ochilor. El, Nicolas Salmanovici Rubașov, nu fusese dus în vîrful muntelui; și oriunde priveau ochii lui, nu vedea altceva decît deșert și întunericul nopții” (p. 196). Sau: „Nu puteai fi sigur; puteai doar să recurgi la acel oracol batjocoritor care se numește istorie și care pronunță sentința abia după ce gura celui care-l consultă s-a umplut de mult cu țărînă” (p. 15).

Între timp, multe guri s-au umplut cu țărînă iar istoria pare să se fi pronunțat. Dar la momentul scrierii cărții, pe cînd nazismul clocotea în Germania gata să se reverse peste restul Europei, nici Koestler însuși nu se grăbea să se pronunțe tranșant. Dar întrebările se puneau. L-aș aminti aici pe un alt evreu, polonez, nu ungur precum Koestler, și anume pe Alexander Wat. Pe cînd lui Koestler îi apărea cartea la Londra, Wat tocmai își încheia turul temnițelor sovietice făcut în ciuda (sau tocmai din cauza) simpatiilor lui comuniste. Și Wat se îndrepta - dacă nu cumva ajunsese - către concluzia privind miezul mincinos al revoluției comuniste. Va mai intra în “categoria treziților” (a celor seduși și abandonați de marxism-leninsm), pe la mijlocul deceniului șase, și muntenegreanul Milovan Djilas. Ajunge în ea și românul Lucrețiu Pătrășcanu, care ar fi citit cartea lui Koestler în 1946, în timpul Conferinței de Pace de la Paris? Nu mă pot (încă) pronunța, dar pe de altă parte e cert că unul dintre membrii fondatori ai categoriei este și Panait Istrati, chiar dacă acesta nu a avut de-a face cu procesele înscenate din anii ‘30 sau cu epurările din anii ‘50.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Arthur Koestler, circa 1950. Foto: Wikipedia.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

daniel david ubb fb jpg
Numele vehiculate pentru prezidențialele din primăvară. „Să nu fie președintele PSD, PNL, UDMR sau USR”
Decizia fără precedent a Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale, scena politică se resetează. Cu un calendar provizoriu al alegerilor stabilit pentru 16 martie (primul tur) și 30 martie (al doilea tur),
pod tisa sighetul marmatiei jpg
Pas important pentru construirea podului rutier peste râul Tisa. Guvernul Ucrainei a aprobat acordul cu România
Guvernul Ucrainei a aprobat marţi acordul cu România pentru construirea unui pod rutier peste râul Tisa, conform anunţului făcut de şeful Executivului de la Kiev.
shutterstock 2079792982 jpg
Crezi că îți cunoști cu adevărat partenerul? Fă testul și descoperă cum stați pe plan amoros!
Testul de mai jos te va ajuta să afli cât de bine îl cunoști pe cel de lângă tine.
Marcel Ciolacu   Congres PSD 2024  Foto Inquam Photos Octav Ganea (19) jpg
Ciolacu a plecat cu coada între picioare de la şedinţa coaliţiei de guvernare
De pretenţiile PSD anterioare şedinţei coaliţiei s-a cam ales praful. PNL, USR, UDMR s-au unit împotriva PSD şi l-au pus la colţ.
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
Podul arcuit, vechi de secole, folosit și astăzi! A fost ridicat în 1703, iar constructorii au garantat că va putea fi folosit 300 de ani
Țara noastră este un adevărat cufăr de comori, atunci când vine vorba despre potențialul turistic. Dar, din păcate, anumite destinații din țară nu sunt cunoscute decât de foarte puțini oameni, în ciuda faptului că au în spate o istorie impresionantă.
cafea turceasc ibric jpg
Modul în care se prepara cafeaua înainte de 1900, în Braşov. Trucuri simple pentru un gust delicios
La sfârșitul secolului al XIX-lea, cafeneaua devenea un nou loc de întâlnire publică și socializare în Brașov, în timp ce în casele brașovenilor, cafeaua continua să fie un ritual intim și de mare importanță.
kimberly guilfoyle donald trump jr jpeg
Donald Trump continuă să numească în funcții rude și apropiați. Fosta logodnică a fiului său cel mare va fi ambasador SUA în Grecia
Donald Trump a anunţat marţi că a ales-o pe Kimberly Guilfoyle, fosta logodnică a fiului său cel mare, pentru postul de ambasador al SUA în Grecia, precum şi doi noi ambasadori pentru Mexic şi Turcia.
colier11 jpeg
Colierul purtat de Elena Ceaușescu în timpul vizitei de la Palatul Buckingham, scos la licitație. Prețul de pornire este amețitor
În anul 1978, soții Ceaușescu au mers într-o vizită oficială la Palatul Buckingham, spre suprinderea multor altor lideri politici de la acea vreme. Acum, colierul purtat de Elena Ceaușescu la întîlnirea cu Regina Elisabeta a II-a va fi scos la licitație, pe data de 18 decembrie.
maioneza jpeg
Cum se face maioneza de post, fără ou. Rețeta delicioasă și extrem de simplă
Maioneza fără ou este o alternativă excelentă la cea clasică, ideală pentru cei care urmează Postul Crăciunului sau preferă o alimentație mai ușoară.