Primarii de sector și Armata Roșie

2 septembrie 2019
Primarii de sector și Armata Roșie jpeg

Primarul sectorului 6 este acum păzit de trupe speciale. A primit de cîteva zile amenințări cu moartea din cauza unei dispute publice. Mai exact, primarul a făcut unele afirmații legate de începuturile perioadei comuniste și a luat unele decizii privind statuia unui mareșal sovietic aflată în sectorul său.

Totul e cît se poate de actual, numai că nu e vorba de primarul sectorului 6 din București, cum ați putea crede, ci de cel din Praga. Pe primar îl cheamă Ondřej Kolář, iar necazurile lui au început pe 21 august, cînd statuia mareșalului sovietic Ivan Konev a fost vandalizată.

Autorii isprăvii au scris pe soclul statuii „Nu mareșalului roșu!” și „Nu vom uita niciodată”. Tușa finală a fost vopseaua roșie de la baza statuii. Ca și mîna muzei de la statuia lui Eminescu din Galați, care dispare periodic, și statuia mareșalului Konev din Praga este vandalizată periodic. Numai că de data aceasta, primarul Kolář a scris pe Facebook că nu va mai șterge urmele ultimei intervenții. „Ce s-a scris pe statuie e adevărat, completează ce e deja indicat pe placa memorială”. Cît despre vopsea, primarul crede că „în definitiv, roșul e o culoare frumoasă”.

Oricum, și pînă la acest incident situația era încordată. Autoritățile locale făcuseră demersuri ca statuia să fie mutată în curtea ambasadei ruse sau lîngă aceasta. Ambasada a protestat. Dar primarul a luat ulterior incidentului cu vopseaua și decizia ca statuia să fie acoperită – moment în care a început să primească amenințările. Ca și autorii vandalizării, și cei ai amenințărilor au rămas necunoscuți pînă acum.

Nu este însă greu de intuit ce vrea să spună expresia „Nu vom uita niciodată” de pe soclul statuii. În țările est-europene prin care a trecut, spre finalul celui de-al Doilea Război Mondial, Armata Roșie a determinat schimbarea regimului politic. Sînt și excepții, cum ar fi Austria și Finlanda, după cum au fost și țări – Iugoslavia și Albania – prin care armata sovietică nu a trecut, sau a trecut razant, dar care au devenit și ele comuniste. E adevărat că la sfîrșitul războiului, Stalin a retras Armata Roșie din Cehoslovacia, iar trecerea la comunism la Praga s-a realizat ulterior retragerii, printr-o lovitură de stat din februarie 1948. Dar imaginea tancurilor sovietice care au adus, la pachet cu îndepărtarea naziștilor, și simbolul noii orînduiri, reîmprospătat în 1968, în timpul înăbușirii Primăverii de la Praga, a rămas în memoria colectivă a cehilor. Și nu numai a lor.

Amintirea Armatei Roșii este asociată și cu o serie de jafuri și de violuri care au avut loc la sfîrșitul războiului. Nu toate țările însă au avut de suferit la fel. Germania a fost lovită crunt; istoricii vorbesc de sute de mii de violuri. În Viena, în săptămîna de după cucerire, au fost raportate 87.000 de violuri. Soldații sovietici s-au dezlănțuit și în Budapesta, unde au închis în cazărmi femeile și fetele prinse și le-au violat repetat. Chiar dacă la scară mai mică, fenomenul violurilor a avut loc probabil și în celelalte țări „eliberate”. Simultan, armata punea umărul și la repatrierea prăzii de război reprezentate de fabricile locale, demontate și transportate cu trenul în URSS. 

Comportamentul abuziv al soldaților sovietici a fost pus în legătură cu înapoierea sistemului care venea acum în contact cu o lume civilizată, propaganda agresivă care nu mai lăsa loc de diferențierea dintre naziști și germani, cinismul lui Stalin, imaginile recente ale atrocităților naziste comise pe teritoriul ocupat pînă în 1941 de URSS. Dar nu toate „armatele roșii” au acționat la fel, și nici toți militarii sovietici nu erau croiți după același tipar. Depindea și de comandant. Ivan Konev, care a condus contraofensiva sovietică spre Cehoslovacia, nu era cel mai rău. Atrocitățile cele mai mari au fost cele comise mai la nord, de trupele conduse de Rodion Malinovski. În schimb, în loc să ia măsuri, Konev se făcea foc și pară dacă i se atrăgea atenția că soldații lui violează. Spunea – la fel ca ambasada rusă de azi – că Armata Roșie e denigrată. Așa a făcut și cînd a primit plîngeri de la comuniștii din Iugoslavia – unde s-au documentat peste 100 de violuri – și de la cei din Slovacia. În schimb, trupele mareșalului Feodor Tolbuhin, care au traversat România și au intrat în Bulgaria, ar fi fost cele mai disciplinate, spun istoricii.

Apropo de Tolbuhin. Există și la București un viceprimar de sector care a vrut să schimbe denumirea parcului Tolbuhin existent în oraș. Ministerul de externe rus a protestat, acuzînd „o tentativă de rescriere a istoriei”. Cazul s-a petrecut acum doi ani, și nu mai sînt la curent cu rezultatul demersului, dacă a reușit sau nu. Ca și cehul Kolář, viceprimarul Dan Cristian Popescu menționa atunci tot pe Facebook – printre alte reproșuri legate de Basarabia și de „tezaurul românesc aflat la Moscova” – că reprezentanții ruși „nu-și mai amintesc de atitudinea soldaților ruși care s-au comportat precum o armată de ocupație”. Bun, soldații sovietici nu erau doar ruși, dar asta e o observație minoră. Ce e important e – cum scrie acum și pe soclul statuii lui Konev din Praga – că oamenii nu uită esențialul, chit că, iată, ieri s-au marcat fix 80 de ani de la declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Statuia vandalizată a mareșalului sovietic Ivan Konev, Praga, august 2019. Sursa: facebook.com/kolarondrej

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
„Pitești, am auzit că îți plac dungile”. O reclamă Sephora jignește miile de victime ale Experimentului Pitești. Reacții acide
Sephora România, filiala celebrului lanț francez cu produse de înfrumusețare și parfumuri, a postat pe pagina de Facebook și pe Instagram o reclamă jignitoare asociată cu teribila închisoare Pitești, unde mii de deținuți au fost torturați de comuniști. Postarea a fost ștearsă după câteva ore.

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.