Primarii de sector și Armata Roșie

2 septembrie 2019
Primarii de sector și Armata Roșie jpeg

Primarul sectorului 6 este acum păzit de trupe speciale. A primit de cîteva zile amenințări cu moartea din cauza unei dispute publice. Mai exact, primarul a făcut unele afirmații legate de începuturile perioadei comuniste și a luat unele decizii privind statuia unui mareșal sovietic aflată în sectorul său.

Totul e cît se poate de actual, numai că nu e vorba de primarul sectorului 6 din București, cum ați putea crede, ci de cel din Praga. Pe primar îl cheamă Ondřej Kolář, iar necazurile lui au început pe 21 august, cînd statuia mareșalului sovietic Ivan Konev a fost vandalizată.

Autorii isprăvii au scris pe soclul statuii „Nu mareșalului roșu!” și „Nu vom uita niciodată”. Tușa finală a fost vopseaua roșie de la baza statuii. Ca și mîna muzei de la statuia lui Eminescu din Galați, care dispare periodic, și statuia mareșalului Konev din Praga este vandalizată periodic. Numai că de data aceasta, primarul Kolář a scris pe Facebook că nu va mai șterge urmele ultimei intervenții. „Ce s-a scris pe statuie e adevărat, completează ce e deja indicat pe placa memorială”. Cît despre vopsea, primarul crede că „în definitiv, roșul e o culoare frumoasă”.

Oricum, și pînă la acest incident situația era încordată. Autoritățile locale făcuseră demersuri ca statuia să fie mutată în curtea ambasadei ruse sau lîngă aceasta. Ambasada a protestat. Dar primarul a luat ulterior incidentului cu vopseaua și decizia ca statuia să fie acoperită – moment în care a început să primească amenințările. Ca și autorii vandalizării, și cei ai amenințărilor au rămas necunoscuți pînă acum.

Nu este însă greu de intuit ce vrea să spună expresia „Nu vom uita niciodată” de pe soclul statuii. În țările est-europene prin care a trecut, spre finalul celui de-al Doilea Război Mondial, Armata Roșie a determinat schimbarea regimului politic. Sînt și excepții, cum ar fi Austria și Finlanda, după cum au fost și țări – Iugoslavia și Albania – prin care armata sovietică nu a trecut, sau a trecut razant, dar care au devenit și ele comuniste. E adevărat că la sfîrșitul războiului, Stalin a retras Armata Roșie din Cehoslovacia, iar trecerea la comunism la Praga s-a realizat ulterior retragerii, printr-o lovitură de stat din februarie 1948. Dar imaginea tancurilor sovietice care au adus, la pachet cu îndepărtarea naziștilor, și simbolul noii orînduiri, reîmprospătat în 1968, în timpul înăbușirii Primăverii de la Praga, a rămas în memoria colectivă a cehilor. Și nu numai a lor.

Amintirea Armatei Roșii este asociată și cu o serie de jafuri și de violuri care au avut loc la sfîrșitul războiului. Nu toate țările însă au avut de suferit la fel. Germania a fost lovită crunt; istoricii vorbesc de sute de mii de violuri. În Viena, în săptămîna de după cucerire, au fost raportate 87.000 de violuri. Soldații sovietici s-au dezlănțuit și în Budapesta, unde au închis în cazărmi femeile și fetele prinse și le-au violat repetat. Chiar dacă la scară mai mică, fenomenul violurilor a avut loc probabil și în celelalte țări „eliberate”. Simultan, armata punea umărul și la repatrierea prăzii de război reprezentate de fabricile locale, demontate și transportate cu trenul în URSS. 

Comportamentul abuziv al soldaților sovietici a fost pus în legătură cu înapoierea sistemului care venea acum în contact cu o lume civilizată, propaganda agresivă care nu mai lăsa loc de diferențierea dintre naziști și germani, cinismul lui Stalin, imaginile recente ale atrocităților naziste comise pe teritoriul ocupat pînă în 1941 de URSS. Dar nu toate „armatele roșii” au acționat la fel, și nici toți militarii sovietici nu erau croiți după același tipar. Depindea și de comandant. Ivan Konev, care a condus contraofensiva sovietică spre Cehoslovacia, nu era cel mai rău. Atrocitățile cele mai mari au fost cele comise mai la nord, de trupele conduse de Rodion Malinovski. În schimb, în loc să ia măsuri, Konev se făcea foc și pară dacă i se atrăgea atenția că soldații lui violează. Spunea – la fel ca ambasada rusă de azi – că Armata Roșie e denigrată. Așa a făcut și cînd a primit plîngeri de la comuniștii din Iugoslavia – unde s-au documentat peste 100 de violuri – și de la cei din Slovacia. În schimb, trupele mareșalului Feodor Tolbuhin, care au traversat România și au intrat în Bulgaria, ar fi fost cele mai disciplinate, spun istoricii.

Apropo de Tolbuhin. Există și la București un viceprimar de sector care a vrut să schimbe denumirea parcului Tolbuhin existent în oraș. Ministerul de externe rus a protestat, acuzînd „o tentativă de rescriere a istoriei”. Cazul s-a petrecut acum doi ani, și nu mai sînt la curent cu rezultatul demersului, dacă a reușit sau nu. Ca și cehul Kolář, viceprimarul Dan Cristian Popescu menționa atunci tot pe Facebook – printre alte reproșuri legate de Basarabia și de „tezaurul românesc aflat la Moscova” – că reprezentanții ruși „nu-și mai amintesc de atitudinea soldaților ruși care s-au comportat precum o armată de ocupație”. Bun, soldații sovietici nu erau doar ruși, dar asta e o observație minoră. Ce e important e – cum scrie acum și pe soclul statuii lui Konev din Praga – că oamenii nu uită esențialul, chit că, iată, ieri s-au marcat fix 80 de ani de la declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Statuia vandalizată a mareșalului sovietic Ivan Konev, Praga, august 2019. Sursa: facebook.com/kolarondrej

ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.
dream prints 1 png
Ce semnificație au culorile în alegerea tapetului și în crearea unei atmosfere de vis?
Nuanțele pe care le alegem pentru a decora locuința au capacitatea de a modela în mod semnificativ stările noastre emoționale.
beneficiile angajarii unui avocat specializat in dreptul muncii1 jpg
Beneficiile angajării unui avocat specializat în dreptul muncii
Dreptul muncii acoperă și protecția împotriva discriminării și abuzurilor la locul de muncă.

Adevarul.ro

image
Situație scandaloasă în Ungaria pentru mai mulți români care voiau să ajungă la Viena cu trenul. „Blesteme și înjurături”
Mai mulți români care călătoreau cu trenul dinspre București spre Viena au avut parte de o surpriză neplăcută la Budapesta. Întâmplarea a fost relatată pe rețelele de socializare de unul dintre călători.
image
Lacul din România care crește continuu, interzis. De ce nimeni nu mai are voie să se apropie de ape VIDEO
Un lac format natural, în ultimii 15 ani, într-o fostă carieră minieră din Hunedoara este considerat riscant, după ce a atins adâncimi impresionante, iar oamenii nu mai au voie să se apropie de el
image
Viața în cel mai mic sat de munte din România. Toate gospodăriile au fost îngrămădite pe un deal VIDEO
Merișoru de Munte se numără printre cele mai mici sate din România. Gospodăriile sale sunt înghesuite pe un deal, iar în sat locuiesc permanent câțiva vârstnici. Așezarea pitorească din Ținutul Pădurenilor îi atrage pe turiști.

HIstoria.ro

image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.
image
Vizita lui Cuza la Istanbul, după Unirea din 24 ianuarie 1859: Turcii resping, jigniți, bacșișul!
După Unirea din 24 ianuarie 1859, un eveniment major pentru Domnia lui Cuza l-a constituit vizita domnitorului la Constantinopol.
image
Japonia oferă „despăgubire de consolare” femeilor folosite ca sclave sexuale în al Doilea Război Mondial
Un tribunal sud-coreean a ordonat Japoniei să despăgubească un grup de femei care au fost forțate să lucreze în bordelurile militare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează BBC.